Ce face UE
Ultimii ani ne-au reamintit în mod brutal cât de fragilă este pacea. Ei au reprezentat și semnalul de alarmă de care avea nevoie Europa pentru a decide că trebuie să se doteze cu mijloacele necesare pentru a se proteja și pentru a-i descuraja pe potențialii adversari. Din acest motiv, Comisia Europeană acordă prioritate construirii unei veritabile uniuni europene a apărării, în care cheltuim mai mult, cheltuim mai bine și cheltuim împreună.
Politica de apărare a UE își propune în special să consolideze competitivitatea și inovarea industriei europene de apărare
- ajutând statele membre să reconstruiască, să reconstituie și să transforme forțele armate naționale, prin valorificarea programelor industriale existente în domeniul apărării
- contribuind la punerea în comun a resurselor și la contracararea amenințărilor comune, prin proiecte europene emblematice în domeniul apărării
- dezvoltând o piață unică pentru produsele și serviciile din domeniul apărării.

Realizări principale
- Prin intermediul Fondului european de apărare și al noii legislații esențiale, mobilizăm industria europeană de apărare pentru ca mijloacele de garantare a securității noastre să fie produse mai mult pe plan intern.
- Am prezentat Strategia privind industria europeană de apărare (EDIS) și Programul privind industria europeană de apărare (EDIP) pentru a ne asigura că, în ceea ce privește apărarea, investim împreună, la nivel european, mai mult și mai bine.
- În 2024, statele membre au alocat fonduri în valoare de 300 de milioane EUR pentru cinci proiecte de achiziții publice comune în domeniul apărării (EDIRPA). A fost prima dată când UE și-a utilizat bugetul pentru a finanța achiziții comune în domeniul apărării.
- Ne-am consolidat parteneriatul cu NATO. În baza unei noi declarații comune, ne intensificăm acțiunile comune privind amenințările hibride, securitatea cibernetică, terorismul și implicațiile schimbărilor climatice asupra securității. În plus, UE și NATO au înființat un grup operativ privind reziliența infrastructurii critice pentru a consolida cooperarea, cu accent pe patru sectoare-cheie: energia, transporturile, infrastructura digitală și spațiul.
În prim-plan
Comisia a adoptat astăzi al cincilea program anual de lucru în cadrul Fondului european de apărare (FEA), alocând 1,065 miliarde EUR pentru proiecte colaborative de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării. Această investiție semnificativă urmărește să consolideze capacitățile de apărare ale Europei, să promoveze inovarea tehnologică și să intensifice competitivitatea industrială în întreaga UE.

Actualități
The European Union welcomes the formation of the new transitional government in Syria. The EU is ready to engage with the new government in order to help tackle the immense challenges ahead.
We live in times of uncertainty. Times that call for unity and solidarity. Solidarity is our most important value. The foundation of our Union. And today defence is one of our biggest challenges. Defence also demands solidarity from all Member States. Because our defence is based on the principle