Skip to main content

Combaterea dezinformării

Vaccinurile: separarea realității de ficțiune

Aveți îndoieli cu privire la anumite știri? Iată cum stau lucrurile:

Criza actuală necesită luarea unor măsuri de urgență. UE face tot posibilul pentru a garanta că, în scurt timp, toți cetățenii au acces la vaccinuri împotriva COVID-19 care îndeplinesc cele mai înalte standarde europene de siguranță și eficacitate.

Vaccinarea este una din cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice. La nivel mondial, aceasta permite salvarea a cel puțin 2-3 milioane de vieți omenești în fiecare an și evitarea paraliziei și a altor boli de lungă durată pentru încă și mai multe persoane. UE urmărește să se asigure că numai vaccinurile împotriva COVID-19 care respectă standardele ridicate ale UE în materie de siguranță și eficacitate sunt puse la dispoziția publicului. Comisia a încheiat mai multe acorduri prealabile de achiziții cu dezvoltatorii de vaccinuri și a asigurat doze suficiente pentru vaccinarea tuturor cetățenilor UE. Toate vaccinurile autorizate de Comisia Europeană în urma unei evaluări efectuate de Agenția Europeană pentru Medicamente vor figura online pe pagina Vaccinuri anti-COVID-19 sigure în Europa, alături de informații privind vaccinurile care sunt în prezent evaluate de EMA sau care sunt în curs de dezvoltare.

Vaccinurile contribuie la protejarea cetățenilor împotriva unor boli grave. Pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, unele persoane au răspândit afirmații neștiințifice cu privire la vaccinuri. Acestea induc teama, putând cauza un prejudiciu important pentru sănătatea publică. Informațiile înșelătoare, teoriile nedovedite științific și afirmațiile nefondate potrivit cărora vaccinurile ne-ar modifica ADN-ul sau ne-ar otrăvi provoacă reticență față de vaccinare și îi descurajează pe cetățeni.

Datorită unei mobilizări științifice fără precedent,am asistatla rezultate promițătoare. Noul coronavirus este extrem de periculos și ne afectează modul de viață. Comunitatea internațională din domeniul cercetării medicale s-a concentrat pe dezvoltarea unor vaccinuri sigure și eficace și a fost în măsură să le pună pe piață în timp record. În ciuda acestei urgențe, vaccinurile candidate trebuie să facă obiectul unei evaluări riguroase din partea Agenției Europene pentru Medicamente, pentru a se garanta că sunt eficace, sigure și de înaltă calitate, înainte de a fi puse la dispoziția cetățenilor. Datorită unei mobilizări masive de resurse și expertiză la fiecare nivel, procesele de dezvoltare, evaluare și autorizare au fost accelerate.

  Certificatul digital al UE privind COVID le permite tuturor europenilor să se deplaseze în siguranță în UE și în străinătate, în scop profesional sau pentru concedii.

  Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă pentru un certificat digital al UE privind COVID, ca dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a virusului ori a trecut prin boală. Acest certificat are drept scop să faciliteze libera circulație a cetățenilor în toate statele membre ale UE. Include doar câteva informații despre titular cu privire la vaccinare, testare sau însănătoșire. Este gratuit, are un cod QR și este eliberat în format digital sau pe suport de hârtie.

  Codul QR conține o semnătură digitală pentru a proteja certificatul împotriva falsificării. Atunci când se verifică certificatul, se scanează codul QR și se verifică semnătura. Comisia Europeană a creat un portal pe care se poate verifica autenticitatea tuturor semnăturilor înscrise pe aceste certificate, peste tot în UE. Datele cu caracter personal ale titularului nu vor fi transmise prin portal.

  Există multe idei greșite cu privire la acest certificat, de la teorii ale conspirației până la dezinformarea legată de diverse preocupări și întrebări, de altfel legitime. De exemplu, se spune că acest certificat va fi utilizat pentru a limita deplasarea persoanelor care nu sunt vaccinate: este fals! Unul dintre principiile de bază ale acestui certificat este nediscriminarea: statele membre care solicită dovada vaccinării trebuie să accepte, în aceleași condiții, un rezultat negativ al testului pentru COVID-19 sau o adeverință care atestă faptul că titularul a trecut prin boală. Certificatul digital nu interzice deplasările și nici nu adaugă restricții suplimentare în această privință. Ba din contră, facilitează deplasarea în UE.

  Și mai important, certificatul digital al UE privind COVID este o măsură temporară. pe care Comisia o va suspenda de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârșit.

  Eventualele efecte secundare ale vaccinurilor tind să fie foarte ușoare și temporare.

  Efectele secundare nu sunt un fenomen legat exclusiv de vaccinuri. Se știe că alimentele și alte medicamente pot provoca, de asemenea, efecte secundare, mai mult sau mai puțin grave, dar de cele mai multe ori nu. În cazurile rare în care apar efecte secundare, acestea sunt aproape întotdeauna minore și nu durează foarte mult. Acest lucru este valabil și pentru vaccinurile împotriva COVID-19. Cele mai frecvente efecte secundare ale oricărei vaccinări includ o durere sau umflătură ușoară și temporară la locul injectării, oboseală, frisoane, greață, vărsături și febră. La mai puțin de 1 din 10 persoane pot apărea erupții cutanate, urticarie sau roșeață la locul de injectare. Mai rar, la 1 din 100 de persoane, pot apărea mâncărimi la locul injectării. Pentru vaccinurile dezvoltate de BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen este pusă la dispoziția publicului o listă completă a unor posibile efecte secundare. De asemenea, vă puteți adresa medicului dumneavoastră pentru mai multe informații.

  Deși fiecare caz suspect de efect secundar grav în urma administrării unui vaccin împotriva COVID-19 trebuie luat în serios, evitați, totuși, să trageți concluzii pripite. Chiar dacă este vorba de un simptom care apare la scurt timp după vaccinare, acest lucru nu înseamnă în mod automat că a fost cauzat de vaccin, ci poate fi doar o coincidență nefericită. Pentru a ști cu siguranță dacă vaccinarea a provocat un efect secundar, trebuie să așteptăm până când profesioniștii din domeniul sănătății vor examina cu atenție toate persoanele vaccinate și vor separa cazurile reale de reacții adverse de cazurile fără legătură cu vaccinarea.

  Dacă vi se pare că aveți reacții adverse după ce ați primit un vaccin împotriva COVID-19, vă rugăm să comunicați acest lucru medicului dumneavoastră.

  Persoanele care participă la studii clinice având ca obiect vaccinurile împotriva COVID-19 reprezintă populația care va utiliza vaccinurile, dacă acestea sunt autorizate.

  Standardele ridicate ale UE în materie de siguranță și eficacitate impun ca orice vaccin nou, precum cele împotriva COVID-19, să fie supuse unor studii clinice riguroase. Producătorul trebuie apoi să transmită datele rezultate din studiile clinice către Agenția Europeană pentru Medicamente, care reexaminează apoi aceste informații și decide dacă îi recomandă sau nu Comisiei Europene utilizarea lor. Unul din factorii examinați de Agenția Europeană pentru Medicamente este grupul de pacienți testați în timpul studiilor clinice. Pentru ca studiile clinice să verifice dacă un vaccin împotriva COVID-19 este sigur și eficace, participanții la studii trebuie să reprezinte populația care va fi vaccinată în cazul în care vaccinul urmează să fie aprobat. Așadar, un grup foarte divers de participanți a luat parte la studii clinice (diferite etnii, vârste și genuri). Participanții la testele clinice au reprezentat, de asemenea, grupuri cu risc ridicat, iar rezultatele au arătat că au fost menținute niveluri ridicate de siguranță și eficacitate la nivelul tuturor grupurilor.

  Numeroase informații eronate au vizat, de asemenea, efectele secundare suspectate ale vaccinului asupra femeilor însărcinate. Este adevărat că datele privind utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 la femeile însărcinate sunt foarte limitate, pentru că acestea ezită să participe la astfel de studii, deoarece sarcina afectează sistemul imunitar al femeilor. Cu toate acestea, în urma studiilor efectuate pe animale s-a constatat că nu au existat efecte nocive în timpul sarcinii, iar experții nu anticipează vreun efect secundar. Chiar și așa, decizia privind vaccinarea în cazul unei femei însărcinate ar trebui luată în urma unei strânse consultări cu medicul, după o evaluare a beneficiilor și a riscurilor. Producătorii de vaccinuri vor continua să monitorizeze îndeaproape persoanele vaccinate pentru a garanta eficacitatea și siguranța vaccinurilor pe termen lung.

  Imunitatea naturală la COVID-19 după infectare este temporară, iar persoanele care au trecut prin boală trebuie totuși să se vaccineze, după ce consultă medicul.

  Dovezile științifice disponibile privind imunitatea naturală la COVID-19 după o infecție confirmată arată că aceasta nu durează foarte mult – majoritatea estimărilor arată că o persoană care a trecut prin boală are imunitate naturală timp de aproximativ șase până la opt luni. Fiți precauți atunci când citiți afirmații neverificate referitoare la imunitatea naturală la COVID-19 după infectare și respectați în continuare măsurile de protecție pentru a evita o posibilă reinfectare: păstrați distanța față de celelalte persoane, purtați măști faciale și spălați-vă frecvent mâinile. Dacă ați avut deja COVID-19, consultați medicul sau un cadru sanitar pentru a afla când ar trebui să vă vaccinați.

  Vaccinarea avansează în funcție de capacitatea de producție la nivel mondial.

  Ratele de vaccinare din țările UE depind de mulți factori, printre care producția de vaccinuri și distribuirea către statele membre. De aceea, la începutul pandemiei, Comisia Europeană le-a oferit dezvoltatorilor de vaccinuri sprijin financiar pentru a-i ajuta să își extindă capacitățile de producție. În schimb, aceștia și-au asumat angajamentul de a furniza miliarde de doze de vaccin. Comisia a autorizat contracte cu mai mulți producători de vaccinuri și a comandat 2,3 miliarde de doze de vaccin pentru a maximiza șansele de a obține cel mai bun vaccin sau cele mai bune vaccinuri. UE a cumpărat doze de vaccin de îndată ce producătorii le-au pus la dispoziție.

  Primele doze de vaccin au fost livrate țărilor UE înainte de Zilele europene ale vaccinării (27-29 decembrie 2020), dar, din acel moment, procedura de distribuire a vaccinurilor depinde de autoritățile naționale și regionale și de nivelul lor de pregătire. 

  Politicile în domeniul sănătății sunt de competența statelor membre. Comisia coordonează chestiunile transfrontaliere și oferă sprijin.

  Comisia Europeană sprijină țările membre și contribuie la coordonarea eforturilor în perioade de criză. Prin intensificarea coordonării între țările europene, prin consolidarea agențiilor noastre în domeniul medical și științific și prin lansarea unor inițiative precum Strategia farmaceutică pentru Europa, Comisia se pregătește pentru viitoare crize sanitare transfrontaliere. În domeniul sănătății, competența principală le va reveni întotdeauna statelor membre, care sunt responsabile de propriile politici.

  Înainte de a fi aprobate, vaccinurile împotriva COVID-19 trec prin mai multe etape de testare și evaluare inter pares.

  Procesul de aprobare a vaccinurilor este meticulos și transparent. Înainte ca Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) să emită o recomandare științifică pozitivă, iar Comisia Europeană să le autorizeze, vaccinurile împotriva COVID-19, la fel ca orice alte vaccinuri, trebuie să parcurgă trei etape de studii clinice și să îndeplinească o serie de standarde înalte. Companiile farmaceutice efectuează aceste studii clinice respectând standardele stabilite de EMA pentru a verifica efectele medicamentelor testate și pentru a proteja bunăstarea participanților la acestea. În plus, toate studiile clinice sunt înregistrate în baza de date EudraCT, unde informațiile sunt puse la dispoziția publicului. Procedura este transparentă, deoarece oricine poate accesa datele.

  Procedura de dezvoltare a vaccinurilor a devenit mult mai eficientă (fără compromisuri în ceea ce privește eficacitatea și standardele de sănătate), prin desfășurarea de studii clinice în paralel, cu mai mulți voluntari decât de obicei, și prin alocarea mai multor resurse cercetătorilor. De asemenea, procedura a devenit mai eficientă, permițându-le producătorilor de vaccinuri să transmită EMA rezultatele testelor lor în mod continuu, pe tot parcursul etapei de cercetare și dezvoltare. În mod normal, datele privind studiile clinice sunt transmise spre examinare numai după finalizarea acestei etape. Prin urmare, EMA are nevoie de mai puțin timp pentru a-și da avizul cu privire la vaccin după ce dezvoltatorul solicită autorizația de introducere pe piață, deoarece cea mai mare parte a evaluării a avut deja loc. Calitatea nu este sacrificată din nevoia de a acționa rapid.

  Vaccinurile împotriva COVID-19, ca orice alt tip de vaccin, îi indică sistemului imunitar cum să se protejeze împotriva virusului respectiv.

  Prin vaccinare, se inoculează o cantitate mică din virusul inactivat, astfel încât corpul uman să poată declanșa o reacție imunitară la acesta, fără a provoca o infecție. Vaccinul ne protejează de o eventuală infectare cu virusul propriu-zis.

  Celulele din organism citesc codul genetic (ADN-ul nostru) și creează instrucțiuni genetice temporare, sub formă de ARN, care îi spun organismului cum să producă proteinele de care au nevoie celulele pentru a crește și a se repara. Odată ce proteinele sunt fabricate, ARN-ul se degradează. Vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech și Moderna au identificat proteina specifică (proteina Spike) care îi permite coronavirusului să infecteze celulele umane sănătoase. Vaccinurile produse de cele două companii le dau celulelor un ARN modificat (ARNm) care le impune să producă proteina spike respectivă, dar nu și restul virusului. Organismele noastre declanșează apoi un răspuns imunitar la proteina Spike, lucru care poate dura mult timp atunci când organismul este expus pentru prima dată la aceasta. Prin acest proces, după vaccinare, organismul uman învață cum să identifice această proteină și, în cazul unei infecții, este în măsură să producă anticorpii de care are nevoie pentru a o elimina mult mai repede.

  Nu există dovezi care indică că acest proces ar avea vreun efect negativ asupra celulelor noastre.

  Companiile farmaceutice sunt răspunzătoare pentru efectele secundare ale vaccinurilor achiziționate în cadrul strategiei UE privind vaccinurile

  Răspunderea pentru un produs aparține întotdeauna companiei care deține autorizația de introducere pe piață. Companiile farmaceutice sunt răspunzătoare pentru siguranța produselor lor și au obligații specifice, cum ar fi cea de a pune în aplicare un plan exhaustiv de monitorizare a riscurilor, de a raporta orice efecte negative ale produsului și de a lua măsurile de monitorizare necesare. Este adevărat că UE a modificat câteva din normele privind vaccinurile pentru a pune la dispoziție un vaccin sigur și eficace într-un termen mai scurt. Cu toate acestea, normele privind standardele de siguranță sunt la fel de stricte ca întotdeauna, iar directiva privind răspunderea pentru produse se aplică în continuare. Cu alte cuvinte, afirmațiile potrivit cărora contractele negociate de Comisie i-ar absolvi pe producătorii de vaccinuri de orice responsabilitate pentru efectele secundare sunt pur și simplu false.

  Siguranța și eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 autorizate vor fi monitorizate riguros prin intermediul sistemului de monitorizare a medicamentelor instituit de UE. Nu se poate spune încă în ce măsură un vaccin nou poate să declanșeze efecte pe termen lung. Adesea, atunci când administrarea vaccinului coincide cu o afecțiune medicală neașteptată, oamenii presupun că vaccinul a cauzat această problemă de sănătate. Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate recent vor fi monitorizate continuu pentru a se înțelege mai bine dacă reacțiile adverse suspectate sunt de fapt cauzate de vaccin sau nu, la fel și pentru a evalua eficacitatea lor pe termen lung. Producătorii de vaccinuri își vor asuma răspunderea și vor monitoriza efectele pe termen lung ale vaccinurilor lor, mult timp încă după administrare.

  Dacă există suficiente dovezi fiabile pentru a demonstra că un vaccin împotriva COVID-19 îndeplinește standardele europene înalte în materie de siguranță și eficacitate, UE va recomanda utilizarea acestuia, indiferent cine l-a fabricat.

  Dezinformarea pro-Kremlin a afirmat că UE subminează eforturile altor țări. Pentru a putea fi introduse pe piața internă, vaccinurile trebuie să îndeplinească standarde europene ridicate de siguranță și eficacitate, stabilite de Agenția Europeană pentru Medicamente. În prezent, vaccinul rus împotriva COVID-19, Sputnik V, face obiectul unei evaluări continue de către Agenția Europeană pentru Medicamente, care îi va recomanda Comisia Europeană să-l autorizeze sau nu în UE.

  În plus, există un lung istoric al campaniilor de dezinformare sprijinite de Kremlin în Europa și în străinătate, care au fost bine documentate de EUvsDisinfo. De exemplu, s-a constatat că, în timp ce promovau vaccinul Sputnik V în America Latină, părțile pro-Kremlin încercau să submineze alte vaccinuri.

  UE ar fi dispusă să utilizeze orice vaccin din lume, atâta timp cât acesta respectă standardele europene ridicate de siguranță și eficacitate stabilite de Agenția Europeană pentru Medicamente.

   COVID-19: separarea realității de ficțiune

   Aveți îndoieli cu privire la anumite știri? Iată cum stau lucrurile:

   Most scientists and policy makers agree that lockdowns save lives, but also that they are not a feasible long-term option to address the pandemic.

   The EU and all its Member States will always put people’s health and livelihoods first. Throughout the pandemic, most countries across Europe were forced to implement temporary lockdown measures to manage the high number of new cases. It is in everyone’s interest to keep the lockdowns as short as possible whenever they are implemented, but this is only possible if they have the desired effect: significantly reducing the number of new infections. Stopping the spread of the coronavirus also depends on how well people follow coronavirus guidelines, such as mask wearing in public and social distancing.

   Policy-makers and scientists are aware that lockdowns are costly and not a feasible long-term option as they disproportionately affect the poor, families with young children, and workers who cannot work from home. They place a heavy burden on the economy, and are detrimental to people’s mental health and well-being. Temporary lockdown measures are necessary in some situations to give health-care services enough time to get the situation under control and avoid the worst-case scenario.

   As the coronavirus spreads through contact with liquid droplets and longer-range transmission via aerosols, especially in conditions where ventilation is poor, limiting contact between people is the most reliable way to break infection chains. Allowing the coronavirus to continue spreading uncontrolled would eventually overwhelm the health-care services, which could lead to higher mortality rates.

    Be wary of people online claiming they have found a “miracle cure”

    Following medical advice from unfamiliar or unreliable sources could endanger your health. Remember that the vaccines authorized for use by the European Commission will appear on the dedicated webpage for Safe COVID-19 vaccines. The vaccines listed there were approved after a careful evaluation by the European Medicines Agency, which is currently also reviewing vaccines made by other pharmaceutical companies. You should be skeptical about anyone claiming that they have a coronavirus treatment that has not been approved by the European Medicine’s Agency or that has not been recommended to you by your national health authorities. If you would not trust it normally, do not trust it now!

    Think twice before sharing any information that you see on social media about treatments and be sure to crosscheck information on new developments with trusted sources. One such example is the discussion around Hydroxychloroquine (a drug used to prevent and treat malaria), which has received a lot of attention, despite evidence from controlled studies so far showing that the drug is ineffective against the coronavirus. Do not self-administer this drug or any other “miracle cure”. You can stay up to date on all the potential Covid-19 treatments and medicines on European Medicines Agency’s website.

    The coronavirus can only spread from one person to another through droplets that people sneeze, cough or exhale, not via mobile networks.

    A very common myth perpetuated online is that the roll-out of 5G networks is behind the coronavirus pandemic. This is false. Conspiracy theories incorrectly linking 5G and the coronavirus pandemic are conflating the two, possibly because they are both relatively new and invisible to the human eye. 5G is simply the next generation of mobile networks and, like the current 4G networks, cannot interact with a virus. 5G uses radio waves to connect different devices and is not a vector for the coronavirus, which only survives in liquid droplets. Even more damning evidence against this myth is that the coronavirus has spread around the world, while 5G networks have not yet been deployed everywhere. Many countries that do not have any 5G networks have had large coronavirus outbreaks. There is simply no correlation between the coronavirus and 5G networks.

    Protecting people is the top priority of the EU, which is why EU exposure limits follow the “better safe than sorry” approach. In fact, EU exposure limits for the general public, including for 5G, are 50 times lower than what (according the available scientific evidence) might have an impact on people’s health. All 5G installations have to meet these incredibly high standards before being allowed to operate. If there was no way to use 5G without endangering the health and wellbeing of people in Europe, the EU would not have recommended its use and Member States would have banned it.

    The EU has a coordinated plan for Europe's recovery, by supporting people and businesses while continuing to address health concerns.

    The EU is focusing its efforts on restarting economic activity and building a fairer, greener, more digital Europe. The Recovery Plan, with its overall budget of €1.8 trillion, will help Europe recover from the crisis and support multiple European sectors coming out of lockdown. This includes major programmes like NextGenerationEU, which will ensure that the recovery is sustainable, inclusive and fair for everyone – including those in rural areas and those who were hit hard by the crisis. The NextGenerationEU instrument, which was created with input of all Member States, will increase economic activity across the EU. Receiving funds will be conditional on enacting economic reforms, but without imposing austerity measures.

    The EU is also keen on ensuring that citizens can continue traveling in Europe without putting themselves at risk of catching the virus. Re-open EU, the web platform originally launched to help Europeans travel during the coronavirus pandemic, has been turned into a one-stop-shop for information about the state of health measures, restrictions and travel possibilities across the EU. The EU and the Member States are prioritising people’s safety and well-being.

    There is no conspiracy behind the global effort to stop the pandemic - scientists seek vaccines for all

    If a theory presents you with a very convenient scapegoat that you can blame for all our problems, you should think twice before trusting it. Generally, conspiracy theories are captivating because they present you with overly simplistic and straightforward answers to complex questions. They have predictable formats and focus on a clear and easily identifiable ‘enemy’. They follow formulaic, predictable blueprints that are replicated in various scenarios, only changing to focus on different actors. Do not let these overly simplistic and false solutions to this complex health crisis fool you.

    One such theory claims – with no credible evidence to support it - that Bill Gates is the creator of the coronavirus as a part of some nefarious scheme. This is obviously not true. The Bill and Melinda Gates Foundation has a long history of fighting to eradicate dangerous diseases around the world, like polio. In order to overcome the coronavirus, the Foundation has donated $125 million towards the independent, collective international effort to develop and deploy coronavirus diagnostics, therapies, and vaccines. The foundation also actively contributed to and supported the Coronavirus Global Response pledging marathon initiated by the European Commission on 4 May, which registered €15,9 billion in pledges from donors to help fund the development and universal deployment of diagnosticstreatments and vaccines against the coronavirus. Of course, any coronavirus vaccine will have to go through rigorous clinical trials before being approved.

     The EU has some of the strongest data protection and privacy rules in the world. The coronavirus pandemic does not change that.

     Digital technologies can protect and save lives. For example, the voluntary use of coronavirus tracing and warning apps can play a key role in all phases of the crisis and, particularly during a resurgence of new cases, complement other measures like increased testing. Such apps can help stop the virus from spreading by breaking infection chains and alerting users who have come into close proximity with an infected person. All coronavirus contact-tracing apps must voluntarily, transparent, secure, work across borders, and fully respect people's privacy.

     In order to facilitate the proper functioning of contact tracing apps, the Commission is hosting an interoperability gateway: a digital infrastructure needed to ensure national app servers can communicate information between them. This solution, covering the vast majority of tracing apps launched in the EU, will support both business travelers and tourists travel safely through Europe while the pandemic is still ongoing.

      Facemasks help keep you healthy, are completely safe, and should be used and disposed of properly.

      We all want to protect ourselves from the coronavirus, and facemasks can help to keep us safe and healthy during this pandemic if used correctly. They can severely limit the spread of the coronavirus, especially in enclosed spaces. If you are infected you might not experience any symptoms, in which case a facemask can protect others.

      Masks are complemented by other preventive techniques, like washing hands and social distancing, and cannot on their own guarantee full protection. They need to be worn and removed correctly. The proper use of a facemask itself does not lead to conditions like hypoxia (oxygen deprivation) or hypercapnia (carbon dioxide poisoning). The EU ensures that masks distributed through EU support mechanisms are of sufficient quality through tests before delivery.

      The coronavirus can infect and develop complications for anyone, even if they are in a low-risk group.

      Every generation of Europeans has faced a big challenge or a threat – our generation’s challenge is the coronavirus. What makes the coronavirus such a threat is how infectious it is. Anyone can be infected and this can lead to severe complications, even among the otherwise young and healthy.

      The EU has responded by prioritising the protection of lives and livelihoods, working closely with Member States to coordinate and share information, as well as using every tool at its disposal to slow down the spread and to find solutions. We currently do not know how the pandemic will develop in the future, but we have to be prepared for any possibility.

      Both the youth and the elderly are at risk when ignoring official advice. Moreover, we still do not know what the long-term effects of the virus are. Scientific research is still on going and we simply do not know enough about the virus to assess how much damage it can do. What we do know is that anyone could suffer from it.

      Everyone has a role to play in fighting the virus. It includes washing your hands thoroughly, avoiding touching your face and respecting social distancing in public spaces, as well as isolating if you have the symptoms.

      The lockdown measures across Europe are temporary and do not signal the end of democracy or European values.

      Respecting social distancing and following COVID-19 guidelines saves lives and stems the spread of the coronavirus. These measures are based on the latest scientific evidence and data available to decision-makers in each Member State. National governments and the Commission are also aware of the mental and economic toll these lockdowns have on the population, and are committed to getting the virus under control and reopening the EU as quickly as possible.

      Fundamental European values such as the freedom of movement and expression are integral to the EU's model and way of life, and these areas are more important than ever in this time of crisis. Lockdown measures do not signal an end or compromise on these values, but are necessary to deal with the rapid increase in new cases of Covid-19 seen during the pandemic. Each time the number of new cases falls down to acceptable level, temporary restrictions are lifted and Europeans are be able to resume their normal movements. These measures are only implemented my Member States in response to extremely dire situations. The EU is committed to ensuring that these values are upheld across the Union throughout this difficult period and beyond.

      Further investigations are needed to confirm the origin of COVID-19 pandemic.

      It is more important than ever to work together in solidarity with countries across the globe to fight the coronavirus. Disinformation and baseless accusations over the origin of the coronavirus can easily damage vital international support networks and put lives at risk. The EU supports the global efforts to identify the origins of the pandemic, such as the World Health Organization (WHO) Global Study of Origins of Coronavirus.

      The COVID-19 disease is caused by a strain of coronavirus (which is itself a type of virus) called Sars-CoV-2, and was reported to the World Health Organisation on 31 December 2019 in Wuhan, China. Coronaviruses cause respiratory illnesses and can be transmitted from animals to humans. We do not know with absolute certainty where the virus originated. However, the WHO Global Study of Origins of Coronavirus states that it is possible to likely that COVID-19 originated as a result of a direct zoonotic spillover. On the other hand, based on the available evidence, a laboratory accident at the Wuhan Institute of Virology has been classified as extremely unlikely. Nevertheless, further investigations are needed to confirm the origins of COVID-19, without excluding any possibilities.

      Important and necessary questions must be asked about the reporting and handling of the outbreak, but baselessly blaming others for this disease will not make the current situation better – only together can Europe, and the world, overcome the coronavirus pandemic. Global health is a common responsibility for all. Every omission or delay in sharing public health information can have a worldwide adverse impact.

      While the EU works cooperatively and constructively with its neighbours, we will always disclose harmful disinformation and its sources.

      Disinformation hurts our ability to make good decisions by overwhelming you with conflicting information, confusing you and making you unsure. The consequences can be serious – it can even threaten people’s safety, damage trust in governments and media, undermining our global role. We are particularly vulnerable to disinformation in moments of stress – and some people are using the coronavirus pandemic to strike when we are at our most vulnerable.

      Analysts at EUvsDisinfo find that false information and claims are being actively spread around the world to spread confusion and mistrust around Europe’s response to the coronavirus. Foreign actors including third countries, in particular in Russia and China, have engaged in targeted influence operations and disinformation campaigns around the coronavirus in the EU, its neighbourhood and globally, seeking to undermine democratic debate and exacerbate social polarisation, and improve their own image in the coronavirus context. The best response is to call out these attempts, identify those responsible and tell the truth ourselves early and often. The European Commission, the European Parliament and the European External Action Service work to identify and raise awareness about the spread of disinformation on the virus.

      Viruses do not care about where you are from. They do not care about your ethnicity or which passport you hold.

      In different parts of the world, people are trying to blame the coronavirus on different groups – calling it the European virus, the Chinese virus, the British virus, or the American virus. The fact is that this is a virus that spreads from one infected person to another through droplets that people sneeze, cough or exhale, and is not carried by any particular population or group. If you read that migrants or specific ethnic groups are purposefully spreading the virus, be assured that there is no scientific basis to such claims. In fact, the coronavirus represents a global crisis that requires global solidarity.

      The EU supports Member States’ investments in public health

      The EU supports solid investment in public health and the EU fiscal rules have never required cuts in this area. In Europe, people and their health come first and public spending on healthcare has increased in most EU states over the past decade. It is a policy that has consistently been distinctive to the European Union across the world. The EU recently launched a plan to support countries through the crisis, adjusting rules so that countries can spend more on emergency services and focus on what matters most – protecting people.

      This is not new either – since the financial crash of 2008, the EU has put multiple financial initiatives in place to support all Member States – particularly in those most adversely affected by the crisis, such as Greece, Spain and Italy. Countries like Greece did not see their healthcare systems damaged by these reforms – on the contrary, the EU Stability Support Programme has helped reinforce universal healthcare coverage and a comprehensive healthcare system. As well as supporting small businesses, research and innovation and climate-related projects, the Investment Plan has helped finance a large number of projects in the health sector, such as developing new cancer treatments and expanding and modernising hospitals. The Commission also tabled the EU4Health programme to reinforce the EU’s actions against pandemics. The programme is expected to have a budget of €5.1 billion, which will provide funding for EU countries, health organisations and NGOs.

      The EU is taking care of the things it is responsible for so governments can stay focused on their priorities.

      The ability to pass national laws and take decisions to tackle the coronavirus rests entirely with Member States and some regions within Member States. The European Commission does not have a right to interfere in national legislation and decisions on subjects such as health. On the other hand, the EU can put together European policies and coordinate pan-European initiatives to tackle the crisis together with Member States. An example of this is that the decision to go into ‘lockdown’ and to close a country’s borders is made on a national level, whilst the mobilisation of over €100 million to find a vaccine, new treatments and diagnostic tests is made on an EU level from the EU research and innovation programme, Horizon 2020. This joined the Commission's current €15.9 billion pledge to the Coronavirus Global Response initiative, launched by President von der Leyen on 4 May.

      Don’t be fooled by bots

      Reporting disinformation and misinformation to platforms

      False and misleading information circulating online about vaccines against COVID-19 threatens our ability to recover from the pandemic. Disinformation and misinformation about vaccines decreases people’s confidence in medical science and healthcare professionals. It is therefore crucial for everyone to do their part and get the facts right.

      You can help curb the spread of misinformation by reporting online content you believe is false or misleading. To help you do this, the WHO created a webpage showing you how to report false or misleading content on social media platforms.

      Report disinformation and misinformation

      Identifying conspiracy theories

      The coronavirus outbreak has been accompanied by waves of dangerous conspiracy theories, spreading mostly online. These theories present pernicious, far-fetched explanations on where the virus might have originated and on who is to blame for its spread. As part of the comprehensive approach to tackle the negative impact of conspiracy theories, the European Commission and UNESCO are publishing a set of accessible educational infographics with the aim to help citizens identify – and counter – conspiracy theories.

      Learn more

      Beware of online scams

      Beware of online scams related to products that claim they can cure or prevent COVID-19 infections. Rogue traders may advertise or attempt to sell products such as protective masks or hand sanitizers which allegedly can prevent or cure an infection but these products may be fake and you might be scammed. You can find advice here that can help you detect and avoid potential scams.

      On 2 March 2021, the Commission published its annual report on the Safety Gate, the EU rapid alert system for dangerous consumer products helping remove dangerous non-food products from the market.

      Safety Gate documents

      Online resources and tools

      Discover a selection of online resources and tools for learners, teachers and educators during the outbreak of COVID-19.

      Read our Medium post on the 5 useful things to know about the coronavirus