Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα ταξιδιωτικά μέτρα στην ΕΕ

Κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα ταξιδιωτικά μέτρα: κύριοι τομείς

Στις 25 Ιανουαρίου 2022 το Συμβούλιο εξέδωσε αναθεωρημένη σύσταση σχετικά με τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η συμφωνία αυτή ακολουθεί την πρόταση της Επιτροπής της 25ης Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη σύσταση, τα μέτρα για τη νόσο COVID-19 θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση την ατομική κατάσταση των προσώπων και όχι πλέον την περιοχή καταγωγής, με εξαίρεση τις περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι καθοριστικός παράγοντας θα πρέπει να είναι η κατάσταση ενός ταξιδιώτη όσον αφορά τον εμβολιασμό, τον διαγνωστικό έλεγχο ή την ανάρρωση σε σχέση με την COVID-19, όπως αποδεικνύεται από έγκυρο Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Η σύσταση αυτή έρχεται ως αντίδραση στη σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην ταχεία εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, και αντικαθιστά την προηγούμενη σύσταση.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για περίοδο 270 ημερών (9 μηνών) από την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού:

  • Για τα διδοσικά εμβόλια, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή, σύμφωνα με την εθνική στρατηγική εμβολιασμού, την πρώτη και μοναδική δόση μετά την ανάρρωση από τη νόσο COVID-19.
  • Για τα μονοδοσικά εμβόλια, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από την πρώτη και μοναδική δόση.

Οι χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να προβλέπουν διαφορετική περίοδο αποδοχής για σκοπούς ταξιδιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τυποποιημένη περίοδος αποδοχής δεν ισχύει για τα πιστοποιητικά για τις αναμνηστικές δόσεις.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022 έχουν επίσης τεθεί σε εφαρμογή νέοι κανόνες σχετικά με την κωδικοποίηση των αναμνηστικών δόσεων στο πιστοποιητικό. Όπως διευκρινίστηκε ήδη τον Δεκέμβριο, οι αναμνηστικές δόσεις θα καταγράφονται ως εξής:

  • η ένδειξη 3/3 δηλώνει αναμνηστική δόση μετά από διδοσική αρχική σειρά εμβολιασμού
  • 2/1 για αναμνηστική δόση μετά από μονοδοσικό εμβολιασμό ή μία δόση διδοσικού εμβολίου που χορηγείται σε άτομο που έχει αναρρώσει.

Τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν με διαφορετικό τρόπο πριν από την εν λόγω διευκρίνιση πρέπει να διορθωθούν και να εκδοθούν εκ νέου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να διακρίνονται από το καθεστώς του πλήρους εμβολιασμού.

Η εν λόγω σύσταση τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2022 η Επιτροπή πρότεινε την παράταση του συστήματος Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID της ΕΕ κατά ένα έτος, έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Διαβάστε περισσότερα σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο

Προσέγγιση με βάση το άτομο

Οι ταξιδιώτες που είναι κάτοχοι έγκυρου Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ δεν θα πρέπει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ένα έγκυρο Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ περιλαμβάνει:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού για εμβόλιο εγκεκριμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες και όχι περισσότερες από 270 ημέρες από την τελευταία δόση της αρχικής σειράς εμβολιασμού. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τις αναμνηστικές δόσεις έχουν άμεση ισχύ και δεν έχουν μέγιστη διάρκεια ισχύος, στο παρόν στάδιο. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν επίσης να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για εμβόλια εγκεκριμένα από τις εθνικές αρχές ή τον ΠΟΥ.
  • Αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ PCR που ελήφθη το αργότερο 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή αρνητικό αποτέλεσμα σε ταχεία δοκιμασία αντιγόνων που ελήφθη το αργότερο 24 ώρες πριν από το ταξίδι.
  • Πιστοποιητικό ανάρρωσης στο οποίο αναφέρεται ότι δεν έχουν παρέλθει περισσότερες από 180 ημέρες από την ημερομηνία του πρώτου θετικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου.

Τα άτομα που δεν είναι κάτοχοι Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο πριν ή το αργότερο 24 ώρες μετά την άφιξη.

Στους ταξιδιώτες με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες, στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και σε παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα πρέπει να ζητείται να κατέχουν έγκυρο Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

 

Χάρτης των περιφερειών της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα συνεχίσει να δημοσιεύει χάρτη των περιφερειών των κρατών μελών σύμφωνα με το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, βαθύ κόκκινο). Ο χάρτης θα βασίζεται στο 14ήμερο ποσοστό ανακοίνωσης κρουσμάτων, στην εμβολιαστική κάλυψη και στο ποσοστό διαγνωστικών ελέγχων.

Ο χάρτης φωτεινού σηματοδότη χρησιμεύει κυρίως ως εργαλείο πληροφόρησης, αλλά και για τον συντονισμό των μέτρων σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλή κυκλοφορία του ιού. Με βάση αυτόν τον χάρτη, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα σχετικά με τα ταξίδια προς και από περιοχές σε βαθύ κόκκινο, όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θα πρέπει να αποθαρρύνουν τα μη αναγκαία ταξίδια και να απαιτούν από τα άτομα που φθάνουν από τις εν λόγω περιοχές και δεν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο πριν από την αναχώρηση και σε καραντίνα μετά την άφιξη.

Ορισμένες εξαιρέσεις από τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ισχύουν για τους ταξιδιώτες με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες, τους διασυνοριακούς εργαζομένους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

«Φρένο έκτακτης ανάγκης»

Όταν ένα κράτος μέλος επιβάλλει περιορισμούς ως αντίδραση στην εμφάνιση νέας παραλλαγής, το Συμβούλιο, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και με την υποστήριξη του ECDC, θα πρέπει να επανεξετάζει την κατάσταση. Η Επιτροπή, με βάση την τακτική αξιολόγηση των νέων στοιχείων σχετικά με τις παραλλαγές, μπορεί επίσης να προτείνει συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Παρόμοια μέτρα είναι επίσης δυνατά σε περίπτωση ταχείας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης σε ένα κράτος μέλος ή σε μια περιοχή εντός ενός κράτους μέλους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο να συμφωνήσει ως προς μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με τα ταξίδια από τις εκάστοτε περιοχές. Κάθε κατάσταση που οδηγεί στη λήψη μέτρων θα πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά.

Κοινό έντυπο εντοπισμού επιβατών και προστασία δεδομένων

Τα έντυπα εντοπισμού επιβατών διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικής ιχνηλάτησης των επαφών των ταξιδιωτών. Οι ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ των αρχών ιχνηλάτησης επαφών των κρατών μελών μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν οι επιβάτες διασχίζουν σύνορα έχοντας πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, όπως μέσα σε αεροπλάνα ή τρένα. Προκειμένου τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν σχετικά δεδομένα επιβατών σε διασυνοριακό επίπεδο, η Επιτροπή εξέδωσε δύο εκτελεστικές πράξεις τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2021, παρέχοντας έτσι τις αναγκαίες νομικές προϋποθέσεις για την επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δημιουργώντας πλατφόρμα ανταλλαγής εντύπων εντοπισμού επιβατών. Για τη στήριξη της ψηφιοποίησης και της εναρμόνισης των εντύπων εντοπισμού επιβατών, η κοινή δράση EU Healthy Gateways ανέπτυξε μια διαδικτυακή εφαρμογή για ένα ψηφιακό έντυπο εντοπισμού επιβατών της ΕΕ. Τα ψηφιακά έντυπα εντοπισμού επιβατών σε συνδυασμό με την πλατφόρμα ανταλλαγής εντύπων εντοπισμού επιβατών επιτρέπουν ευκολότερη και ταχύτερη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, καθιστώντας την ιχνηλάτηση επαφών αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη.

Έγγραφα

 

25 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2021
Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and repealing Recommendation (EU) 2020/1475

 

25 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2021
Annex to the Proposal for a Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and replacing Recommendation (EU) 2020/1475

 

23 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2021
Factsheet - Coronavirus pandemic: New Commission proposal to ensure coordination on safe travel in the EU