Ce face UE
În UE ne bucurăm de alimentele cele mai sănătoase și de cea mai înaltă calitate din lume, lucru pe care îl datorăm exploatațiilor noastre agricole și sectorului agroalimentar în general. Pentru ca acest lucru să nu se schimbe, Comisia Europeană depune eforturi pentru a asigura durabilitatea, competitivitatea și reziliența agriculturii UE, precum și dinamismul zonelor rurale.
Principalele obiective ale politicii agricole a UE sunt:
- să garanteze că fermierii obțin venituri mai bune de pe piață pentru a produce cantități suficiente de alimente sigure, respectând normele UE privind durabilitatea, bunăstarea animalelor, trasabilitatea etc.
- să creeze sisteme de sprijin care să ajute exploatațiile agricole să-și stabilizeze veniturile atunci când condițiile de producție sunt mai puțin previzibile
- să sporească atractivitatea agriculturii pentru a-i încuraja pe tineri să se îndrepte către acest domeniu
- să faciliteze investițiile într-un sector agricol inovator, competitiv și durabil
- să ajute comunitățile rurale să rămână viabile, datorită diversificării economice
- să creeze locuri de muncă și să le mențină, de-a lungul întregului lanț alimentar.

Cifre importante
Domenii de acțiune
Cum sprijină UE fermierii și securitatea alimentară a Europei.
Fermierii din UE reprezintă coloana vertebrală a autonomiei alimentare a Europei: cum răspunde UE preocupărilor lor?
Producătorii din UE își vând produsele agricole pe o piață mondială din ce în ce mai competitivă: ce face UE pentru a-i ajuta?
Viziunea UE asupra viitorului sistemelor agricole și alimentare ale UE.
Aflați mai multe despre politica, normele, certificările și sprijinul UE pentru acest sector.
Ce a făcut politica agricolă comună pentru a răspunde nevoilor fermierilor din UE și pentru a sprijini zonele rurale.
Cum vă poate ajuta UE să vă dezvoltați exploatația agricolă.
Ce face UE pentru a proteja și promova originile, tradițiile și caracteristicile unice a numeroase produse europene tipice.
Zonele rurale reprezintă structura societății noastre: ce prevede viziunea pe termen lung a UE pentru a le proteja?
Principalele realizări
- Politica agricolă comună sprijină sectorul alimentar și agricol al UE, unul dintre principalele sectoare ale economiei, care oferă circa 8,7 milioane de locuri de muncă în agricultură, cu 17 milioane de persoane activând în acest sector.
- Există aproximativ 3 400 de organizații de producători recunoscute care ajută exploatațiile agricole mai mici să își sporească puterea de piață în UE. Jumătate dintre acestea își desfășoară activitatea în sectorul producției de fructe și legume.
- UE depune eforturi pentru a ajuta 6 milioane de beneficiari din întreaga UE să furnizeze alimente de înaltă calitate pentru 450 de milioane de europeni.
- Bugetul total al PAC pentru perioada 2023-2027 se ridică la 307 miliarde EUR (fonduri UE în valoare de 264 de miliarde EUR și fonduri naționale în valoare de 43 de miliarde EUR).
În prim-plan
În prezent, fermierii se confruntă cu provocări precum creșterea costurilor, schimbările climatice și perturbările lanțului de aprovizionare. Pentru a-i ajuta să depășească aceste provocări, Comisia a elaborat planuri vizând crearea unui sistem alimentar echitabil și competitiv, care să ofere alimente accesibile și durabile pentru toți. Viziunea sa privind viitorul agriculturii și al producției alimentare în UE se bazează pe patru domenii-cheie de acțiune, care urmăresc să creeze un sector agricol mai atractiv, mai competitiv, mai adaptat exigențelor viitorului și mai apt să pună în valoare alimentele și oamenii. UE va colabora îndeaproape cu fermierii, cu producătorii de alimente, cu comunitățile rurale și cu societatea civilă pentru ca această viziune să devină realitate.
