Skip to main content
Logotip Europske komisije

Koronavirus: Europska solidarnost na djelu

Zemlje, regije i gradovi Europske unije pomažu susjedima kojima je pomoć najpotrebnija, pružajući primjer europske solidarnosti na djelu.

Primjeri europske solidarnosti

Alat za praćenje solidarnosti u Europi

Alat za praćenje solidarnosti u Europi interaktivni je alat za vizualizaciju podataka kojim se vizualizira solidarnost među državama članicama EU-a i institucijama EU-a.

Na temelju javno dostupnih izvora koje su prikupili pridruženi istraživači ECFR-a i tim uključen u inicijativu Rethink: Europe, alat za praćenje solidarnosti u Europi dokumentirao je gustu mrežu uzajamne pomoći i suradnje diljem Europe i pokazuje ključnu ulogu koju je EU imao tijekom krize uzrokovane koronavirusom.

Industrija EU-a pridružuje se nastojanjima za zaštitu europskih građana

Europska poduzeća brzo su reagirala na krizu uzrokovanu koronavirusom i iskazala izvanrednu solidarnost u borbi protiv pandemije koju smo zajednički poduzeli radi zaštite zdravlja europskih građana.

Mnoga od njih prenamijenila su i reorganizirala proizvodnju kako bi se zadovoljila potražnja za osobnom zaštitnom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i medicinskim uređajima. Široki je spektar poduzeća, od destilerija do proizvođača tekstila, svoje znanje stavio u službu građana i sudjelovao u proizvodnji maski, zaštitnih kuta, sredstava za dezinfekciju ruku i respiratora.

Komisija je stvorila uvjete kako bi poduzeća mogla povećati ili prenamijeniti proizvodnju. Primjerice, od europskih je organizacija za normizaciju zatražila da norme za maske za lice i drugu zaštitnu opremu besplatno stave na raspolaganje svima zainteresiranima.

Ujedno je, kako bi se ključni proizvodi brže odobravali, a poduzećima pomoglo u prenamjeni proizvodnih linija, objavila smjernice za osobnu zaštitnu opremu, sredstva za čišćenje i dezinfekciju ruku koja se ne ispiru i 3D tisak.

26 SVIBANJ 2020
Industrija EU-a zajedničkim snagama pomaže europskim građanima
hrvatski
(5.95 KB - HTML)
Preuzimanje

Informacije u ovom interaktivnom alatu temelje se na javno dostupnim izvorima. Opisan je niz primjera (popis nije konačan) koji pokazuju koliko je brzo industrija EU-a reagirala na izbijanje koronavirusa. Ako ste predstavnik poduzeća i želite s nama podijeliti svoju priču, pišite nam na comm-spp-grow-defi@ec.europa.eu.

Europska solidarnost u liječenju pacijenata

Austrija

Jedanaest talijanskih i tri francuska pacijenta kojima je trebala intenzivna skrb liječeni su u austrijskim bolnicama. „S obzirom na težinu ove situacije, to je tek simbolična pomoć, ali pokazuje koliko je važno da podržavamo Europu”, izjavile su austrijske vlasti.

Belgija

Nakon zahtjeva Slovačke za medicinsku pomoć u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a 19, Belgija je poslala jednog liječnika, dvije medicinske sestre i voditelja tima.

Danska

Nakon zahtjeva Slovačke za medicinsku pomoć u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a 19, Danska je poslala tim od tri liječnika i pet medicinskih sestara.

Njemačka

Njemački gradovi i savezne države liječili su pacijente u kritičnom stanju iz Italije, Francuske, Nizozemske, Belgije i Češke. Za to su liječenje namijenili vlastite kapacitete za intenzivnu skrb.

U 10 njemačkih saveznih država ukupno 85 mjesta u jedinicama za intenzivnu njegu rezervirano je za pacijente iz Italije. Dosad su u Njemačku premještena već 44 talijanska pacijenta.

U Njemačku je u proljeće 2020. iz Francuske na liječenje prevezeno 130 pacijenata te još nekoliko u studenome.

Za pacijente iz Francuske rezervirano je 98 kreveta u jedinicama za intenzivnu njegu u deset njemačkih saveznih država. Dosad je u Njemačku stiglo već 130 francuskih pacijenata.

U Njemačku je iz Nizozemske na liječenje prevezeno 46 pacijenata.
Ti su pacijenti na liječenje u Njemačku prebačeni avionima i helikopterima njemačkih zračnih snaga. Medicinsko osoblje sveučilišne bolnice u Jeni pomaže bolnici u blizini Napulja, u regiji Kampaniji.

U Njemačku su iz belgijske pokrajine Liège na liječenje prevezena 23 pacijenta.  
Bavarska je ponudila 100 bolničkih kreveta za pacijente oboljele od bolesti COVID-19 iz Češke

Grčka

500 mobilnih medicinskih jedinica koje sufinancira EU omogućilo je testiranje građana u njihovim domovima.

Italija

Zdravstveni tim za hitne slučajeve od 10 liječnika i medicinskih sestara iz Italije pripremio je misiju u Armeniji u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Luksemburg

Sedmoro pacijenata iz francuskoga grada Mulhousea kojima je bila potrebna intenzivna njega zračnim je putem 25. ožujka prevezeno na liječenje u Luksemburg. Još ih je četvero prebačeno iz Thionvillea.

Luksemburška zračna služba u domovinu je vratila još šest pacijenata iz francuske regije Grand-Est s liječenja na jedinicama za intenzivnu njegu u Luksemburgu i Njemačkoj

Medicinski avioni i dva helikoptera luksemburške zračne službe spašavanja dodijeljeni su francuskoj službi hitne medicinske pomoći. Njima su francuski pacijenti s jedinica za intenzivnu njegu prebačeni u Njemačku, konkretnije u Hamburg i Dresden.

Poljska

Poljski centar za međunarodnu pomoć poslao je stručni tim od 15 poljskih liječnika i medicinskih tehničara s certifikatom SZO-a u privremenu bolnicu u Bresciji, u teško pogođenoj talijanskoj regiji Lombardiji.

Rumunjska

Liječnici i medicinske sestre iz Rumunjske i Norveške, pripadnici zdravstvene jedinice EU-a, poslani su u Bergamo i Milano. Njihovo upućivanje vodi Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije, a sufinancirano je iz Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. 

Europska solidarnost u zaštiti zdravstvenih djelatnika i građana

EU

Europska komisija 7. svibnja 2020. počela je isporuku 1,5 milijuna maski u 17 država članica i Ujedinjenu Kraljevinu kako bi zaštitila zdravstvene radnike EU-a. To je bila prva pošiljka od 10 milijuna maski koje je Komisija kupila putem Instrumenta za hitnu potporu. Maske su se državama članicama i regijama kojima su bile potrebne isporučivale tijekom narednih šest tjedana u tjednim isporukama od 1,5 milijuna maski. 

Nakon što je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu oko 330 000 zaštitnih maski isporučeno u Italiju, Španjolsku i Hrvatsku, daljnje pošiljke zaštitnih maski isporučene su u Litvu (20 000) Sjevernu Makedoniju (10 000) i Crnu Goru (10 000). Ta pričuva medicinske opreme u potpunosti se financira iz proračuna EU-a. Njemačka i Rumunjska bile su prve države članice domaćini pričuve sustava rescEU, a u rujnu su im se pridružile Danska, Grčka, Mađarska i Švedska.

U Bugarsku je 18. lipnja 2020. uspješno isporučeno više od sedam tona osobne zaštitne opreme. Ta je oprema uključivala više od 500 000 zaštitnih maski, koje je kupila Bugarska, a troškove prijevoza pokrio je EU.

EU je 7. srpnja 2020. Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji isporučio 65 000 dodatnih maski iz strateške pričuve sustava rescEU.

U prvom tjednu kolovoza Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji isporučeno je još pošiljki zaštitnih maski iz zajedničke pričuve sustava rescEU. Uz 520 000 maski koje su već isporučene Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji iz pričuve sustava rescEU, u listopadu im je isporučeno i više od 130 000 zaštitnih medicinskih maski i ogrtača, a putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu pružena je pomoć u naravi zemljama kojima je potrebna.

Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Francuskoj su u listopadu i studenome 2020. na zahtjev dostavljene dvije pošiljke od 2 milijuna kirurških rukavica, koje je ponudila Norveška.

EU je 22. listopada Češkoj poslao prvu pošiljku od 30 respiratora iz zajedničke europske zalihe medicinske opreme u okviru sustava rescEU. Uz doprinose Nizozemske i Austrije u potpunosti je odgovoreno na zahtjev Češke za 150 respiratora.

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu koordinirao je i raspoređivanje u Azerbajdžan talijanskog medicinskog tima za hitne slučajeve sastavljenog od šest medicinskih stručnjaka kako bi se lokalnim zdravstvenim tijelima pružila potpora u borbi protiv koronavirusa.

Iz medicinskih rezervi sustava rescEU, smještenih u Grčkoj i Njemačkoj, u siječnju 2021. isporučeno je 107 000 zaštitnih maski u Sjevernu Makedoniju i 78 000 u Crnu Goru. Makedonija je primila i 35 000 zaštitnih ogrtača i 140 000 zaštitnih odijela, a Crna Gora 15 000 medicinskih ogrtača.

U veljači 2021., nakon što je Moldova zatražila pomoć, Rumunjska je poslala 1,5 milijuna kirurških maski, 100 000 maski FFP3, 100 000 zaštitnih odijela i 100 000 rukavica. Srbiji je iz medicinskih rezervi sustava rescEU smještenih u Grčkoj u veljači 2021. isporučeno 600 000 zaštitnih maski FFP2 i 650 000 pari rukavica.

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu tijekom pandemije odgovorio je na 25 zahtjeva za potporu te osigurao osobnu zaštitnu opremu, lijekove i zdravstveno osoblje.

Latvija

Latvija je Estoniji donirala 478 500 maski u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.
Litvi je također putem Mehanizma donirala 60 000 maski za lice.

Austrija

Austrija je u Italiju prevezla 1,5 milijuna maski.
Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Austrija je Italiji dostavila više od 3360 litara medicinskog dezinficijensa.

Također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Austrija je poslala rukavice i sredstva za dezinfekciju u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Moldovu i Albaniju. Putem istog mehanizma Sjeverna Makedonija primila je smještajne jedinice i sanitarne proizvode, a Srbija pokrivače, madrace i šatore za migrante koji se ondje nalaze. Austrija je Grčkoj poslala 181 stambeni kontejner, koji su poslužili kao stambene jedinice i mobilni zdravstveni objekti u migrantskim kampovima. 

Austrija je poslala 15 respiratora Češkoj i putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu ponudila 30 uređaja za visokoprotočnu nosnu oksigenoterapiju.

Češka

Češka je donirala 10 000 zaštitnih odijela Italiji i još 10 000 Španjolskoj
Češka je također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu u Grčku poslala smještajne jedinice te sanitarne i neprehrambene proizvode za izbjeglice i migrante kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom. U siječnju 2021. Češka je Sjevernoj Makedoniji poslala 126 000 maski i 5 000 zaštitnih odijela.

Danska

Danska je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Grčkoj poslala kontejnere prilagođene za stanovanje i pružanje medicinske skrbi izbjeglicama i migrantima kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.  Ponudila je i respiratore Italiji te zaštitnu opremu Gruziji.

Estonija

Estonija je Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Gruziji putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu ponudila sredstva za dezinfekciju, pokrivače i posteljinu.

Francuska

Francuska je Italiji donirala milijun maski i 20 000 zaštitnih odijela. Francuska je također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Grčkoj poslala kontejnere prilagođene za stanovanje i pružanje medicinske skrbi izbjeglicama i migrantima kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom. U siječnju 2021. Francuska je Mongoliji poslala 400 maski za kisik, 200 nosnih kanila, generatore i druge povezane predmete.

Njemačka

Njemačka je Italiji dostavila 7,5 tona medicinske opreme, uključujući respiratore i maske za anesteziju. Osim toga, Španjolskoj je poslala 50, a Francuskoj 25 respiratora.

Mađarska

Mađarska je Hrvatskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Italiji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori dostavila više od 1 700 000 maski, 200 000 rukavica i drugu opremu.

Luksemburg

Luksemburg je Španjolskoj dostavio 1440 kg materijala za izradu osobnih zaštitnih odjela za medicinsko osoblje. Osim toga, pomogao je u isporuci 100 tona medicinske opreme iz Kine u Litvu.

Nizozemska

Nizozemska putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Grčkoj šalje kontejnere prilagođene za stanovanje i pružanje medicinske skrbi izbjeglicama i migrantima kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.

Nizozemska je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Češkoj poslala 105 respiratora.

Poljska

Poljska je Moldovi i Ukrajini ponudila sredstva za dezinfekciju, kirurške maske, štitnike za lice i drugu osobnu zaštitnu opremu.

Slovačka

Slovačka je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Italiji poslala maske i sredstva za dezinfekciju, a Ukrajini ponudila vozila za hitnu pomoć, maske, sredstva za dezinfekciju i pokrivače.

Europska solidarnost u vraćanju ljudi kući*

EU

Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu od početka pandemije omogućeno je i sufinancirano više od 360 letova za repatrijaciju te je kući iz inozemstva vraćeno više od 90 000 građana EU-a. Trećina vraćenih putnika bili su europski građani koji nisu bili državljani zemlje koja je organizirala let za repatrijaciju.
Građani se svakodnevno prevoze u matične zemlje i mnogim letovima unutar Europe koje države članice organiziraju samostalno i ne uvijek uz pomoć Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Austrija

Austrija je organizirala repatrijaciju državljana 25 država članica EU-a letovima iz Argentine, Australije, Čilea, Kube, Dominikanske Republike, Egipta, Indonezije, Malezije, Maldiva, Mauricijusa, Meksika, Maroka, Perua, Filipina, Južne Afrike, Španjolske, Tajlanda, Tunisa, Ujedinjene Kraljevine, SAD-a i Vijetnama. 

Belgija

Belgija je vratila u domovinu državljane 20 zemalja EU-a.

Češka

Češka je vratila u domovinu stotine državljana 22 zemlje EU-a.

Danska

Danska je u Mali poslala avion s humanitarnom pomoći, kojim je zatim u EU vratila državljane drugih zemalja EU-a.

Finska

Finska je vratila u domovinu državljane 10 zemalja EU-a.

Francuska

Francuska je vratila u domovinu državljane 26 zemalja EU-a. Početkom veljače letom iz kineskog Wuhana vraćena su 64 francuska državljana i 135 državljana drugih zemalja EU-a.

Njemačka

Njemačka je vratila tisuće državljana drugih zemalja EU-a u domovinu.

Mađarska

Mađarska je vratila u domovinu državljane četiri zemlje EU-a. 

Irska

Irska je vratila u domovinu državljane 17 zemalja EU-a.

Italija

Italija je iz japanskog Tokija vratila u domovinu državljane šest država članica.

Latvija

Latvija je vratila u domovinu državljane četiri zemlje EU-a.

Litva

Litva je vratila u domovinu državljane osam zemalja EU-a.

Luksemburg

Luksemburg je vratio u domovinu državljane 14 zemalja EU-a. Letom iz Cabo Verdea 25. ožujka je vraćeno 20 luksemburških državljana i 131 državljanin drugih zemalja EU-a.

Portugal

Portugal je u domovinu vratio državljane 17 zemalja EU-a.

Španjolska

Španjolska je u domovinu vratila više od 600 državljana 19 zemalja EU-a.

Švedska

Švedska je u domovinu vratila državljane 15 zemalja EU-a.

Mnogo građana EU-a vraćeno je kući europskim letovima za koje nije uvijek pružena pomoć iz Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Na primjer:

Hrvatska

Hrvatska je pomogla da se u svoje domovine vrate državljani pet država članica.

Danska

Danskim letom s Filipina je vraćeno 105 Danaca i još 179 Europljana. Danska je pomogla da se u domovine vrate 324 europska građana na četiri posebna leta iz Maroka, Italije, Filipina i Perua.

Njemačka

Pomogla je da se trajektom u svoju domovinu vrati 600 Estonaca, Latvijaca i Litavaca.

Mađarska

Mađarska je vratila u domovinu državljane šest zemalja EU-a.

Litva

Litva je pomogla da se kući iz Vijetnama, Tajlanda, Indonezije i Južne Amerike vrati više od 400 državljana šest zemalja EU-a.

Nizozemska

Nizozemska je iz Španjolske, Portugala, Gambije, Cabo Verdea, Perua i Turske vratila više od 230 građana EU-a.

Poljska

Poljski zračni prijevoznik LOT pomogao je u repatrijaciji državljana 18 zemalja EU-a. Poljska je državljanima Estonije, Latvije i Litve ponudila siguran prijevoz u domovinu trajektom i željeznicom. Osim toga, Poljska je organizirala i 18 konvoja od preko 800 vozila pod pratnjom poljske policije kako bi se više od 2000 državljana Estonije, Latvije i Litve moglo sigurno vratiti kući.

Portugal

Portugal je pomogao u domovine vratiti državljane 15 zemalja EU-a.

Slovačka

Slovačka je organizirala let iz SAD-a kojim je u domovinu vraćeno 300 građana EU-a iz četiri države članice. 

*19 država članica EU-a za repatrijaciju je upotrijebilo Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Sve izričito prijavljene bilateralne repatrijacije građana navedene su kao takve.

Izjava o ograničenju odgovornosti: Primjeri na ovoj stranici nisu iscrpni. Brojke se temelje na najnovijim dostupnim podacima iz država članica EU-a primljenima putem Zajedničkog komunikacijskog i informacijskog sustava za hitne situacije (CECIS). Iako Komisija nastoji ažurirati informacije, ne preuzimamo nikakvu odgovornost, izričitu ni implicitnu, za potpunost i točnost informacija koje se nalaze na ovoj stranici.

Europska solidarnost za pružanje potpore tražiteljima azila

Od samog početka pandemije koronavirusa Komisija je podupirala Grčku u zaštiti ranjivih osoba od zaraze virusom i izbjegavanju javnozdravstvene krize u izbjegličkim kampovima. Osim toga, hitnom se reakcijom nastojalo spriječiti širenje koronavirusa na egejskim otocima, gdje se nalaze centri za prihvat i identifikaciju.

U skladu s obvezom koju je predsjednica von der Leyen preuzela tijekom posjeta Grčkoj početkom ožujka, odmah je stavljeno na raspolaganje 350 milijuna eura kako bi se poduprlo pet projekata za upravljanje migracijama u okviru hitne pomoći. Ti su projekti obuhvaćali nastavak pomoći za prihvatne kapacitete u kontinentalnoj Grčkoj i na njezinim otocima osiguravanjem potpore i smještaja u okviru programa subvencioniranog najma.

Dodatnih 350 milijuna eura financijske pomoći stavljeno je na raspolaganje u travnju 2020. Tim se povećanim sredstvima financiralo povećanje prihvatnih kapaciteta na grčkim otocima, pružanje usluga i isporuka najnužnijih potrepština (npr. hrane) u kampovima, osiguravanje dodatnih medicinskih timova, povećana pomoć grčkoj službi za azil te raspoređivanje službenika graničnog nadzora i policijskih službenika na vanjskim granicama Grčke.