Skip to main content

COVID-19: Solidaritatea europeană în acțiune

Pe întreg teritoriul Uniunii Europene, țările, regiunile și orașele le întind o mână de ajutor vecinilor care se confruntă cu situații dificile. Aceasta este solidaritatea europeană în acțiune.

Solidaritatea europeană – instantanee

Instrumentul care ilustrează solidaritatea europeană

Instrumentul care ilustrează solidaritatea europeană permite vizualizarea interactivă a datelor despre solidaritatea dintre statele membre ale UE și instituțiile UE.

Se bazează pe resursele publice colectate de către cercetătorii asociați și de către echipa ReThink: Europe din cadrul Consiliului european pentru relații externe (ECFR). Instrumentul a documentat o rețea densă de acțiuni de întrajutorare și cooperare din întreaga Europă și ilustrează rolul esențial pe care l-a jucat UE de-a lungul crizei provocate de coronavirus.

Industria UE ia măsuri pentru a-i proteja pe cetățenii europeni

Întreprinderile europene au reacționat rapid la criza provocată de coronavirus și au manifestat o solidaritate extraordinară, unindu-și forțele pentru a face față pandemiei împreună și pentru a proteja sănătatea cetățenilor europeni.

Numeroase întreprinderi din întreaga Europă și-au convertit și restructurat producția pentru a răspunde cererii de echipamente individuale de protecție, dezinfectanți și dispozitive medicale. De la distilerii la întreprinderi textile, industria și-a pus resursele în slujba cetățenilor pentru a produce măști, halate, dezinfectanți pentru mâini și ventilatoare pulmonare.

Comisia a luat măsuri pentru a crea condițiile de care avea nevoie industria pentru a accelera sau pentru a retehnologiza producția. Printre altele, le-a solicitat organizațiilor europene de standardizare să le ofere tuturor părților interesate acces gratuit la standardele pentru măști faciale și alte echipamente de protecție.

În plus, pentru a accelera aprobarea produselor esențiale și pentru a ajuta întreprinderile să își adapteze liniile de producție, Comisia a publicat orientări în următoarele domenii: echipamente de protecție, produse igienizante fără clătire și produse dezinfectante pentru mâini, precum și imprimare 3D.

26 MAI 2020
Întreprinderile din UE își unesc forțele pentru a-i ajuta pe cetățenii europeni
română
(5.95 KB - HTML)
Descărcați

Informațiile incluse în acest instrument interactiv se bazează pe surse aflate la dispoziția publicului. Este vorba despre o listă neexhaustivă de exemple care ilustrează modul rapid în care întreprinderile din UE au reacționat la pandemia de COVID-19. Întreprinderile care doresc să ne împărtășească experiența lor ne pot contacta la adresacomm-spp-grow-defi@ec.europa.eu

Solidaritate europeană în tratarea pacienților

Austria

11 pacienți din Italia și 3 pacienți din Franța au fost internați la terapie intensivă în spitale austriece. „La cât de dramatică este situația, contribuția noastră este foarte mică, dar ilustrează totuși faptul că suntem alături de restul Europei”, se arată într-o declarație a autorităților austriece.

Belgia

În urma transmiterii de către Slovacia a unei solicitări de personal medical pentru tratarea pacienților cu COVID-19, Belgia a trimis în această țară un medic, doi asistenți medicali și un lider de echipă.

Danemarca

În urma transmiterii de către Slovacia a unei solicitări de personal medical pentru tratarea pacienților cu COVID-19, Danemarca a trimis în această țară o echipă formată din trei medici și cinci asistenți medicali.

Germania

Orașe și landuri din întreaga Germanie și-au folosit unitățile de terapie intensivă pentru a trata pacienți aflați în stare critică din Italia, Franța, Țările de Jos, Belgia și Cehia.

10 landuri din Germania au rezervat 85 de paturi de terapie intensivă pentru pacienți din Italia. 44 de pacienți italieni au fost deja transferați în Germania.

130 de pacienți din Franța au fost transferați în Germania în primăvara lui 2020, iar alții în noiembrie.

Pentru Franța, au fost rezervate în 10 landuri germane 98 de paturi la terapie intensivă. 130 de pacienți francezi au fost deja transferați în Germania.

46 de pacienți din Țările de Jos au fost transferați în Germania pentru tratament.
Pacienții de terapie intensivă au fost transportați în Germania cu avioane și elicoptere operate de forțele aeriene germane. Personal medical de la clinica universitară Jena oferă sprijin la o clinică din apropiere de Napoli, Campania.

23 de pacienți din provincia Liège din Belgia au fost transferați în Germania pentru tratament.  
Bavaria a pus la dispoziție 100 de paturi de spital pentru pacienți cu COVID provenind din Cehia

Grecia

500 de unități medicale mobile cofinanțate de UE au permis testarea cetățenilor la domiciliu.

Italia

O echipă medicală de urgență alcătuită din 10 medici și asistenți medicali din Italia a pregătit o misiune în Armenia, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Luxemburg

Pe 25 martie, 7 pacienți francezi din Mulhouse, Franța, au fost transportați cu elicopterul în Luxemburg și internați la terapie intensivă în această țară. Alți 4 au sosit din Thionville.

Serviciul de salvare aeriană din Luxemburg a repatriat încă 6 pacienți care proveneau din regiunea Grand-Est din Franța și au fost tratați la terapie intensivă în Marele Ducat al Luxemburgului și în Germania

Avioane ale ambulanței și două elicoptere ale serviciului de salvare aeriană din Luxemburg au fost integrate în serviciul de asistență medicală de urgență din Franța. Ele au transportat către Hamburg și Dresda (Germania) pacienți care aveau nevoie de tratament la terapie intensivă.

Polonia

Centrul polonez pentru ajutor internațional a trimis o echipă specială formată din 15 medici și paramedici polonezi, certificată de OMS, într-un spital mobil din Brescia (regiunea Lombardia), una dintre zonele cele mai afectate din Italia.

România

Medici și asistenți medicali din România și Norvegia (aceasta din urmă membră a Corpului medical al UE), au fost detașați la Bergamo și Milano. Acțiunea a fost cofinanțată în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii și coordonată de Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE

Solidaritate europeană în protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății și a cetățenilor

UE

La data de 7 mai 2020, Comisia Europeană a început livrarea a 1,5 milioane de măști către 17 state membre și Regatul Unit, cu scopul de a proteja cadrele sanitare. Acesta a fost primul lot din cele 10 milioane de măști achiziționate de Comisie prin intermediul instrumentului pentru sprijin de urgență. În următoarele șase săptămâni, măștile au fost livrate în loturi de 1,5 milioane de măști pe săptămână în statele membre și regiunile care au avut nevoie. 

După livrarea a 330 000 de măști de protecție în Italia, Spania și Croația, noi loturi au fost trimise în Lituania (20 000), Macedonia de Nord (10 000) și Muntenegru (10 000), în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE. Rezerva rescEU de echipamente medicale este finanțată în întregime din bugetul UE. Germania și România au fost primele state membre care au găzduit rezerva rescEU, urmate în septembrie de Danemarca, Grecia, Ungaria și Suedia.

La data de 18 iunie 2020, în cadrul unei operațiuni-pilot, s-au livrat în Bulgaria peste 7 tone de echipamente de protecție individuală. Printre mărfurile transportate s-au aflat peste 500 000 de măști de protecție achiziționate de Bulgaria, pentru care UE a acoperit costurile de livrare.

La 7 iulie 2020, UE a livrat alte 65 000 de măști în Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, prin intermediul rezervei strategice rescEU.

În prima săptămână a lunii august, au fost distribuite noi loturi de măști de protecție către Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord din rezerva comună rescEU. Peste 130 000 de măști și halate medicale de protecție au fost livrate în Muntenegru și Macedonia de Nord în luna octombrie, pe lângă cele 520 000 de măști deja livrate din rezerva rescEU și asistența în natură acordată țărilor care au nevoie de ajutor prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

În octombrie și noiembrie 2020, ca urmare a unei solicitări transmise de Franța prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, au fost livrate în această țară două loturi de 2 milioane de mănuși chirurgicale oferite de Norvegia.

La 22 octombrie, UE i-a trimis Cehiei un prim lot de 30 de ventilatoare din stocul european comun de echipamente medicale, rescEU. Împreună cu contribuțiile din partea Țărilor de Jos și a Austriei, cererea Cehiei de 150 de ventilatoare a primit un răspuns complet.

De asemenea, mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat deplasarea în Azerbaidjan a unei echipe italiene de urgență, formate din 6 experți medicali. Obiectivul acesteia a fost să sprijine autoritățile locale din domeniul sănătății în lupta împotriva coronavirusului.

În ianuarie 2021, din rezervele medicale rescEU găzduite de Grecia și Germania s-au livrat 107 000 de măști de protecție în Macedonia de Nord și 78 000 în Muntenegru. Macedonia a primit, de asemenea, 35 000 de halate de protecție și 140 000 de salopete, iar Muntenegru, 15 000 de halate medicale.

În februarie 2021, ca urmare a unei solicitări de asistență din partea Republicii Moldova, România a trimis în această țară 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 000 de măști FFP3, 100 000 de costume de protecție și 100 000 de mănuși. În februarie 2021, din rezerva medicală rescEU găzduită de Grecia au fost livrate în Serbia 600 000 de măști de protecție FFP2 și 650 000 de perechi de mănuși.

Mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns, pe durata pandemiei, la 25 de solicitări de echipamente individuale de protecție, medicamente și experți în domeniul sănătății.

Letonia

Letonia a furnizat Estoniei 478 500 de măști în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.
De asemenea, i-a oferit 60 000 de măști Lituaniei, în cadrul aceluiași mecanism.

Austria

Austria a transportat 1,5 milioane de măști în Italia.
De asemenea, a furnizat peste 3 360 de litri de dezinfectant medical Italiei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Austria a trimis mănuși și dezinfectant în Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova și Albania, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Macedonia de Nord a primit adăposturi și articole sanitare, iar Serbia a primit pături, saltele și corturi pentru migranții din țară, prin intermediul mecanismului. Austria a trimis în Grecia 181 de containere mobile pe care autoritățile le pot folosi ca adăposturi sau unități de asistență medicală în taberele de migranți. 

Austria a trimis 15 ventilatoare în Cehia și a oferit 30 de dispozitive pentru oxigenoterapie nazală cu debit ridicat prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă.

Cehia

Cehia a livrat 10 000 de costume de protecție în Italia și alte 10 000 în Spania
Cehia a trimis, de asemenea, adăposturi, produse sanitare și nealimentare Greciei pentru refugiații și migranții expuși riscului de coronavirus, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. În ianuarie 2021, Cehia a trimis în Macedonia de Nord 126 000 de măști și 5 000 de salopete.

Danemarca

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, Danemarca a trimis containere adaptate pentru adăpost și asistență medicală în Grecia pentru refugiații și migranții expuși riscului de infectare cu coronavirus.  De asemenea, Danemarca a trimis ventilatoare medicale în Italia și echipamente de protecție în Georgia.

Estonia

Estonia a oferit dezinfectant, pături și lenjerie de pat Macedoniei de Nord, Muntenegrului și Georgiei, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Franța

Franța a donat Italiei 1 milion de măști și 20 000 de costume de protecție. De asemenea, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, Franța a trimis containere adaptate pentru adăpost și asistență medicală în Grecia pentru refugiații și migranții expuși riscului de infectare cu coronavirus. În ianuarie 2021, Franța a trimis în Mongolia 400 de măști de oxigen, 200 de canule nazale și alte articole conexe.

Germania

Germania a livrat Italiei 7,5 tone de echipamente medicale, inclusiv ventilatoare pulmonare și măști anestezice. De asemenea, a trimis 50 de ventilatoare în Spania și 25 în Franța.

Ungaria

Ungaria a trimis peste 1 700 000 de măști, 200 000 de mănuși și alte tipuri de echipament în mai multe țări, printre care Croația, Slovenia, România, Slovacia, Italia, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru.

Luxemburg

Luxemburg a livrat 1 440 kg de material în Spania pentru confecționarea de costume individuale de protecție destinate personalului medical; de asemenea, a facilitat livrarea a 100 de tone de echipament medical din China în Lituania.

Țările de Jos

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, Țările de Jos au trimis containere adaptate pentru adăpost și asistență medicală în Grecia pentru refugiații și migranții expuși riscului de infectare cu coronavirus.

Țările de Jos au trimis 105 ventilatoare în Cehia prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Polonia

Polonia a oferit dezinfectant, măști chirurgicale, viziere și alte echipamente de protecție individuală Republicii Moldova și Ucrainei.

Slovacia

Slovacia a trimis măști și dezinfectant în Italia și i-a oferit Ucrainei ambulanțe, măști, dezinfectant și pături, în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.

Solidaritate europeană în acțiunile de repatriere*

UE

De la începutul pandemiei, peste 90 000 de cetățeni ai UE au fost aduși acasă cu 360 de zboruri de repatriere facilitate și cofinanțate prin mecanismul de protecție civilă al UE. Unul din trei pasageri repatriați era cetățean european dintr-o țară diferită de cea care a organizat zborul de repatriere.
Multe alte zboruri intraeuropene, care nu au fost organizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, ci direct de către statele membre, au adus zilnic cetățeni europeni în țările lor.

Austria

Austria a organizat zboruri cu care a repatriat cetățeni din 25 state membre ale UE din Argentina, Australia, Chile, Cuba, Republica Dominicană, Egipt, Indonezia, Malaysia, Maldive, Mauritius, Mexic, Maroc, Peru, Filipine, Africa de Sud, Spania, Thailanda, Tunisia, Regatul Unit, SUA, Vietnam. 

Belgia

Belgia a repatriat cetățeni din 20 țări ale UE.

Cehia

Cehia a repatriat cetățeni din 22 de țări ale UE.

Danemarca

Danemarca a repatriat din Mali cetățeni provenind din mai multe țări ale UE, la bordul unui avion care la plecare a transportat ajutoare umanitare.

Finlanda

Finlanda a adus acasă cetățeni din 10 țări ale UE.

Franța

Franța a repatriat cetățeni din 26 de țări ale UE. Un zbor din Wuhan (China) a transportat la începutul lunii februarie 64 de cetățeni francezi și alți 135 de cetățeni ai UE.

Germania

Germania a repatriat mii de cetățeni din toate celelalte țări ale UE.

Ungaria

Ungaria a adus acasă cetățeni din 4 țări ale UE. 

Irlanda

Irlanda a adus acasă cetățeni din 17 țări ale UE.

Italia

Italia a repatriați cetățeni din 6 state membre din Tokyo, Japonia.

Letonia

Letonia a adus acasă cetățeni din 4 țări ale UE.

Lituania

Lituania a adus acasă cetățeni din 8 țări ale UE

Luxemburg

Luxemburg a repatriat cetățeni din 14 țări ale UE. La 25 martie, un zbor din Cabo Verde a transportat 20 de cetățeni luxemburghezi și 131 de cetățeni din alte țări ale UE.

Portugalia

Portugalia a adus acasă sute de cetățeni din 17 țări ale UE.

Spania

Spania a adus acasă peste 600 de cetățeni europeni din 19 țări ale UE.

Suedia

Suedia a adus acasă cetățeni din 15 țări ale UE.

Mulți alți cetățeni ai UE au fost repatriați de zboruri europene care nu au intrat sub incidența mecanismului de protecție civilă al UE. De exemplu:

Croația

Croația a contribuit la aducerea acasă a unor cetățeni provenind din 5 state membre.

Danemarca

Un zbor danez a dus acasă 105 danezi și alți 179 de europeni din Filipine; Danemarca a contribuit și la repatrierea, din Maroc, Italia, Filipine și Peru, a 324 de cetățeni europeni, cu 4 zboruri speciale.

Germania

A ajutat 600 de estonieni, letoni și lituanieni să se întoarcă la casele lor cu feribotul.

Ungaria

Ungaria a adus acasă cetățeni din 6 țări ale UE.

Lituania

Lituania a ajutat peste 400 de cetățeni din 6 țări ale UE să se întoarcă acasă din Vietnam, Thailanda, Indonezia și America de Sud.

Țările de Jos

Țările de Jos au repatriat din Spania, Portugalia, Gambia, Cabo Verde, Peru și Turcia peste 230 de cetățeni provenind din diverse țări ale UE.

Polonia

Compania aeriană poloneză LOT a ajutat la repatrierea unor cetățeni provenind din 18 țări ale UE. Polonia a pus la dispoziție trenuri și feriboturi pentru a ajuta cetățeni din Estonia, Letonia și Lituania să ajungă la ei acasă. De asemenea, Polonia a organizat 18 convoaie de peste 800 de vehicule, cu escorta poliției poloneze, pentru a ajuta peste 2 000 de cetățeni din Estonia, Letonia și Lituania să se întoarcă acasă în siguranță.

Portugalia

Portugalia a contribuit la aducerea acasă a sute de cetățeni din 15 țări ale UE.

Slovacia

Slovacia a organizat un zbor din SUA care a repatriat 300 de cetățeni din 4 state membre ale UE. 

*19 state membre ale UE au utilizat mecanismul de protecție civilă al Uniunii în eforturile lor de repatriere. Sunt incluse eforturile bilaterale de repatriere care i-au fost semnalate Comisiei în mod expres.

Declinarea responsabilității: Exemplele de pe această pagină nu sunt exhaustive. Cifrele se bazează pe cele mai recente surse disponibile în statele membre ale UE și sunt transmise prin intermediul sistemului comun de comunicare și informare în situații de urgență (CECIS). Deși Comisia încearcă să actualizeze informațiile, nu ne asumăm niciun fel de răspundere, explicită sau implicită, cu privire la exhaustivitatea și exactitatea informațiilor prezentate pe această pagină.

Solidaritate europeană în sprijinirea solicitanților de azil

De la izbucnirea pandemiei provocate de coronavirus, Comisia a ajutat Grecia să protejeze de infectare persoanele vulnerabile și să evite o criză sanitară în taberele de refugiați. În plus, s-a oferit un răspuns imediat pentru a stopa răspândirea coronavirusului în insulele din Marea Egee, unde se află centrele de primire și identificare.

În conformitate cu angajamentul pe care președinta von der Leyen și l-a asumat în timpul vizitei sale în Grecia de la începutul lunii martie, 350 de milioane EUR au fost puse imediat la dispoziție pentru a sprijini 5 proiecte de gestionare a migrației, în cadrul asistenței de urgență. Aceste proiecte au acoperit acordarea în continuare de asistență pentru capacitatea de primire din Grecia continentală și de pe insule, oferind sprijin și subvenții pentru închirierea de locuințe.

În aprilie 2020, a fost pusă la dispoziție o asistență financiară suplimentară de 350 de milioane EUR. Fondurile majorate au fost folosite pentru sporirea capacității de primire pe insulele grecești, pentru furnizarea de servicii și materiale de urgență în taberele de migranți (ex. alimente), pentru constituirea de echipe medicale suplimentare, pentru asistarea serviciului elen de azil și pentru trimiterea de polițiști de frontieră și agenți de poliție la frontierele externe ale Greciei.