Ce face Comisia
Comisia Europeană și țările UE colaborează pentru a construi o uniune europeană a sănătății puternică, care să protejeze sănătatea europenilor, să îmbunătățească reziliența sistemelor de sănătate din Europa și să se asigure că UE și statele sale membre sunt pregătite să facă față provocărilor comune. UE este activă în multe domenii. De exemplu, caută să sporească încrederea populației în vaccinuri, să se asigure că toți cetățenii au acces la medicamentele și dispozitivele medicale de care au nevoie la un preț accesibil, să reducă povara cancerului și a altor boli netransmisibile cu efecte grave și să se asigure că asistența medicală și serviciile asociate beneficiază de avantajele pe care le aduce digitalizarea.
Obiective
- Consolidarea coordonării la nivelul UE atunci când apar amenințări transfrontaliere la adresa sănătății
- Promovarea accesibilității și a disponibilității medicamentelor prin intermediul strategiei farmaceutice pentru Europa
- Maximizarea potențialului oportunităților digitale în materie de sănătate, prin crearea unui spațiu european al datelor privind sănătatea
- Prevenirea cancerului și asigurarea unei bune calități a vieții pentru pacienții bolnavi de cancer, supraviețuitori, familiile și îngrijitorii acestora, cu ajutorul Planului european de luptă împotriva cancerului
- Sporirea încrederii populației în vaccinuri și susținerea efortului țărilor UE de a crește rata de vaccinare
De asemenea, derulează inițiative menite să reducă utilizarea antibioticelor, să amelioreze cadrul de evaluare a tehnologiilor medicale, să eficientizeze răspunsul în caz de criză și să îmbunătățească nivelul de pregătire pentru situații de criză (ținând cont de lecțiile învățate în urma pandemiei de COVID-19).
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor analizează amenințările noi pentru sănătate, astfel încât UE și autoritățile naționale din domeniul sănătății să poată reacționa rapid.
Pentru a proteja cetățenii și a asigura cele mai bune tratamente, toate medicamentele din UE trebuie să fie aprobate la nivel național sau european înainte de a intra pe piață, prin intermediul Agenției Europene pentru Medicamente.
Autoritatea Europeană pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) elaborează, produce și achiziționează contramăsuri medicale înainte și în timpul crizelor sanitare.
Inițiative-cheie
Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor în materie de sănătate publică.
Combaterea cancerului este una dintre principalele priorități ale Comisiei Europene în domeniul sănătății.
Cum gestionează Europa amenințările la adresa sănătății publice.
Spațiul european al datelor privind sănătatea propus va contribui la valorificarea întregului potențial al datelor privind sănătatea.
Dispozitivele medicale și dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro (DIV) au un rol fundamental în salvarea de vieți omenești.
Programul „UE pentru sănătate” va contribui la construirea unor sisteme de sănătate mai puternice, mai reziliente și mai accesibile.
Crearea unui cadru de reglementare adaptat exigențelor viitorului și sprijinirea industriei în promovarea cercetării și a tehnologiilor.
Facilitarea accesului la informații, expertiză și bune practici privind sistemul de sănătate.
Acțiunea UE privind rezistența la antimicrobiene și impactul acesteia asupra bolilor cu grad mare de contagiozitate.
Rețelele europene de referință sunt rețele virtuale care reunesc furnizori de servicii medicale din întreaga Europă.