Αντιμετώπιση της πανδημίας
Μετά από περισσότερα από 3 χρόνια, στις 5 Μαΐου 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η νόσος COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Η πανδημία COVID-19 έπληξε μεν σοβαρά τους ανθρώπους, την κοινωνία μας και την οικονομία μας, αλλά την ξεπεράσαμε επιτυχώς χάρη στη συνεργασία, την αποφασιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την επιστήμη και την καινοτομία. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην ανταλλαγή ιατρικών εφοδίων, την περίθαλψη ασθενών, τη βοήθεια για τον επαναπατρισμό αποκλεισμένων πολιτών και την ανάκαμψη των οικονομιών μας μας βοήθησε να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας και να ξεπεράσουμε την πανδημία. Βοήθησε την ΕΕ να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να προχωρήσει στην πράσινη και την ψηφιακή, δίκαιη μετάβαση.
Η αποφασιστική δράση της ΕΕ
Η αποφασιστική δράση από το 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, απέδωσε καρπούς. Πάνω από το 80 % του πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής έως και 4,2 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για τους Ευρωπαίους πολίτες και για να βοηθήσει τρίτες χώρες.
Η ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε, γεγονός που κατέστη δυνατό λόγω της ταχείας διάθεσης εμβολίων και των πρωτοφανών μέτρων οικονομικής τόνωσης που θεσπίστηκαν σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο. Η άμεση δράση της Επιτροπής συνέβαλε στην άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ σε συνδυασμό με το NextGenerationEU, ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους άνω των 800 δισ. ευρώ με στόχο να συμβάλει στην αποκατάσταση των άμεσων οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Από την έξαρση της νόσου COVID-19 στις αρχές του 2020, η ΕΕ κινητοποίησε 53,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη περισσότερων από 140 χωρών-εταίρων στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», για την αντιμετώπιση των αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία και των συνεπειών της. Η στήριξη συνδύασε πόρους από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Επιπλέον, από νωρίς, η ΕΕ προσπάθησε να εγγυηθεί ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 για όλους, οργανώνοντας την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό και στηρίζοντας τον COVAX, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έγιναν κορυφαίος επενδυτής στον COVAX, με περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για τη διάθεση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η ΕΕ υποστήριξε επίσης, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», την ανάπτυξη τοπικής ικανότητας παρασκευής εμβολίων στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Σημαντικότερα γεγονότα της αντίδρασης στον κορονοϊό Χρονολόγιο της δράσης της ΕΕ