Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επισκόπηση της απόκρισης της Επιτροπής

Σχετικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, να στηρίξει τα εθνικά συστήματα υγείας και να αντιμετωπίσει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, λαμβάνοντας μέτρα άνευ προηγουμένου τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.

Ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η Επιτροπή συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης:

Graphic of the commission's response

Χρονολόγιο της δράσης της ΕΕ

Ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την Ευρώπη και τον κόσμο

Η στρατηγική για τα εμβόλια της Επιτροπής έχει τους εξής στόχους:

Manufacturing icon

ενίσχυση των εταιρειών ώστε να αυξήσουν τις παραγωγικές ικανότητές τους ως προς την κλίμακα και την ταχύτητά τους,

Contract icon

εξασφάλιση επαρκών προμηθειών για τα κράτη μέλη μέσω συμφωνιών προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων,

Medical suitcase icon

χρήση της ευελιξίας των κανόνων μας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της αδειοδότησης και της διαθεσιμότητας εμβολίων.

Εξασφάλιση δόσεων εμβολίων και στήριξη του εμβολιασμού στις χώρες της ΕΕ

Η Επιτροπή δημιούργησε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων για τους πολίτες της ΕΕ σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμβάσεις με 8 υποσχόμενους φορείς ανάπτυξης εμβολίων, που εξασφαλίζουν ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις:

Από τον Δεκέμβριο του 2020 η Επιτροπή έχει χορηγήσει έξι άδειες κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο κατά της COVID-19 στις εξής εταιρείες: BioNTech και Pfizer (21 Δεκεμβρίου 2020), Moderna (6 Ιανουαρίου 2021), Astra Zeneca (29 Ιανουαρίου 2021), Johnson & Johnson (11 Μαρτίου 2021), Novavax (20 Δεκεμβρίου 2021) και Valneva (24 Ιουνίου 2022). 

Οι παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη αυξάνονται σταθερά από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Ο εμβολιασμός επιταχύνθηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και, έως τα μέσα του 2022, το 86 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είχε εμβολιαστεί πλήρως. 

Καθώς εμφανίζονταν νέες παραλλαγές του κορονοϊού, η Επιτροπή κινητοποίησε κονδύλια για επείγουσα έρευνα και συνέχισε να συνάπτει συμφωνίες προαγοράς για αναμνηστικές δόσεις και για την προσαρμογή των εμβολίων σε νέες παραλλαγές.

Η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης έναν νέο διαγωνισμό για την από κοινού προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για εμβολιασμό. Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε τα νοσοκομεία και οι γιατροί να μην υποχρεούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ για εμβόλια και διαγνωστικά κιτ.

Πρόβλεψη των απειλών που συνιστούν οι νέες παραλλαγές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων στην Υγεία (HERA) για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την ταχεία αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. 
 
Η HERA αποτελεί κοινό πόρο και κέντρο ελέγχου για τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ώστε η ΕΕ να είναι καλύτερα προετοιμασμένη έναντι των διασυνοριακών υγειονομικών απειλών. 

A doctor inspects a vaccine dose

Η HERA, μέσω της συλλογής πληροφοριών και της ανάπτυξης των αναγκαίων ικανοτήτων αντιμετώπισης, θα επιτρέπει αφενός την πρόβλεψη απειλών και δυνητικών υγειονομικών κρίσεων. Αφετέρου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη, την παραγωγή και την κατανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων ιατρικών αντιμέτρων —όπως γάντια και μάσκες— που συχνά έλειπαν κατά την πρώτη φάση της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ως εκ τούτου, η HERA αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και συνιστά μια νέα αποστολή ετοιμότητας και ανθεκτικότητας στον τομέα της υγείας για ολόκληρη την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021. Θα καλύψει ένα κενό στην αντίδραση και την ετοιμότητα της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Για τη νέα αυτή αποστολή ετοιμότητας και ανθεκτικότητας στον τομέα της υγείας για ολόκληρη την ΕΕ, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ομάδα Ευρώπη θα διαθέσει 50 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας

Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε ειδική ομάδα η οποία έχει ως αποστολή να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας όσον αφορά τα εμβόλια κατά της COVID-19 στην ΕΕ, καθώς λειτουργεί ως υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης για τους κατασκευαστές που χρειάζονται στήριξη, ενώ παράλληλα εντοπίζει και αντιμετωπίζει τις δυσχέρειες στην ικανότητα παραγωγής και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μεταξύ των κυριότερων επιτευγμάτων της, η ειδική ομάδα εντόπισε τις δυσχέρειες στην παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ και συνέβαλε στην εξάλειψή τους, χαρτογράφησε τις ενωσιακές ικανότητες παραγωγής εμβολίων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και διευκόλυνε τις συμπράξεις διοργανώνοντας εκδηλώσεις αντιστοίχισης για την παραγωγή εμβολίων και φαρμακοθεραπευτικών μέσων. Στόχος της ειδικής ομάδας είναι επίσης να εξασφαλίσει επαρκή μακροπρόθεσμη παρασκευαστική ικανότητα στην Ευρώπη και να στηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες πρόσβασης στα εμβόλια και ανταλλαγής εμβολίων.

Χρηματοδότηση της έρευνας

Από τον Ιανουάριο του 2020 η Επιτροπή έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 660 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπευτικών αγωγών, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών συστημάτων, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η Επιτροπή προσέφερε στην CureVac, έναν εξαιρετικά καινοτόμο ευρωπαϊκό παρασκευαστή εμβολίων, χρηματοοικονομική στήριξη με τη μορφή εγγύησης για δάνειο ύψους 75 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.

Επίσης, η ΕΤΕπ υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 100 εκατ. ευρώ με την εταιρεία ανοσοθεραπείας BioNTech SE με σκοπό την ανάπτυξη προγράμματος εμβολίων. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στηρίζεται τόσο από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» όσο και από το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη.

Εξασφαλίζοντας παγκόσμια απόκριση

Μια παγκόσμια πανδημία απαιτεί παγκόσμια λύση. Γι’ αυτό η Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το 2020 ο μαραθώνιος δωρητών Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό συγκέντρωσε κεφάλαια με σκοπό την καθολική πρόσβαση σε θεραπευτικές αγωγές, διαγνωστικές εξετάσεις και εμβόλια για τον κορονοϊό. Ξεκίνησε τον Μάιο και κορυφώθηκε με την παγκόσμια σύνοδο κορυφής και τη συναυλία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2020.

Δεσμεύσεις δωρεών ύψους 16 δισ. ευρώ από δωρητές σε όλον τον κόσμο.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δωρεά ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένθερμοι υποστηρικτές του COVAX, του παγκόσμιου μηχανισμού για τη διασφάλιση δίκαιης και καθολικής πρόσβασης σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.
    
Μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ομάδα Ευρώπη έχει δεσμευτεί να διαθέσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στον COVAX, γεγονός που καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές του COVAX.

Οικονομικά μέτρα

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν δέσμη μέτρων ανάκαμψης ύψους 2,018 τρισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), η οποία συνδυάζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 και το πρόγραμμα NextGenerationEU. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να δανειστεί περίπου 800 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) από τις αγορές.

Στις 15 Ιουνίου 2021, στην πρώτη συναλλαγή NextGenerationEU, η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω δεκαετούς ομολόγου που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, με σκοπό να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού και τις συνέπειές της. Κατόπιν συναλλαγών τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Επιτροπή συγκέντρωσε 45 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν τώρα για τις πρώτες πληρωμές στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και διαφόρων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του NextGenerationEU πραγματοποιήθηκε ήδη στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος REACT-EU. 

Έως το τέλος Αυγούστου, η Επιτροπή είχε αξιολογήσει και εγκρίνει 19 από τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που είχαν υποβληθεί. Οι πρώτες εκταμιεύσεις, αξίας άνω των 49 δισ. ευρώ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου για το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε άλλα μέτρα στήριξης, όπως:

paper with a list

οικονομικά μέτρα που συμπληρώνουν το ποσό των 1,850 δισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιπλέον του προγράμματος ύψους 120 δισ. ευρώ που είχε αποφασιστεί προηγουμένως,

icon aid rules

προσωρινούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία για τη στήριξη των πολιτών και για τη διάσωση των θέσεων εργασίας στην ΕΕ,

hand and building

ενεργοποίηση της «ρήτρας διαφυγής» που επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς μας κανόνες. Έτσι, οι χώρες της ΕΕ θα μπορέσουν να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και τις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης,

Folder with papers

έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων. Η Επιτροπή έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία και την τεχνολογία ζωτικής σημασίας στην παρούσα κρίση.

A clipboard with a checklist on it
Παροχή οικονομικής καθοδήγησης στα κράτη μέλη

Η εαρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου παρείχε καθοδήγηση σχετικά με την οικονομική πολιτική σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της πανδημίας. Οι συστάσεις επικεντρώνονται στoν μετριασμό του αντικτύπου της κρίσης βραχυπρόθεσμα και στην οικοδόμηση ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους πράσινους και ψηφιακούς στόχους μας.

Social Europe - The European Pillar of Social Rights
Κινητοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη διάσωση θέσεων εργασίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση

Το Ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) της Επιτροπής έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η στήριξη SURE χορηγείται με τη μορφή κοινωνικών ομολόγων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε ευρώ έχει σαφή κοινωνικό αντίκτυπο. Δεκαεννέα χώρες έχουν λάβει συνολική στήριξη άνω των 94 δισ. ευρώ στο πλαίσιο αυτού του μέσου.

Επιπλέον, η Επιτροπή παρουσίασε κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της προστασίας των εποχιακών εργαζομένων στην ΕΕ στο πλαίσιο της πανδημίας. Παρέχει καθοδήγηση στις εθνικές αρχές, στις επιθεωρήσεις εργασίας και στους κοινωνικούς εταίρους, αφενός για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, της υγείας και της ασφάλειας των εποχιακών εργαζομένων και, αφετέρου, για να εξασφαλιστεί ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Office space
Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά
  • Ο Όμιλος ΕΤΕπ επενδύει επιπλέον 20 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Η Επιτροπή, μαζί με τον Όμιλο ΕΤΕπ, κινητοποιεί 8 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τουλάχιστον 100.000 εταιρείες.
Coronavirus - Delivery of medical equipment from RescEU Reserve in Italy
Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού

Η Επιτροπή πρότεινε μια πρωτοβουλία επενδύσεων για την παροχή άμεσης ρευστότητας στα κράτη μέλη. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελείται από μη δαπανηθέντα κονδύλια της πολιτικής συνοχής και περιλαμβάνει:

  • νέες μεθόδους που απευθύνονται στα πλέον ευάλωτα άτομα στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, όπως η κατ’ οίκον παράδοση αγαθών και η χρήση ηλεκτρονικών κουπονιών για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού,
  • στήριξη στους αλιείς και τους γεωργούς.
Support to agriculture
Για τη στήριξη των γεωργών και του γεωργικού τομέα, η Επιτροπή
  • δρομολόγησε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη και τη σταθεροποίηση των γεωργικών αγορών,
  • ενέκρινε πρόσθετη δέσμη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα. Στις 4 Μαΐου 2020 η Επιτροπή ενέκρινε άλλη μία δέσμη μέτρων για την περαιτέρω στήριξη των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.

Δημοσια υγεια

Ένα βήμα προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας

Στις 11 Νοεμβρίου 2020 η Επιτροπή έθεσε τα θεμέλια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες:

  • Ένα ισχυρότερο πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας, το οποίο συνεπάγεται τα εξής:
    • Την εναρμόνιση των σχεδίων ετοιμότητας και αντίδρασης σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα σχέδια αυτά θα δοκιμάζονται όσον αφορά την αντοχή τους και θα ελέγχονται τακτικά από την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ.

    • Ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ. Ο αυξημένος συντονισμός και η ταχεία δράση στο πλαίσιο του συστήματος αυτού αποσκοπούν στην ανάπτυξη, τη δημιουργία αποθέματος και την προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

  • Πιο ισχυρούς οργανισμούς της ΕΕ:
    • Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων θα επιβλέπει την επιδημιολογική κατάσταση με βάση τα κοινά στοιχεία.

    • Οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα καλύπτουν την ασφάλεια των φαρμάκων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τον κίνδυνο ελλείψεων και τις κλινικές δοκιμές των φαρμάκων.

    • Θα συσταθεί μια νέα αρχή για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων στην υγεία [Health Emergency Response Authority (HERA)].

Ιατρική καθοδήγηση για τις χώρες της ΕΕ 

Η ομάδα επτά ανεξάρτητων επιδημιολόγων και ιολόγων της Επιτροπής παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές και συμβουλές σχετικά με:

  • τα μέτρα αντιμετώπισης σε όλα τα κράτη μέλη,
  • τα κενά στην κλινική διαχείριση,
  • την κατά προτεραιότητα ιεράρχηση της υγειονομικής περίθαλψης, της πολιτικής προστασίας και άλλων πόρων,
  • τα μέτρα πολιτικής για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού.

Βασιζόμενη στις επιστημονικές συμβουλές της εν λόγω ομάδας καθώς και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η Επιτροπή έλαβε τα ακόλουθα μέτρα

  1. 19 Μαρτίου 2020

    Συστάσεις σχετικά με μέτρα για τους πολίτες, όπως η φυσική απόσταση

  2. 8 Απριλίου 2020

    Έκδοση οδηγιών για τη βελτιστοποίηση της προσφοράς και της διαθεσιμότητας φαρμάκων καθώς και αντιμονοπωλιακή καθοδήγηση σχετικά με την έγκριση περιορισμένης συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, ιδίως για τα κρίσιμα νοσοκομειακά φάρμακα. H Επιτροπή συγκρότησε επίσης ένα «κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα ιατρικού εξοπλισμού», το οποίο βοηθά στον εντοπισμό των διαθέσιμων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών μέσων, και επιταχύνει την αντιστοίχισή τους με τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.

  3. 15 Απριλίου 2020

    Οδηγίες σχετικά με τις μεθοδολογίες ελέγχου, με σκοπό την αποτελεσματική χρήση των διαγνωστικών μέσων από τα κράτη μέλη, ιδίως όταν αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα.

  4. 16 Απριλίου 2020

    Οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης εφαρμογών ιχνηλάτησης για κινητές συσκευές, οι οποίες τηρούν πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των απαγορευτικών μέτρων.

  5. 16 Ιουνίου 2020

    Τα κράτη μέλη, με τη στήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και της ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών.

  6. 3 Ιουλίου 2020

    Χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, το οποίο είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται σε επίπεδο ΕΕ για τη θεραπεία του κορονοϊού.

  7. 29 Ιουλίου 2020

    Υπογραφή σύμβασης ύψους 63 εκατ. ευρώ με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την εξασφάλιση δόσεων του φαρμάκου Veklury (εμπορική ονομασία της ουσίας ρεμδεσιβίρη). Παρτίδες Veklury τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον συντονισμό και την υποστήριξη της Επιτροπής.

  8. 19 Οκτωβρίου 2020

    Έναρξη της λειτουργίας μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πύλης για τη διασύνδεση των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών. Έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αναμένεται να συνδεθούν με την υπηρεσία 13 εφαρμογές.

  9. 2 Δεκεμβρίου 2020

    Στρατηγική προφύλαξης από την COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με συστάσεις για συνεχή επαγρύπνηση και προσοχή μέχρι τις αρχές του 2021, όταν θα τεθούν σε κυκλοφορία ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Η Επιτροπή διέθεσε 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη συνεισέφεραν άλλα 3 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης και του κοινού αποθέματος εξοπλισμού του RescEU.

Μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ)

Για να βοηθήσει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), η Επιτροπή:

  • συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για να αξιολογήσει το διαθέσιμο απόθεμα ΜΑΠ στην ΕΕ, την παραγωγική ικανότητα και τις προβλεπόμενες ανάγκες,
  • διασφαλίζει την αξιολόγηση της συμμόρφωσης και την εποπτεία της αγοράς για την αύξηση της προμήθειας ΜΑΠ χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας,
  • συζητά με τη βιομηχανία σχετικά με τον τρόπο μετατροπής των γραμμών παραγωγής για την προμήθεια περισσότερων ΜΑΠ και παρέχει καθοδήγηση στους κατασκευαστές για την αύξηση της παραγωγής ΜΑΠ, αντισηπτικών χεριών και απολυμαντικών.

Δοκιμασίες

COVID-19 testing centre of the Belgian Red Cross in Etterbeek

Η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση στα κράτη μέλη σχετικά με τις στρατηγικές για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων και η χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων.

Έχουν επενδυθεί 100 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά και την παράδοση αυτού του είδους διαγνωστικών κιτ στα κράτη μέλη. Παράλληλα, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει διαδικασία από κοινού προμήθειας, για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να προμηθευτούν περισσότερα από αυτά τα διαγνωστικά κιτ.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει διαθέσει 35,5 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση της ικανότητας διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων COVID-19 στην ΕΕ, την κατάρτιση εθελοντών και την προστασία των πλέον ευάλωτων.

Σύνορα και κινητικότητα

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Επιτροπή εξέδωσε συστάσεις ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη ενεργούν με συντονισμένο τρόπο τόσο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού όσο και για τη διαφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης των προσώπων και των αγαθών, καθώς και για τη λειτουργία των οικονομιών μας.

Η Επιτροπή έχει προτείνει ψηφιακά πιστοποιητικά για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν πλέον να παραλαμβάνουν και να επαληθεύουν τα ψηφιακά τους πιστοποιητικά COVID σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα ψηφιακά ή έντυπα πιστοποιητικά είναι δωρεάν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό εμβολιασμού, εξέτασης ή ανάρρωσης.

Το 2020 η Επιτροπή εξέδωσε τα εξής:

  • κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας εμπορευμάτων και βασικών υπηρεσιών,
  • καθοδήγηση για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, ιδιαίτερα στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των τροφίμων,
  • καθοδήγηση σχετικά με την υγεία, τον επαναπατρισμό και τις ρυθμίσεις για τη μετακίνηση των επιβατών κρουαζιερόπλοιων και των πληρωμάτων εμπορικών πλοίων,
  • προτάσεις για να διασφαλιστεί ότι τα τυχόν μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συντονίζονται και γνωστοποιούνται με σαφήνεια σε επίπεδο ΕΕ, με τη χρήση ενός σαφούς συνόλου χρωμάτων για την αναπαράσταση των κινδύνων και με σαφές σύνολο κανόνων. Ακόμη, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τις πρακτικές καραντίνας,
  • καθοδήγηση σχετικά με τους ταξιδιώτες που πρέπει να εξαιρούνται από τους προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς,
  • πρωτόκολλο διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων για την αεροπορία και έντυπο εντοπισμού επιβατών της ΕΕ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο εκπόνησης προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλείς μετακινήσεις.
reopen eu visual

Το Re-open EU παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή επανεκκίνηση της ελεύθερης κυκλοφορίας και του τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο του 2020 τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή Re-open EU. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με:

  • τα σύνορα,
  • τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα,
  • τους περιορισμούς στις μετακινήσεις,
  • τα μέτρα δημόσιας υγείας και ασφάλειας,
  • χάρτη με σαφή κωδικό χρωμάτων.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με μέτρα για την προώθηση έγκυρου περιεχομένου, τη βελτίωση της συνειδητοποίησης των χρηστών, καθώς και τον περιορισμό της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό και τις σχετικές διαφημίσεις.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 700 αφηγήματα παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό έχουν αποκαλυφθεί, δημοσιευτεί και διορθωθεί στον ιστότοπο www.EUvsDisinfo.eu. Η σελίδα της Επιτροπής για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό παρέχει επίσης υλικό για την κατάρριψη μύθων και τον έλεγχο των γεγονότων.

Η Επιτροπή αναπτύσσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και χρηματοδοτεί την έρευνα ώστε να συμβάλει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της αποπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό.

Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης συνεργάζονται στενά με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και με τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2019, καθώς και με διεθνείς εταίρους από την G7 και το ΝΑΤΟ.

A woman wearing a mask uses her phone

Στις 10 Ιουνίου 2020 η Επιτροπή παρουσίασε σειρά ενεργειών με σκοπό την ενίσχυση της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, όπως η τόνωση της στρατηγικής επικοινωνίας και της δημόσιας διπλωματίας στις άμεσα γειτονικές χώρες της ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η στήριξη σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους.

Οι ενέργειες αυτές τροφοδοτούν περαιτέρω το έργο της ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, και η Επιτροπή πρότεινε δύο νέα κείμενα τον Δεκέμβριο του 2020. Το πρώτο είναι το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, το οποίο ενισχύει περαιτέρω το έργο της Επιτροπής όσον αφορά την παραπληροφόρηση και την προσαρμογή στις εξελισσόμενες απειλές και χειραγωγήσεις, καθώς και τη στήριξη των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Το δεύτερο είναι ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες ο οποίος καθορίζει κανόνες που διασφαλίζουν μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά τον έλεγχο του περιεχομένου από την πλευρά των πλατφορμών, τις διαφημίσεις και τις αλγοριθμικές διαδικασίες.

Το μηνιαίο πρόγραμμα παρακολούθησης που θεσπίστηκε με τους υπογράφοντες τον κώδικα δεοντολογίας κατά της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο παρέχει πληροφορίες επίσης σχετικά με ενέργειες κατά της κακής πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Τον Μάρτιο του 2021 η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση του κώδικα σε διάφορους τομείς, ώστε να καταστεί ισχυρός, σταθερός και ευέλικτος.

Έγγραφα

15 ΙΟΥΝΊΟΥ 2021
The EU response to the coronavirus crisis

28 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2020
Factsheet - EU Coronavirus Response

19 ΙΟΥΝΊΟΥ 2020
Factsheet - EU medical and health support