Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορονοϊός: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες, οι περιφέρειες και οι πόλεις τείνουν χείρα βοηθείας στους γείτονες, βοηθώντας όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

Στιγμιότυπα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Το European Solidarity Tracker

Το European Solidarity Tracker είναι ένα διαδραστικό εργαλείο απεικόνισης δεδομένων που απεικονίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Το European Solidarity Tracker, βασιζόμενο σε δημόσια διαθέσιμες πηγές που συλλέγονται από τους συνεργαζόμενους ερευνητές του ECFR και την ομάδα Rethink: Europe, κατέγραψε το πυκνό δίκτυο αμοιβαίας βοήθειας και συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη και αποτύπωσε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Η βιομηχανία της ΕΕ αναλαμβάνει ρόλο στην προστασία των Ευρωπαίων πολιτών

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντέδρασαν γρήγορα στην κρίση του κορονοϊού και επέδειξαν εξαιρετική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αναδιαμόρφωσαν και αναπροσάρμοσαν την παραγωγή τους με σκοπό να καλύψουν τη ζήτηση για μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), απολυμαντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Από τα αποστακτήρια έως τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, η βιομηχανία έθεσε την τεχνογνωσία της στην υπηρεσία των πολιτών για να παραγάγει μάσκες, προστατευτικές στολές, απολυμαντικά και αναπνευστήρες.

Η Επιτροπή έλαβε μέτρα για να βοηθήσει τη βιομηχανία να ανταποκριθεί στην αύξηση ή την αναδιαμόρφωση της παραγωγής. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης να επιτρέψουν τη δωρεάν διάθεση των προτύπων για μάσκες και άλλα μέσα προστασίας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Επιπλέον, προκειμένου να επιταχυνθεί η έγκριση βασικών προϊόντων και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις γραμμές παραγωγής τους, η Επιτροπή δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές στους ακόλουθους τομείς: μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), προϊόντα καθαρισμού χεριών που δεν ξεπλένονται μετά τη χρήση και απολυμαντικά χεριών, καθώς και τρισδιάστατη εκτύπωση.

26 ΜΑΪ́ΟΥ 2020
Η βιομηχανία της ΕΕ ενώνει τις δυνάμεις της για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το διαδραστικό εργαλείο βασίζονται σε δημόσια διαθέσιμες πηγές. Πρόκειται για έναν μη εξαντλητικό κατάλογο με παραδείγματα που δείχνουν πώς η βιομηχανία της ΕΕ αντέδρασε γρήγορα στην πανδημία του κορονοϊού. Σε περίπτωση που μια εταιρεία επιθυμεί να μας δώσει το δικό της παράδειγμα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στη διεύθυνση comm-spp-grow-defiatec [dot] europa [dot] eu (comm-spp-grow-defi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη θεραπεία ασθενών

Αυστρία

11 ασθενείς από την Ιταλία που χρειάζονταν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 3 παρόμοιοι ασθενείς από τη Γαλλία μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε αυστριακά νοσοκομεία. «Δεδομένης της δραματικής κατάστασης, είναι μια μικρή μόνο βοήθεια, αλλά με μεγάλο συμβολισμό για το ότι στηρίζουμε την Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος των αυστριακών αρχών.

Βέλγιο

Ως απάντηση στο αίτημα της Σλοβακίας για ιατρική βοήθεια για τη θεραπεία ασθενών με νόσο COVID-19, το Βέλγιο απέσπασε έναν γιατρό, δύο νοσοκόμους και έναν επικεφαλής ομάδας.

Δανία

Ως απάντηση στο αίτημα της Σλοβακίας για ιατρική βοήθεια για τη θεραπεία ασθενών με νόσο COVID-19, η Δανία απέστειλε μια ομάδα αποτελούμενη από τρεις γιατρούς και πέντε νοσοκόμους.

Γερμανία

Πόλεις και ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας δέχτηκαν για θεραπεία σοβαρά ασθενείς από την Ιταλία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες,το Βέλγιο και την Τσεχία, διαθέτοντας κλίνες εντατικής θεραπείας γι’ αυτούς.

Όσον αφορά την Ιταλία, κρατήθηκαν 85 κλίνες εντατικής θεραπείας σε 10 ομοσπονδιακά κρατίδια και, στο πλαίσιο αυτό, 44 Ιταλοί ασθενείς έχουν ήδη μεταφερθεί στη Γερμανία.

Όσον αφορά τη Γαλλία, 130 Γάλλοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στη Γερμανία την άνοιξη του 2020 και αρκετοί περισσότεροι τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τη Γαλλία, κρατήθηκαν 98 κλίνες εντατικής θεραπείας σε 10 ομοσπονδιακά κρατίδια και, στο πλαίσιο αυτό, 130 Γάλλοι ασθενείς έχουν ήδη μεταφερθεί στη Γερμανία.

46 ασθενείς από τις Κάτω Χώρες μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για θεραπεία.
Αεροσκάφη και ελικόπτερα της γερμανικής αεροπορίας μετέφεραν διασωληνωμένους ασθενείς για νοσηλεία στη Γερμανία. Ιατρικό προσωπικό από την πανεπιστημιακή κλινική της Jena στηρίζει μια κλινική κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας.

23 ασθενείς από την επαρχία της Λιέγης στο Βέλγιο μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για θεραπεία.  
Η Βαυαρία προσέφερε 100 νοσοκομειακές κλίνες σε ασθενείς COVID από την Τσεχία

Ελλάδα

500 κινητές ιατρικές μονάδες που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης του ιού στα σπίτια τους.

Ιταλία

Ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης αποτελούμενη από 10 γιατρούς και νοσηλευτές από την Ιταλία προετοίμασε αποστολή στην Αρμενία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Λουξεμβούργο

Επτά Γάλλοι ασθενείς μονάδων εντατικής θεραπείας από την πόλη Mulhouse της Γαλλίας αεροδιακομίστηκαν στις 25 Μαρτίου και υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Λουξεμβούργο. Άλλοι τέσσερις ασθενείς μεταφέρθηκαν από την πόλη Thionville.

Η Υπηρεσία Αεροπορικής Διάσωσης (Luxembourg Air Rescue) του Λουξεμβούργου μετέφερε έξι ακόμη ασθενείς από την περιφέρεια Grand-Est της Γαλλίας, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και στη Γερμανία

Δύο αεροσκάφη ασθενοφόρα και δύο ελικόπτερα διάσωσης του Λουξεμβούργου ενσωματώθηκαν στη γαλλική υπηρεσία παροχής έκτακτης ιατρικής βοήθειας. Μετέφεραν διασωληνωμένους ασθενείς από τη Γαλλία στο Αμβούργο και τη Δρέσδη της Γερμανίας.

Πολωνία

Το πολωνικό κέντρο διεθνούς βοήθειας απέστειλε ομάδα 15 Πολωνών γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, πιστοποιημένη από τον ΠΟΥ, σε νοσοκομείο της πόλης Brescia, στη Λομβαρδία, μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές της Ιταλίας.

Ρουμανία

Γιατροί και νοσηλευτές από τη Ρουμανία και τη Νορβηγία —αυτοί οι δεύτεροι ανήκαν στο Ιατρικό Σώμα της ΕΕ— στάλθηκαν στο Μπέργκαμο και στο Μιλάνο. Η αποστολή συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης και συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των πολιτών

ΕΕ

Από τις 7 Μαΐου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε την παράδοση 1,5 εκατ. μασκών σε 17 κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ. Επρόκειτο για την πρώτη παρτίδα των 10 εκατομμυρίων μασκών που αγόρασε η Επιτροπή με τη βοήθεια του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης, οι οποίες παραδόθηκαν εντός των επόμενων έξι εβδομάδων σε εβδομαδιαίες παρτίδες του 1,5 εκατομμυρίου μασκών στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες που τις χρειάζονταν. 

Έχουν ήδη παραδοθεί 330.000 προστατευτικές μάσκες στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Κροατία, ενώ νέες παρτίδες μασκών παραδόθηκαν στη Λιθουανία (20.000), στη Βόρεια Μακεδονία (10.000) και στο Μαυροβούνιο (10.000) στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού του rescEU χρηματοδοτείται πλήρως από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Γερμανία και η Ρουμανία ήταν τα πρώτα κράτη μέλη στα οποία δημιουργήθηκαν τέτοια αποθέματα στο πλαίσιο του rescEU, ενώ τον Σεπτέμβριο ακολούθησαν η Δανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σουηδία.

Στις 18 Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο πιλοτικής επιχείρησης, παραδόθηκαν με επιτυχία πάνω από επτά τόνοι μέσων ατομικής προστασίας στη Βουλγαρία. Το φορτίο περιλάμβανε πάνω από 500.000 προστατευτικές μάσκες, τις οποίες αγόρασε η Βουλγαρία και το κόστος μεταφοράς των οποίων καλύφθηκε από την ΕΕ.

Στις 7 Ιουλίου 2020 η ΕΕ παρέδωσε 65.000 πρόσθετες μάσκες στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο, στη Βόρεια Μακεδονία και στη Σερβία, από το στρατηγικό απόθεμα του rescEU.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου διανεμήθηκαν νέες παρτίδες προστατευτικών μασκών στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία από το κοινό απόθεμα του rescEU. Πάνω από 130.000 προστατευτικές ιατρικές μάσκες και στολές παραδόθηκαν στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία τον Οκτώβριο, επιπλέον των 520.000 μασκών που έχουν ήδη παραδοθεί από το απόθεμα rescEU, καθώς και της βοήθειας σε είδος που παρέχεται σε χώρες που έχουν ανάγκη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Μετά από αίτημα της Γαλλίας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 παραδόθηκαν στην εν λόγω χώρα δύο παρτίδες 2 εκατομμυρίων χειρουργικών γαντιών που προσέφερε η Νορβηγία.

Στις 22 Οκτωβρίου, η ΕΕ έστειλε στην Τσεχία μια πρώτη παρτίδα 30 αναπνευστήρων από το rescEU, το κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού. Ως εκ τούτου, μαζί με τους αναπνευστήρες που προσέφεραν οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία, ικανοποιήθηκε πλήρως το αίτημα της Τσεχίας για 150 αναπνευστήρες

Στη συνέχεια, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ συντόνισε την αποστολή μιας ιταλικής ιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης, αποτελούμενης από έξι εμπειρογνώμονες γιατρούς, στο Αζερμπαϊτζάν για να στηριχθούν οι τοπικές υγειονομικές αρχές στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Τον Ιανουάριο του 2021 παραδόθηκαν 107.000 προστατευτικές μάσκες στη Βόρεια Μακεδονία και 78.000 στο Μαυροβούνιο· οι μάσκες αυτές προέρχονταν από το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU που φυλάσσεται στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Η Βόρεια Μακεδονία έλαβε επίσης 35.000 προστατευτικές στολές και 140.000 φόρμες, ενώ το Μαυροβούνιο έλαβε 15.000 ιατρικές στολές.

Τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από αίτημα συνδρομής της Μολδαβίας, η Ρουμανία έστειλε 1,5 εκατ. χειρουργικές μάσκες, 100.000 μάσκες FFP3, 100.000 προστατευτικές στολές και 100.000 γάντια. Τον Φεβρουάριο του 2021, από το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU που φιλοξενεί η Ελλάδα παραδόθηκαν 600.000 προστατευτικές μάσκες FFP2 και 650.000 ζεύγη γαντιών στη Σερβία.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε 25 αιτήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έχει προσφέρει μέσα ατομικής προστασίας, φάρμακα και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας.

Λετονία

Η Λετονία παρείχε 478.500 μάσκες στην Εσθονία, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού, προσέφερε επίσης 60.000 μάσκες στη Λιθουανία.

Αυστρία

Η Αυστρία μετέφερε 1,5 εκατομμύριο μάσκες στην Ιταλία.
Παρέδωσε, επίσης, περισσότερα από 3.360 λίτρα ιατρικού απολυμαντικού στην Ιταλία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Η Αυστρία έστειλε γάντια και υλικό απολύμανσης στην Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία και την Αλβανία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Η Βόρεια Μακεδονία παρέλαβε, μέσω του μηχανισμού, καταλύματα και είδη υγιεινής, και η Σερβία κουβέρτες, στρώματα και σκηνές για μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα. Η Αυστρία έστειλε επίσης στις ελληνικές αρχές 181 σπίτια-κοντέινερ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα ή εγκαταστάσεις κινητής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους καταυλισμούς μεταναστών στην Ελλάδα. 

Η Αυστρία παρέδωσε 15 αναπνευστήρες στην Τσεχία και προσέφερε 30 συσκευές ρινικής οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Τσεχία

Η Τσεχία προσέφερε 10.000 προστατευτικές στολές στην Ιταλία και άλλες 10.000 στην Ισπανία
Η Τσεχία έστειλε επίσης στην Ελλάδα καταλύματα, είδη υγιεινής και άλλα είδη εκτός τροφίμων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2021 η Τσεχία έστειλε 126.000 μάσκες και 5.000 φόρμες στη Βόρεια Μακεδονία.

Δανία

Η Δανία έστειλε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ειδικά κοντέινερ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα ή εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό.  Προσέφερε επίσης ιατρικούς αναπνευστήρες στην Ιταλία και μέσα ατομικής προστασίας στη Γεωργία.

Εσθονία

Η Εσθονία προσέφερε υλικό απολύμανσης, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα στη Βόρεια Μακεδονία, στο Μαυροβούνιο και στη Γεωργία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Γαλλία

Η Γαλλία δώρισε 1 εκατομμύριο μάσκες στην Ιταλία, καθώς και 20.000 προστατευτικές στολές. Η Γαλλία έστειλε επίσης, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ειδικά κοντέινερ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα ή εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Τον Ιανουάριο του 2021, η Γαλλία έστειλε στη Μογγολία 400 μάσκες οξυγόνου, 200 ρινικές κάνουλες, γεννήτριες και άλλα συναφή είδη.

Γερμανία

Η Γερμανία παρέδωσε 7,5 τόνους ιατρικού εξοπλισμού στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστήρων και μασκών αναισθησίας. Χορήγησε επίσης 50 αναπνευστήρες στην Ισπανία και 25 στη Γαλλία.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία παρέδωσε περισσότερες από 1.700.000 μάσκες, 200.000 γάντια και άλλον εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, στην Κροατία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο παρέδωσε 1.440 kg υλικού στην Ισπανία για την κατασκευή ατομικών στολών προστασίας για το ιατρικό προσωπικό της. Διευκόλυνε επίσης την παράδοση 100 τόνων ιατρικού εξοπλισμού από την Κίνα στη Λιθουανία.

Κάτω Χώρες

Οι Κάτω Χώρες στέλνουν, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ειδικά κοντέινερ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα ή εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό.

Οι Κάτω Χώρες έστειλαν 105 αναπνευστήρες στην Τσεχία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Πολωνία

Η Πολωνία προσέφερε υλικό απολύμανσης, χειρουργικές μάσκες, προστατευτικές προσωπίδες και άλλα μέσα ατομικής προστασίας στη Μολδαβία και στην Ουκρανία.

Σλοβακία

Η Σλοβακία έστειλε μάσκες και υλικό απολύμανσης στην Ιταλία και προσέφερε ασθενοφόρα, μάσκες, υλικό απολύμανσης και κουβέρτες στην Ουκρανία στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον επαναπατρισμό πολιτών*

ΕΕ

Από την έναρξη της επιδημικής έξαρσης της νόσου, 90.000 εγκλωβισμένοι πολίτες της ΕΕ επαναπατρίστηκαν μέχρι σήμερα με 360 πτήσεις που διευκολύνθηκαν και συγχρηματοδοτήθηκαν από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Ένας στους τρεις επαναπατρισθέντες επιβάτες ήταν Ευρωπαίος πολίτης ιθαγένειας διαφορετικής από της χώρας που διοργάνωσε την πτήση επαναπατρισμού.
Με πολύ περισσότερες ενδοευρωπαϊκές πτήσεις, και εκτός του πλαισίου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ με απευθείας ναύλωση από τα κράτη μέλη, επαναπατρίζονται πολίτες καθημερινά.

Αυστρία

Η Αυστρία επαναπάτρισε πολίτες 25 κρατών μελών της ΕΕ με πτήσεις που διοργάνωσε από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Χιλή, την Κούβα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Μαλδίβες, τον Μαυρίκιο, το Μεξικό, το Μαρόκο, το Περού, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ. 

Belgium

Belgium repatriated citizens of 20 EU countries.

Τσεχία

Η Τσεχία επαναπάτρισε εκατοντάδες πολίτες από 22 χώρες της ΕΕ.

Δανία

Η Δανία επαναπάτρισε πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ με πτήση από το Μαλί, ενώ στην πτήση προς τη χώρα αυτή μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Φινλανδία

Η Φινλανδία επαναπάτρισε πολίτες από 10 χώρες της ΕΕ.

Γαλλία

Η Γαλλία επαναπάτρισε πολίτες από 26 χώρες της ΕΕ. Μια πτήση από το Γουχάν της Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου μετέφερε 64 Γάλλους πολίτες και άλλους 135 πολίτες της ΕΕ.

Γερμανία

Η Γερμανία επαναπάτρισε χιλιάδες πολίτες από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία επαναπάτρισε πολίτες από τέσσερις χώρες της ΕΕ. 

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία επαναπάτρισε πολίτες από 17 χώρες της ΕΕ.

Ιταλία

Η Ιταλία επαναπάτρισε πολίτες από έξι κράτη μέλη που βρίσκονταν στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Λετονία

Η Λετονία επαναπάτρισε πολίτες από τέσσερις χώρες της ΕΕ.

Λιθουανία

Η Λιθουανία επαναπάτρισε πολίτες από οκτώ χώρες της ΕΕ.

Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο επαναπάτρισε πολίτες από 14 χώρες της ΕΕ. Στις 25 Μαρτίου, μια πτήση από το Πράσινο Ακρωτήριο μετέφερε μόνο 20 πολίτες Λουξεμβούργου και 131 πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία επαναπάτρισε εκατοντάδες πολίτες από 17 χώρες της ΕΕ.

Ισπανία

Η Ισπανία επαναπάτρισε περισσότερους από 600 Ευρωπαίους πολίτες από 19 χώρες της ΕΕ.

Σουηδία

Η Σουηδία επαναπάτρισε πολίτες από 15 χώρες της ΕΕ.

Πολλοί άλλοι πολίτες της ΕΕ επαναπατρίστηκαν με ευρωπαϊκές πτήσεις και εκτός του πλαισίου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Για παράδειγμα:

Κροατία

Η Κροατία βοήθησε στον επαναπατρισμό πολιτών από 5 κράτη μέλη.

Δανία

Η Δανία επαναπάτρισε με ειδική πτήση 105 Δανούς και 179 άλλους Ευρωπαίους από τις Φιλιππίνες. Βοήθησε επίσης στον επαναπατρισμό 324 Ευρωπαίων πολιτών με τέσσερις ειδικές πτήσεις από το Μαρόκο, την Ιταλία, τις Φιλιππίνες και το Περού.

Γερμανία

Η Δανία βοήθησε 600 Εσθονούς, Λετονούς και Λιθουανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με οχηματαγωγό πλοίο.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία επαναπάτρισε πολίτες από έξι χώρες της ΕΕ.

Λιθουανία

Η Λιθουανία βοήθησε στον επαναπατρισμό περισσότερων από 400 πολιτών από έξι χώρες της ΕΕ που βρίσκονταν στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Νότια Αμερική.

Κάτω Χώρες

Οι Κάτω Χώρες επαναπάτρισαν πάνω από 230 πολίτες διαφόρων χωρών της ΕΕ από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γκάμπια, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Περού και την Τουρκία.

Πολωνία

Οι πολωνικές αερογραμμές LOT βοήθησαν στον επαναπατρισμό πολιτών 18 χωρών της ΕΕ. Η Πολωνία προσέφερε σε πολίτες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας φέρυμποτ και ειδικά τρένα για να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή στην πατρίδα τους. Η Πολωνία διοργάνωσε επίσης 18 αυτοκινητοπομπές με περισσότερα από 800 οχήματα, συνοδεία της πολωνικής αστυνομίας, για να βοηθήσει πάνω από 2.000 πολίτες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να επιστρέψουν ασφαλείς στην πατρίδα τους.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία βοήθησε στον επαναπατρισμό εκατοντάδων πολιτών από 15 χώρες της ΕΕ.

Σλοβακία

Η Σλοβακία διοργάνωσε πτήση από τις ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό 300 πολιτών της ΕΕ από τέσσερα κράτη μέλη. 

*19 κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού πολιτών. Δημοσιοποιούνται οι προσπάθειες διμερούς αλληλεγγύης για τον επαναπατρισμό πολιτών όταν αυτές έχουν επισημανθεί σαφώς στην Επιτροπή.

Αποποίηση ευθύνης: Τα παραδείγματα σ’ αυτή τη σελίδα δεν είναι εξαντλητικά. Τα στοιχεία βασίζονται στις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πηγές από τα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του κοινού συστήματος επικοινωνίας και πληροφόρησης έκτακτης ανάγκης (CECIS). Παρότι η Επιτροπή προσπαθεί να επικαιροποιεί τις πληροφορίες, δεν φέρουμε καμία ευθύνη, ρητή ή σιωπηρή, σχετικά με την πληρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στη σελίδα.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη στήριξη των αιτούντων άσυλο

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η Επιτροπή στήριξε την Ελλάδα για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, προκειμένου να μην προσβληθούν από τον ιό και να αποφευχθεί μια κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Επιπλέον, υπήρξε άμεση αντίδραση ώστε να προληφθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στα νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Σύμφωνα με τη δέσμευση της προέδρου φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου, 350 εκατ. ευρώ διατέθηκαν αμέσως με σκοπό να στηριχθούν πέντε έργα για τη διαχείριση της μετανάστευσης στο πλαίσιο της βοήθειας έκτακτης ανάγκης. Με τα έργα αυτά εξασφαλίστηκε η συνεχιζόμενη συνδρομή όσον αφορά τις ικανότητες υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, μέσω ενός προγράμματος ενοικιαζόμενων καταλυμάτων και με την παροχή στήριξης.

Τον Απρίλιο του 2020 χορηγήθηκε πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 350 εκατ. ευρώ Τα εν λόγω κονδύλια συνέβαλαν στην αυξημένη ικανότητα υποδοχής των ελληνικών νησιών, στην παροχή υπηρεσιών και ειδών έκτακτης ανάγκης (π.χ. τρόφιμα) στους καταυλισμούς, στην κινητοποίηση πρόσθετων ιατρικών ομάδων, καθώς και ενίσχυσαν τη συνδρομή στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και την τοποθέτηση δυνάμεων συνοριοφυλάκων και αστυνομικών στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας.