De pandemie overwinnen
Na meer dan drie jaar, op 5 mei 2023, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied wegens COVID-19 beëindigd verklaard.
De COVID-19-pandemie heeft een zware tol geëist van mensen, onze samenleving en onze economie, maar is met succes overwonnen dankzij onze samenwerking, vastberadenheid, uithouding, wetenschap en innovatie. De Europese solidariteit bij het delen van medische uitrusting, het behandelen van patiënten, het repatriëren van gestrande burgers en het herstel van onze economieën heeft ons geholpen onze burgers en bedrijven te beschermen en de pandemie te boven te komen. De EU heeft zo haar veerkracht kunnen versterken en vooruitgang kunnen boeken met de rechtvaardige groene en digitale transitie.
Doortastend EU-optreden
Het doortastende optreden van de EU sinds 2020, in het kader van de EU-strategie voor vaccins, heeft zijn vruchten afgeworpen. Meer dan 80% van de EU-bevolking is volledig gevaccineerd tegen COVID-19. De Europese Commissie heeft tot nu toe gezorgd voor 4,2 miljard vaccindoses, zowel voor Europese burgers als voor niet-EU-landen.
De Europese economie is weer opgeleefd dankzij de snelle inzet van vaccins en de ongekende economische stimuleringsmaatregelen op EU- en nationaal niveau. Het onmiddellijke optreden van de Commissie heeft geholpen de economische gevolgen van de pandemie op te vangen. De meerjarige EU-begroting en NextGenerationEU, een tijdelijk herstelinstrument van meer dan 800 miljard euro om de onmiddellijke economische en sociale schade als gevolg van de COVID-19-pandemie te helpen herstellen, hebben een belangrijke rol gespeeld bij het herstel en de versterking van de veerkracht van de EU.
Sinds de uitbraak van COVID-19 begin 2020 heeft de EU in het kader van een Team Europa-aanpak 53,7 miljard euro vrijgemaakt voor steun aan meer dan 140 partnerlanden om in te spelen op de behoeften in verband met de pandemie en de gevolgen daarvan. De steun combineerde middelen van de EU, haar lidstaten, de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.
Bovendien heeft de EU zich vanaf een vroeg stadium ingezet voor gelijke toegang tot betaalbare, veilige en doeltreffende COVID-19-vaccins voor iedereen door de wereldwijde coronarespons te organiseren en door Covax (een wereldwijd initiatief om iedereen gelijke toegang te geven tot COVID-19-vaccins) te ondersteunen. De Commissie, de lidstaten en de Europese Investeringsbank werden een belangrijke investeerder in Covax en droegen meer dan 5 miljard euro bij om 1,8 miljard vaccindoses beschikbaar te stellen voor 92 lage- en middeninkomenslanden.
De EU heeft in het kader van een Team Europa-aanpak ook een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van lokale capaciteit voor vaccinproductie in Afrika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.