Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτελεί το έργο της βασιζόμενη σε διάφορες αρχές: τη διαφάνεια, τη δεοντολογική συμπεριφορά, τις ίσες ευκαιρίες, την πολυγλωσσία, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Διαφάνεια
Δεδομένου ότι η διαφάνεια αποτελεί βασική αρχή της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει ότι οι πολίτες, οι ενδιαφερόμενοι φορείς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συναφή, επικαιροποιημένα δεδομένα και πληροφορίες. Η Επιτροπή δημοσιεύει πληροφορίες, για παράδειγμα, σχετικά με τις διαβουλεύσεις, τα μητρώα συμφερόντων, τις εργασίες των επιτροπών και των ομάδων εμπειρογνωμόνων, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τους δικαιούχους ενωσιακής χρηματοδότησης. Η διαφάνεια συμβάλλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στη νομιμότητα των πολιτικών, νομοθετικών και διοικητικών διαδικασιών της Ένωσης.
Δεοντολογία και χρηστή διοίκηση
Τόσο οι επίτροποι όσο και το προσωπικό της Επιτροπής έχουν καθήκον να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Όλοι λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων που διέπουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά τη δεοντολογία και την ακεραιότητα.
Η Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηστή διοίκηση στις σχέσεις της με το κοινό. Στόχος της είναι να κατοχυρωθεί στην πράξη το δικαίωμα των πολιτών στη χρηστή διοίκηση και να αποτραπεί κάθε περίπτωση κακοδιοίκησης.
Ένας σύγχρονος χώρος εργασίας
Η στρατηγική της Επιτροπής για τους ανθρώπινους πόρους παρουσιάζει ένα όραμα για έναν σύγχρονο και ευέλικτο οργανισμό που επιτυγχάνει αποτελέσματα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο προς όφελος όλων των Ευρωπαίων. Προσφέρει ικανοποιητικές σταδιοδρομίες σε κορυφαία ταλέντα από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Με την ψηφιακή στρατηγική της, η Επιτροπή έχει θεσπίσει το πλαίσιο για συνεχή ψηφιακό μετασχηματισμό. Προωθεί ένα όραμα για μια ψηφιακή Επιτροπή με συμμετοχή και διασύνδεση των ανθρώπων, των δεδομένων, των διαδικασιών και της τεχνολογίας.
Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να πρωτοστατήσει στη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία, καταρτίζοντας ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030. Έδωσε μια υπόσχεση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα και δεσμεύτηκε να μειώσει σταδιακά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 60 % σε σύγκριση με το 2005.
Προτεραιότητα στον άνθρωπο — Εκσυγχρονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής