Combaterea acțiunilor de manipulare a informațiilor
Direct la conținutul principal

Manipularea informațiilor și ingerințele străine reprezintă amenințări grave la adresa societății. Acestea pot submina instituțiile și procesele democratice, împiedicându-i pe cetățeni să ia decizii în cunoștință de cauză sau descurajându-i să voteze. De asemenea, pot polariza societățile creând conflicte între comunități.

Datorită noilor tehnologii, părțile ostile au putut răspândi informații manipulate, de o amploare și cu o viteză nemaivăzute.

Prin urmare, combaterea manipulării informațiilor și a ingerințelor străine și consolidarea rezilienței societății împotriva acestor amenințări reprezintă probleme presante pentru Uniunea Europeană și statele sale membre. 
 

82 %
din cetățenii europeni sunt de acord că existența știrilor sau a informațiilor care induc în eroare sau sunt false reprezintă o problemă pentru democrație
77 %
din cetățenii europeni sunt de acord că existența știrilor sau a informațiilor care induc în eroare sau sunt false reprezintă o problemă în țara lor

În prim-plan

Prin ce mijloace răspunde Comisia Europeană?

Comisia își consolidează comunicarea strategică pentru a combate acțiunile de manipulare a informațiilor și ingerințele străine care vizează politicile UE. Acest lucru necesită o abordare la nivelul întregii societăți, deoarece multe sectoare joacă un rol important. 

Ca parte a unui răspuns cuprinzător, este, de asemenea, important să se garanteze libertatea și pluralismul mass-mediei și să se asigure că cetățenii au acces la știri și informații de calitate în care pot avea încredere.

Răspunsul Comisiei la manipularea informațiilor se axează pe:

  • elaborarea de politici menite să consolideze democrațiile europene, să îngreuneze utilizarea abuzivă a platformelor online de către actorii manipulării și să protejeze jurnaliștii și pluralismul mass-mediei
  • consolidarea conștientizării situației în ceea ce privește manipularea informațiilor prin monitorizarea, detectarea și analizarea informațiilor din surse deschise 
  • combaterea manipulării informațiilor și a atacurilor cibernetice prin proiecte de sensibilizare, soluții tehnologice avansate și o mai bună coordonare
  • consolidarea rezilienței societății împotriva manipulării informațiilor prin intermediul educației în domeniul mass-mediei 
  • cooperarea cu instituțiile, autoritățile naționale, verificatorii veridicității informațiilor, organizațiile societății civile, mass-media, mediul academic și alte organizații.

Principalele domenii de acțiune

A person putting their vote into a ballot box.

Promovarea unor alegeri libere și corecte, protejarea dezbaterii publice și combaterea manipulării informațiilor și a ingerințelor străine prin intermediul Planului de acțiune pentru democrație și al pachetului de măsuri privind apărarea democrației

An online platform notifying a smartphone user that the content they are trying to access contains false information.

Asigurarea faptului că platformele își asumă responsabilitatea pentru combaterea manipulării informațiilor și a ingerințelor străine, datorită Regulamentului privind serviciile digitale, Codului de bune practici privind dezinformarea, Regulamentului privind IA și Regulamentului privind transpatența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică

Press conference by  Jyrki Katainen, Vice-President of the EC, and Vytenis Andriukaitis, Member of the EC

Susținerea pluralismului și independenței mass-mediei în UE prin Legea privind libertatea mass-mediei și prin legislația care protejează jurnaliștii de acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (anti-SLAPP)

Furnizarea de informații fiabile

Pentru a combate manipularea informațiilor și ingerințele străine, este esențial să dispunem de informații exacte și fiabile. 

Pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă distincția între fapte și ficțiune și să-și facă propria opinie, sunt disponibile diverse resurse pe teme care sunt frecvent vizate de cei care manipulează informațiile.

Visit of Adina Vălean, European Commissioner, to The Netherlands

Aflați ce beneficii va aduce acest acord cetățenilor și întreprinderilor europene - printre altele, va stimula comerțul, va asigura respectarea standardelor UE, va proteja peste 350 de produse din UE și va promova sustenabilitatea.

Calendarul acțiunilor UE privind manipularea informațiilor

  1. Februarie 2025

    Comisia și Comitetul european pentru servicii digitale aprobă integrarea oficială a Codului voluntar de bune practici privind dezinformarea în cadrul Regulamentului privind serviciile digitale, acest cod devenind un criteriu de referință pentru a stabili conformitatea platformelor cu acest regulament.

  2. Ianuarie 2025
  3. August 2024
  4. Martie 2024

    Comisia publică orientări în cadrul Regulamentului privind serviciile digitale pentru platformele online și motoarele de căutare foarte mari pentru a atenua riscurile sistemice online care ar putea avea un impact asupra integrității alegerilor. Sunt prevăzute o serie de orientări specifice pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie 2024.

  5. Martie 2024

    Se publică un nou compendiu privind securitatea cibernetică, despre protejarea integrității alegerilor.

  6. Decembrie 2023

    Comisia adoptă pachetul de măsuri privind apărarea democrației, în perspectiva alegerilor europene din 2024

  7. Octombrie 2023

    Comisia publică o cerere de propuneri pentru a sprijini verificatorii veridicității informațiilor din UE să identifice și să demaște dezinformarea

  8. Octombrie 2022

    Comisia publică orientări pentru cadrele didactice din unitățile de învățământ primar și secundar privind modalitățile de combatere a dezinformării și de promovare a alfabetizării digitale în clasele lor.

  9. Iunie 2022

    Principalele platforme online, platforme emergente și specializate, marii actori din industria publicității, verificatori ai veridicității informațiilor, organizații de cercetare și organizații ale societății civile semnează un cod consolidat de bune practici privind dezinformarea.

  10. Noiembrie 2021

    Comisia prezintă o propunere de noi norme privind transparența și direcționarea publicității politice.

  11. Decembrie 2020

    Comisia prezintă o propunere de Regulament privind serviciile digitale.

  12. Decembrie 2020
  13. Martie 2019

    Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) își lansează sistemul de alertă rapidă.

  14. Decembrie 2018

    Comisia și Înaltul reprezentant stabilesc un plan de acțiune împotriva dezinformării

  15. Septembrie 2018

    Este publicat primul cod de bune practici împotriva dezinformării.

  16. Aprilie 2016

    Se adoptă un cadru comun privind contracararea amenințărilor hibride pentru a combate acțiunile ostile menite să destabilizeze o regiune sau un stat.

  17. Ianuarie 2015

    Este lansat grupul operativ East StratCom al SEAE, pentru a aborda campaniile de dezinformare ale Rusiei.

Documente

  • 11 IUNIE 2024
Tackling disinformation and information manipulation – Factsheet