Direct la conținutul principal

O abordare comună asupra măsurilor privind călătoriile în UE

O abordare comună asupra măsurilor privind călătoriile în UE – principalele domenii vizate

Pe 25 ianuarie 2022, Consiliul a adoptat o recomandare revizuită privind facilitarea liberei circulații în condiții de siguranță în UE în contextul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.

Conform recomandării actualizate, măsurile legate de COVID-19 ar trebui să se aplice pe baza situației individuale a persoanelor și nu pe baza regiunii de origine, cu excepția zonelor în care virusul circulă încă foarte mult. Așadar, principalul factor determinant ar trebui să fie situația persoanei, așa cum reiese din certificatul digital al UE privind COVID (vaccinare, test negativ sau vindecare). Această recomandare reflectă creșterea semnificativă a ratei de vaccinare și introducerea rapidă a certificatului digital al UE privind COVID și înlocuiește recomandarea anterioară.

În conformitate cu noile norme, statele membre ale UE trebuie să accepte certificatele de vaccinare pe o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei primare de vaccinare:

  • Pentru un vaccin cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la a doua doză sau, în conformitate cu strategia națională de vaccinare, de la prima și singura doză administrată după trecerea prin boală.
  • Pentru un vaccin cu o singură doză, aceasta înseamnă 270 de zile de la vaccinare.

Țările UE nu ar trebui să prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică în cazul certificatelor emise pentru dozele de rapel (booster).

De asemenea, începând cu 1 februarie 2022, s-au implementat noi norme în ceea ce privește înregistrarea dozelor de rapel în certificat. După cum s-a precizat deja în luna decembrie, dozele de rapel vor fi înregistrate astfel:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu 2 doze administrate unei persoane care a trecut deja prin boală.

Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și emise din nou, pentru a se garanta că se poate face o distincție între dozele de rapel și vaccinarea primară în cadrul situației vaccinării complete.

Această recomandare a intrat în vigoare la 1 februarie 2022.

Pe 3 februarie 2022, Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID.

Mai multe informații (fișă informativă)

Abordare bazată pe persoană

Călătorii care dețin un certificat digital al UE privind COVID nu ar trebui, de regulă, să facă obiectul vreunor restricții suplimentare privind libera circulație.

Certificatul digital al UE privind COVID poate include:

  • Un certificat de vaccinare pentru un vaccin aprobat la nivel european, dacă au trecut cel puțin 14 zile și nu mai mult de 270 de zile de la ultima doză din seria primară de vaccinare. Certificatele de vaccinare pentru dozele de rapel (booster) sunt valabile imediat și, pentru moment, nu au un termen de valabilitate. Țările UE ar putea, de asemenea, să accepte certificatele de vaccinare pentru vaccinurile aprobate de autoritățile naționale sau de OMS.
  • Un rezultat negativ la testul PCR obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie sau la un test antigenic rapid obținut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie.
  • Un certificat de vindecare care să indice că nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la test.

În cazul persoanelor care nu dețin un certificat digital al UE privind COVID, ar trebui să se solicite efectuarea unui test înainte de sosire sau în termen de maximum 24 de ore de la sosire.

Călătorii care au o funcție sau o necesitate esențială, lucrătorii transfrontalieri și copiii sub 12 ani nu ar trebui să fie obligați să dețină un certificat digital al UE privind COVID.

 

Harta regiunilor UE

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va continua să publice o hartă a regiunilor din statele membre în conformitate cu un sistem tip semafor (verde, portocaliu, roșu, roșu închis). Harta se va baza pe numărul de cazuri notificate pe o perioadă de 14 zile, pe rata de vaccinare și pe rata de testare.

Această hartă servește în principal ca instrument de informare, dar și pentru coordonarea măsurilor pentru zonele cu incidență ridicată. Pe baza acestei hărți, țările UE ar trebui să aplice măsuri privind călătoriile înspre și dinspre zonele marcate cu roșu închis, care înregistrează o incidență ridicată. Acestea ar trebui să descurajeze călătoriile neesențiale și să le solicite persoanelor care sosesc din zonele respective și care nu dețin un certificat de vaccinare sau de vindecare să se supună unui test înainte de plecare și să intre în carantină la sosire.

Anumite excepții de la aceste măsuri ar trebui să li se aplice călătorilor care au o funcție sau o nevoie esențială, lucrătorilor transfrontalieri și copiilor cu vârsta sub 12 ani.

Un mecanism de frânare de urgență

Atunci când un stat membru impune restricții ca răspuns la apariția unei noi variante, Consiliul, în strânsă cooperare cu Comisia și cu sprijinul ECDC, ar trebui să evalueze situația. Pe baza evaluării periodice a noilor date privind variantele de virus, Comisia poate propune, de asemenea, o discuție în cadrul Consiliului. Măsuri similare sunt posibile și atunci când situația epidemiologică dintr-un stat membru sau dintr-o zonă dintr-un stat membru se agravează rapid.

În cadrul discuțiilor, Comisia i-ar putea propune Consiliului să convină asupra unei abordări coordonate în ceea ce privește deplasările dinspre zonele respective. Orice situație care duce la adoptarea unor măsuri ar trebui să fie evaluată periodic.

Formularul comun de localizare a pasagerilor și protecția datelor

Formularele de localizare a pasagerilor joacă un rol esențial în asigurarea depistării eficace a contacților în rândul călătorilor. Schimbul de date între autoritățile statelor membre responsabile de depistarea contacților poate fi deosebit de important atunci când pasagerii traversează frontiere în condiții de aglomerare, cum ar fi în avioane sau trenuri. Pentru ca statele membre să facă schimb de date relevante privind pasagerii la nivel transfrontalier, Comisia a adoptat două acte de punere în aplicare, în mai și în iulie 2021, oferind astfel condițiile juridice necesare pentru prelucrarea acestor date cu caracter personal și instituind o platformă de schimb de date privind localizarea pasagerilor. Pentru a sprijini digitalizarea și armonizarea formularelor de localizare a pasagerilor, acțiunea comună „EU Healthy Gateways” a dezvoltat o aplicație web pentru un formular digital al UE de localizare a pasagerilor. Formularele digitale de localizare a pasagerilor, combinate cu platforma de schimb de date privind localizarea pasagerilor, facilitează colectarea și schimbul de date între statele membre, ceea ce face ca depistarea contacților să fie mai eficace și mai eficientă.

Documente

 

25 NOIEMBRIE 2021
Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and repealing Recommendation (EU) 2020/1475

 

25 NOIEMBRIE 2021
Annex to the Proposal for a Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and replacing Recommendation (EU) 2020/1475

 

23 NOIEMBRIE 2021
Factsheet - Coronavirus pandemic: New Commission proposal to ensure coordination on safe travel in the EU