Gå direkt till innehållet

Krishantering och solidaritet

Arkiverat innehåll

Webbsidorna om coronapandemin uppdateras inte längre och innehållet kan därför vara inaktuellt.

EU:s civilskyddsmekanism

Under coronapandemin samordnade och finansierade EU leveranser av sjukvårdsutrustning och samfinansierade hemtransporter för nästan 100 000 EU-invånare genom EU:s civilskyddsmekanism.

Skyddsutrustning som munskydd, skyddsrockar, handskar, skyddsglasögon, overaller, desinfektionsmedel och andra produkter levererades till länder i Europa och övriga världen som hade bett om hjälp.

Under pandemin bidrog EU genom att

  • samordna och samfinansiera leveranser av över 190 miljoner artiklar till sjukvården, bl.a. personlig skyddsutrustning

  • förstärka sjukhusen med medicinsk personal

  • leverera över 10,5 miljoner vaccindoser till mer än 55 länder i Europa och övriga världen via EU:s civilskyddsmekanism.

Hjälpen förmedlades via kommissionens centrum för samordning av katastrofberedskap inom EU:s civilskyddsmekanism. Centrumet besvarade över 170 ytterligare förfrågningar om bistånd som gällde covid-19, utom hemtransporter.

RescEU – ett gemensamt lager av sjukvårdsutrustning

Team Europa-strategin – stöd till länder utanför EU

Från att coronapandemin bröt ut i början av 2020 fram till slutet av 2021 betalade Team Europa ut över 47,7 miljarder euro i stöd till fler än 140 partnerländer för att hjälpa dem att hantera pandemin och dess konsekvenser. Stödet kom från kommissionen, EU-länderna, Europeiska investeringsbanken och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling.

Av de totalt 53,7 miljarder euro som Team Europa fick fram hade 47,7 miljarder euro betalats ut i december 2021 för att tillgodose humanitära behov (3 miljarder euro), förbättra hälso- och sjukvården och tillgången till vatten och sanitet (10,6 miljarder euro) och mildra pandemins sociala och ekonomiska konsekvenser, bland annat när det gäller jobb och utbildning (34,1 miljarder euro).

Så här fördelas beloppen mellan de olika regionerna:

  • EU:s grannskap: 13,6 miljarder euro av totalt 15,6 miljarder euro

  • Afrika söder om Sahara: 8,3 miljarder euro av totalt 9 miljarder euro

  • Västra Balkan och Turkiet: 6,8 miljarder euro av totalt 7,6 miljarder euro

  • Asien och Stillahavsområdet: 4 miljarder euro av totalt 4,3 miljarder euro

  • Latinamerika och Västindien: 2,5 miljarder euro av totalt 3,2 miljarder euro

  • Afrika, Västindien och Stillahavsområdet: 539 miljoner euro av totalt 743 miljoner euro

  • Utomeuropeiska territorier och Grönland: 579 miljoner euro av totalt 631 miljoner euro

  • Globala program: 8,6 miljarder euro av totalt 9,7 miljarder euro

OECD – Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling – har samlat in och publicerat uppgifter om givarnas samlade insatser mot covid-19 som ett led i sin årliga statistik om utvecklingsbistånd. För siffror om Team Europa-aktörernas insatser mot pandemin från och med 2022 kan du titta i OECD:s databas på nätet där du kan hämta datamängder och söka på transaktioner markerade med covid-nyckelord (#COVID-19). Uppgifterna för 2022 väntas publiceras i december 2023.

Globala vaccinationer

Pandemier känner inga gränser. Redan från början arbetade EU för att garantera rättvis tillgång till säkra och effektiva covidvacciner till rimliga priser för alla. EU anordnade en global insamling, lanserade ett initiativ för snabbare tillgång till tester, behandling och vacciner mot covid-19 tillsammans med WHO och andra organisationer och bidrog med pengar till Covax, ett internationellt initiativ för rättvis tillgång till covidvacciner.

Kommissionen, EU-länderna och Europeiska investeringsbanken hörde till de största givarna till FN-initiativet Covax och bidrog med över 5 miljarder euro för att säkra 1,8 miljarder vaccindoser till 92 låg- och medelinkomstländer.

Med vaccindelningsmekanismen kunde EU-länderna dela med sig av de doser som EU köpt in med länder utanför EU, bland annat genom Covax.

I augusti 2023 hade EU-länderna skänkt över 530 miljoner doser till länder runt om i världen. Merparten, cirka 445 miljoner doser, fördelades via Covax. Dessutom har EU-länderna skänkt 87 miljoner doser direkt till enskilda länder, till exempel grannländerna på västra Balkan.

EU bidrog också med ytterligare 300 miljoner euro för att påskynda vaccinationskampanjerna i Afrika och 100 miljoner euro för att förbättra tillgången till diagnostik och behandlingsmetoder och stärka sjukvården i partnerländerna.

För att stärka tillverkningskapaciteten och tillgången till vacciner i Afrika drog Team Europa i maj 2021 i gång ett initiativ värt en miljard euro till stöd för Afrikanska unionens mål för 2040 om att 60 procent av de vacciner som används på kontinenten ska tillverkas lokalt. I partnerskap med Spanien lanserade EU också ett partnerskap med Latinamerika och Karibien för att stödja lokal tillverkning av vaccin, läkemedel och annan medicinsk teknik och göra hälso- och sjukvården mer resilient.

Ansvarsfriskrivning: Sidan uppdaterades senast i september 2023.