Skip to main content

Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz

Az eszközről röviden

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz a szükségletek stratégiai és összehangolt, európai szintű kezelése révén segíti a tagállamokat a koronavírus-járvány leküzdésében.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz a szolidaritás elvének alapján egységbe fogja az erőfeszítéseket és összevonja az erőforrásokat, hogy gyorsan fedezni lehessen a közös stratégiai szükségleteket. Az eszköz segít enyhíteni a világjárvány közvetlen következményeit, és előre jelezni a helyreállítással kapcsolatos szükségleteket.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz által finanszírozott intézkedésekkel kapcsolatos legfrissebb információkat ezen az oldalon tesszük közzé.

Oltóanyagok

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásainak jelentős része azt hivatott biztosítani, hogy a vakcinagyártókkal kötött előzetes beszerzési megállapodások alapján elegendő mennyiségű biztonságos és hatásos oltóanyag álljon az uniós országok rendelkezésére. Ez része az Európai Bizottság oltóanyag-stratégiájának.

Kezelések

Veklury

Az Európai Bizottság két szerződést írt alá a Gilead gyógyszeripari vállalattal a remdesivir hatóanyagú Veklury gyógyszer terápiás kiszereléseinek lekötéséről. Az összesen 70 millió euró értékű szerződések pénzügyi hátterét a Bizottság Szükséghelyzeti Támogatási Eszköze biztosította. A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a Covid19 kezelésére. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásaiból mintegy 37 000, súlyos koronavírus-tüneteket mutató beteget kezeltek. A 200 000 Veklury-ampullát több részletben szállították ki a tagállamoknak és az Egyesült Királyságnak 2020 augusztusa és októbere között.

Plazmaferézises berendezések

2021. január 11-én a Bizottság ismertette azt a 24, felhívás útján kiválasztott projektet, amelyek célja a Covid19-betegségből meggyógyult donorok vérplazmájának gyűjtése, valamint a felkészültség javítása arra az esetre, ha a járvány kiújulása miatt gyors gyűjtésre lesz ismét szükség. E cél elérése érdekében a projektek uniós támogatással új programokat hoznak létre, vagy már jelenleg is működő programokat bővítenek ki. A 14 tagállamban és az Egyesült Királyságban megvalósuló országos és regionális szintű projekteknek az esetek többségében az a küldetésük, hogy szétosszák a rendelkezésre álló forrásokat a helyi vér- és vérplazmagyűjtő központok között (melyek száma meghaladja a 150-et).

Eredetileg más célra használt gyógyszerek klinikai tesztelése

2020. november 13-án a Bizottság bejelentette, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből egymillió euró összegű uniós támogatásban fogja részesíteni azt a klinikai vizsgálatot, mely a raloxifén Covid19 elleni felhasználására irányul. A Horizont 2020 programból támogatott Exscalate4CoV projekt kutatói ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a raloxifén, mely jelenleg a csontritkulás megelőzésére és kezelésére szolgál, ígéretesnek bizonyulhat a koronavírusos betegek kezelésében. A 450 fő részvételével zajló klinikai vizsgálat arra hivatott választ adni, hogy a raloxifén mennyire hatékony és biztonságos, illetve alkalmas-e arra, hogy megakadályozza a koronavírus sokszorozódását a sejtekben és csökkentse a fertőzőképesség átlagos időtartamát olyan Covid19-betegeknél, akiknek még nincsenek súlyos tünetei.

Tesztelés

Antigéngyorstesztek

A tesztelés kulcsfontosságú a koronavírus terjedésének megfékezésében. Az Európai Bizottság 100 millió eurót mozgósított a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásaiból több mint 20 millió antigéngyorsteszt-készlet közvetlen beszerzésére, melyekből 24 tagállam részesül. A tesztkészletek kiszállítása 2021 februárjában kezdődött.

A tesztelési kapacitás megerősítése a tagállamokban

2020. november 18-án az Európai Bizottság megállapodást írt alá a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC). A megállapodás értelmében 35,5 millió euró fog rendelkezésre állni a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből az EU-beli Covid19-tesztelési kapacitás növelésére. A finanszírozás azt a célt szolgálja, hogy az érintett dolgozók képzésben részesüljenek a – különösen a mobil berendezések segítségével elvégzett – mintavételezéssel, elemzéssel és teszteléssel kapcsolatban. A finanszírozásnak köszönhetően a Vöröskereszt mobil tesztelő csoportjai a mintavételhez és a tesztek elvégzéséhez szükséges berendezések, laboratóriumi eszközök és reagensek használatával támogatni tudják a nemzeti hatóságok munkáját.

Alapvető eszközök, egészségügyi szakemberek és betegek szállítása

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz mobilitási csomagja emellett támogatást nyújt a következőkhöz:

Egészségügyi termékek eljuttatása oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van, a segítségnyújtást szolgáló eszközök és segélyszállítmányok uniós tagállamokba, illetve tagállamok között történő szállításának finanszírozása révén

Betegek áthelyezése az EU-n belül vagy uniós tagállamokból szomszédos országokba, hogy a lehető legtöbb ember ellátásban részesüljön, ha fennáll a kockázata, hogy valamelyik tagállam egészségügyi ellátórendszere nem lesz képes megbirkózni a helyzettel

Egészségügyi dolgozók és mobil orvoscsoportok szállítása uniós tagállamok között és szomszédos országokból az EU-ba, hogy a szakemberek segíteni tudják az ellátást ott, ahol erre a legnagyobb szükség van

Ez a finanszírozási lehetőség kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már most is rendelkezésre álló támogatást, valamint a rescEU-tartalékból célba juttatott védőeszköz-szállítmányokat.

A Bizottság 78 segítségnyújtási kérést kapott húsz tagállamtól és az Egyesült Királyságtól, amelyek közül 60 egészségügyi cikkek, oltással kapcsolatos felszerelések és terápiás készítmények szállítására, 18 pedig betegek áthelyezésére, illetve orvosi csapatok küldésére vonatkozott.  A Bizottság több mint 173 millió eurót különített el ezeknek a műveleteknek a finanszírozására.

A Bizottság 164 millió euró pénzügyi támogatást nyújtott húsz tagállamnak és az Egyesült Királyságnak alapvető felszerelések szállításához 2020. április óta. Ennek részeként 14,6 millió eurót juttatott hat tagországnak Covid19-oltással kapcsolatos felszerelések és a koronavírus-fertőzés kezelését célzó terápiás készítmények szállításához, részben vissza nem térítendő támogatás formájában, részben a Bizottsággal szerződött közvetítő révén.

Ennek a segítségnek köszönhetően több mint ezer légi járattal, valamint további ötszáz esetben szárazföldi és tengeri úton sikerült célba juttatni életmentő egyéni védőeszközöket, tesztkészleteket és orvosi berendezéseket szerte Európában.

2021. novemberben az Európai Bizottság újabb 2,9 millió eurót különített el betegek, illetve egészségügyi szakemberek és csapatok szállításával kapcsolatos műveletekre. Ezzel 9 millióra emelkedett az ilyen típusú műveletekre fordított összeg nagysága.

E projektek révén az Európai Bizottság összesen hozzávetőleg 450 egészségügyi dolgozó más országban történő bevetését és 350 beteg áthelyezését segítette.

Alapvető egészségügyi termékek

A Bizottság közel 100 millió eurót bocsátott rendelkezésre alapvető egészségügyi termékek, például egyéni védőeszközök és gyógyszerek beszerzésére, hogy segítse a Covid19 megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítéseket. Ebből az összegből az említett termékek és eszközök minőségének szavatolását és helyes használatát célzó szolgáltatások is beszerezhetők.

Egyéni védőeszközök: A Bizottság az egészségügyi dolgozók védelmére 10 millió maszkot vásárolt, melyeket 2020. július és szeptember között szállítottak ki 19 tagállamba.

Kezelések: Az alapvető egészségügyi termékeket támogató eszközzel finanszírozták a remdesivir hatóanyagú Veklury gyógyszer terápiás kiszereléseinek beszerzését is (lásd fent). A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a Covid19 kezelésére.

Kórházak fertőtlenítése UV-robotokkal EU-szerte

A Bizottság 12 millió eurót különített el a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből 200 UV-robot beszerzésére. A robotok ibolyántúli (UV) sugárzással mindössze 15 perc alatt fertőtleníteni tudnak egy átlagos kórtermet. Alkalmazásukkal számottevően csökkenteni lehet a fertőzések kockázatát és a koronavírus terjedését. A készülékeket 2021. február 26-án kezdték el szétosztani, amikor is 12 tagállam mintegy 30 robotot kapott. 2021. szeptember 21-én a Bizottság leszállította a 200. fertőtlenítő robotot, mégpedig Spanyolországba, a barcelonai Corporació Sanitària Parc Taulí kórháznak. Ezen túlmenően a Bizottság további 100 robot beszerzéséről állapodott meg, így összesen 300 fertőtlenítő robot kerül majd kiszállításra a tagállamokba.

Egészségügyi szakemberek intenzívterápiás-képzése

Az Európai Bizottság 2,5 millió eurót tett elérhetővé a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből egészségügyi szakemberek képzésére, hogy az intenzív osztályok multidiszciplináris szakembergárdával gazdagodjanak. A 8 hónapos program révén EU-szerte 700 kórházban 17 000 orvost és ápolót képeztek ki. A program olyan szakembereknek nyújtott képzést, akik rendes körülmények között nem intenzív osztályon dolgoznak. A cél az volt, hogy rendelkezésre álljanak olyan szakemberek, akiket szükség esetén átmeneti jelleggel gyorsan és nagy számban be lehet vetni intenzív osztályokon. A képzési anyagokat az EU meg fogja osztani az azokra igényt tartó harmadik országokkal, hogy segítsen nekik felkészülni az intenzív orvosi ellátásban dolgozók létszámának gyors bővítésére arra az esetre, ha a Covid19-járvány újabb hullámaival vagy más egészségügyi válsághelyzettel kell szembenézniük.

Uniós digitális Covid-igazolvány

Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1-jén lépett hatályba. Az Európai Bizottság már 2021. március 17-én javaslatot terjesztett elő az uniós digitális Covid-igazolvány létrehozására annak érdekében, hogy a világjárvány alatt megkönnyítse a polgárok Unión belüli biztonságos szabad mozgását.

2021. szeptember 27-én a Bizottság vissza nem térítendő támogatást ítélt meg 20 tagállamnak összesen 95 millió euró értékben koronavírus-diagnosztikai tesztkészletek vásárlására, hogy elősegítse az uniós digitális Covid-igazolvány minél szélesebb körű alkalmazását. A tesztelés a folyamatban lévő koronavírus-oltási kampányokat hivatott kiegészíteni EU-szerte. A Bizottság elkötelezett aziránt, hogy megkönnyítse a gyors és pontos koronavírustesztekhez való hozzáférést azok számára, akik még nincsenek teljesen beoltva, illetve akik egészségügyi okból nem kaphatnak védőoltást.

A Bizottság 2021 októberében kiadta az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetéséről szóló első jelentését.

Az interoperabilitás biztosítása

A Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében mintegy 16 millió eurót mozgósított annak az infrastruktúrának a kialakítására, amely a Covid19 elleni védőoltást, a negatív teszteredményt vagy Covid19-ből történő felgyógyulást igazoló interoperábilis igazolványok kiállításához és ellenőrzéséhez szükséges.

Az EU korábban már létrehozott egy digitális infrastruktúrát, az európai egyesítőportált, amely lehetővé teszi a tagállamok kontaktkövető és figyelmeztető mobilalkalmazásai közötti adatcserét. A Bizottság az ebből a rendszerből leszűrt tapasztalatokra építve fejlesztette ki azt az európai átjárószolgáltatást, amely a tagállami rendszereket összekötve biztosítja EU-szerte az interoperábilis igazolványok megbízható ellenőrzését. A sikeres kísérleti szakaszt követően az uniós átjáró 2021. június 1-jén kezdte meg működését. Az átjárónak köszönhetően az igazolványokat bármelyik tagállamban ellenőrizni lehet.

A Bizottság további egymillió eurót bocsát rendelkezésre a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből tagállamonként, hogy segítse őket csatlakozni az átjárószolgáltatáshoz.

Uniós digitális Covid-igazolvány

Az egyes tagállamok kontaktkövető rendszereinek összekapcsolása

A koronavírus elleni küzdelemben a tagállamok többsége az ország területére kiterjedő kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazást vezetett be, vagy tervez bevezetni. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből mintegy 10 millió euró áll rendelkezésre e nemzeti kontaktkövető rendszerek összekapcsolására, mely elősegíti a bennük rejlő lehetőségek jobb kiaknázását. Uniós szintű kontaktkövetéssel jobban gátat lehet vetni a vírus terjedésének határokon átívelően is, ezáltal pedig életeket lehet menteni.

Az interoperabilitást biztosító átjárószolgáltatás az egész EU-ra kiterjedően biztosítani fogja a tagállami kontaktkövető alkalmazások közötti biztonságos információcserét, mely decentralizált architektúrán és a személyes adatok magas szintű védelmén alapul. A sikeres kísérleti szakaszt követően a rendszer október 19-én kezdte meg működését.

Ez idáig 17 országos mobilalkalmazást kapcsoltak rá a rendszerre. Ezeket az appokat EU-szerte összesen 67 milliószor töltötték le. Hamarosan újabb országok koronavírus-kontaktkövető alkalmazásaival fog bővülni az uniós szintű rendszer.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből összesen 3 millió eurót kapnak a tagállamok arra, hogy mobilalkalmazásaikat és azok hátterkiszolgálóit átalakítsák, és így használni tudják az appok együttműködtethetőségét biztosító átjárószolgáltatást. Eddig 13 tagállam részesült ilyen támogatásban.

Kontaktkövető mobilalkalmazások az EU tagállamaiban

Hasznos linkek

Dokumentumok

 

2 ÁPRILIS 2020
Covid19 – Gazdasági csomag – A szükséghelyzeti támogatás aktiválása
magyar
(143.66 KB - HTML)
Letöltés

 

2 ÁPRILIS 2020
Covid19 – Gazdasági csomag – DAB 2/2020 – Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz
magyar
(204.93 KB - HTML)
Letöltés

 

2 ÁPRILIS 2020
Covid19 – Gazdasági csomag – A rendkívüli tartalék igénybevétele – A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz újbóli működésbe léptetése
magyar
(149.55 KB - HTML)
Letöltés