Skip to main content

Koronavírus: Európai szolidaritás a gyakorlatban

Szerte az Európai Unióban, országok, régiók és városok nyújtanak segítséget egymásnak, hogy felkarolják a leginkább rászorulókat. Így működik az uniós szolidaritás a gyakorlatban.

Pillanatképek az európai szolidaritásról

Európai Szolidaritásfigyelő

Az Európai Szolidaritásfigyelő egy interaktív adatmegjelenítő eszköz, mely az uniós tagállamok és intézmények közötti szolidaritás megnyilvánulását kíséri figyelemmel és mutatja be.

A Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) társult kutatói és a Rethink: Europe munkatársai által összegyűjtött, nyilvánosan hozzáférhető forrásokra támaszkodva az Európai Szolidaritásfigyelő feltérképezte az Európán belüli kölcsönös segítségnyújtás és együttműködés hálózatát, és szemléltette, milyen kritikus szerepet töltött be az EU a koronavírus-válság ideje alatt.

Uniós cégek is hozzájárulnak az emberek egészségének védelmét célzó erőfeszítésekhez

A koronavírus-válság sok európai vállalkozást gyors cselekvésre késztetett. Sok uniós cég példamutató szolidaritásról tett tanúbizonyságot az európaiak egészségének védelme érdekében.

Több vállalat is átalakította gyártósorait, illetve növelte a termelését, hogy a megnövekedett keresletre válaszul elegendő mennyiséget állítson elő egyéni védőeszközökből, fertőtlenítőszerekből és orvostechnikai eszközökből. A textilipari vállalatoktól a lepárlóüzemekig a különböző ágazatokban működő cégek a polgárok szolgálatába állították szakértelmüket, és maszkok, védőköpenyek, kézfertőtlenítők és lélegeztetőkészülékek gyártásába kezdtek.

A Bizottság intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megteremtse a megfelelő feltételeket az ipar számára a termelés növeléséhez, illetve átalakításához. Ennek jegyében többek között felkérte az európai szabványügyi szervezeteket, hogy tegyék ingyenesen elérhetővé minden érdekelt számára az arcmaszkokra és egyéb védőeszközökre vonatkozó szabványokat.

Ezenfelül a kulcsfontosságú termékek jóváhagyásának felgyorsítása és a vállalati gyártósorok átalakítása érdekében a Bizottság gyakorlati útmutatót tett közzé az alábbi termékekkel kapcsolatban: egyéni védőeszközök, nem leöblítendő kézfertőtlenítők és 3D nyomtatású termékek.

26 MÁJUS 2020
Egyesült erővel támogatja az uniós ipar az Európai polgárokat
magyar
(5.95 KB - HTML)
Letöltés

Az ezen az interaktív felületen található információk nyilvánosan elérhető forrásokon alapulnak. Példákon keresztül szemléltetik az uniós cégek gyors reakcióját a koronavírus-járványra. A felsorolás tehát nem teljes körű. Ha szeretné, hogy az Ön vállalkozása is szerepeljen adatbázisunkban, kérjük, írjon nekünk a következő címre: comm-spp-grow-defi@ec.europa.eu.

Európai szolidaritás a betegek kezelése terén

Ausztria

11 olaszországi és 3 franciaországi, intenzív ellátásra szoruló beteg kapott kórházi kezelést Ausztriában. Az osztrák hatóságok nyilatkozata szerint „tekintettel a helyzet súlyosságára, mindez csak csekély segítséget jelent, de fontos számunkra, hogy ily módon, jelképesen is támogassuk Európát”.

Belgium

Szlovákia egészségügyi személyzet iránti kérésére Belgium egy orvost, két ápolót és egy csapatvezetőt küldött Szlovákiába az ottani koronavírus-betegek ellátásának segítésére.

Dánia

Szlovákia egészségügyi személyzet iránti kérésére Dánia három orvosból és öt ápolóból álló csapatot küldött Szlovákiába az ottani koronavírus-betegek ellátásának segítésére.

Németország

Németország városaiban és tartományaiban Olaszországból, Franciaországból, Hollandiából, Belgiumból és Csehországból fogadott, kritikus állapotban lévő betegeket kezeltek intenzív ellátást biztosító egészségügyi létesítményekben.

Tíz német szövetségi tartomány 85 intenzív ellátást biztosító ágyat tartott fenn olasz betegek számára, és 44 olasz állampolgárt már át is szállítottak Németországba kezelésre.

2020 tavaszán 130 francia beteget helyeztek át Németországba, majd novemberben további francia pácienseket fogadtak németországi kórházak.

Tíz német szövetségi tartományban pedig 98 intenzív ellátásra szoruló francia beteg ellátására készültek fel, 130 beteget pedig már fogadtak is.

46 beteget szállítottak át Hollandiából Németországba, hogy ott kezeljék őket.
Az intenzív ellátást igénylő betegeket a német légierő repülőgépei és helikopterei szállítják Németországba. Ezenkívül a jénai egyetemi klinika egészségügyi szakemberei egy, az olaszországi Campania régióban, Nápoly közelében található klinika tevékenységét támogatják.

23 beteget szállítottak át a belgiumi Liège városából Németországba, hogy ott kezeljék őket.  
Bajorország 100 kórházi ágyat különített el csehországi koronavírus-betegek részére. 

Görögország

Az EU által társfinanszírozott 500 mobil egészségügyi egység lehetővé tette a polgárok otthoni tesztelését.

Olaszország

Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében Örményországba utazott a tíz olaszországi orvosból és ápolóból álló sürgősségi segélyszolgálati csoport.

Luxemburg

A franciaországi Mulhouse-ból március 25-én hét, intenzív ellátásra szoruló francia beteget szállítottak légi úton Luxemburgba, hogy ott kezeljék őket. Luxemburg további négy beteget fogadott Thionville-ből.

A luxemburgi légimentők további hat beteget szállítottak Kelet-Franciaország régióból a nagyhercegségbe és Németországba, ahol intenzív ellátásban részesültek. 

A luxemburgi légimentők repülőgépei és két helikoptere a francia mentőszolgálat munkájában vettek részt. Intenzív ellátásra szoruló francia betegeket szállítottak át Németországba, hamburgi és drezdai kórházakba.

Lengyelország

A lengyel nemzetközi segélyszolgálat egy 15 orvosból és egészségügyi szakdolgozóból álló, WHO-tanúsítással rendelkező egységet küldött a járvány által leginkább sújtott olaszországi területek közé tartozó Lombardia régió Brescia városában található tábori kórházba.

Románia

Román orvosok és ápolók segédkeztek Bergamóban és Milánóban, az Európai Orvosi Hadtest szervezésében pedig egy norvég egészségügyi csapat is közreműködött a helyszínen. Az uniós polgári védelmi mechanizmus révén társfinanszírozott műveletet az Európai Veszélyhelyzet-reagálási Központ koordinálta. 

Európai szolidaritás az egészségügyi dolgozók és a polgárok védelmében

EU

2020. május 7-én az Európai Bizottság megkezdte 1,5 millió, egészségügyi dolgozóknak szánt maszk kiszállítását 17 tagállamba és az Egyesült Királyságba. A Bizottság összesen 10 millió maszkot szerzett be a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz révén. Az ezt követő hat hét alatt 1,5 millió darabos heti szállítmányok formájában további maszkok kiszállítására került sor a szükséget szenvedő tagállamokba és régiókba. 

Az Olaszországba, Spanyolországba és Horvátországba eljuttatott, összesen mintegy 330 ezer védőmaszkból álló korábbi szállítmányokat követően további védőmaszkszállítmányok érkeztek az uniós polgári védelmi mechanizmus révén Litvániába (20 ezer), Észak-Macedóniába (10 ezer) és Montenegróba (10 ezer). A rescEU az orvostechnikai felszerelések európai uniós stratégiai készlete, melyet a tagállamok teljes mértékben az uniós költségvetés finanszíroznak. Elsőként Németország és Románia hozott létre rescEU-raktárat, majd szeptemberben Dánia, Görögország, Magyarország és Svédország létesített lerakatot.

Egy kísérleti művelet során 2020. június 18-án több mint hét tonna egyéni védőeszközt juttattak el Bulgáriába. A szállítmány több mint 500 ezer védőmaszkból áll, amelyeket Bulgária vásárolt, a szállítási költségeket pedig az EU fedezte.

Az EU 2020. július 7-én további 65 ezer védőmaszkot szállított Horvátországba, Montenegróba, Észak-Macedóniába és Szerbiába az orvostechnikai felszerelések közös európai készletéből.

Augusztus első hetében az EU újabb védőmaszkokat bocsátott Horvátország, Montenegró és Észak-Macedónia rendelkezésére a rescEU-készletből. Októberben több mint 130 ezer orvosi védőmaszk és védőköpeny érkezett Montenegróba és Észak-Macedóniába. Ezt megelőzően a rescEU-készletből már 520 ezer maszk került kiszállításra, és a rászoruló országok természetbeni segítséget kaptak az uniós polgári védelmi mechanizmus révén.

Franciaország kérésére, az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében két, egyenként 2 millió, Norvégia által felajánlott sebészeti kesztyűből álló szállítmány érkezett 2020. októberben és novemberben Franciaországba.

Október 22-én az EU 30 lélegeztetőgépet küldött Csehországba az orvosi felszerelések közös európai készletéből, a rescEU-ból. Hollandia és Ausztria hozzájárulásának köszönhetően Csehország az általa kért mind a 150 lélegeztetőgépet megkapta.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus hat egészségügyi szakemberből álló olasz sürgősségi segélyszolgálati csoport azerbajdzsáni utazását is koordinálta. A csoport azért utazott Azerbajdzsánba, hogy segítse a helyi hatóságokat a koronavírus elleni küzdelemben.

2021 januárjában a rescEU görögországi és németországi raktáraiból újabb védőmaszktételek kerültek kiszállításra Észak-Macedóniába (107 ezer) és Montenegróba (78 ezer). Észak-Macedónia ezenkívül 35 ezer védőköpenyt és 140 ezer védőruházatot kapott, Montenegró pedig 15 ezer orvosi köpenyt.

2021 februárjában Moldova segítségkérésére válaszul Románia 1,5 millió sebészi maszkot, 100 ezer FFP3 maszkot, 100 ezer védőruházatot és 100 ezer kesztyűt juttatott keleti szomszédjának. 2021 februárjában a rescEU görögországi raktárából 600 ezer FFP2 típusú védőmaszkot és 650 ezer kesztyűt szállítottak ki Szerbiának.

A koronavírus-válság alatt az uniós polgári védelmi mechanizmus 25 kérésre reagálva egyéni védőfelszereléseket, gyógyszereket és egészségügyi szakértőket bocsátott rendelkezésre.

Lettország

Lettország 478 500 maszkot bocsátott Észtország rendelkezésére az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében.
Továbbá 60 ezer maszkot ajánlott fel másik szomszédjának, Litvániának, szintén az uniós polgári védelmi mechanizmus révén.

Ausztria

Ausztria 1,5 millió maszkot szállított Olaszországba.
Az ország ezenfelül az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül több mint 3360 liter orvosi fertőtlenítőszert szállított Olaszországba.

Ausztria az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kesztyűt és fertőtlenítőszert küldött Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába, Montenegróba, Moldovába és Albániába. Észak-Macedónia szükséglakhatási eszközöket és higiéniai cikkeket, Szerbia pedig takarókat, matracokat és sátrakat kapott az országban tartózkodó migránsok számára, szintén Ausztriától, az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül. Ausztria ezen túlmenően 181 konténerházat juttatott Görögországnak, melyeket a hatóságok konténerlakásként vagy mobil egészségügyi egységként hasznosíthatnak a migránstáborokban. 

Ausztria 15 lélegeztetőgépet küldött Csehországnak, és 30 nagy áramlású oxigénterápiás készüléket ajánlott fel az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

Csehország

Csehország 10 ezer védőruhát szállított Olaszországnak, további 10 ezer darabot pedig Spanyolországnak
Csehország az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében szükséglakhatási eszközöket, higiéniai termékeket és más nem élelmiszer jellegű szükségcikkeket küldött Görögországba a koronavírus kockázatának kitett menekültek és migránsok számára. 2021 januárjában Csehország 126 ezer maszkot és ötezer védőruhát küldött Észak-Macedóniába.

Dánia

Ezen túlmenően Dánia az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül szükséglakhatási célú és egészségügyi ellátásra szolgáló moduláris konténerházakat küldött Görögországba a koronavírus kockázatának kitett menekültek és migránsok számára.  Ezen túlmenően Olaszországnak lélegeztetőgépeket, Grúziának pedig védőfelszerelést ajánlott fel Dánia.

Észtország

Észtország fertőtlenítőszert, takarókat és ágyneműt ajánlott fel Észak-Macedóniának, Montenegrónak és Grúziának az európai polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

Franciaország

Franciaország egymillió maszkot és 20 ezer védőruhát adományozott Olaszországnak. Ezen túlmenően Franciaország az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül szükséglakhatási célú és egészségügyi ellátásra szolgáló moduláris konténerházakat küldött Görögországba a koronavírus kockázatának kitett menekültek és migránsok számára. 2021 januárjában Franciaország 400 oxigénmaszkot, 200 orrkanült, generátorokat és egyéb kapcsolódó termékeket küldött Mongóliába.

Németország

Németország 7,5 tonna orvosi felszerelést – többek között lélegeztetőgépeket és altatómaszkokat – szállított Olaszországba. Ezenfelül 50 lélegeztetőgépet küldött Spanyolországba, 25-öt pedig Franciaországba.

Magyarország

Magyarország több mint 1 700 000 maszkot, 200 ezer kesztyűt és más felszereléseket szállított többek között Horvátországba, Szlovéniába, Romániába, Szlovákiába, Olaszországba, Szerbiába, Észak-Macedóniába, Albániába, Bosznia-Hercegovinába és Montenegróba.

Luxemburg

Luxemburg 1440 kg speciális anyagot szállított Spanyolországba, melyből egyéni védőruházatot készítettek az egészségügyi személyzet számára; ezenfelül 100 tonna orvosi felszerelés Kínából Litvániába való eljuttatásában is közreműködött.

Hollandia

Hollandia az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül szükséglakhatási célú és egészségügyi ellátásra szolgáló moduláris konténerházakat küldött Görögországba a koronavírus kockázatának kitett menekültek és migránsok számára.

Hollandia 105 lélegeztetőgépet adott Csehországnak az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

Lengyelország

Lengyelország fertőtlenítőszereket, sebészeti maszkokat, arcvédő pajzsokat és más egyéni védőeszközöket ajánlott fel Moldovának és Ukrajnának.

Szlovákia

Szlovákia maszkokat és fertőtlenítőszereket juttatott el Olaszországba, valamint mentőautókat, maszkokat, fertőtlenítőszereket és takarókat ajánlott fel Ukrajnának az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében.

Európai szolidaritás az emberek hazaszállítása terén*

EU

A járvány kezdete óta több mint 90 ezer külföldön rekedt uniós polgárt sikerült hazaszállítani több mint 360, az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében szervezett és társfinanszírozott különjárattal. Minden harmadik hazaszállított utas olyan európai polgár volt, aki nem volt állampolgára a hazaszállítást szervező országnak.
A tagállamok az uniós polgári védelmi mechanizmuson kívül is naponta több repülőjáratot szerveztek Európán belül a polgárok hazaszállítására.

Ausztria

Ausztria 25 uniós tagország állampolgárainak hazajuttatását szervezte meg Argentínából, Ausztráliából, Chiléből, Dél-Afrikából, a Dominikai Köztársaságból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Egyiptomból, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Kubából, Malajziából, a Maldív-szigetekről, Marokkóból, Mauritiusról, Mexikóból, Peruból, Spanyolországból, Thaiföldről, Tunéziából és Vietnámból. 

Belgium

Belgium 20 uniós ország állampolgárait szállította haza.

Csehország

Csehország 22 uniós ország több száz állampolgárát szállította haza.

Dánia

Dánia humanitárius segélycsomagot küldött Maliba, az onnan hazatérő járatán pedig különböző uniós tagállamok polgárait szállította.

Finnország

Finnország tíz uniós ország polgárainak hazajutásáról gondoskodott.

Franciaország

Franciaország 26 uniós ország állampolgárait szállította haza. Február elején egy, a kínai Vuhanból induló járatán 64 francia állampolgár és 135 más országbeli uniós polgár utazott.

Németország

Németország az összes többi tagállam több ezer polgárát szállította haza.

Magyarország

Magyarország négy uniós ország polgárainak hazajutásáról gondoskodott. 

Írország

Írország 17 uniós tagállam polgárainak hazajutásában segédkezett.

Olaszország

Olaszország hat tagország állampolgárait szállította haza Tokióból.

Lettország

Lettország négy uniós ország polgárainak hazajutásáról gondoskodott.

Litvánia

Litvánia nyolc uniós ország polgárait szállította haza.

Luxemburg

Luxemburg 14 uniós ország állampolgárait szállította haza. A Zöld-foki-szigetekről március 25-én induló járatán mindössze 20 luxemburgi állampolgár utazott; a többi 131 utas más uniós országok állampolgára volt.

Portugália

Portugália 17 uniós ország több száz polgárának hazajutásáról gondoskodott.

Spanyolország

Spanyolország 19 uniós tagállam több mint 600 polgárát szállította haza.

Svédország

Svédország 15 uniós ország polgárainak hazajutásában segédkezett.

Több tagállam az uniós polgári védelmi mechanizmuson kívül is szervezett repülőjáratokat, melyekkel szintén nagyon sok uniós polgár jutott haza. Így például:

Horvátország

Horvátország 5 tagország állampolgárainak hazaszállításában működött közre.

Dánia

Egy Dánia által szervezett járaton 105 dán és 179 más uniós állampolgár érkezett haza a Fülöp-szigetekről. Az ország összesen 324 európainak segített hazajutni négy, Marokkóból, Olaszországból, a Fülöp-szigetekről, illetve Peruból indított különjáratán.

Németország

Németország 600 észt, lett és litván állampolgár számára nyújtott segítséget ahhoz, hogy komppal hazatérjenek.

Magyarország

Magyarország hat uniós ország polgárainak hazajutásában segédkezett.

Litvánia

Litvánia hat uniós tagállam több mint 400 polgárának Vietnámból, Thaiföldről, Indonéziából és Dél-Amerikából való hazaszállításához nyújtott segítséget.

Hollandia

Hollandia számos uniós tagállam több mint 230 polgárát juttatta haza Spanyolországból, Portugáliából, Gambiából, a Zöld-foki-szigetekről, Peruból és Törökországból.

Lengyelország

A lengyel LOT légitársaság 18 uniós tagállam polgárainak hazaszállításában vett részt. Lengyelország kompjáratokat és különvonatokat indított az észt, lett és litván állampolgárok biztonságos hazajuttatására. Szintén lengyel szervezésben 18, több mint 800 járműből álló és a lengyel rendőrség által kísért konvoj is indult Észtországba, Lettországba és Litvániába, aminek köszönhetően több mint kétezer polgár juthatott haza biztonságosan.

Portugália

Portugália 15 uniós ország több száz polgárának hazajutásához nyújtott segítséget.

Szlovákia

Szlovákia négy tagállam 300 uniós polgárának a hazaszállítását szervezte meg az Egyesült Államokból. 

*19 uniós tagállam vette igénybe az uniós polgári védelmi mechanizmust a hazaszállítások megszervezésére. A polgárok hazaszállítására irányuló kétoldalú szolidaritási erőfeszítések abban az esetben kerültek felsorolásra, ha azokról kifejezetten értesítették a Bizottságot.

Felelősségkizáró nyilatkozat: Az ezen az oldalon található információk nem kimerítő jellegűek. Az adatok az uniós tagállamok által a veszélyhelyzet kezelésére szolgáló közös kommunikációs és információs rendszeren (CECIS) keresztül rendelkezésre bocsátott legfrissebb forrásokon alapulnak. Bár a Bizottság igyekszik naprakészen tartani az itt közölt adatokat, nem vállalunk semmilyen kifejezett vagy hallgatólagos felelősséget az oldalon található információk teljességéért és pontosságáért.

Európai szolidaritás a menedékkérők támogatásában

A Bizottság a koronavírus-járvány kezdete óta segítette Görögországot abban, hogy védje a menekülttáborok veszélyeztetett lakóit a koronavírus-fertőzéstől és megakadályozza népegészségügyi válsághelyzetek kialakulását. Ezen túlmenően azonnali intézkedésekre került sor annak érdekében, hogy a koronavírus ne terjedjen tovább azokon az égei-tengeri szigeteken, ahol a befogadó- és azonosítóállomások találhatók.

Ursula von der Leyen elnök március eleji görögországi látogatása alkalmával tett ígéretével összhangban a Bizottság késedelem nélkül rendelkezésre bocsátott 350 millió eurót öt migrációkezelési projekt céljaira a szükséghelyzeti támogatásra elkülönített keretből. Ezek a projektek a Görögország kontinentális részén és a görög szigeteken működő táborok befogadási kapacitásának a fenntartását szolgálták bérleti programon keresztül rendelkezésre álló szálláshelyek biztosítása és általános támogatás révén.

2020 áprilisában további 350 millió euró összegű pénzügyi támogatást bocsátottak rendelkezésre. A többletfinanszírozásnak köszönhetően Görögország növelni tudta a görög szigeteken létesített táborok befogadókapacitását, szolgáltatásokat és sürgősségi segélyt (pl. élelmiszert) tudott nyújtani az új központokban, további egészségügyi csoportok kezdhették meg működésüket, a görög menekültügyi szolgálat még több támogatást kapott, valamint további határőrök és rendőrök bevetésére került sor Görögország külső határain.