Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI) ενεργοποιήθηκε το 2020 κατά το πρώιμο στάδιο της κρίσης του κορονοϊού. Στόχος του ήταν να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού καλύπτοντας τις ανάγκες με στρατηγικό και συντονισμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και παρέμεινε σε ισχύ έως τον Ιανουάριο του 2022.
Μεταφορά ειδών ζωτικής ανάγκης, υγειονομικού προσωπικού και ασθενών
Μέρος της συνολικής χρηματοδότησης του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης διατέθηκε στη δέσμη μέτρων για την κινητικότητα, η οποία παρείχε στήριξη για:
Μεταφορά ιατρικών ειδών εκεί όπου ήταν περισσότερο αναγκαία, με τη χρηματοδότηση της μεταφοράς ειδών συνδρομής και ανακούφισης προς κράτη μέλη της ΕΕ και μεταξύ αυτών.
Μεταφορά ασθενών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ ή από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε γειτονικές χώρες. Αυτό επέτρεπε τη χρήση του εφεδρικού δυναμικού και ανακούφιζε τις υπηρεσίες υγείας που διέτρεχαν τον κίνδυνο ασφυξίας. Εξασφάλιζε επίσης θεραπεία για όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς.
Μεταφορά ιατρικού προσωπικού και κινητών υγειονομικών ομάδων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και προς την ΕΕ από άλλες γειτονικές χώρες, ώστε να παρέχεται ιατρική βοήθεια στα άτομα που την χρειάζονταν περισσότερο.
Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση διατέθηκε επιπλέον της στήριξης που είχε χορηγηθεί ήδη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης και της προμήθειας εξοπλισμού προστασίας στο πλαίσιο του rescEU.
Κατά την ενεργοποίηση του ESI, η Επιτροπή διέθεσε περισσότερα από 164 εκατ. ευρώ για τις μεταφορές φορτίων ιατρικών ειδών, εμβολιαστικού εξοπλισμού και φαρμακοθεραπευτικών μέσων, καθώς και 9 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ιατρικών ομάδων και ασθενών.
Συνολικά, η βοήθεια αυτή στήριξε περισσότερες από 2 000 επιχειρήσεις αεροπορικώς, οδικώς και διά θαλάσσης. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη μέσα ατομικής προστασίας και ιατρικός εξοπλισμός για να σωθούν ζωές, καθώς και 515 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 135 ασθενείς.
Ρομπότ για την απολύμανση σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία
Η Επιτροπή διέθεσε 12 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για τη δωρεά 305 ρομπότ απολύμανσης χώρων με υπεριώδη ακτινοβολία σε 27 κράτη μέλη. Τα ρομπότ απολυμαίνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών γρήγορα και με ασφάλεια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην άμβλυνση της πίεσης που ασκείται στο προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα παρέχουν στους ασθενείς μεγαλύτερη προστασία έναντι λοιμώξεων από παθογόνους παράγοντες.
Κατάρτιση υγειονομικού προσωπικού σε δεξιότητες εντατικής θεραπείας
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 2,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης για την κατάρτιση μιας πολυεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών του τομέα της υγείας με σκοπό τη στήριξη και την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας. Το πρόγραμμα διήρκεσε 8 μήνες και εκπαίδευσε 17 000 άτομα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε 700 νοσοκομεία σε ολόκληρη την ΕΕ. Το υγειονομικό προσωπικό που δεν ασχολείται τακτικά με την περίθαλψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας απέκτησε σχετικές ιατρικές δεξιότητες. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση του διαθέσιμου προσωπικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης για ταχεία, προσωρινή και σημαντική αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας.
Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ
Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θεσπίστηκε την 1η Ιουλίου 2021. Ήδη στις 17 Μαρτίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ το οποίο θα διευκόλυνε την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 η Επιτροπή χορήγησε επιχορηγήσεις σε 20 κράτη μέλη συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ για την αγορά διαγνωστικών τεστ για τη νόσο COVID-19, προκειμένου να διευκολυνθεί η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.
Διασφάλιση διαλειτουργικότητας
Η Επιτροπή κινητοποίησε περίπου 16 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης με σκοπό τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την έκδοση και την επαλήθευση διαλειτουργικών πιστοποιητικών που αποδεικνύουν εμβολιασμό κατά της COVID-19, αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ ή ανάρρωση από τη νόσο.
Η Επιτροπή, βασιζόμενη στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πύλης Ομοσπονδοποίησης (EFGS), η οποία χρησιμοποιείται για την διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εθνικών εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων για κινητές συσκευές, δημιούργησε την πύλη της ΕΕ. Η τελευταία έγινε η ασφαλής ψηφιακή υποδομή η οποία συνδέει τα εθνικά συστήματα ασφαλούς επαλήθευσης των διαλειτουργικών πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ. Ύστερα από μια επιτυχημένη πιλοτική φάση, η πύλη της ΕΕ τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουνίου 2021, και κατέστησε δυνατή την επαλήθευση των πιστοποιητικών σε όλες τις χώρες.
Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ
Σύνδεση εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών για κινητές συσκευές σε διασυνοριακό επίπεδο
22 χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ ανέπτυξαν εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων για κινητές συσκευές ώστε να σπάσει η αλυσίδα των λοιμώξεων από τον κορονοϊό και να σωθούν ζωές. Οι χώρες αυτές και η Επιτροπή συνεργάστηκαν για να διασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα των εν λόγω εφαρμογών σε διασυνοριακό επίπεδο. Οι 19 από τις 22 χώρες ήταν συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πύλης Ομοσπονδοποίησης (EFGS) και, κατ’ επέκταση, μεταξύ τους.
Περίπου 10 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της διαλειτουργικότητας των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων για κινητές συσκευές. Από το ποσό αυτό, 7 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση της EFGS — της πανευρωπαϊκής πύλης που κατέστησε δυνατή την εν λόγω διασυνοριακή διαλειτουργικότητα, και 3 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την υποστήριξη των κρατών μελών όσον αφορά την προσαρμογή των εθνικών τους εφαρμογών και συστημάτων ώστε να συνδεθούν με την υπηρεσία της πύλης διαλειτουργικότητας.
Εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για κινητές συσκευές στα κράτη μέλη της ΕΕ
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
- Η αντιμετώπιση του κορονοϊού από την Επιτροπή στον τομέα της δημόσιας υγείας.
- Μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης — Ερωτήσεις και Απαντήσεις.
- Μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης: νομική βάση (2016) και ενεργοποίηση (2020).
- Κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα ιατρικού εξοπλισμού της Επιτροπής