Direct la conținutul principal

Călătoriile în contextul pandemiei de COVID-19

Conținut arhivat

Paginile din această secțiune nu vor mai fi actualizate. Este posibil ca informațiile să nu mai fie de actualitate. Ele reflectă strict perioada de referință din trecut.

Călătorii sigure în țările din UE

Ca răspuns la pandemia de COVID-19 și la restricțiile de călătorie instituite de statele membre pentru a proteja sănătatea publică, UE a introdus măsuri pentru a facilita călătoriile în condiții de siguranță, limitând în același timp propagarea virusului și protejând sănătatea și bunăstarea tuturor europenilor:

Facilitarea călătoriilor în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19

În timpul pandemiei de COVID-19, statele membre ale UE au luat diverse măsuri pentru a restricționa călătoriile în scopul de a limita răspândirea coronavirusului. Pentru a asigura coordonarea și comunicarea clară în întreaga UE, Comisia a lucrat la promovarea cooperării și a schimbului de informații cu privire la aceste restricții.

La 13 octombrie 2020, pe baza unei propuneri a Comisiei, Consiliul a adoptat Recomandarea privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19. Recomandarea a vizat evitarea fragmentării și a perturbărilor și creșterea transparenței și a previzibilității pentru cetățeni și întreprinderi. Mai precis, a stabilit o abordare comună cu privire la următoarele puncte-cheie:

  • aplicarea unor criterii și praguri comune în cazul deciziei de a introduce sau nu restricții de călătorie

  • cartografierea zonelor cu risc de transmitere a COVID-19 pe baza unor condiții comune și a unui cod de culori convenit, publicată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

  • stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat

  • coordonarea între statele membre și informarea clară și în timp util a publicului cu privire la orice restricții aplicabile

Recomandarea Consiliului a fost actualizată de mai multe ori în funcție de evoluția pandemiei. De exemplu, au fost stabilite perioade standard de valabilitate pentru testele de depistare a infectării cu COVID-19.

Un alt instrument important pentru facilitarea călătoriilor în condiții de siguranță în interiorul UE a fost Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2021. Certificatul reprezenta dovada că deținătorul fusese vaccinat împotriva COVID-19, primise recent un rezultat negativ la un test pentru depistarea virusului sau se vindecase de COVID-19. Orice persoană în posesia unui certificat urma să beneficieze de aceleași drepturi, atunci când călătorea, ca și cetățenii statului membru vizitat care fuseseră vaccinați/testați cu rezultat negativ sau care se vindecaseră de COVID-19. Ca atare, regulamentul a urmărit să faciliteze eliminarea treptată a restricțiilor de călătorie instituite de statele membre.

Utilizat de majoritatea statelor membre de la lansarea sa în 2021 până la jumătatea anului 2022, certificatul digital al UE privind COVID a fost un succes major în eforturile Europei de a aborda și de a atenua impactul pandemiei de COVID-19 asupra societăților și economiilor. Au fost eliberate peste 2,3 miliarde de certificate, ceea a fost esențial pentru sprijinirea liberei circulații și a sectorului european turistic puternic afectat. Pe măsură ce situația epidemiologică s-a îmbunătățit, cerințele legate de deținerea certificatelor digitale ale UE privind COVID pentru călătoriile în interiorul UE s-au redus. Pentru a se permite călătoriile în cazul unei înrăutățiri semnificative a situației epidemiologice, în data de 29 iunie 2022 a fost decisă prelungirea Regulamentului referitor la certificatul digital ale UE privind COVID până la 30 iunie 2023. Până în august 2022, toate statele membre eliminaseră toate restricțiile de călătorie în interiorul UE.

La 5 mai 2023, Organizația Mondială a Sănătății a declarat încetarea calificării epidemiei de COVID-19 drept urgență de sănătate publică de importanță internațională. Prin urmare, Comisia nu a propus o nouă prelungire a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID după 30 iunie 2023. Regulamentul și recomandarea însoțitoare a Consiliului au încetat să se mai aplice începând cu data de 1 iulie 2023.

Impactul pozitiv al sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID a fost resimțit dincolo de granițele UE, deoarece a devenit un standard global bazat în mod ferm pe valorile UE în materie de deschidere, securitate și protecție a datelor. În total au beneficiat de sistem 78 de țări de pe cinci continente. Acest succes a contribuit la reluarea călătoriilor internaționale în condiții de siguranță și la redresarea mondială. Organizația Mondială a Sănătății a decis să preia sistemul UE de certificare digitală COVID-19 pentru a institui un sistem global care va contribui la protejarea cetățenilor din întreaga lume împotriva amenințărilor actuale și viitoare la adresa sănătății, inclusiv a pandemiilor.

Pentru mai multe informații cu privire la posibila utilizare viitoare a tehnologiei respective, consultați pagina dedicată certificatului digital al UE privind COVID.

Deplasările dinspre țările terțe către UE

La începutul pandemiei, pe 16 martie 2020, Comisia a adoptat o comunicare prin care recomanda o restricționare temporară a călătoriilor neesențiale din țări terțe către UE. În data de 17 martie 2020, statele membre, precum și cele patru state asociate spațiului Schengen, au convenit să pună în aplicare restricția temporară.

În data de 30 iunie 2020, în urma unei propuneri prezentate de Comisie pe 11 iunie, Consiliul a adoptat o recomandare privind eliminarea treptată a restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE. Recomandarea Consiliului a fost actualizată de mai multe ori în funcție de evoluția pandemiei.

În perioada în care se aplicau restricții privind călătoriile în UE, au fost instituite unele derogări pentru a asigura libera circulație a cetățenilor, a bunurilor și a serviciilor – cu respectarea deplină a măsurilor de sănătate și siguranță. Le puteți consulta aici:

Exceptări de la restricțiile de călătorie impuse în contextul pandemiei de COVID-19

Conform Recomandării (UE) 2022/2548 a Consiliului din 13 decembrie 2022, statele membre nu ar trebui să mai impună restricții de călătorie din motive de sănătate publică din cauza pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, țările UE au instituit unele garanții în cazul deteriorării situației epidemiologice sau al apariției unei noi variante care suscită îngrijorare.

Asistența consulară acordată cetățenilor UE în străinătate

În contextul pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au oferit sprijin pentru repatrierea cetățenilor UE de peste tot din lume.

Informații despre drepturile cetățenilor UE la protecție diplomatică și consulară în afara UE

Documente

16 MARTIE 2020
COVID-19: restricția temporară a călătoriilor neesențiale către UE
17 MARTIE 2021
Comunicare: O cale comună către o redeschidere sigură și durabilă
15 IUNIE 2021
Regulamentul (ue) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021
22 DECEMBRIE 2022
RECOMANDAREA (UE) 2022/2548 A CONSILIULUI din 13 decembrie 2022 privind o abordare coordonată în ceea ce privește călătoriile către Uniune pe durata pandemiei de COVID-19 și de înlocuire a Recomandării (UE) 2020/912 a Consiliului

Declinarea responsabilității. Pagină actualizată în septembrie 2023