Gå til hovedindholdet

Krisestyring og solidaritet

Arkiveret indhold

Websiderne i dette afsnit opdateres ikke længere. Indholdet kan være forældet og bør kun anvendes til orientering om tidligere forhold.

EU-civilbeskyttelsesmekanismen

I løbet af covid-19-pandemien koordinerede og finansierede EU leveringen af medicinsk udstyr og relaterede produkter og medfinansierede hjemtransportflyvinger for næsten 100.000 EU-borgere via EU's civilbeskyttelsesmekanisme.

Beskyttelsesudstyr som mundbind, kitler, beskyttelseshandsker, -briller og -dragter, desinfektionsmidler og andre produkter blev leveret overalt i Europa og resten af verden til lande, der havde anmodet om hjælp.

Samlet set sørgede EU under pandemien for at

  • koordinere og medfinansiere leverancer af over 190 mio. stykker medicinsk udstyr og personlige værnemidler

  • hjælpe sygehusene med at få tilført ekstra sundhedspersonale

  • levere over 10,5 mio. vaccinedoser to mere end 55 lande i Europa og resten af verden via EU-civilbeskyttelsesmekanismen.

Denne hjælp kunne ydes takket være EU's katastrofeberedskabskoordinationscenter (ERCC), som er EU's nødhjælpscenter. ERCC reagerede på mere end 170 yderligere anmodninger om hjælp med relation til covid-19, og heri er ikke medtalt hjemtransporter.

RescEU – en fælles reserve af medicinsk udstyr

Team Europe: hjælp til lande uden for EU

Fra udbruddet af covid-19 i begyndelsen af 2020 til slutningen af 2021 udbetalte EU i form af Team Europe udbetalt over 47,7 mia. euro i støtte til mere end 140 partnerlande som hjælp til at håndtere pandemien og dens konsekvenser. Denne hjælp blev indberettet af Kommissionen via den fælles Team Europe-overvågningsmekanisme og bestod af penge fra både Kommissionen, EU-landene, Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling.

Ud af de i alt 53,7 mia. euro, som Team Europe-pakken mobiliserede, blev 47,7 mia. euro udbetalt frem til december 2021. Disse penge fordelte sig med 3 mia. euro til humanitær nødhjælp, 10,6 mia euro til styrkelse af sundheds-, vand- og sanitetssystemer og 34,1 mia. euro til afbødning af de socioøkonomiske konsekvenser af pandemien, bl.a. tab af arbejdspladser og problemer på uddannelsesområdet.

Hvad angår Team Europe-udbetalingerne pr. region, fordelte de sig sådan:

  • EU's nabolande 13,6 mia. euro ud af 15,6 mia. euro

  • Afrika syd for Sahara: 8,3 mia. euro ud af 9 mia. euro

  • Vestbalkan og Tyrkiet: 6,8 mia. euro ud af 7,6 mia. euro

  • Asien og Stillehavsområdet: 4 mia. euro ud af 4,3 mia. euro

  • Latinamerika og Caribien: 2,5 mia. euro ud af 3,2 mia. euro

  • Regionale områder i Afrika, Caribien og Stillehavsområdet: 539 mio. euro ud af 743 mio. euro

  • Oversøiske territorier og Grønland: 579 mio. euro ud af 631 mio. euro

  • Globale programmer: 8,6 mia. euro ud af 9,7 mia. euro

OECD har indsamlet og offentliggjort data om donorernes globale reaktion på covid-19 som led i sin årlige statistiske indberetning om udviklingsbistand. Hvis du ønsker at se tallene for Team Europes globale reaktion på pandemien til og med 2022, kan du finde dem i OECD's onlinedatabase – kreditorrapporteringssystemet CRS. Her kan du downloade og gennemgå de transaktioner, der er markeret med covid-19-hashtagget #COVID-19. Oplysningerne for 2022 forventes at blive offentliggjort af OECD i december 2023.

Global vaccination

Pandemier kender ikke til landegrænser. Lige fra begyndelsen arbejdede EU på at garantere lige adgang til sikre og effektive covid-19-vacciner til en overkommelig pris for alle. EU har organiseret den globale indsats for bekæmpelse af coronavirusset, lanceret ACT-acceleratoren ("Access to COVID-19 Tools", "ACT") i fællesskab med en række partnere og understøttet COVAX, som er et globalt initiativ, der skal give lige adgang til covid-19-vacciner.

Kommissionen, EU-landene og Den Europæiske Investeringsbank blev til sammen førende investorer i COVAX og stillede over 5 mia. euro til rådighed til indkøb af 1,8 mia. vaccinedoser til 92 lav- og mellemindkomstlande.

Samtidig gjorde EU's vaccinedelingsmekanisme det muligt for medlemslandene at dele EU-indkøbte vaccinedoser med tredjelande, bl.a. gennem COVAX.

I august 2023 havde EU's medlemslande doneret mere end 530 mio. doser til lande rundt om i verden. Størstedelen, dvs. ca. 445 mio. doser, er blevet delt via COVAX. Desuden har EU's medlemslande leveret 87 mio. doser gennem bilaterale donationer – f.eks. til vores naboer i Vestbalkan.

EU har derudover hjulpet en række partnere med vaccinationsstrategier og distribution af forsyninger. Det har betydet yderligere 300 mio. euro til at fremskynde udrulningen og udbredelsen af vacciner i Afrika og yderligere 100 mio. euro til at forbedre adgangen til og udbredelsen af diagnostik, behandlinger og styrkelse af sundhedssystemerne i partnerlandene.

For at øge produktionskapaciteten og adgangen til vacciner i Afrika, lancerede Team Europe i maj 2021 et initiativ til en værdi af 1 mia. euro til støtte for Den Afrikanske Unions mål om lokalt at fremstille 60 % af de vacciner, der anvendes på kontinentet inden 2040. EU har i fællesskab med Spanien også lanceret et partnerskab med Latinamerika og Caribien for at støtte lokal fremstilling af vacciner, lægemidler og andre sundhedsteknologier og for at styrke sundhedssystemernes modstandsdygtighed.

Ansvarsfraskrivelse: Siden blev sidst opdateret i september 2023.