Gå direkt till innehållet

Förordningen om villkorlighet i samband med rättsstatsprincipen

Syfte och tillämpningsområde

Villkorlighetsförordningen får bara tillämpas om kommissionen upptäcker att överträdelser av rättsstatens principer direkt påverkar eller på ett tillräckligt direkt sätt riskerar att allvarligt påverka en sund ekonomisk förvaltning av EU-budgeten och skyddet av unionens ekonomiska intressen.

Förordningen kompletterar andra verktyg och förfaranden för skydd av EU-budgeten, t.ex. kontroller, revisioner och finansiella korrigeringar samt bedrägeribekämpningsbyrån Olafs utredningar. Kommissionen tar till förordningen bara om inget av de andra verktygen kan skydda EU-budgeten bättre.

Man måste skilja mellan den generella villkorlighetsordningen och den europeiska rättsstatsmekanismen (med den årliga rapporten om rättsstatsprincipen i centrum) som ska främja rättsstaten.

Så här fungerar det

Om överträdelser av rättsstatsprincipen i ett EU-land hotar EU:s ekonomiska intressen kan kommissionen föreslå att rådet ska vidta lämpliga och proportionerliga åtgärder enligt villkorlighetsförordningen. Rådet fattar sedan det slutliga beslutet om de föreslagna åtgärderna.

Vad som än händer har de slutliga användarna och mottagarna av EU-medel fortsatt rätt att få ut sina pengar. De berörda EU-länderna bör alltså fortsätta med sina utbetalningar. Med andra ord, om du är slutanvändare eller slutmottagare av EU-medel bör du fortsätta att få ekonomiskt stöd och bidrag från medlemslandet oavsett vilka åtgärder som vidtas i enlighet med villkorlighetsförordningen.

Riktlinjer

Kommissionen har tagit fram riktlinjer för att klargöra hur villkorlighetsförordningen ska tillämpas. Riktlinjerna förklarar i detalj hur kommissionen ska tillämpa villkorlighetsförordningen och skydda rättigheterna för EU-medlens slutanvändare och slutmottagare. De är resultatet av ett gediget förarbete, där man bland annat samrått med Europaparlamentet och EU-länderna. De tar också hänsyn till EU-domstolens domar i målen C-156/21 och C-157/21 som publicerades den 16 februari 2022.

Läs riktlinjerna:

  • 2 MARS 2022
Riktlinjer för tillämpningen av förordning om en generell villkorlighetsordning för skydd av unionsbudgeten

Tidslinje och informationskällor

Förordningen trädde i kraft den 1 januari 2021. Sedan dess har kommissionen övervakat situationen i EU-länderna och samlat in relevant information.

Kommissionens årliga rapport om rättsstatsprincipen, EU-domstolens beslut, Europeiska revisionsrättens rapporter och slutsatser från relevanta internationella organisationer bidrar alla till kommissionens analys. Klagomål är en annan viktig informationskälla som hjälper kommissionen att avgöra om villkorlighetsförordningen ska tillämpas.

Skicka ett klagomål

Om du vill skicka ett klagomål i ett ärende som kan tänkas falla under villkorlighetsförordningen är du välkommen att fylla i formuläret nedan och skicka det till BUDG-CONDITIONALITY-REGIME-COMPLAINTSatec [dot] europa [dot] eu (BUDG-CONDITIONALITY-REGIME-COMPLAINTS[at]ec[dot]europa[dot]eu).

  • 22 SEPTEMBER 2021
Klagomål – Åsidosättande av rättsstatsprincipen som påverkar unionens budget eller ekonomiska intressen

 

Kommissionen behandlar ditt klagomål konfidentiellt och följer alla tillämpliga regler.

Nyheter

RÄTTELSE till meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av förordning (EU, Euratom) 2020/2092  (1 mars 2024)

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av förordning (EU, Euratom) 2020/2092 (15 januari 2024)

Kommissionens förnyade bedömning av situationen i Ungern, ett år efter det att rådet antagit åtgärder (13 december 2023)

Gemensamt uttalande från EU-kommissionärerna Johannes Hahn och Mariya Gabriel om tillämpningen av rådets beslut av den 15 december 2022 när det gäller allmännyttiga truster i Ungern (26 januari 2023)

Kommissionen konstaterar att Ungern inte har gjort tillräckliga reformer och att landet måste nå viktiga delmål för att få EU-medel för återhämtning och resiliens (30 november 2022)

EU-budgeten: Kommissionen föreslår åtgärder mot Ungern enligt villkorlighetsförordningen (18 september 2022)

Uttalande från Johannes Hahn vid kommissionskollegiets möte om skydd av EU-bugeten i Ungern (18 september 2022)

EU-budgeten: Kommissionen publicerar riktlinjer för villkorlighetsmekanismen (2 mars 2022)

Frågor och svar: Kommissionens riktlinjer för villkorlighetsmekanismen (2 mars 2022)