Gå direkt till innehållet

Gemensam strategi för reserestriktioner i EU

Gemensam strategi för reserestriktioner – viktiga aspekter

Den 25 januari 2022 antog rådet en reviderad rekommendation om reseregler under coronapandemin. Rekommendationen bygger på kommissionens förslag från den 25 november 2021.

Enligt den uppdaterade rekommendationen bör eventuella reserestriktioner baseras på en persons enskilda situation och inte på vilken region man reser från, utom om smittspridningen är mycket hög. Den avgörande faktorn bör vara ens covidstatus i fråga om vaccination, testning eller genomgången infektion, som intygas med EU:s digitala covidintyg. Rekommendationen tar hänsyn till den höga vaccinationstäckningen och det snabba införandet av EU:s digitala covidintyg, och ersätter den tidigare rekommendationen.

Enligt de nya reglerna måste EU-länderna godta vaccinationsintyg som är högst 270 dagar (9 månader) gamla, räknat från datumet för grundvaccinationen:

  • För ett vaccin med två doser är intyget giltigt i 270 dagar efter den andra sprutan, eller 270 dagar efter den första sprutan för den som redan har haft covid-19, i linje med den nationella vaccinationsstrategin.
  • För endosvaccin är intyget giltigt i 270 dagar från den första sprutan.

EU-länderna bör inte ha några andra giltighetsregler för resor inom EU. För påfyllnadsdoser har vaccinationsintygen i nuläget ingen sista giltighetsdag.

Den 1 februari 2022 infördes också nya regler för hur påfyllnadsdoser ska registreras i intyget, vilket klargjordes redan i december 2021:

  • 3/3 för en påfyllnadsdos efter en grundvaccination på två doser.
  • 2/1 för en påfyllnadsdos efter en grundvaccination med en dos av ett endosvaccin eller en dos av ett tvådosvaccin till den som haft covid-19.

Intyg som utfärdats på ett annat sätt före klargörandet måste korrigeras och utfärdas på nytt så att det är tydligt vad som är en påfyllnadsdos och vad som räknas som grundvaccination (”fullvaccinering”).

Rekommendationen började gälla den 1 februari 2022.

Den 3 februari 2022 föreslog kommissionen att EU:s system med digitala covidintyg förlängs med ett år till den 30 juni 2023.

Läs mer i faktabladet

Personbaserad strategi

Den som har ett giltigt digitalt EU-covidintyg bör i de flesta fall få resa fritt i EU, utan några ytterligare restriktioner.

Följande EU-covidintyg är giltiga:

  • Ett vaccinationsintyg för ett EU-godkänt vaccin, om det har gått minst 14 dagar och högst 270 dagar sedan den sista dosen av grundvaccinationerna. Vaccinationsintyg för påfyllnadsdoser gäller i nuläget från vaccinationsdatumet och tills vidare. EU-länderna kan också godta vaccinationsintyg för vacciner som godkänts av nationella myndigheter eller WHO.
  • Ett negativt PCR-test före avresan som är högst 72 timmar gammalt eller ett negativt antigensnabbtest som är högst 24 timmar gammalt.
  • Ett intyg om tillfrisknande som visar att det har gått högst 180 dagar sedan det första positiva testet togs.

Den som inte har något covidintyg kan behöva testa sig före resan eller senast 24 timmar efter ankomsten.

Resenärer som har en viktig funktion eller ett nödvändigt behov, gränspendlare och barn under 12 år bör undantas från kravet på covidintyg.

 

Karta över EU:s regioner

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC bör fortsätta att publicera en karta över EU-ländernas regioner som visar smittläget med olika färger: grönt, orange, rött och mörkrött. Kartan baseras på antalet nya covidfall de senaste 14 dagarna, vaccinationstäckningen och testfrekvensen.

Kartan är främst tänkt som information, men kan också användas för att samordna åtgärder i områden med mycket hög smittspridning. För resor till och från mörkröda områden där smittspridningen är mycket hög bör länderna vidta vissa åtgärder. De bör bland annat avråda från alla icke nödvändiga resor och kräva att personer som anländer från dessa områden och som inte har ett vaccinationsintyg eller intyg om tillfrisknande ska testa sig före avresan och hålla sig i karantän efter ankomsten.

Vissa undantag bör dock gälla för gränspendlare, barn under 12 år och resenärer som har en viktig funktion eller ett nödvändigt behov.

Nödbroms

När ett EU-land inför restriktioner till följd av en ny virusvariant bör rådet, i nära samarbete med kommissionen och med stöd av ECDC, se över situationen. På basis av en fortlöpande utvärdering av nya rön om varianter kan kommissionen också föreslå att rådet ska diskutera läget. Liknande åtgärder är också möjliga om smittläget i ett land eller område snabbt förvärras.

Kommissionen kan föreslå att rådet enas om en samordnad strategi för resor från de berörda områdena. Alla situationer som leder till nya åtgärder bör regelbundet ses över.

Passagerarformulär och dataskydd

Passagerarformulär är viktiga för att kunna smittspåra resenärer. Datautbyte mellan EU-ländernas smittspårningsmyndigheter kan vara särskilt värdefullt när det gäller flyg- eller tågresenärer som ofta sitter nära varandra. För att ge EU-länderna en rättslig grund för att behandla sådana personuppgifter och för att inrätta en plattform för utbyte av passagerarformulär antog kommissionen två genomförandebeslut under 2021, ett i maj och ett i juli. För att bidra till digitala och enhetliga formulär i de olika länderna har EU tagit fram ett webbsystem för digitala EU-formulär för lokalisering av passagerare. Tack vare de digitala formulären och plattformen för datautbyte kan länderna lättare och snabbare samla in och utbyta uppgifter, vilket bidrar till en mer ändamålsenlig och effektiv smittspårning.

Dokument

 

25 NOVEMBER 2021
Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and repealing Recommendation (EU) 2020/1475

 

25 NOVEMBER 2021
Annex to the Proposal for a Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and replacing Recommendation (EU) 2020/1475

 

23 NOVEMBER 2021
Factsheet - Coronavirus pandemic: New Commission proposal to ensure coordination on safe travel in the EU