Skip to main content

​​​Akadálymentesítési nyilatkozat​

​​Az Európai Bizottság honlapja​​

Ez a nyilatkozat a következő tartományban közzétett tartalomra vonatkozik: „https://commission.europa.eu”.  

A nyilatkozat más, az említett tartomány altartományaiban közzétett tartalmakra és webhelyekre nem alkalmazandó. Ez utóbbi webhelyek és tartalmak saját akadálymentesítési nyilatkozattal rendelkeznek.  

Ezt a webhelyet az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága kezeli. Úgy alakították ki, hogy minél többen – köztük a fogyatékossággal élő személyek is – használni tudják. 

A honlapon: 

 • lehetőség van problémamentes nagyításra 200%-ig; 

 • a webhely nagy része bejárható kizárólag billentyűzet használatával; 

 • a webhely nagy része bejárható korszerű képernyőolvasó és beszédfelismerő szoftver használatával (számítógépen és telefonon egyaránt). 

Ezt a webhelyet úgy terveztük, hogy megfeleljen a honlapokra és mobilalkalmazásokra vonatkozó EN 301 549 műszaki szabvány 3.2.1-es verziójának, amely szorosan követi a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1-es verziójának „AA” szintjét. 

Megfelelőségi állapot  

Ez a webhely részben megfelel az EN 301 549 műszaki szabvány 3.2.1-es verziójának és a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1-es verziójában meghatározott „AA” szintnek. A témáról bővebben a „Nem akadálymentes tartalom” című részben lehet tájékozódni. 

A webhelyet legutóbb 2021. november 4-én teszteltük. 

A nyilatkozat elkészítése 

Ez a nyilatkozat 2022. július 8-án készült. 

A nyilatkozat az érintett weboldalak reprezentatív mintájának felülvizsgálatán alapul, melyet (az Akadálymentességi Szakértők Nemzetközi Szövetsége (IAAP) által elismert) akadálymentesítési szakértő végzett, manuális és automatizált tesztelés kombinációját használva. 

Visszajelzés

Az Európai Bizottság honlapjának akadálymentességével kapcsolatos visszajelzéseit örömmel fogadjuk. Ha akadálymentességi problémákba ütközik, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot! 

 • Telefon: 00 800 6 7 8 9 10 11 

 • Kapcsolatfelvételi űrlap: Írjon nekünk! (Kérjük, ne tüntessen fel az űrlapon érzékeny információkat, pl. személyes pénzügyi információkat, egészségével kapcsolatos információkat, illetve más érzékeny témával kapcsolatos adatokat.).  

A Bizottság illetékes szervezeti egységéhez beérkezett visszajelzéseket igyekszünk 15 munkanapon belül megválaszolni.  

Kompatibilitás böngészőkkel és támogató-segítő technológiákkal 

Az Európai Bizottság webhelyét úgy terveztük, hogy kompatibilis legyen a következő támogató-segítő technológiákkal: 

 • a Microsoft Edge, a Google Chrome, a Mozilla Firefox, az Apple Safari és a Brave böngészők legfrissebb verziói; 

 • együtt használva a JAWS, az NVDA, a VoiceOver és a TalkBack legfrissebb verzióival. 

Műszaki előírások

Az Európai Bizottság webhelyének akadálymentessége a következő, az Ön számítógépén telepített webböngészők és támogató technológiák vagy beépülő modulok egyedi kombinációjával együttműködő technológiák segítségével valósul meg: 

 • HTML 

 • WAI-ARIA 

 • CSS 

 • JavaScript 

Nem akadálymentes tartalom 

Bár igyekszünk minden megtenni azért, hogy az Európai Bizottság webhelye akadálymentes legyen, tisztában vagyunk azzal, hogy vannak még hiányosságok. Ezek megszüntetésén folyamatosan dolgozunk. Az alábbiakban bemutatjuk az ismert hiányosságokat és a lehetséges megoldásokat. Ha olyan problémát tapasztal, amely nem szerepel a felsorolásban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. 

Az Európai Bizottság webhelyének ismert hiányosságai: 

 1. Videólejátszó – billentyűzetes vezérlés: Tudomásunk van néhány, a videólejátszónk billentyűzetes vezérlésével kapcsolatos problémáról (a menüpontok közötti tabulátoros léptetés nem a megfelelő sorrendben történik; a menüben csak a Tab billentyűvel lehet váltani a feliratozási nyelvek között, a nyílbillentyűkkel nem). Ezt a problémát a tervek szerint 2023. március végéig megoldjuk. 
 2. Ábrák és grafikonok – színhasználat: A webhelyen található egyes ábrák és grafikonok kizárólag színek segítségével közölnek információkat, ami zavaró lehet a színtévesztő felhasználók számára. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. március végéig megoldjuk. 
 3. Ábrák és grafikonok – helyettesítő szöveg: Az ábrák és a grafikonok nem érhetők el akadálymentesen a képernyőolvasót használók számára, mivel azokhoz nem tartozik megfelelő helyettesítő szöveg. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. március végéig megoldjuk. 
 4. Térképek: A térképek tartalmához nem minden esetben tartozik a látássérülteket segítő helyettesítő szöveg. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. március végéig megoldjuk.