Direct naar de inhoud

Een gemeenschappelijke aanpak van reisbeperkingen in de EU

Gemeenschappelijke aanpak van reisbeperkingen: belangrijke aspecten

Op 25 januari 2022 heeft de Raad een herziene aanbeveling om veilig vrij verkeer tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken aangenomen. Dit akkoord volgt op het voorstel van de Commissie van 25 november 2021.

In het kader van de herziene aanbeveling moeten coronamaatregelen worden toegepast op basis van de individuele situatie van personen, en niet langer op basis van de regio van herkomst, met uitzondering van gebieden waar zeer veel virus circuleert. Met name de coronavaccinatie-, -test- of -herstelstatus van een persoon, zoals weergegeven op het Europees digitaal coronacertificaat, zou de belangrijkste bepalende factor moeten zijn. Deze aanbeveling is een antwoord op de aanzienlijke stijging van de vaccinatiegraad en de snelle invoering van het Europees digitaal coronacertificaat, en vervangt de eerder bestaande aanbeveling.

Volgens de nieuwe regels moeten de EU-landen vaccinatiecertificaten accepteren voor een periode van 270 dagen (9 maanden) vanaf de laatste prik van de eerste vaccinatiereeks:

  • voor een vaccin met twee doses betekent dit 270 dagen na de tweede prik of, overeenkomstig de nationale vaccinatiestrategie, na de eerste en enige prik na een infectie met het coronavirus.
  • Voor een vaccin met één dosis betekent dit 270 dagen na die ene prik.

De EU-landen mogen geen andere acceptatietermijn voor reizen binnen de Europese Unie hanteren. De standaardaanvaardingstermijn geldt niet voor certificaten voor boosterdoses.

Met ingang van 1 februari 2022 gelden ook nieuwe regels voor vaccinatiecertificaten voor boosterprikken. Zoals reeds in december is verduidelijkt, zullen boosters als volgt worden geregistreerd:

  • prik 3/3 voor een boosterdosis na een eerste vaccinatiereeks van 2 doses
  • prik 2/1 voor een boosterdosis na een vaccin met 1 dosis of na 1 dosis van een vaccin met 2 doses voor iemand die een corona-infectie heeft doorgemaakt

Certificaten die voorafgaand aan die verduidelijking anders zijn afgegeven, moeten worden gecorrigeerd en opnieuw worden afgegeven om ervoor te zorgen dat boosters en volledige vaccinatie kunnen worden onderscheiden als verschillende statussen.

Deze aanbeveling is op 1 februari 2022 in werking getreden.

Op 3 februari 2022 heeft de Commissie voorgesteld het systeem van het Europees digitaal coronacertificaat met een jaar te verlengen, tot en met 30 juni 2023.

Factsheet over reizen in Europa

Persoonsgerichte aanpak

Voor reizigers die een geldig Europees digitaal coronacertificaat hebben, mogen in de meeste gevallen geen extra reisbeperkingen gelden.

Een geldig Europees digitaal coronacertificaat omvat:

  • Een vaccinatiecertificaat, waaruit blijkt dat de houder gevaccineerd is met een op Europees niveau goedgekeurd vaccin, waarna ten minste 14 dagen en niet meer dan 270 dagen zijn verstreken sinds de laatste dosis van de eerste vaccinatiereeks. Vaccinatiecertificaten voor boosterdoses zijn momenteel onmiddellijk en onbeperkt geldig. De EU-landen mogen ook vaccinatiecertificaten voor andere vaccins aanvaarden, voor zover die door de nationale autoriteiten of de WHO zijn goedgekeurd.
  • Een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur vóór de verplaatsing is afgenomen of een negatieve snelle antigeentest die niet meer dan 24 uur vóór de verplaatsing is afgenomen.
  • Een herstelcertificaat waaruit blijkt dat niet meer dan 180 dagen zijn verstreken sinds de datum van het eerste positieve testresultaat.

Van personen die niet in het bezit zijn van een Europees digitaal coronacertificaat, moet worden geëist dat zij vóór of uiterlijk 24 uur na aankomst een test ondergaan.

Reizigers met een essentiële functie of behoefte, grenswerkers en kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet in het bezit te zijn van een geldig Europees digitaal coronacertificaat.

 

Kaart van EU-regio’s

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) blijft een kaart van de regio’s van de EU-landen publiceren, met een verkeerslichtsysteem (groen, oranje, rood, donkerrood). De kaart is gebaseerd zijn op het aantal gemelde besmettingen over een periode van 14 dagen, de vaccinatiegraad en het aantal tests.

De kleurenkaart dient voornamelijk als informatiehulpmiddel, maar ook om maatregelen te coördineren. Op basis van deze kaart moeten de EU-landen maatregelen nemen met betrekking tot reizen van en naar donkerrode regio's, waar zeer veel virus circuleert. Zij moeten niet-essentiële reizen ontmoedigen en eisen dat personen die aankomen uit donkerrode regio's die niet in het bezit zijn van een vaccinatie- of herstelcertificaat, vóór vertrek een test ondergaan en na aankomst in quarantaine gaan.

Er moeten bepaalde uitzonderingen op deze maatregelen gelden voor reizigers met een essentiële functie of behoefte, grenswerkers en kinderen jonger dan 12 jaar.

Noodrem

Wanneer een EU-land beperkingen oplegt naar aanleiding van de opkomst van een nieuwe variant, moet de Raad, in nauwe samenwerking met de Commissie en met steun van het ECDC, de situatie opnieuw bezien. De Commissie kan, op basis van regelmatige beoordelingen van nieuwe gegevens over varianten, ook een bespreking in de Raad voorstellen. Soortgelijke maatregelen zijn ook mogelijk wanneer de epidemiologische situatie in een EU-land of in een regio binnen een EU-land snel verslechtert.

Tijdens de bespreking zou de Commissie kunnen voorstellen dat de Raad maatregelen treft voor reizen vanuit de betrokken gebieden. Elke situatie die tot maatregelen leidt, moet regelmatig worden geëvalueerd.

EU-traceringsformulier voor passagiers - privacy

Traceringsformulieren voor passagiers (ook wel passenger locator forms of PLF's genoemd) spelen een belangrijke rol bij de contactopsporing. Het uitwisselen van gegevens tussen de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de contactopsporing in de EU-landen kan bijzonder belangrijk zijn wanneer reizigers internationaal reizen en daarbij dicht bij elkaar in de buurt komen, zoals in vliegtuigen of treinen. Om de EU-landen in staat te stellen relevante passagiersgegevens uit te wisselen, heeft de Commissie in mei en juli 2021 twee uitvoeringshandelingen aangenomen. Daarmee zijn de nodige wettelijke voorwaarden vastgelegd voor de verwerking van dergelijke persoonsgegevens en is een platform opgezet voor de uitwisseling van deze traceringsformulieren. Om de digitalisering en harmonisatie van traceringsformulieren voor passagiers te ondersteunen, heeft de gezamenlijke actie van de EU Healthy Gateways een webapplicatie voor een EU-traceringsformulier voor passagiers ontwikkeld. Met traceringsformulieren in combinatie met het platform voor de uitwisseling daarvan kunnen de EU-landen gemakkelijker en sneller gegevens verzamelen en uitwisselen, waardoor de contactopsporing doeltreffender en efficiënter wordt.

Documenten

 

25 NOVEMBER 2021
Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and repealing Recommendation (EU) 2020/1475
English
(410.61 KB - PDF)
Downloaden

 

25 NOVEMBER 2021
Annex to the Proposal for a Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and replacing Recommendation (EU) 2020/1475
English
(126.68 KB - PDF)
Downloaden

 

23 NOVEMBER 2021
Factsheet - Coronavirus pandemic: New Commission proposal to ensure coordination on safe travel in the EU
English
(5.95 KB - HTML)
Downloaden