Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ

Ένα ισχυρό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει αποτελέσει καθοριστικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη, με την έκδοση περισσότερων από 2,3 εκατομμυρίων πιστοποιητικών.

Το πιστοποιητικό, το οποίο καλύπτει τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, τον διαγνωστικό της έλεγχο και την ανάρρωση από αυτή, διευκόλυνε τις ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών, ενώ επίσης συνέβαλε καθοριστικά στη στήριξη του ευρωπαϊκού τουριστικού κλάδου που υπέστη σοβαρό πλήγμα.

Το πιστοποιητικό διευκόλυνε τις ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν τα κράτη μέλη επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας. Επιπλέον, επέτρεψε τη συντονισμένη άρση αυτών των περιορισμών μόλις κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό. Πράγματι, από τον Αύγουστο του 2022 έπαυσαν να ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εντός της ΕΕ.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αποτελεί επίσης επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο: έχει θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο για τις διεθνείς μετακινήσεις και αποτελεί το μοναδικό σύστημα που έχει εφαρμοστεί σε διεθνές επίπεδο. Από αυτό έχουν επωφεληθεί 51 χώρες σε τέσσερις ηπείρους. 

Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου 2021 και έληξε στις 30 Ιουνίου 2023. 

Ένα βήμα προς την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια

Την 1η Ιουλίου 2023 ο ΠΟΥ υιοθέτησε το σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 της ΕΕ για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα που θα προστατεύει τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο από υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές κατά της υγείας, περιλαμβανομένων των πανδημιών. Πρόκειται για τον πρώτο μηχανισμό του παγκόσμιου δικτύου του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας, με τον οποίο θα αναπτυχθεί ένα σύστημα παγκόσμιας επαλήθευσης υγειονομικών εγγράφων με σκοπό την παροχή καλύτερης υγείας για όλους.

Ο ΠΟΥ θα διευκολύνει τη διαδικασία αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της δικής του δομής, με πρώτη περίπτωση χρήσης τη σύγκλιση των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID-19. Η εν λόγω σύγκλιση θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση προτύπων της ΕΕ και την επικύρωση ψηφιακών υπογραφών για την πρόληψη της απάτης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ δεν θα έχει πρόσβαση σε υποκείμενα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία θα εξακολουθήσουν να εμπίπτουν στην αποκλειστική ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων.

Ψηφιακή εταιρική σχέση ΕΕ-ΠΟΥ

Για την εύκολη υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ από τον ΠΟΥ, καθώς και τη χρήση και περαιτέρω ανάπτυξή του, ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ψηφιακής υγείας.

Η σύμπραξη αυτή θα εστιάσει το έργο της στην τεχνική ανάπτυξη του συστήματος του ΠΟΥ καλύπτοντας σταδιακά πρόσθετες περιπτώσεις χρήσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ψηφιοποίηση του διεθνούς πιστοποιητικού εμβολιασμού ή προφύλαξης. Η επέκταση αυτών των ψηφιακών λύσεων θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλύτερη υγεία των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας

Το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας είναι ένα εθελοντικό σύστημα που μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να επικυρώνουν τα υγειονομικά τους έγγραφα και να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο.

Η ένταξη των κρατών μελών στο παγκόσμιο δίκτυο του ΠΟΥ για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας είναι προαιρετική. Η σύσταση του Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου 2023 ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να ενταχθούν στο σύστημα του ΠΟΥ και να συνεχίσουν να εκδίδουν, κατόπιν αιτήματος, πιστοποιητικά COVID-19.

Η Επιτροπή και ο ΠΟΥ έχουν συνάψει μη δεσμευτικό διοικητικό διακανονισμό. Ο διοικητικός διακανονισμός είναι τεχνικό έγγραφο το οποίο θέτει ως κοινό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΠΟΥ τη μεταξύ τους συνεργασία για την υιοθέτηση του πλαισίου για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και την περαιτέρω ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας. 

Χρονολόγιο

  1. 1 Ιουλίου 2023

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υιοθετεί το σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 της ΕΕ για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα που θα προστατεύει τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο από υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές κατά της υγείας, περιλαμβανομένων των πανδημιών.

  2. 30 Ιουνίου 2023

    Λήγει ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

  3. 13 Δεκεμβρίου 2022

    Το Συμβούλιο εκδίδει αναθεωρημένη σύσταση για την άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της ΕΕ.

  4. 29 Ιουνίου 2022

    Παράταση της ισχύος του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου 2023. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές και θα αναγνωρίζουν επιπλέον είδη τεστ ανίχνευσης αντιγόνου.

  5. 29 Μαρτίου 2022

    Νέοι κανόνες που εξαιρούν τους ανηλίκους από την περίοδο αποδοχής 9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

  6. 22 Φεβρουαρίου 2022

    Τα πιστοποιητικά ανάρρωσης μπορούν να εκδίδονται με βάση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

  7. 25 Ιανουαρίου 2022

    Το Συμβούλιο εκδίδει αναθεωρημένη σύσταση σχετικά με μέτρα που διασφαλίζουν τον συντονισμό των ασφαλών ταξιδιών στην ΕΕ, με βάση την ατομική κατάσταση των ταξιδιωτών και όχι πλέον την περιοχή προέλευσης.

  8. 21 Δεκεμβρίου 2021

    Η Επιτροπή εκδίδει κανόνες με τους οποίους θεσπίζεται δεσμευτική 9μηνη περίοδος αποδοχής των πιστοποιητικών εμβολιασμού για μετακινήσεις εντός της ΕΕ.

  9. 1 Ιουλίου – 12 Αυγούστου 2021

    Περίοδος σταδιακής εφαρμογής: εάν ένα κράτος μέλος δεν είναι ακόμη έτοιμο να εκδώσει το νέο πιστοποιητικό στους πολίτες του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μορφότυποι που θα πρέπει να γίνονται αποδεκτοί στα άλλα κράτη μέλη.

  10. 1 Ιουλίου 2021

    Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή σε ολόκληρη την ΕΕ.

  11. μέσα Ιουνίου 2021

    Αναθεωρημένη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

  12. 1–30 Ιουνίου 2021

    Στάδιο προθέρμανσης: τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινήσουν το πιστοποιητικό σε προαιρετική βάση, υπό τον όρο ότι είναι έτοιμα να εκδίδουν και να επαληθεύουν πιστοποιητικά και διαθέτουν την αναγκαία νομική βάση.

  13. 1 Ιουνίου 2021

    Τίθεται σε λειτουργία η πύλη της ΕΕ (διασύνδεση των εθνικών συστημάτων).

  14. 20 Μαΐου 2021

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

  15. 7 Μαΐου 2021

    Η Επιτροπή ξεκίνησε την πιλοτική δοκιμή της υποδομής διαλειτουργικότητας της ΕΕ (πύλη της ΕΕ) που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των πιστοποιητικών ΕΕ.

  16. 22 Απριλίου 2021

    Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στο δίκτυο eHealth συμφώνησαν σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες προσδιορίζουν τις κύριες τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή του συστήματος. Η συμφωνία αυτή ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής σε επίπεδο ΕΕ.

  17. 14 Απριλίου 2021

    Το Συμβούλιο ενέκρινε την εντολή του για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση.

  18. 17 Μαρτίου 2021

    Η Επιτροπή πρότεινε νομοθετικό κείμενο για τη θέσπιση κοινού πλαισίου που θα διέπει ένα πιστοποιητικό της ΕΕ.

  19. 27 Ιανουαρίου 2021

    Εγκρίθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαλειτουργικότητας των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, βάσει των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στο δίκτυο eHealth από τον Νοέμβριο του 2020.

Έγγραφα