Gå til hovedindholdet

En fælles tilgang til rejserestriktioner i EU

De vigtige elementer i den fælles tilgang til rejserestriktioner

Den 25. januar 2022 vedtog Rådet en revideret henstilling om fri og sikker bevægelighed i EU under covid-19-pandemien. Aftalen kommer i forlængelse af Kommissionens forslag af 25. november 2021.

I henhold til den ajourførte henstilling skal covid-19-restriktioner indføres på grundlag af den rejsendes individuelle situation og ikke længere dennes oprindelsesregion, med undtagelse af områder, hvor der er særlig stor forekomst af virusset. Det betyder, at en rejsendes covid-19-vaccinations-, test- eller restitutionsstatus, dokumenteret med et gyldigt digitalt EU-covidcertifikat, skal være den afgørende faktor. Denne henstilling er en reaktion på den betydelige stigning i vaccinationsdækningen og den hurtige udrulning af EU's digitale covidcertifikat og erstatter den tidligere henstilling.

I overensstemmelse med de nye regler skal EU-landene acceptere vaccinationscertifikater i en periode på 270 dage (9 måneder) efter afslutningen af den/de primære vaccination(er):

  • For vaccinationer bestående af to doser betyder det 270 dage fra det andet stik eller, hvis det er den nationale vaccinationsstrategi, efter det første og eneste stik, hvis man tidligere har været smittet med covid-19.
  • For vaccinationer med kun én dosis betyder det 270 dage fra det første og eneste stik.

EU-landene bør ikke fastsætte en anden gyldighedsperiode for rejser inden for EU. Standardacceptperioden gælder ikke for certifikater for boostervaccinationer.

Fra 1. februar 2022 er der også indført nye regler for indkodning af boosterstik i certifikatet. Som allerede præciseret i december vil boosterstik blive registreret som:

  • 3/3 for en boosterdosis efter en primær vaccinationsserie bestående af to doser
  • 2/1 for en boosterdosis efter en vaccination bestående af én dosis eller efter én dosis af en todosisvaccine givet til en tidligere smittet person.

Certifikater, der før præciseringen blev udstedt på en anden måde, skal tilrettes og udstedes igen for at sikre, at boosterstik kan skelnes fra en status som færdigvaccineret.

Denne henstilling trådte i kraft den 1. februar 2022.

Den 3. februar 2022 foreslog Kommissionen at forlænge ordningen med EU's digitale covidcertifikat med et år indtil den 30. juni 2023.

Læs mere i dette faktablad

Personbaseret tilgang

Rejsende, der er i besiddelse af et gyldigt digitalt EU-covidcertifikat, skal i de fleste tilfælde ikke være underlagt yderligere begrænsninger af den frie bevægelighed.

Et gyldigt digitalt EU-covidcertifikat omfatter:

  • Et vaccinationscertifikat for en vaccine godkendt på europæisk plan, hvis der er gået mindst 14 dage og højst 270 dage siden den sidste dosis af den primære vaccinationsserie. Vaccinationscertifikater for boosterdoser er gyldige med det samme og uden maksimal gyldighed på nuværende tidspunkt. EU-landene kan også acceptere vaccinationscertifikater for vacciner, der er godkendt af de nationale myndigheder eller WHO.
  • Et negativt PCR-testresultat opnået højst 72 timer før rejsen eller en negativ hurtig antigentest opnået højst 24 timer før rejsen.
  • Et restitutionscertifikat, hvoraf det fremgår, at der er gået højst 180 siden datoen for det første positive testresultat.

Personer, der ikke er i besiddelse af EU's digitale covidcertifikat, skal pålægges at lade sig underkaste en test forud for eller senest 24 timer efter ankomsten.

Rejsende med en væsentlig funktion eller et væsentligt behov, grænsependlere og børn under 12 år bør ikke skulle være i besiddelse af et gyldigt digitalt EU-covidcertifikat.

 

Kort over EU's regioner

Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) vil fortsat offentliggøre et kort over medlemslandene opdelt efter regioner i henhold til et trafiklyssystem (grøn, orange, rød og mørkerød). Kortet vil være baseret på incidensraten over 14 dage, vaccinationsdækningen og testfrekvensen.

Kortet i trafiklysets farver er frem for alt et informationsværktøj, men det bruges også til at koordinere restriktioner i områder, hvor der er særlig stor forekomst af virusset. På grundlag af kortet skal medlemslandene indføre restriktioner for rejser til og fra mørkerøde områder, hvor der er særlig stor forekomst af virusset. De skal fraråde alle ikkevæsentlige rejser og kræve, at personer, der ankommer fra disse områder, og som ikke er i besiddelse af et vaccinations- eller restitutionscertifikat, bliver testet forud for afrejsen og går i karantæne efter ankomsten.

Der gælder visse undtagelser fra disse restriktioner for rejsende med en væsentlig funktion eller et væsentligt behov, grænsependlere og børn under 12 år.

Nødbremse

Hvis et medlemsland pålægger restriktioner som reaktion på fremkomsten af en ny variant, skal Rådet i tæt samarbejde med Kommissionen og med støtte fra ECDC tage situationen op til fornyet overvejelse. Kommissionen kan også på grundlag af den regelmæssige vurdering af ny dokumentation for varianter foreslå en drøftelse i Rådet. Lignende restriktioner er også mulige, hvis den epidemiologiske situation i et medlemsland eller i et område i et medlemsland forværres hurtigt.

I forbindelse med drøftelsen kan Kommissionen foreslå, at Rådet når til enighed om en koordineret tilgang til rejser fra de berørte områder. Enhver situation, der fører til vedtagelse af restriktioner, skal regelmæssigt tages op til fornyet overvejelse.

Den fælles kontaktopsporingsformular og databeskyttelse

Kontaktopsporingsformularer spiller en central rolle med hensyn til at sikre effektiv kontaktopsporing af rejsende. Dataudveksling mellem EU-landenes kontaktopsporingsmyndigheder kan være særlig vigtig, hvis passagerer er fysisk tæt sammen, når de krydser grænser – f.eks. i fly eller tog. For at gøre det muligt for medlemslandene at udveksle relevante passageroplysninger på tværs af grænserne vedtog Kommissionen i maj og juli 2021 to gennemførelsesretsakter, som fastsætter de nødvendige retlige forudsætninger for behandling af disse personoplysninger og opretter en platform for udveksling af kontaktopsporingsformularer. For at støtte digitaliseringen og harmoniseringen af kontaktopsporingsformularer udviklede det fælles konsortium "EU Healthy Gateways" en webapplikation til en digital EU-kontaktopsporingsformular. Digitale kontaktopsporingsformularer kombineret med platformen til udveksling af kontaktopsporingsformularer gør det lettere og hurtigere at indsamle og udveksle oplysninger mellem medlemslandene, hvilket gør kontaktopsporingen mere effektiv.

Dokumenter

 

25. NOVEMBER 2021
Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and repealing Recommendation (EU) 2020/1475

 

25. NOVEMBER 2021
Annex to the Proposal for a Council Recommendation on a coordinated approach to facilitate safe free movement during the COVID-19 pandemic and replacing Recommendation (EU) 2020/1475

 

23. NOVEMBER 2021
Factsheet - Coronavirus pandemic: New Commission proposal to ensure coordination on safe travel in the EU