Direct naar de inhoud

Volksgezondheid

Wat de Commissie doet

De Europese Commissie en de EU-landen werken samen aan een sterke Europese gezondheidsunie, die de gezondheid van de Europeanen beschermt en de veerkracht van de Europese gezondheidsstelsels verbetert. Deze gezondheidsunie moet er ook voor zorgen dat de EU en de lidstaten van de EU voorbereid zijn op gemeenschappelijke uitdagingen. De EU is op veel verschillende gebieden actief. Zo wil ze het vertrouwen in vaccins vergroten, en ervoor zorgen dat alle burgers de benodigde geneesmiddelen en medische hulpmiddelen tegen een betaalbare prijs kunnen krijgen. Ook wil de EU kanker en andere belangrijke niet-overdraagbare ziekten terugdringen en de voordelen van digitalisering voor de gezondheidszorg zo goed mogelijk benutten.

Doelen

Er zijn ook initiatieven om het gebruik van antibiotica te verminderen, het kader voor de beoordeling van gezondheidstechnologie te versterken en de crisisrespons en -paraatheid te verbeteren (voortvloeiend uit de coronapandemie).

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding analyseert nieuwe bedreigingen, zodat Europese en nationale autoriteiten snel kunnen reageren.

Om burgers te beschermen en ervoor te zorgen dat ze de beste behandeling krijgen, moeten alle geneesmiddelen in de EU via het Europees Geneesmiddelenbureau op nationaal of EU-niveau worden goedgekeurd voordat ze op de markt komen.

De Europese autoriteit voor paraatheid en respons inzake noodsituaties op gezondheidsgebied (HERA) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en distributie van medische remedies vóór en tijdens een gezondheidscrisis.

Lees wat de andere EU-instellingen doen op het gebied van volksgezondheid

Belangrijkste initiatieven

Vaccinatie is het belangrijkste instrument om ziektes te voorkomen en ongetwijfeld een van de meest kosteneffectieve volksgezondheidsmaatregelen.

Het bestrijden van kanker is een van de belangrijkste prioriteiten van de Europese Commissie op gezondheidsgebied.

Medische hulpmiddelen en medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek (IVD’s) zijn essentieel bij het redden van levens.

Het EU4Health-programma helpt om sterkere, veerkrachtigere en toegankelijkere gezondheidsstelsels op te bouwen.

Een toekomstbestendig regelgevingskader creëren en de sector steunen bij het bevorderen van onderzoek en technologieën.

EU-maatregelen ter bestrijding van antimicrobiële resistentie en de gevolgen ervan voor zeer besmettelijke ziekten.