Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαχείριση της κρίσης και αλληλεγγύη

Αρχειοθετημένο περιεχόμενο

Οι ιστοσελίδες της παρούσας ενότητας δεν επικαιροποιούνται πλέον. Το περιεχόμενο μπορεί να είναι παρωχημένο και θα πρέπει να το συμβουλεύεστε γνωρίζοντας ότι αφορά αποκλειστικά το παρελθόν.

Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η ΕΕ συντόνισε και χρηματοδότησε την παράδοση ιατρικού εξοπλισμού και συναφών ειδών, και συγχρηματοδότησε πτήσεις επαναπατρισμού για σχεδόν 100 000 πολίτες της ΕΕ μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, ποδιές, γάντια, γυαλιά, στολές, απολυμαντικά και άλλα προϊόντα παραδόθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, σε χώρες που ζήτησαν βοήθεια.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η ΕΕ:

  • συντόνισε και συγχρηματοδότησε παραδόσεις περισσότερων από 190 εκατομμυρίων ειδών ιατρικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας

  • ενίσχυσε τα νοσοκομεία με επιπλέον ιατρικό προσωπικό

  • διέθεσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε πάνω από 55 χώρες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Η βοήθεια κατέστη δυνατή χάρη στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ (ΚΣΑΕΑ), τον κόμβο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΚΣΑΕΑ ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 170 επιπλέον αιτήματα παροχής βοήθειας σχετικά με τη νόσο COVID-19, μη συμπεριλαμβανομένων των επαναπατρισμών.

RescEU — Ένα κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού

Προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη» — Παροχή βοήθειας εκτός ΕΕ

Από την εκδήλωση της νόσου COVID-19 στις αρχές του 2020 έως το τέλος του 2021, εκταμιεύθηκαν 47,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη» για τη στήριξη περισσότερων από 140 χωρών-εταίρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Η στήριξη αυτή προσφέρθηκε από την Επιτροπή στο πλαίσιο κοινού μηχανισμού παρακολούθησης της «Ομάδας Ευρώπη» και συνδύαζε πόρους από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Από τη συνολική δέσμη ύψους 53,7 δισ. ευρώ που κινητοποιήθηκε από την «Ομάδα Ευρώπη», έως τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν εκταμιευθεί 47,7 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση έκτακτων ανθρωπιστικών αναγκών (3 δισ. ευρώ), για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης (10,6 δισ. ευρώ) και για τον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, μεταξύ άλλων όσον αφορά την απώλεια θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση (34,1 δισ. ευρώ).

Οι εκταμιεύσεις αυτές σε σχέση με τις αναλήψεις υποχρεώσεων πραγματοποιήθηκαν για τα ακόλουθα:

  • Ευρωπαϊκή Γειτονία: 13,6 δισ. ευρώ από τα 15,6 δισ. ευρώ

  • Υποσαχάρια Αφρική: 8,3 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ

  • Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία: 6,8 δισ. ευρώ από τα 7,6 δισ. ευρώ

  • Ασία και Ειρηνικός: 4 δισ. ευρώ από τα 4,3 δισ. ευρώ

  • Λατινική Αμερική και Καραϊβική: 2,5 δισ. ευρώ από τα 3,2 δισ. ευρώ

  • Αφρική, Καραϊβική και Ειρηνικός, σε περιφερειακό επίπεδο: 539 εκατ. ευρώ από τα 743 εκατ. ευρώ

  • Υπερπόντια εδάφη και Γροιλανδία: 579 εκατ. ευρώ από τα 631 εκατ. ευρώ

  • Παγκόσμια προγράμματα: 8,6 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συλλέγει και δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια αντίδραση δωρητών στη νόσο COVID-19 στο πλαίσιο των ετήσιων στατιστικών εκθέσεών του σχετικά με την αναπτυξιακή βοήθεια. Όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια αντίδραση των φορέων της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη» στην πανδημία από το 2022, δεδομένα με δυνατότητα τηλεφόρτωσης θα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ [σύστημα αναφοράς πιστωτή (CRS)], όπου μπορείτε να τηλεφορτώσετε το σύνολο δεδομένων και να δείτε τις συναλλαγές που επισημαίνονται με τη λέξη-κλειδί COVID (#COVID-19). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2022 αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τον ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο του 2023.

Παγκόσμιος εμβολιασμός

Οι πανδημίες δεν γνωρίζουν σύνορα. Από νωρίς η ΕΕ προσπάθησε να εγγυηθεί ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 για όλους. Η ΕΕ οργάνωσε την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό, δρομολόγησε με εταίρους τον «Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT)» και στήριξε τον COVAX, μια παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο την ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έγιναν κορυφαίος επενδυτής στον COVAX, με περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για τη διάθεση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Παράλληλα, ο νέος ενωσιακός μηχανισμός διαμοιρασμού εμβολίων επέτρεπε στα κράτη μέλη να διαθέτουν σε τρίτες χώρες δόσεις που αγόραζε η ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του COVAX.

Έως τον Αύγουστο του 2023 τα κράτη μέλη της ΕΕ δώρισαν πάνω από 530 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες ανά τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 445 εκατομμύρια δόσεις, διατέθηκε μέσω του COVAX. Επιπλέον, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παραδώσει 87 εκατομμύρια δόσεις μέσω διμερών δωρεών — για παράδειγμα στους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ΕΕ στήριξε επίσης τους εταίρους με στρατηγικές εμβολιασμού και διανομή προμηθειών, με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρησιμοποίησης εμβολίων στην Αφρική και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της πρόσβασης και της ανάπτυξης διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας στις χώρες-εταίρους.

Για την τόνωση της τοπικής παρασκευής εμβολίων και της πρόσβασης στα εμβόλια στην Αφρική, τον Μάιο του 2021 η «Ομάδα Ευρώπη» δρομολόγησε πρωτοβουλία ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη του στόχου της Αφρικανικής Ένωσης για τοπική παρασκευή του 60 % των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην εν λόγω ήπειρο έως το 2040. Σε συνεργασία με την Ισπανία, η ΕΕ εγκαινίασε επίσης εταιρική σχέση με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική για τη στήριξη της τοπικής παρασκευής εμβολίων, φαρμάκων και άλλων τεχνολογιών υγείας, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας.

Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Η τελευταία επικαιροποίηση αυτής της σελίδας έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023.