Direct la conținutul principal

Transportul pe durata pandemiei

Conținut arhivat

Paginile din această secțiune nu vor mai fi actualizate. Este posibil ca informațiile să nu mai fie de actualitate. Ele reflectă strict perioada de referință din trecut.

Transportul aerian

În timpul pandemiei de COVID-19, traficul aerian a scăzut semnificativ în Europa. Pentru a contribui la atenuarea impactului pandemiei asupra sectorului aerian, Comisia Europeană a prezentat rapid norme care să scutească temporar companiile aeriene de obligațiile de utilizare a sloturilor orare în temeiul legislației UE (așa-numita regulă „folosești sau pierzi”). Astfel, Regulamentul UE privind sloturile orare a fost modificat de mai multe ori în perioada aprilie 2020-octombrie 2022.

În data de 1 aprilie 2020, pentru a evita pierderea sloturilor de către transportatorii aerieni, Comisia a permis ca sloturile alocate între 23 ianuarie 2020 și 29 februarie 2020 să fie considerate ca fiind utilizate. Această derogare a rămas în vigoare până la 24 octombrie 2020.

În data de 14 octombrie 2020, Comisia a adoptat o prelungire a derogării de la normele UE privind utilizarea sloturilor orare, astfel încât să fie acoperită întreaga perioadă de iarnă, până la 27 martie 2021. Măsura a fost introdusă cu scopul de a le permite companiilor aeriene să își planifice orarele de zbor fără teama de a-și pierde sloturile orare din cauza reducerii drastice a zborurilor.

În data de 15 februarie 2021, o nouă modificare a Regulamentului privind sloturile orare le-a oferit companiilor aeriene posibilitatea de a returna până la jumătate din sloturile orare alocate înainte de începerea sezonului. Companiilor aeriene li s-a cerut să utilizeze cel puțin 50 % din sloturile rămase, dar au putut fi scutite de obligația de a atinge acest prag dacă rutele lor erau afectate de măsuri de combatere a pandemiei. Derogarea de la regula „folosești sau pierzi” a fost astfel prelungită pentru o perioadă suplimentară, de la 28 martie 2021 până la 30 octombrie 2021.

În data de 23 iulie 2021, o altă modificare a introdus o rată revizuită de utilizare a sloturilor orare pentru perioada de planificare orară de iarnă (2021-2022). Aceasta a rămas în vigoare până la 29 octombrie 2022. Rata a fost stabilită la 50 % pentru a garanta o conectivitate fiabilă pentru perioada de iarnă și pentru a-i permite pieței să se adapteze treptat la cererea în schimbare și să deblocheze capacitatea pentru perioada de planificare orară corespunzătoare sezonului de iarnă 2022-2023.

În octombrie 2022, Comisia a decis o nouă extindere a normelor temporare privind alocarea sloturilor orare, stabilind în același timp cerințe pentru ca transportatorii aerieni să elibereze capacitatea neutilizată. Regulamentul a definit revenirea la rata de 80 % pentru utilizarea sloturilor orare, adăugând o reducere specifică a utilizării sloturilor în cazurile de neutilizare justificată a acestora. Acest regulament este în vigoare în prezent.

Pentru a reduce presiunea financiară asupra operatorilor din sectorul aviației și a prestatorilor de servicii de handling la sol, în mai 2020 Comisia a adoptat norme de modificare a unor părți din Regulamentul privind serviciile aeriene. Unele dintre aceste dispoziții temporare, în special derogarea de la suspendarea sau revocarea licenței de operare pentru transportatorii aerieni, au fost prelungite până la 31 decembrie 2021. Măsurile temporare nu mai sunt în vigoare.

Transportul rutier

În timpul pandemiei, Comisia a adoptat două comunicări care prezintă obiectivele și punerea în aplicare a „culoarelor verzi” – punctele de trecere a frontierei deschise tuturor vehiculelor de transport de mărfuri, în cazul cărora verificările sau controalele sanitare nu ar trebui să dureze mai mult de 15 de minute.

Comunicarea din 23 martie 2020 privind culoarele verzi a introdus atât măsuri temporare, cum ar fi derogările de la restricțiile de acces rutier și de călătorie pentru lucrătorii din domeniul transporturilor în vigoare în statele membre, cât și principii generale care au stat la baza acțiunilor ulterioare ale Comisiei, în special conceptul de „culoare verzi”.

În conformitate cu concluziile Consiliului din data de 23 octombrie 2020 cu privire la un plan de urgență pentru transportul de mărfuri, Comisia a adoptat Comunicarea privind reabilitarea culoarelor verzi pentru transport (COM/2020/685), stabilind standardul pentru elementele urgente ale unui plan de urgență și consolidând unele principii ale Comunicării privind culoarele verzi.

În data de 23 mai 2022, Comisia a adoptat Comunicarea privind un plan de urgență pentru sectorul transporturilor (COM/2021/211), prezentând un set de instrumente capabile să răspundă oricărui tip de criză a transporturilor, pe baza lecțiilor învățate în urma pandemiei de COVID-19.

Transportul feroviar

La propunerea Comisiei și pentru a contracara impactul economic negativ al pandemiei de COVID-19 asupra întreprinderilor feroviare, Parlamentul European și Consiliul au adoptat, în data de 7 octombrie 2020, Regulamentul (UE) 2020/1429. Acesta le-a permis statelor membre să îi autorizeze pe administratorii de infrastructură să reducă, să elimine sau să amâne plata tarifelor de acces la infrastructura feroviară.

Perioada de referință a regulamentului a fost stabilită inițial între 1 martie 2020 și 31 decembrie 2020, dar Comisia a fost împuternicită să adopte acte delegate pentru a o prelungi după această dată.

Din cauza impactului negativ persistent al pandemiei asupra transportului feroviar, perioada de referință a fost prelungită de patru ori, până la 31 decembrie 2022.

Pe baza unei analize amănunțite a datelor privind nivelurile de trafic din rețeaua feroviară a UE, care a arătat că pandemia de COVID-19 își epuizase în mare măsură efectul negativ direct asupra serviciilor feroviare, Comisia a decis să nu prelungească și mai mult perioada de referință după această dată.

Transportul maritim

În timpul pandemiei de coronavirus, Comisia a emis orientări pentru a sprijini pasagerii de pe navele de croazieră și echipajele navelor de marfă și ale navelor de pasageri. Aceste orientări au oferit recomandări în materie de sănătate, repatriere și organizare a călătoriei. De asemenea, orientările au invitat statele membre să faciliteze schimburile de echipaje și să instituie o rețea de porturi în care schimburile să se poată efectua fără întârzieri. De asemenea, Comisia a coordonat măsurile luate de statele membre în cadrul reuniunilor periodice ale directorilor din domeniul maritim din statele membre și a inițiat Orientările UE privind operațiunile navelor de croazieră în contextul pandemiei de COVID-19 ale Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, pentru a permite o reluare a operațiunilor în condiții de siguranță.

Asigurarea expedierii deșeurilor la nivelul UE

În data de 31 martie 2020, Comisia a emis orientări pentru a garanta o abordare comună la nivelul UE în ceea ce privește continuarea transferurilor de deșeuri prin culoarele verzi, cu menținerea unui nivel ridicat de protecție a sănătății publice și a mediului.

Declinarea responsabilității. Pagină actualizată în septembrie 2023