Siirry pääsisältöön

Hätätilanteen tukiväline

  • Sisältö arkistoitu

    Tämän osion verkkosivuja ei enää päivitetä. Sisältö kuvastaa vain julkaisuhetken tilannetta ja voi olla vanhentunutta.

Hätätilanteen tukiväline otettiin käyttöön vuonna 2020 covid-19-kriisin alkuvaiheessa. Siitä myönnettiin EU-maille tukea koronaviruspandemiaan liittyviin toimiin, jotta ilmenneisiin tarpeisiin voitiin vastata strategisesti ja koordinoidusti EU:n tasolla. Tukiväline oli käytössä tammikuuhun 2022 asti.  

Välttämättömien tarvikkeiden, lääkintäryhmien ja potilaiden kuljetus

Osa hätätilanteen tukivälineen kokonaisrahoituksesta osoitettiin sen liikkuvuuspakettiin, josta tuettiin seuraavia toimia: 

  • Emergency kit

    lääkintätarvikkeiden rahtikuljetus sinne, missä niitä eniten tarvittiin (rahoittamalla avustustarvikkeiden rahtikuljetuksia EU-maihin ja maasta toiseen) 

  • Protective equipment

    potilaiden siirtäminen EU-maiden välillä tai EU:n naapurimaihin, jotta voitiin hyödyntää käyttämätöntä kapasiteettia, vähentää terveyspalvelujen ylikuormittumisen vaaraa ja antaa hoitoa mahdollisimman monille potilaille 

  • Advisory group

    hoitohenkilöstön ja liikkuvien lääkintäryhmien kuljettaminen EU-maiden välillä ja naapurimaista EU:hun, jotta ihmisiä voitiin auttaa siellä, missä tarve oli suurin. 

     

Tämä rahoitus täydensi EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta myönnettyä tukea ja rescEU-valmiusvaraston henkilönsuojaintoimituksia. 

Hätätilanteen tukivälineen käytön aikana komissio osoitti yli 164 miljoonaa euroa lääkintätarvikkeiden rahtikuljetuksiin, rokotuksiin liittyviin laitteisiin ja hoitoihin sekä 9 miljoonaa euroa lääkintäryhmien kuljetuksiin ja potilaiden siirtoihin.  

Tukea annettiin kaikkiaan yli 2 000:een lento-, maa- ja merioperaatioon, joiden avulla tuotiin henkilönsuojaimia ja lääkinnällisiä laitteita Eurooppaan ja lisäksi kuljetettiin 515 terveydenhuollon työntekijää ja 135 potilasta. 

UV-desinfiointirobotteja Euroopan sairaaloihin

Euroopan komissio osoitti hätätilanteen tukivälineestä 12 miljoonaa euroa 305 UV-desinfiointirobotin hankintaan sairaaloihin eri puolilla EU:ta.  Robotit desinfioivat normaalikokoisen potilashuoneen nopeasti ja turvallisesti. Näin ne auttavat lievittämään sairaalahenkilöstöön kohdistuvaa painetta ja tarjoamaan potilaille paremman suojan tartunnoilta.   

Terveydenhoitohenkilöstön tehohoitokoulutus

Komissio osoitti elokuussa 2020 hätätilanteen tukivälineestä 2,5 miljoonaa euroa terveydenhoitohenkilöstön kouluttamiseen tehohoitoyksiköiden tukitehtäviä varten. Kahdeksan kuukautta kestäneeseen koulutusohjelmaan osallistui 17 000 lääkäriä ja hoitajaa 700 sairaalassa eri EU-maissa. Ohjelmassa annettiin tehohoitoon liittyvää koulutusta henkilöstölle, joka ei säännöllisesti työskentele tehohoitoyksiköissä. Koulutuksella pyrittiin turvaamaan lisähenkilöstön saatavuus tilanteissa, joissa tehohoitoyksiköt tarvitsivat nopeasti huomattavia tilapäisiä lisäresursseja.  

EU:n digitaalinen koronatodistus

EU:n digitaalista koronatodistusta koskeva asetus otettiin käyttöön 1.7.2021. Euroopan komissio ehdotti jo 17.3.2021 EU:n digitaalista covid-todistusta kansalaisten vapaan ja turvallisen liikkuvuuden helpottamiseksi EU:ssa covid-19-pandemian aikana. Komissio myönsi 27.9.2021 20 EU-maalle yhteensä 95 miljoonaa euroa avustuksia covid-19-testien hankintaan, jotta jokaisella oli mahdollisuus saada koronatodistus.  

Yhteentoimivuuden varmistaminen 

Komissio osoitti hätätilanteen tukivälineestä 16 miljoonaa euroa infrastruktuuriin, jota tarvittiin yhteentoimivien koronatodistusten myöntämistä ja todentamista varten. Todistukset kattavat covid-19-rokotukset ja -testit sekä covid-19-taudista parantumisen. 

Infrastruktuurin rakentamisessa hyödynnettiin EU:n digitaalisen yhdyskäytäväpalvelun (EFGS) käyttökokemuksia. Yhdyskäytävä perustettiin EU-maiden kansallisten kontaktienjäljitys- ja varoitussovellusten yhteentoimivuuden varmistamiseksi. Uuden palveluväylän digitaalinen infrastruktuuri yhdisti kansalliset järjestelmät ja varmisti yhteentoimivien todistusten luotettavan todentamisen kaikkialla EU:ssa. EU:n palveluväylä otettiin käyttöön 1.6.2021 pilottivaiheen jälkeen, ja se mahdollisti todistusten todentamisen muissa maissa. 

EU:n digitaalinen koronatodistus 

 

Kontaktienjäljityssovellusten yhdistäminen yli valtiollisten rajojen

22 EU/ETA-maata otti käyttöön kansallisia kontaktienjäljitys- ja varoitussovelluksia koronavirustartuntaketjujen katkaisemiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi. Nämä maat ja komissio pyrkivät varmistamaan, että sovellukset olivat yhteentoimivia yli valtiollisten rajojen. Näistä 22 maasta 19 oli mukana EU:n digitaalisessa yhdyskäytäväpalvelussa (EFGS) ja siten yhteydessä toisiinsa. 

Hätätilanteen tukivälineestä myönnettiin noin 10 miljoonaa euroa kontaktienjäljitys- ja varoitussovellusten yhteentoimivuuden tukemiseen. Tästä summasta 7 miljoonaa euroa käytettiin EU:n laajuisen yhteentoimivuuden mahdollistavan EFGS-järjestelmän kehittämiseen ja käyttöönottoon. Loput 3 miljoonaa euroa osoitettiin EU-maille kansallisten sovellusten ja taustapalvelinten mukauttamiseen, jotta maat voivat liittyä yhdyskäytäväpalveluun.  

Koronaviruskontaktien jäljityssovellukset EU-maissa

Linkkejä

Huom. Sivua päivitetty viimeksi syyskuussa 2023