Skip to main content

Küzdelem a dezinformáció ellen

Oltóanyagok: válasszuk szét a tényeket a fikciótól

Kételkedik abban, amit a hírekben olvas? Íme, a tények:

A jelenlegi válság sürgős megoldásokat tesz szükségessé. Az EU intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy mihamarabb a tagországok lakosságának rendelkezésére álljanak mindazok a Covid19-védőoltások, amelyek megfelelnek a magas szintű uniós normáknak a biztonságosság és a hatásosság tekintetében.

Az oltások a népegészségügy egyik legnagyobb sikerét jelentik. Évente legalább 2–3 millió ember életét mentik meg, és még ennél is több esetben akadályozzák meg a súlyos és egész életen át tartó betegségek kialakulását. Az EU ügyel arra, hogy kizárólag olyan oltóanyagok legyenek forgalomban a Covid19 ellen, amelyek megfelelnek az EU szigorú előírásainak a biztonságosságot és hatékonyságot illetően. A Bizottság több vakcinafejlesztővel is kötött előzetes beszerzési megállapodást, és elegendő oltóanyagadagot biztosított valamennyi uniós polgár beoltásához. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékelését követően az Európai Bizottság által engedélyezett valamennyi oltóanyag megjelenik a Biztonságos koronavírus-oltóanyagok Európa számára weboldalon, ahol az is megtudható, hogy az EMA jelenleg milyen oltóanyagokat értékel, illetve milyen oltóanyagok állnak fejlesztés alatt.

A védőoltások segítenek megvédeni az embereket a veszélyes betegségektől. A koronavírus-világjárvány alatt tudományosan nem megalapozott, szándékosan terjesztett védőoltás-ellenes információk kaptak lábra. Ezek az állítások az emberek félelmére építve komoly népegészségügyi kárt okozhatnak. A félrevezető információk, a tudományosan megalapozatlan elméletek és a tényekkel nem alátámasztható állítások, miszerint az oltás módosítja a DNS-t vagy mérgezést okoz, elriasztják az embereket attól, hogy beoltassák magukat.

A példa nélküli tudományos mozgósítás eredményei ígéretesek. A koronavírus rendkívül veszélyes, és hatással van a mindennapi életünkre. Az orvosi kutatói közösség a világ több pontján rekordidő alatt biztonságos és hatásos vakcinákat fejlesztett ki. A gyorsaság ellenére a potenciális oltóanyagokat az Európai Gyógyszerügynökség szigorú vizsgálatnak veti alá, mely biztosítja, hogy az engedélyezett és ténylegesen forgalomba hozott vakcinák hatásosak, biztonságosak és minden szempontból kiváló minőségűek legyenek. Az erőforrások és a szakértelem nagyfokú mozgósításának köszönhetően felgyorsult az oltóanyagok fejlesztésének, értékelésének és engedélyezésének folyamata.

  Az uniós digitális Covid-igazolvány fokozatosan lehetővé fogja tenni mindenki számára az EU-ban, hogy – akár munkavégzés, akár üdülés céljából – biztonságosan utazzon külföldre.

  Az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot terjesztett elő uniós digitális Covid-igazolvány bevezetésére, amely igazolja, hogy az illető személyt beoltották a koronavírus ellen, negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy kigyógyult a Covid19-ből. Az igazolvány célja, hogy megkönnyítse a polgárok biztonságos és szabad mozgását az uniós tagállamokban. Csak a legszükségesebb információkat tartalmazza, melyek megerősítik, hogy az okmány jogosultját beoltották, negatív teszteredménye van, illetve kigyógyult a koronavírus-fertőzésből. Az igazolvány ingyenes, és tartalmaz egy QR-kódot. Digitális és nyomtatott formában is elfogadható.

  A QR-kód digitális aláírást tartalmaz, mely védeni hivatott az okmányt a hamisítással szemben. Az igazolvány ellenőrzésekor beszkennelik a QR-kódot, és így ellenőrzik az aláírást. Az Európai Bizottság létesít egy átjárószolgáltatást, mely lehetővé teszi az igazolás digitális aláírásának ellenőrzését EU-szerte. Az igazolvány jogosultjának személyes adatait az átjárószolgáltatás nem továbbítja.

  Számos félreértés létezik a digitális Covid-igazolványt illetően, melyek az összeesküvés-elméletektől az egyébként jogos aggályokkal és kérdésekkel kapcsolatos félretájékoztatásig terjednek. Az egyik ilyen félreértés az, hogy az igazolványt arra fogják használni, hogy korlátozzák a be nem oltott személyek utazását. Ez nem így van. Az uniós digitális Covid-igazolvány egyik alapelve éppen a megkülönböztetésmentesség: A tagállamoknak a beoltottság igazolása mellett ugyanolyan feltételekkel el kell fogadniuk a negatív teszteredményt is, illetve a Covid19-ből való felgyógyultság igazolását. Az igazolás nem vezet be további korlátozásokat vagy tiltást az utazásra vonatkozóan, sőt, megkönnyíti az utazást az Európai Unión belül.

  A legfontosabb az, hogy az uniós digitális Covid-igazolvány ideiglenes intézkedés. A Bizottság meg fogja szüntetni a használatát, amint az Egészségügyi Világszervezet kijelenti, hogy véget ért a koronavírus-világjárvány.

  Ha a védőoltásnak vannak is mellékhatásai, azok jellemzően nagyon enyhék és átmenetiek.

  Mellékhatások nem kizárólag oltóanyagok beadásakor jelentkeznek. Az élelmiszerek és más gyógyszerek is okozhatnak különböző enyhébb vagy súlyosabb mellékhatásokat, de legtöbbször egyáltalán nem tapasztalhatók ilyenek. Azokban a ritka esetekben, amikor mellékhatások jelentkeznek, azok szinte mindig enyhék és hamar elmúlnak. Ez a Covid19-oltóanyagokra is vonatkozik. Az oltóanyagok leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az injekció beadásának helyén jelentkező enyhe és átmeneti fájdalom vagy duzzanat, továbbá a fáradtság, a hidegrázás, a hányinger, a hányás és a láz. 10 emberből kevesebb mint 1-nél jelentkezhet bőrkiütés, csalánkiütés vagy vörösödés az injekció beadásának helyén, ennél is ritkábban – 100 ember közül 1-nél – pedig viszketés fordul elő. A BioNTech-Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen által kifejlesztett oltóanyag lehetséges mellékhatásainak teljes listája nyilvánosan elérhető. További információkért forduljon kezelőorvosához.

  Bár a Covid19-oltással kapcsolatban minden feltételezett súlyos mellékhatást komolyan kell venni, nem szabad hirtelen következtetéseket levonni. Még ha a tüneteket röviddel az oltás után észlelik is, az sem jelenti automatikusan, hogy azokat maga az oltás okozta. A tünetek az oltástól függetlenül is jelentkezhetnek, időbeli egybeesésük pedig lehet csupán a véletlen műve. Csak akkor lehet megbizonyosodni arról, hogy az oltás okozta-e a mellékhatást, ha megvárjuk, hogy az egészségügyi szakemberek gondosan megvizsgáljanak mindenkit, akit az adott oltóanyaggal oltottak be, és különválasszák a mellékhatások tényleges eseteit az oltástól független esetektől.

  Ha úgy érzi, hogy a Covid19-oltás beadását követően nemkívánatos mellékhatásokat tapasztal, kérjük, erről tájékoztassa orvosát.

  A Covid19-oltóanyagok klinikai vizsgálataiban részt vevő betegek azt a populációt képviselik, amelynek az oltóanyagokat azok engedélyezése esetén be fogják adni.

  A biztonságosságra és a hatékonyságra vonatkozó szigorú uniós normák megkövetelik, hogy minden új oltóanyag – így a Covid19-oltóanyagok is – szigorú klinikai vizsgálatokon menjen keresztül. A gyártónak ezután be kell nyújtania az említett klinikai vizsgálatokból származó adatokat az Európai Gyógyszerügynökségnek, amely felülvizsgálja ezeket az adatokat, és dönt arról, hogy javasolja-e az Európai Bizottságnak az oltóanyag alkalmazását. Az Európai Gyógyszerügynökség által vizsgált tényezők egyike a klinikai vizsgálatok során vizsgált betegek csoportja. Ahhoz, hogy a klinikai vizsgálatok alapján megbizonyosodjanak arról, hogy a Covid19-oltóanyag biztonságos és hatékony, a vizsgálatok résztvevőinek azt a populációt kell képviselniük, amelynek az oltóanyagot annak engedélyezése esetén be fogják adni. A klinikai vizsgálatokban részt vevők csoportja ezért nagyon sokszínű volt (etnikai hovatartozás, életkor és nem tekintetében). A résztvevők veszélyeztetett csoportokat is képviseltek, és az eredmények azt mutatták, hogy valamennyi csoportban magas szintű biztonságosság és hatásosság volt tapasztalható.

  Számos álhír terjed az oltóanyagoknak a terhes nőkre gyakorolt feltételezett mellékhatásairól is. Az igaz, hogy a Covid19-oltóanyagok terhesség alatti alkalmazására vonatkozó adatok nagyon korlátozottak: a várandós nők általában nem vesznek részt a vizsgálatokban, mivel a terhesség hatást gyakorol az immunrendszerre. Az állatokon végzett vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a vemhesség alatt nem jelentkeztek káros hatások, és a szakértők sem várnak ilyen mellékhatásokat. Mindenesetre a terhes nők oltására vonatkozó döntést az egészségügyi szakemberrel folytatott szoros konzultáció során, az előnyök és a kockázatok mérlegelését követően kell meghozni. Az oltóanyaggyártók továbbra is szorosan figyelemmel kísérik a beoltottakat annak érdekében, hogy biztosítsák az oltóanyagok hosszú távú hatásosságát és biztonságosságát.

  A Covid19-fertőzést követően kialakult természetes védettség átmeneti, ezért a fertőzésen már átesett személyeknek is fel kell venniük az oltást, miután konzultáltak erről kezelőorvosukkal.

  A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a Covid19-fertőzést követően kialakult természetes immunitás nem tart nagyon hosszú ideig: a legtöbb becslés szerint a Covid19-cel megfertőződött és a betegségből kigyógyult személy nagyjából 6–8 hónapig rendelkezik természetes immunitással. Legyen tehát óvatos, amikor a fertőzést követően a Covid19-cel szemben kialakult természetes immunitással kapcsolatos ellenőrizetlen állításokat olvas, és továbbra is tartsa be az esetleges újrafertőződéssel szembeni óvintézkedéseket: tartson távolságot másoktól, viseljen arcmaszkot, és gyakran mosson kezet. Ha Ön a közelmúltban átesett a Covid19-en, forduljon kezelőorvosához vagy más egészségügyi szakemberhez azzal kapcsolatban, hogy mikor kaphatja meg a védőoltást.

  A védőoltások beadása a globális termelési kapacitástól függ.

  Az uniós országokban az oltási arány számos tényezőtől függ, köztük az oltóanyag-előállítástól, valamint attól, hogy a gyártók milyen gyorsan juttatják el az oltóanyagokat az uniós országokba. Ennek tudatában az Európai Bizottság a világjárvány korai szakaszában pénzügyi támogatást ajánlott fel az oltóanyag-fejlesztőknek, hogy segítse őket termelési kapacitásuk növelésében, azon kötelezettségvállalásukért cserébe, hogy több milliárd adag oltóanyagot bocsátanak rendelkezésre. A Bizottság több különböző oltóanyaggyártóval engedélyezte a szerződéskötést, és a legjobb oltóanyag, illetve oltóanyagok beszerzési esélyeinek maximalizálása érdekében 2,3 milliárd adag jövőbeli oltóanyagot rendelt meg. Amint az oltóanyaggyártók felkínálták az oltóanyagot, az EU rögtön vásárolt abból.

  Az első oltóanyag-szállítmányokat a 2020. december 27–29-i európai oltási napok előtt juttatták el az uniós tagállamoknak. Az oltóanyagok elosztása innentől kezdve a nemzeti és regionális szervezetektől és azok felkészültségi szintjétől függ. 

  Az egészségügy a tagállamok hatáskörébe tartozik. A Bizottság koordinálja a több országot érintő kérdéseket és támogatást nyújt az uniós országoknak.

  Az Európai Bizottság támogatja az európai országokat, és segíti az erőfeszítések összehangolását válság idején. Az európai országok közötti koordináció fokozásával, egészségügyi és tudományos ügynökségeink megerősítésével, valamint olyan kezdeményezések elindításával, mint az európai gyógyszerstratégia, a Bizottság segít felkészülni a jövőbeli, határokon átívelő egészségügyi válságokra. A tagállamok végeredményben saját maguk felelősek az egészségügyi rendszereikért, az EU szerepe a koordinációra és a támogatásra korlátozódik.

  A Covid19-oltóanyagokat jóváhagyásuk előtt több szigorú tesztelésnek és szakértői értékelésnek vetik alá.

  A vakcina jóváhagyási folyamata alapos és átlátható. A Covid19-oltóanyagoknak – minden más vakcinához hasonlóan – a klinikai vizsgálatok három szakaszán kell átmenniük, és magas szintű szabványoknak kell megfelelniük, mielőtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív tudományos ajánlást ad ki és az Európai Bizottság engedélyezi a felhasználásukat. A gyógyszeripari vállalatok ezeket a klinikai vizsgálatokat az EMA által a vizsgált gyógyszerek hatásainak ellenőrzése és a vizsgálati alanyok védelme érdekében megállapított szabványok szerint végzik el. Ráadásul minden klinikai vizsgálatot bevisznek a klinikai vizsgálatok uniós adatbázisába (EudraCT), ahol a rájuk vonatkozó információk nyilvánosan hozzáférhetők. A folyamat átlátható, hiszen bárki hozzáférhet az adatokhoz.

  Az oltóanyag-fejlesztési folyamat sokkal hatékonyabbá vált azáltal, hogy a klinikai vizsgálatokat a szokásosnál több önkéntessel, egymással párhuzamosan folytatták, és növelték a kutatásra fordított forrásokat. Ennek során a hatásossági és biztonsági normák is maradéktalanul érvényesültek. A folyamat hatékonyságát növelte az is, hogy az oltóanyag-fejlesztők a kutatási és fejlesztési szakasz során folyamatosan benyújthatták vizsgálati eredményeiket az Európai Gyógyszerügynökségnek. Rendes körülmények között a klinikai vizsgálati adatokat a gyógyszergyárak csak a kutatási és fejlesztési szakasz lezárultát követően nyújtják be felülvizsgálatra. Az EMA-nak ezért kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy véleményt nyilvánítson az oltóanyagról azt követően, hogy a fejlesztő benyújtja a forgalombahozatali engedély iránti kérelmét, mivel az értékelés nagy része már megtörtént. A minőség nem szenved csorbát az eljárás sürgőssége miatt.

  A vakcinák megtanítják az immunrendszerünket arra, hogyan védekezhetnek az adott vírussal szemben. A Covid19-oltóanyagok is ezen az elven alapulnak.

  A védőoltások úgy fejtik ki hatásukat, hogy a vírus egy részét beviszik a szervezetbe, hogy ott immunitást válthassanak ki anélkül, hogy fertőzést okoznának. Ez megvéd bennünket az esetleges vírusfertőzésektől a jövőben.

  A sejtek „elolvassák” a genetikai kódot (ez a mi DNS-ünk) és ideiglenes genetikai utasításokat adnak (RNS formájában) a szervezetünknek arra, hogyan állítsa elő a fertőzés leküzdésére szolgáló fehérjéket. A fehérjék létrehozását követően az RNS lebomlik. A Pfizer–BioNTech és a Moderna által előállított vakcinák beazonosítják a megfelelő fehérjét (ez a tüskefehérje), amellyel a koronavírus megfertőzi az egészséges sejteket. Ez a két oltóanyag egy módosított RNS-t – mRNS-t – ad a sejteknek, amely arra utasítja őket, hogy a vírus többi része nélkül állítsák elő ezt a tüskefehérjét. Ezt követően a szervezetünk egy bizonyos idő elteltével immunitással rendelkezik a tüskefehérjével szemben. Az oltásnak köszönhetően tehát az emberi szervezet megtanulja, hogyan azonosítsa ezt a fehérjét, és tényleges fertőzés esetén emlékezni fog rá, hogyan kell gyorsan előállítani a fehérje elpusztítására szolgáló antitesteket.

  Nincs rá bizonyíték, hogy ez a folyamat károsítaná a szervezetünkben található sejteket.

  A gyógyszeripari vállalatok felelősek az uniós oltóanyag-stratégia keretében beszerzett oltóanyagok mellékhatásaiért

  A termékfelelősség mindig a forgalombahozatali engedéllyel rendelkező vállalatot terheli. A vállalatok felelősek termékeik biztonságáért, és konkrét kötelezettségek terhelik őket, így például teljes körű kockázatfigyelési tervet kell készíteniük, jelenteniük kell a termék esetleges káros hatásait és meg kell hozniuk a szükséges korrekciós intézkedéseket. Tény és való, hogy az EU módosított néhányat az oltóanyagokra vonatkozó szabályok közül annak érdekében, hogy hamarabb álljon rendelkezésre biztonságos és hatásos oltóanyag. A biztonsági előírások azonban ugyanolyan szigorúak, mint mindig, és a termékfelelősségről szóló irányelv rendelkezései is változatlanul alkalmazandók. Az az állítás tehát, hogy a Bizottság által tárgyalt szerződések értelmében az oltóanyaggyártók nem vonhatók felelősségre az esetleges mellékhatásokért, egyszerűen hamis.

  Az engedélyezett koronavírus-oltóanyagok biztonságossága és hatékonysága is szigorú nyomonkövetési eljárás tárgyát fogja képezni az uniós farmakovigilancia-rendszerben. Azt, hogy egy új vakcina milyen mértékben képes hosszú távú hatást kiváltani, csak hosszabb idő elteltével lehet megerősíteni. Előfordul, hogy a védőoltás beadásával egy időben a beoltott személynél váratlan egészségügyi helyzet áll elő, ezért az illető személy a védőoltásnak tulajdonítja a tapasztalt tüneteket. Az újonnan jóváhagyott Covid19-vakcinákat folyamatosan figyelemmel kísérik annak jobb megértése érdekében, hogy az oltóanyag valóban okoz-e mellékhatásokat, vagy pedig ezek más tényezőnek tudhatók-e be, és azt is figyelik, hogy hosszú távon mennyire hatásos a vakcina. Az oltóanyaggyártók felelőssége fennáll, és az oltások beadását követően figyelemmel kell kísérniük a vakcina rövid és hosszú távú hatásait.

  Ha elegendő megbízható bizonyíték áll rendelkezésre arra, hogy egy Covid19 elleni oltóanyag megfelel az EU magas szintű követelményeinek a biztonságosság és hatásosság tekintetében, az EU javasolni fogja a vakcina használatát, függetlenül attól, hogy ki állította elő.

  Kreml-párti források hamis információkat terjesztenek, miszerint az EU aláássa más országok erőfeszítéseit. Ahhoz, hogy egy oltóanyagot a belső piacon forgalmazni lehessen, az adott vakcinának teljesítenie kell az Európai Gyógyszerügynökség által meghatározott magas szintű követelményeket a biztonságosság és a hatásosság tekintetében. A Covid19 elleni orosz Szputnyik V oltóanyag folyamatos értékelése jelenleg van folyamatban az Európai Gyógyszerügynökségnél. Az ügynökség ajánlásának függvényében fog az Európai Bizottság dönteni a vakcina engedélyezéséről az EU-ban.

  Emellett számos precedens is van a Kreml által támogatott dezinformációs kampányokra Európában és külföldön, melyek jól dokumentálva vannak az euvsdisinfo.eu (angol nyelvű) honlapon. Megállapítást nyert például, hogy Kreml-párti források népszerűsítik a Szputnyik V vakcinát Latin-Amerikában, miközben megpróbálják aláásni más oltóanyagok reputációját.

  Az EU tehát kész arra, hogy bármilyen oltóanyagot felhasználjon, bárhonnak származnak is, feltéve, hogy a vakcina kielégíti az Európai Gyógyszerügynökség által meghatározott biztonsági és hatásossági követelményeket.

   Covid19: különböztessük meg a tényeket a fikciótól

   Kételkedik abban, amit a hírekben olvas? Íme, a tények:

   A legtöbb tudós és szakpolitikai döntéshozó egyetért abban, hogy a kijárási korlátozások életeket mentenek meg – de abban is, hogy azok nem jelentenek reális hosszú távú megoldást a világjárvány kezelésére.

   Az EU és tagállamai mindig az emberek egészségét és megélhetését helyezik előtérbe. A világjárvány során a legtöbb európai ország arra kényszerült, hogy a magas esetszámok miatt ideiglenes korlátozásokat vezessen be. Mindenkinek érdeke, hogy a korlátozó intézkedések (ha vannak) a lehető legrövidebbek legyenek, de ez csak akkor lehetséges, ha elérik a kívánt hatást: az új fertőzések számának jelentős csökkenését. A koronavírus terjedésének megállítása attól is függ, hogy az emberek mennyire követik a járványügyi iránymutatásokat – például, hogy viselnek-e maszkot nyilvános helyeken és betartják-e a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

   A szakpolitikai döntéshozók és a tudományos szakemberek tisztában vannak azzal, hogy a kijárási korlátozások költségesek és hosszú távon nem tarthatók fenn, mivel aránytalanul sújtják a szegényeket, a kisgyermekes családokat és azokat a munkavállalókat, akik nem tudnak otthonról dolgozni. Súlyos terhet rónak a gazdaságra, és károsak az emberek mentális egészségére és jólétére. Egyes esetekben ideiglenes kijárási korlátozásokra van szükség ahhoz, hogy az egészségügyi ellátórendszereknek elegendő idejük legyen arra, hogy úrrá legyenek a helyzeten, és meg tudjuk előzni a legrosszabbat.

   Mivel a koronavírus folyékony cseppekkel és aeroszolokon keresztül nagyobb távolságban is terjed, különösen, ha a szellőzés nem elégséges, az emberek közötti érintkezés korlátozása a legmegbízhatóbb módja annak, hogy lezárjuk a fertőzési láncokat. A koronavírus ellenőrizetlen terjedésének lehetővé tétele végső soron túlterhelné az egészségügyi ellátórendszereket, ami a halálesetek számának növekedését eredményezné.

    Ne higgyen azoknak, akik az interneten azt állítják, hogy megtalálták a „csodaszert”.

    Ha nem ismert vagy megbízhatatlan forrásból származó orvosi tanácsot követ, az veszélyeztetheti az egészségét. Ne feledje, hogy az Európai Bizottság által engedélyezett oltóanyagok meg fognak jelenni a biztonságos koronavírus-oltóanyagokkal foglalkozó weboldalon. Az itt felsorolt oltóanyagokat az Európai Gyógyszerügynökség alapos értékelését követően engedélyezték. Az ügynökség jelenleg vizsgál más gyógyszeripari vállalatok által előállított vakcinákat is. Fogadja fenntartással, ha valaki olyan koronavírus-kezelést kínál, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezett, vagy amelyet a nemzeti egészségügyi hatóságok nem ajánlottak. Ne fogadjunk el olyan gyógymódot, amelyet rendes körülmények között elutasítanánk.

    Mérlegeljen, mielőtt megosztaná a közösségi médiában látott, kezelésekkel kapcsolatos információkat. A legújabb fejleményekre vonatkozó ismereteket megbízható forrásból szerezze be, illetve vesse össze őket egymással. Példaképp említhető a maláriarohamok megelőzésére és kezelésére szolgáló hidroxiklorokin. A gyógyszer a járvány elején a figyelem középpontjába került, noha kontrollált tanulmányok bizonyítják, hogy a koronavírussal szemben hatástalan. Ne használja ezt a gyógyszert, se más állítólagos „csodaszert”. Az Európai Gyógyszerügynökség honlapján tájékozódhat a Covid19 kezelésére alkalmas eljárásokról és gyógyszerekről (angol nyelvű oldal).

    A koronavírus kizárólag cseppfertőzéssel, azaz a köhögés, tüsszentés, illetve a kilégzés során a levegőbe kerülő váladékcseppekkel terjed egyik emberről a másikra. Mobilhálózatokon keresztül nem terjed!

    Az interneten burjánzó mítoszok egyike szerint az 5G hálózatok kiépítése áll a koronavírus-járvány kitörésének hátterében. Ez nem igaz. Egyes összeesküvés-elméletek helytelenül összefüggésbe hozzák egymással az 5G technológiát és a koronavírus-járványt, feltehetőleg azért, mert mindkét jelenség viszonylag új és az emberi szem számára láthatatlan. Az 5G egyszerűen a mobilhálózatok következő generációja, és a jelenlegi 4G hálózatokhoz hasonlóan nem tud kölcsönhatásba lépni a vírussal. Az 5G rádióhullámok révén köt össze különböző eszközöket. Nem közvetíti a koronavírust, amely csak folyékony cseppekben képes életben maradni. E tévhitet mindennél meggyőzőbb bizonyítékként cáfolja az, hogy koronavírus még azelőtt világszerte elterjedt, hogy az 5G-t mindenhol bevezették volna. Több olyan országban is kitört a koronavírus-járvány, ahol még egyáltalán nincs 5G-hálózat. A koronavírus és az 5G-lefedettség között egész egyszerűen semmilyen összefüggés nincs.

    Az EU legfontosabb prioritása az emberek védelme, ezért az uniós expozíciós határértékeket a „jobb félni, mint megijedni” elv alapján állapították meg. Valójában a lakosságra vonatkozó uniós expozíciós határértékek – többek között az 5G tekintetében is – ötvenszer alacsonyabbak annál, mint ami (a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint) hatással lehet az emberek egészségére. A működés engedélyezéséhez valamennyi 5G-létesítménynek eleget kell tennie ezeknek a rendkívül szigorú előírásoknak. Amennyiben az 5G bármilyen veszélyt jelentene az emberi egészségére és jóllétére Európában, az EU nem ajánlotta volna a használatát, a tagállamok pedig betiltották volna.

    Az EU összehangolt tervet dolgozott ki a válságból való kilábalásra. Ez a terv támogatja az embereket és a vállalkozásokat, miközben továbbra is kezeli az egészségügyi problémákat.

    Az EU arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy újraindítsa a gazdaságot, és egy méltányosabb, környezetkímélőbb és digitálisabb Európát építsen ki. Az 1,8 billió eurós összköltségvetésű helyreállítási terv hozzájárul ahhoz, hogy Európa kilábaljon a válságból, és több európai ágazatot is támogatni fog a korlátozások feloldását követő időszakban. A terv nagy ívű programokat foglal magában (pl.: Next Generation EU), amelyek mindenki – többek között a vidéki területeken élők és a válság által súlyosan érintettek – számára biztosítják a fenntartható, inkluzív és méltányos fellendülést. A valamennyi tagállam bevonásával létrehozott Next Generation EU eszköz ösztönözni fogja a gazdasági tevékenységet az Unióban. A támogatásban való részesülés feltétele a gazdasági reformok végrehajtása anélkül, hogy ez megszorító intézkedésekkel járna.

    Az EU arra törekszik, hogy az európaiak a fertőzés veszélye nélkül tudjanak útra kelni a kontinensen. A Re-open EU webhely, amely eredetileg azzal a céllal indult, hogy segítse az európaiakat az utazások előkészítésében a koronavírus-világjárvány idején, az EU-beli aktuális járványügyi helyzetről, korlátozási intézkedésekről és utazási lehetőségekről szóló központi információs platformmá nőtte ki magát. Az EU és a tagállamok prioritásként kezelik az emberek biztonságát és jóllétét.

    Nincs semmiféle összeesküvés a világjárvány megállítására irányuló globális erőfeszítések hátterében – a tudósok mindenki számára oltóanyagot keresnek

    Nagyon kényelmes, ha minden problémánkért másokat hibáztatunk, de érdemes jól meggondolni, felüljünk-e ezeknek az elméleteknek. Az összeesküvés-elméletek rendszerint azért olyan magukkal ragadóak, mert leegyszerűsített és világos választ adnak bonyolult kérdésekre. Érvrendszerük előre megjósolható, középpontjukban pedig egy könnyen és egyértelműen azonosítható „ellenség” áll. Ezek az elméletek ugyanazt a jól bevált, kiszámítható mintát követik, ezt variálják az adott helyzetnek és az aktuális „szereplőknek” megfelelően. Ne hagyjuk, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult összetett egészségügyi válsághelyzet kapcsán felmerülő kérdésekre adott sablonos válaszok, hamis magyarázatok megtévesszenek bennünket.

    Az egyik ilyen elmélet szerint – amelyet semmiféle bizonyíték nem támaszt alá – a koronavírust Bill Gates állította elő, ártó szándékkal. Ez nyilvánvalóan nem igaz. A Bill és Melinda Gates Alapítvány már jó ideje világszintű küzdelmet folytat a veszélyes betegségek, például a gyermekbénulás felszámolásáért. A koronavírus-járvány megfékezése céljából az alapítvány 125 millió dollárral segíti azokat az összehangolt nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek diagnosztikai eszközök, kezelések és oltóanyagok kifejlesztésére és bevezetésére irányulnak. Alapítványuk emellett támogatást nyújtott és tevékenyen hozzájárult a koronavírus elleni globális fellépést segítő magas szintű adománygyűjtő kampányhoz, mely az Európai Bizottság kezdeményezésére május 4-én indult, és amelynek keretében összesen 15,9 milliárd euró összegben érkeztek felajánlások. Az összeg azt hivatott finanszírozni, hogy a koronavírus legyőzése érdekében a tudósok diagnosztikai eszközöket, kezelési eljárásokat és oltóanyagokat fejlesszenek ki, és ezek a világ minden pontján elérhetővé váljanak az emberek számára. A koronavírus-vakcináknak természetesen szigorú klinikai vizsgálatokon kell bizonyítaniuk, mielőtt jóváhagyják őket.

     Az EU adatvédelmi és magánélet-védelmi szabályai világszerte a legszigorúbbak közé tartoznak. A koronavírus-járvány nem változtat ezen.

     A digitális technológiák védelmet nyújthatnak és életeket menthetnek. A koronavírussal kapcsolatos önkéntes kontaktkövető, illetve figyelmeztető alkalmazások – más intézkedéseket, pl. a kiterjedt tesztelést kiegészítve – kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a válság minden szakaszában, és különösen akkor, ha az esetszámok megnövekednek. Ezek az alkalmazások segíthetnek megakadályozni a vírus terjedését azáltal, hogy megszakítják a fertőzési láncokat és figyelmeztetik a fertőzött személlyel érintkezésbe kerülő felhasználókat. A koronavírussal kapcsolatos kontaktkövető alkalmazások önkéntesek, átláthatók és biztonságosak, és határokon átnyúlóan működnek, tiszteletben tartva az emberek magánéletét.

     A kontaktkövető alkalmazások zökkenőmentes működésének elősegítése érdekében a Bizottság egy interoperabilitást biztosító uniós átjárószolgáltatást üzemeltet, amely lehetővé teszi a tagállami szerverek közötti információcserét. Ez a megoldás az Unióban működő kontaktkövető alkalmazások zömét le fogja fedni, és a járvány idején a turisták és az üzletemberek számára egyaránt lehetővé teszi a biztonságos utazást Európában.

      A védőmaszkok segítenek abban, hogy megőrizzük egészségünket, használatuk teljesen biztonságos. Fontos, hogy megfelelően hordjuk őket.

      Mindannyian igyekszünk megelőzni a koronavírus-fertőzést, és ebben segítségünkre lehetnek a védőmaszkok: ha helyesen használjuk őket, sokat teszünk biztonságunkért és egészségünkért. A maszk jelentős mértékben korlátozhatja a koronavírus terjedését, különösen a zárt terekben. Ha Ön megfertőződik, előfordulhat, hogy nem észlel semmilyen tünetet, és ebben az esetben a maszk védelmet nyújthat másoknak.

      A védőmaszk nem garantál teljes körű védelmet, hanem az egyéb megelőző intézkedéseket egészíti ki (pl. alapos és rendszeres kézmosás, a közösségi kontaktusok korlátozása). Fontos, hogy megfelelően hordjuk és távolítsuk el a maszkot. Helyes használat esetén a maszk viselése nem okoz sem hypoxiát (oxigénhiányt), sem hypercapniát (szén-dioxid-mérgezést). Az EU biztosítja, hogy az uniós támogatási mechanizmusokon keresztül terjesztett maszkok megfelelő minőségűek legyenek.

      A koronavírus bárkit megfertőzhet és bárkinél egészségügyi komplikációkat okozhat, még akkor is, ha az illető alacsony kockázatú csoportba tartozik.

      Az európaiak minden generációja szembesült nehézségekkel vagy valamilyen veszéllyel; napjainkban az új koronavírus jelent kihívást. A koronavírus azért olyan veszélyes, mert nagyon fertőző. Bárki megkaphatja, és a betegségnek súlyos szövődményei lehetnek még a fiatalok és egészségesek körében is.

      Az uniós válaszlépések a polgárok életét és megélhetését helyezik előtérbe: az EU szorosan együttműködik a tagállamokkal az intézkedések összehangolása és az információk megosztása terén, és minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a járvány megfékezésére és a hatékony megoldások feltérképezésére. Nem tudjuk, hogy később milyen méreteket fog ölteni a világjárvány, de minden eshetőségre fel kell készülnünk.

      A fiatalok és az idősek egyaránt veszélyeztetettek, ha figyelmen kívül hagyják a hivatalos útmutatásokat. Nem tudjuk továbbá azt sem, hogy a vírusnak milyen hatásai vannak hosszú távon. A tudományos kutatás még zajlik, és még mindig nem ismerjük a vírust annyira, hogy fel tudjuk mérni az általa okozott károkat. Annyit viszont biztosan tudunk, hogy bárki számára súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

      A vírus elleni küzdelemben mindannyiunknak részt kell vennie. Ennek része a rendszeres és alapos kézmosás, az arc érintésének elkerülése, a közösségi távolságtartás a közterületeken, valamint a karanténba vonulás, ha valaki tüneteket észlel magán vagy hordozza a vírust.

      A járvány megfékezésére irányuló korlátozó intézkedések Európa-szerte ideiglenesek, és nem jelentik a demokrácia vagy az európai értékek megszűnését.

      A társasági érintkezésre vonatkozó korlátozások betartásával életeket menthetünk meg és fékezhetjük a koronavírus-járvány terjedését. Ezeket az intézkedéseket az egyes tagállamok döntéshozóinak rendelkezésére álló legfrissebb tudományos eredmények támasztják alá. A nemzeti kormányok és a Bizottság tisztában vannak azzal is, hogy ezek a korlátozások milyen mentális és gazdasági következményekkel járnak a lakosságra nézve, és elkötelezettek amellett, hogy mihamarabb felülkerekedjünk a járványon, és EU-szerte az élet újra visszatérhessen a rendes kerékvágásba.

      Az olyan alapvető európai értékek, mint a mozgás és a véleménynyilvánítás szabadsága az uniós modell és életmód elengedhetetlen elemei. A jelenlegi válsághelyzetben mindennél fontosabb, hogy megőrizzük ezt az értékrendet. A kijárási korlátozások nem jelentik azt, hogy ezek az értékek már nem számítanak, vagy hogy engednénk belőlük. Ezek a korlátozások azonban elengedhetetlenek ahhoz, hogy kezelni tudjuk az új Covid19-esetek gyors megjelenését a járvány időszakában. Amikor az esetszámok egy elfogadható szint alá csökkennek, a tagállamok megszüntetik az ideiglenes korlátozásokat, és az európai lakosság újra szabadon utazhat. Korlátozó intézkedések elrendelésére csak rendkívül súlyos helyzetekben kerül sor. Az EU elkötelezte magát amellett, hogy ezeket az értékeket az uniós tagállamok érvényre juttassák ebben a nehéz időszakban és később.

      A Covid19-világjárvány eredetének megállapításához további vizsgálatokra van szükség.

      Válsághelyzetben a szokásosnál is fontosabb, hogy a világ országai a szolidaritás jegyében együttműködjenek, a koronavírus-járvány pedig egy ilyen válsághelyzet. A koronavírus eredetével kapcsolatos dezinformáció és alaptalan vádaskodás könnyen szétzilálhatja a létfontosságú nemzetközi segélynyújtási hálózatokat és emberek életét veszélyezteti. Az EU támogatja a világjárvány eredetének feltárására irányuló globális erőfeszítéseket, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus eredetéről szóló globális tanulmányát.

      A Covid19 betegséget a Sars-CoV-2 koronavírus-törzs okozza (amely egyúttal a vírus egyik típusa is). A vírust 2019. december 31-én a kínai Vuhan városából jelentették első alkalommal az Egészségügyi Világszervezetnek. A koronavírus légzőszervi betegségeket okoz, és állatról emberre is átterjedhet. Nem tudjuk teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy honnan származik a vírus. A koronavírus eredetéről szóló globális WHO-tanulmány szerint azonban valószínű, hogy a Covid19 közvetlen zoonózis eredményeként jött létre. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nagyon valószínűtlen, hogy a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából szabadult volna ki. A Covid19-világjárvány eredetének megállapításához mindazonáltal további vizsgálatokra van szükség, és nem szabad kizárni egyetlen lehetőséget sem.

      Fontos és szükségszerű kérdéseket kell még tisztázni a járvány bejelentésével és kezelésével kapcsolatban, de az alaptalan vádaskodás nem fog javítani a helyzetünkön. Európa és a világ csakis együttesen tudja leküzdeni a koronavírus-járványt. A globális egészségügy közös felelősségünk. A népegészségügyi információk bejelentésének elmulasztása vagy késedelme a világ egészére nézve kedvezőtlen hatással járhat.

      Az EU konstruktívan együttműködik szomszédaival és fellép a káros dezinformáció és a félretájékoztatás forrásaival szemben.

      A dezinformáció egymással ellentmondó információkat zúdít az emberekre, elbizonytalanítja és megzavarja őket, és megfosztja őket a helyes döntések meghozatalának képességétől. A következmények súlyosak lehetnek – a szándékos félretájékoztatás akár az emberek biztonságát is veszélyeztetheti, megrendítheti a kormányokba és a médiába vetett bizalmat, illetve alááshatja globális szerepünket. Stresszhelyzetben különösen kiszolgáltatottak vagyunk, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos dezinformációt terjesztők pedig éppen ezt használják ki.

      Az EUvsDisinfo.eu elemzői szerint világszerte rengeteg hamis információt és állítást terjesztenek különböző források a koronavírus-járványra adott uniós válaszintézkedésekkel kapcsolatban, ami megtéveszti az embereket és bizalmatlanságot szül. Az Unióban, annak szomszédságában és világszerte a koronavírushoz kapcsolódó célzott befolyásgyakorlási műveletekben és dezinformációs kampányokban érintett külföldi szereplők, köztük harmadik országok, különösen Oroszország és Kína, megkísérlik aláásni a demokratikus párbeszédet és elmélyíteni a társadalmi polarizációt, és ezzel egyidejűleg jobb fényben feltüntetni magukat a koronavírussal összefüggésben. Az EU úgy tud megfelelően fellépni, ha felhívja a figyelmet a valótlanságokra, azonosítja a felelősöket és idejében, kellő gyakorisággal tájékoztat. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Külügyi Szolgálat együtt munkálkodik azon, hogy feltérképezzék a vírussal kapcsolatos dezinformációt, majd erre felhívják a nyilvánosság figyelmét.

      A vírusokat nem érdekli, hogy honnan jövünk. Nem kíváncsiak az etnikai származásunkra, vagy arra, hogy milyen útlevéllel rendelkezünk.

      A világ különböző részein az emberek különböző csoportokat hibáztatnak a járványért, és a koronavírust európai vírusnak, kínai vírusnak, brit vírusnak vagy amerikai vírusnak titulálják. Valójában olyan vírusról van szó, amelyet a fertőzöttek cseppfertőzéssel (tüsszentéskor, köhögéskor, kilégzéskor) terjesztik; a fertőzés egyetlen meghatározott populációnak vagy csoportnak sem sajátja. Ha olyasmit olvas, hogy migránsok vagy meghatározott etnikai csoportok szándékosan terjesztik a vírust, ne adjon hitelt az ilyen híreknek, hiszen semmiféle tudományos alapjuk nincs. A koronavírus globális válságot idézett elő, amely globális szolidaritást igényel.

      Az EU támogatja a tagállamok népegészségügyi beruházásait.

      Az EU segíti a népegészségügybe irányuló nagyszabású beruházásokat, és az uniós költségvetési szabályok soha nem írták elő az erre szánt összegek csökkentését. Európában az emberek és az egészségük áll első helyen, és az elmúlt évtizedben a legtöbb uniós tagállamban nőttek az egészségügyre fordított közkiadások. Az Európai Unió a kezdetektől fogva ezt a megközelítést érvényesíti, ami megkülönbözteti az EU-t a világ többi részétől. Az EU nemrégiben a válság leküzdésének támogatását célzó tervet léptetett életbe, amely a szabályok kiigazításával lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy többet költsenek a sürgősségi szolgáltatásokra és arra, ami a legfontosabb: az emberek védelmére.

      Ez nem újdonság, hiszen a 2008-as pénzügyi válság óta az EU számos pénzügyi kezdeményezést indított valamennyi tagállam támogatására, különösen a válság által leginkább sújtott országok – Görögország, Spanyolország és Olaszország – megsegítésére. Egyes országok, pl. Görögország egészségügyi ellátórendszerét nem rendítették meg ezek a reformok, sőt ellenkezőleg: az EU stabilitást támogató programja hozzájárult az egyetemes egészségügyi ellátás és az átfogó egészségügyi rendszer megerősítéséhez. Az EU beruházási terve támogatja a kisvállalkozásokat, a kutatást és az innovációt, az éghajlatváltozással kapcsolatos projekteket, és emellett rengeteg egészségügyi projekt finanszírozását segítette elő a rák leküzdését célzó új kezelések kifejlesztésétől kezdve a kórházak bővítéséig és korszerűsítéséig. A Bizottság előterjesztette az uniós egészségügyi cselekvési programot is, hogy megerősítse az EU járványellenes intézkedéseit. A program várható költségvetése 5,1 milliárd euró, amelyből uniós tagállamoknak, egészségügyi és civil szervezeteknek nyújtható támogatás.

      Az EU gondoskodik a felelősségi körébe tartozó feladatok ellátásáról, hogy a kormányok továbbra is a prioritásokra összpontosíthassanak.

      A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos jogszabályok és döntések meghozatala a tagállamok, illetve egyes esetekben a tagállami régiók hatáskörébe tartozik. Az Európai Bizottságnak nincs joga beavatkozni a nemzeti jogszabályokba és döntésekbe az egészségügy területén. Ugyanakkor egységes szakpolitikákkal és összehangolt, az egész Unióra kiterjedő kezdeményezésekkel az EU segít a tagállamoknak hathatósan kezelni a válsághelyzeteket. Erre jó példa, hogy a karantén bevezetésére, illetve az országhatárok lezárására vonatkozó döntéseket maguk a tagállamok hozzák meg, az viszont, hogy uniós forrásból – nevezetesen a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból – 100 millió eurót mozgósítottunk oltóanyagok, új kezelések és diagnosztikai vizsgálatok kifejlesztésére, uniós szintű döntés eredménye. Ehhez társult a Bizottság már 15,9 milliárd eurót kitevő felajánlása az Ursula von der Leyen elnök által május 4-én elindított, koronavírus elleni globális kezdeményezés keretében.

      Ne tévesszék meg az internetes robotok!

      A dezinformáció és a félretájékoztatás bejelentése a platformoknak

      A Covid19-oltóanyagokról számos hamis és félrevezető információ kering az interneten, amelyek veszélyeztetik a világjárványból való kilábalást. A védőoltásokkal kapcsolatos dezinformáció és félretájékoztatás csökkenti az embereknek az orvostudományba és az egészségügyi szakemberekbe vetett bizalmát. Ezért mindenki számára alapvető fontosságú, hogy hiteles forrásokból tájékozódjon.

      Ön is segíthet a félretájékoztatás visszaszorításában azáltal, hogy bejelenti a hamis vagy félrevezető online tartalmakat. Ennek elősegítésére a WHO internetes oldalt hozott létre, ahonnan Ön is megtudhatja, hogyan lehet bejelenteni a közösségimédia-platformokon közzétett hamis vagy félrevezető tartalmakat.

      Jelentse be a dezinformációt és a félretájékoztatást (angol nyelvű oldal)

      Hogyan ismerhetjük fel az összeesküvés-elméleteket?

      A koronavírus-világjárvány alatt veszélyes összeesküvés-elméletek is napvilágot láttak, amelyek elsősorban az interneten terjednek. Ezek a káros elméletek arra kínálnak elrugaszkodott magyarázatot, hogy honnan származik a vírus és ki a felelős a járványért. Az Európai Bizottság és az UNESCO több fronton is küzd e konteók negatív következményei ellen. Többek között könnyen érthető, oktatási célú infografikákat tesz közzé, hogy felhívja a lakosság figyelmét az összeesküvés-elméletekre, valamint segítsen beazonosítani és leleplezni azokat.

      További információk

      Legyen résen!

      Sok csaló állítja az interneten, hogy termékével megelőzhető vagy gyógyítható a Covid19. Az új vírus terjedésével megjelentek olyan tisztességtelen kereskedők is, akik a fertőzés kivédését vagy gyógyítását valótlanul ígérő termékeket (védőmaszkokat, kézfertőtlenítőket stb.) reklámoznak vagy értékesítenek a fogyasztóknak. Ezen az oldalon tájékozódhat arról, hogyan lehet felismerni ezeket a valótlan állításokat, és hogyan tudja elkerülni, hogy csalás áldozata legyen.

      2021. március 2-án a Bizottság közzétette éves jelentését a Safety Gate-ről, a veszélyes fogyasztási cikkek uniós biztonsági riasztórendszeréről, mely segít kivonni a forgalomból a veszélyes, nem élelmiszer jellegű termékeket.

      Safety Gate: tájékoztatók, éves jelentések

      Online segédanyagok és eszközök

      Online segédanyagok és eszközök tanulóknak, tanároknak, oktatóknak a Covid19-járvány idejére

      Öt hasznos tudnivaló a koronavírusról (angolul)