Skip to main content

Coronavirus: Europese solidariteit in actie

Overal in de Europese Unie reiken landen, regio’s en steden hun buren die dat het hardst nodig hebben de helpende hand. Dit is Europese solidariteit in actie.

Zo ziet Europese solidariteit eruit

De Europese solidariteitstracker

De Europese solidariteitstracker is een interactieve datavisualisatietool die de solidariteit en samenwerking tussen de EU-lidstaten en de EU-instellingen in beeld brengt.

De tracker maakt gebruik van openbare bronnen die zijn verzameld door onderzoekers van het ECFR en het team van Rethink: Europe en illustreert de cruciale rol die de EU heeft gespeeld tijdens de coronacrisis.

Bedrijfsleven in de EU beschermt Europese burger

Europese bedrijven reageerden snel op de crisis en toonden zich bijzonder solidair. Schouder aan schouder gingen zij de pandemie te lijf om de gezondheid van de Europese burger te beschermen.

Veel bedrijven in heel Europa hebben hun productie aangepast en opgevoerd om meer persoonlijke beschermingsmiddelen, desinfecterende middelen en medische apparatuur te produceren. Van distilleerderijen tot textielbedrijven, allerlei bedrijven zetten hun kennis en productiecapaciteit in om bv. mondkapjes, beschermende kleding, handgel en beademingsapparaten te maken.

De Commissie ondernam actie om de industrie te helpen haar productie op te voeren of aan te passen, onder meer door de Europese normalisatieorganisaties te vragen normen voor mondkapjes en andere beschermingsmiddelen gratis ter beschikking te stellen van geïnteresseerden.

Om de goedkeuring van essentiële producten te versnellen en om bedrijven te helpen hun productielijnen aan te passen, heeft ze daarnaast richtsnoeren gepubliceerd voor: persoonlijke beschermingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen en 3D-printen.

26 MEI 2020
Europese bedrijven samen aan de slag voor iedereen
Nederlands
(5.95 KB - HTML)
Downloaden

Deze interactieve tool is gebaseerd op openbare bronnen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de snelle respons van bedrijven in de EU op de uitbraak van het coronavirus. Wilt u dat het verhaal van uw bedrijf er ook in wordt opgenomen, neem dan contact op metcomm-spp-grow-defi@ec.europa.eu.

Europese solidariteit bij de behandeling van patiënten

Oostenrijk

Elf intensivecarepatiënten uit Italië en drie uit Frankrijk werden behandeld in Oostenrijkse ziekenhuizen. “Gezien de dramatische situatie is het maar een kleine bijdrage, maar het is symbolisch belangrijk dat we elkaar in Europa steunen,” aldus de Oostenrijkse regering.

België

In reactie op een verzoek van Slowakije om medisch personeel om te helpen bij de behandeling van coronapatiënten heeft België één arts, twee verpleegkundigen en een teamleider gestuurd.

Denemarken

In reactie op een verzoek van Slowakije om medisch personeel om te helpen bij de behandeling van coronapatiënten heeft Denemarken een team van drie artsen en vijf verpleegkundigen gestuurd.

Duitsland

Diverse Duitse steden en deelstaten maakten ic-bedden vrij voor patiënten in kritieke toestand uit Italië, Frankrijk, Nederland, België en Tsjechië.

In tien Duitse deelstaten werden in totaal 85 ic-bedden beschikbaar gesteld voor Italiaanse patiënten.

In het voorjaar van 2020 werden 130 patiënten uit Frankrijk naar Duitsland overgebracht. In november volgden er nog meer.

Tien deelstaten hebben samen 98 ic-bedden voor patiënten uit Frankrijk gereserveerd. Er werden al 130 Franse coronapatiënten naar Duitsland overgebracht.

Ook 46 patiënten uit Nederland werden in Duitsland behandeld.
Ze zijn met vliegtuigen en helikopters van de Duitse luchtmacht opgehaald. Medisch personeel van het academisch ziekenhuis van Jena is gaan helpen in een kliniek in de buurt van Napels.

Ook werden 23 patiënten uit de Belgische provincie Luik naar Duitse ziekenhuizen overgebracht.  
De deelstaat Beieren stelde 100 ziekenhuisbedden ter beschikking van coronapatiënten uit Tsjechië

Griekenland

Met de 500 door de EU medegefinancierde mobiele medische units konden burgers thuis worden getest.

Italië

Een medisch urgentieteam van tien artsen en verpleegkundigen uit Italië maakte zich klaar voor uitzending naar Armenië via het EU-mechanisme voor civiele bescherming.

Luxemburg

Zeven Franse intensivecarepatiënten uit Mulhouse in Frankrijk zijn per vliegtuig naar Luxemburg gebracht. Ook uit het Franse Thionville zijn vier patiënten overgenomen.

Luxembourg Air Rescue heeft zes Franse patiënten uit de regio Grand-Est kunnen repatriëren na hun behandeling op de intensive care in Luxemburg en Duitsland

Ambulancevliegtuigen en twee traumahelikopters uit Luxemburg zijn gaan vliegen voor Frankrijk. Ze zijn ingezet om Franse ic-patiënten naar Duitse ziekenhuizen in Hamburg en Dresden te vliegen.

Polen

Het Pools centrum voor internationale hulp stuurde een door de WHO gecertificeerd team van 15 artsen en verpleegkundigen naar een veldhospitaal in Brescia, Lombardije, een van de zwaarst getroffen regio’s in Italië.

Roemenië

Artsen en verpleegkundigen uit Roemenië en Noorwegen, die laatsten als onderdeel van het Medisch korps van de EU, zijn naar Bergamo en Milaan gestuurd. Deze actie werd gefinancierd via het EU-mechanisme voor civiele bescherming en gecoördineerd door het EU-coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties

Europese solidariteit bij de bescherming van gezondheidswerkers en burgers

EU

Op 7 mei 2020 begon de Europese Commissie met de levering van 1,5 miljoen beschermingsmaskers voor gezondheidswerkers aan 17 EU-landen en aan het VK. Het was de eerste levering van in totaal 10 miljoen maskers, aangekocht via het Europees instrument voor noodhulp. Deze werden in de loop van zes weken, steeds met 1,5 miljoen tegelijk, geleverd aan de lidstaten en regio’s waar deze het hardst nodig waren. 

Na eerdere leveringen van 330.000 mondmaskers aan Italië, Spanje en Kroatië zijn ook maskers geleverd aan Litouwen (20.000), Noord-Macedonië (10.000) en Montenegro (10.000) in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming. Deze reserve wordt volledig gefinancierd uit de EU-begroting. Duitsland en Roemenië waren de eerste lidstaten waar een rescEU-voorraad werd opgeslagen, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Hongarije en Zweden in september.

Op 18 juni 2020 is meer dan zeven ton persoonlijke beschermingsmiddelen geleverd aan Bulgarije. Het ging om meer dan 500.000 mondkapjes, aangekocht door Bulgarije en getransporteerd op kosten van de EU.

Op 7 juli 2020 leverde de EU nog eens 65.000 mondkapjes aan Kroatië, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië, ook vanuit de strategische voorraad van de EU.

In de eerste week van augustus werden er vanuit de gemeenschappelijke EU-voorraad opnieuw partijen met mondkapjes geleverd aan Kroatië, Montenegro en Noord-Macedonië. In oktober werden aan Montenegro en Noord-Macedonië meer dan 130.000 mondmaskers van medische kwaliteit en schorten geleverd, bovenop de 520.000 mondmaskers die al eerder uit de rescEU-reserve waren geleverd. Daarnaast kregen beide landen via het EU-mechanisme voor civiele bescherming ook hulp in natura.

Frankrijk kreeg via het EU-mechanisme voor civiele bescherming in oktober en november 2020 twee partijen van elk 2 miljoen chirurgische handschoenen van Noorwegen.

Op 22 oktober heeft de EU een eerste partij van 30 beademingsapparaten uit de gemeenschappelijke Europese reserve van medische uitrusting, rescEU, naar Tsjechië gestuurd. Omdat ook Nederland en Oostenrijk een fors aantal hadden gestuurd, kon geheel worden voldaan aan het verzoek van Tsjechië om 150 beademingsapparaten.

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming coördineerde ook een missie van een Italiaans medisch team van zes deskundigen naar Azerbeidzjan om de lokale overheid daar te helpen bij de bestrijding van het coronavirus.

In januari 2021 werden aan Noord-Macedonië 107.000 en aan Montenegro 78.000 mondkapjes geleverd uit de medische reserves van rescEU in Griekenland en Duitsland. Noord-Macedonië ontving ook 35.000 beschermende schorten en 140.000 beschermende pakken, en Montenegro 15.000 medische schorten.

In februari 2021 stuurde Roemenië na een verzoek van Moldavië 1,5 miljoen medische mondkapjes, 100.000 FFP3-mondkapjes, 100.000 beschermende pakken en 100.000 handschoenen naar dat land. In februari 2021 leverde de medische rescEU-reserve in Griekenland 600.000 FFP2-mondkapjes en 650.000 paar handschoenen aan Servië.

Dit mechanisme heeft sinds het begin van de pandemie 25 verzoeken om hulp kunnen beantwoorden, en persoonlijke beschermingsmiddelen, geneesmiddelen en gezondheidswerkers kunnen leveren.

Letland

Letland heeft 478.500 maskers aan Estland gegeven in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming.
Het heeft in het kader van datzelfde mechanisme ook 60.000 maskers naar Litouwen gestuurd.

Oostenrijk

Oostenrijk leverde 1,5 miljoen mondmaskers aan Italië.
Het land heeft Italië ook 3.360 liter medisch ontsmettingsmiddel geleverd via het EU-mechanisme voor civiele bescherming.

Oostenrijk heeft via het EU-mechanisme voor civiele bescherming handschoenen en ontsmettingsmiddelen gestuurd naar Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Moldavië en Albanië. Via dit mechanisme heeft Noord-Macedonië tenten en sanitaire artikelen ontvangen, en Servië kreeg dekens, matrassen en tenten voor migranten in het land. Oostenrijk heeft ook 181 wooncontainers naar Griekenland gestuurd, die in de migrantenkampen kunnen worden gebruikt voor opvang of als mobiele medische post. 

Oostenrijk heeft via het EU-mechanisme voor civiele bescherming 15 beademingsapparaten naar Tsjechië gestuurd en 30 high-flow zuurstofconcentratoren aangeboden.

Tsjechië

Tsjechië heeft 10.000 beschermende pakken aangeboden aan Italië en 10.000 aan Spanje
Tsjechië heeft via het EU-mechanisme voor civiele bescherming ook tenten, sanitaire en non-foodartikelen naar Griekenland gestuurd voor vluchtelingen en migranten die kans lopen met corona te worden besmet. In januari 2021 stuurde Tsjechië 126.000 mondkapjes en 5000 beschermende pakken naar Noord-Macedonië.

Denemarken

In het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming heeft Denemarken op maat gemaakte containers voor onderdak en medische zorg naar Griekenland gestuurd, voor vluchtelingen en migranten die kans lopen met het coronavirus te worden besmet.  Het land stuurde ook beademingsapparaten naar Italië en beschermende uitrusting naar Georgië.

Estland

Estland heeft via het EU-mechanisme voor civiele bescherming ontsmettingsmiddelen, dekens en bedlinnen aangeboden aan Noord-Macedonië, Montenegro en Georgië.

Frankrijk

Frankrijk heeft 1 miljoen mondmaskers en 20.000 beschermende pakken aan Italië gedoneerd. Het land heeft ook speciaal ingerichte containers voor onderdak en medische zorg naar Griekenland gestuurd, voor vluchtelingen en migranten die kans lopen met het coronavirus te worden besmet. In januari 2021 zond Frankrijk 400 zuurstofmaskers, 200 neuscanules, generatoren en aanverwante artikelen naar Mongolië.

Duitsland

Duitsland heeft 7,5 ton medische uitrusting, waaronder beademingstoestellen en narcosemaskers, aan Italië geleverd. Ook heeft het aan Spanje 50 en aan Frankrijk 25 beademingstoestellen geleverd.

Hongarije

Hongarije heeft meer dan 1,7 miljoen mondmaskers, 200.000 handschoenen en andere middelen geleverd aan Kroatië, Slovenië, Roemenië, Slowakije, Italië, Servië, Noord-Macedonië, Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro.

Luxemburg

Luxemburg heeft bijna 1,5 ton aan materiaal aan Spanje geleverd om persoonlijke beschermingspakken te maken voor artsen en verpleegkundigen. Bovendien heeft het land de levering van 100 ton medische uitrusting uit China aan Litouwen mogelijk gemaakt.

Nederland

In het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming stuurt Nederland speciale containers voor onderdak en medische zorg naar Griekenland, voor vluchtelingen en migranten die kans lopen met het coronavirus te worden besmet.

Nederland heeft via het EU-mechanisme voor civiele bescherming 105 beademingstoestellen naar Tsjechië gestuurd.

Polen

Polen heeft aangeboden ontsmettingsmiddel, chirurgische maskers, gelaatsschermen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen naar Moldavië en Oekraïne te sturen.

Slowakije

Slowakije heeft in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming maskers en ontsmettingsmiddelen naar Italië, en ziekenwagens, maskers, ontsmettingsmiddelen en dekens naar Oekraïne gestuurd.

Europese solidariteit om mensen te repatriëren*

EU

Sinds het begin van de uitbraak zijn met hulp en financiële steun van het EU-mechanisme voor civiele bescherming minstens 360 vluchten georganiseerd en in totaal meer dan 90.000 gestrande EU-burgers gerepatrieerd. Een op de drie gerepatrieerde Europeanen kon mee met een vlucht die door een ander Europees land werd georganiseerd.
Binnen Europa organiseerden de EU-landen ook los van het EU-mechanisme voor civiele bescherming elke dag vluchten om mensen naar huis te halen.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft mensen uit 25 EU-lidstaten naar huis gevlogen vanuit Argentinië, Australië, Chili, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Egypte, Indonesië, Maleisië, de Malediven, Mauritius, Mexico, Marokko, Peru, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Spanje, Thailand, Tunesië, het VK, de VS en Vietnam. 

België

België heeft burgers van 20 EU-landen gerepatrieerd.

Tsjechië

Tsjechië heeft honderden onderdanen van 22 EU-landen gerepatrieerd.

Denemarken

Denemarken heeft burgers van andere EU-landen gerepatrieerd met een vlucht uit Mali waarmee op de heenweg hulpgoederen waren vervoerd.

Finland

Finland heeft burgers van 10 verschillende EU-landen gerepatrieerd.

Frankrijk

Frankrijk heeft burgers van 26 EU-landen gerepatrieerd. Met een vlucht uit Wuhan in China zijn begin februari 64 Franse burgers en 135 andere EU-burgers vervoerd.

Duitsland

Duitsland heeft duizenden burgers van andere EU-landen gerepatrieerd.

Hongarije

Hongarije heeft onderdanen van 4 verschillende EU-landen naar Europa teruggehaald. 

Ierland

Ierland heeft burgers van 17 verschillende EU-landen gerepatrieerd.

Italië

Italië heeft burgers van 6 lidstaten uit Tokyo in Japan gerepatrieerd.

Letland

Letland heeft burgers van 4 verschillende EU-landen naar Europa teruggehaald.

Litouwen

Litouwen heeft burgers van 8 verschillende EU-landen gerepatrieerd.

Luxemburg

Luxemburg heeft onderdanen van 14 verschillende EU-landen gerepatrieerd. Op een Luxemburgse vlucht uit Kaapverdië op 25 maart zaten maar 20 Luxemburgers en wel 131 mensen uit andere EU-landen.

Portugal

Portugal heeft honderden onderdanen van 17 verschillende EU-landen gerepatrieerd.

Spanje

Spanje repatrieerde behalve eigen onderdanen ook zo’n 600 mensen met 19 andere EU-paspoorten.

Zweden

Zweden heeft burgers van 15 verschillende EU-landen gerepatrieerd.

Nog veel meer EU-burgers zijn gerepatrieerd met Europese vluchten, ook los van het EU-mechanisme voor civiele bescherming. Bijvoorbeeld:

Kroatië

Kroatië heeft geholpen bij het repatriëren van burgers uit 5 verschillende EU-landen.

Denemarken

Met een Deense vlucht vanuit de Filipijnen konden 105 Denen, maar ook 175 Europeanen met een andere nationaliteit naar huis. Denemarken heeft ook geholpen met de repatriëring van 324 Europese medeburgers met 4 chartervluchten uit Marokko, Italië, de Filipijnen en Peru.

Duitsland

Heeft 600 Esten, Letten en Litouwers geholpen om per veerboot naar huis terug te keren.

Hongarije

Hongarije heeft onderdanen van 6 verschillende EU-landen gerepatrieerd.

Litouwen

Litouwen heeft geholpen om meer dan 400 burgers uit 6 EU-landen naar Europa te halen vanuit Vietnam, Thailand, Indonesië en Zuid-Amerika.

Nederland

Nederland heeft meer dan 230 mensen uit verschillende EU-landen gerepatrieerd vanuit Spanje, Portugal, Gambia, Kaapverdië, Peru en Turkije.

Polen

De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT heeft onderdanen van 18 verschillende EU-landen gerepatrieerd. Polen heeft veerboten en treinen georganiseerd om te zorgen dat Esten, Letten en Litouwers veilig naar huis konden. Ook heeft het land, onder escorte van de Poolse politie, in 18 konvooien van ruim 800 voertuigen meer dan 2000 Esten, Letten en Litouwers veilig naar huis gebracht.

Portugal

Portugal heeft burgers uit 15 verschillende EU-landen geholpen om naar hun eigen land terug te keren.

Slowakije

Slowakije heeft een vlucht uit de VS georganiseerd voor 300 EU-burgers uit 4 lidstaten. 

*19 EU-lidstaten hebben voor de repatriëringen een beroep gedaan op het EU-mechanisme voor civiele bescherming. Repatriëringen die door twee landen in onderlinge solidariteit zijn georganiseerd, zijn ook in de lijst opgenomen, voor zover aan de Commissie gemeld.

Disclaimer: De voorbeelden op deze pagina zijn niet volledig. Deze cijfers hebben de EU-lidstaten verstrekt via het gemeenschappelijk noodcommunicatie- en informatiesysteem (Cecis). De Commissie probeert zo recent mogelijke informatie te geven, maar kan niet garanderen dat de informatie op deze pagina absoluut volledig en nauwkeurig is.

Europese solidariteit bij de ondersteuning van asielzoekers

Sinds het begin van de coronavirusuitbraak heeft de Commissie Griekenland ondersteund bij het voorkomen dat kwetsbare mensen besmet raken en dat er een gezondheidscrisis in de vluchtelingenkampen ontstaat. Bovendien werd onmiddellijk gereageerd om de verspreiding van het coronavirus op de eilanden in de Egeïsche Zee, waar de opvang- en identificatiecentra zijn gevestigd, te voorkomen.

Commissievoorzitter Von der Leyen had bij haar bezoek aan Griekenland begin maart hiervoor 350 miljoen euro steun toegezegd. Dit bedrag werd onmiddellijk vrijgemaakt in het kader van de noodhulp, ter ondersteuning van vijf projecten voor migratiebeheer. Deze projecten hadden betrekking op de voortzetting van de steun voor de opvangcapaciteit op het Griekse vasteland en op de eilanden door een huurregeling voor huisvesting en ondersteuning.

In april 2020 is nog eens 350 miljoen euro aan financiële bijstand beschikbaar gesteld. Het extra geld was bestemd voor de verhoging van de opvangcapaciteit op de Griekse eilanden, de levering van diensten en noodgoederen (zoals voedsel) voor de vluchtelingenkampen, de inzet van extra medische teams, ondersteuning van de Griekse asieldienst en de inzet van grenswachters en politie aan de Griekse buitengrenzen.