Prioriteringar
Varje höst fastställer kommissionen sina prioriteringar för det kommande året i sitt arbetsprogram. Därefter enas kommissionen, rådet och Europaparlamentet om de lagstiftningsprioriteringar som ska ingå i den årliga gemensamma förklaringen.
Gemensam förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2018–2019
Gemensam förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2017
Interinstitutionellt avtal om bättre lagstiftning
Planering och förslag
Som ett led i arbetet för bättre lagstiftning kan privatpersoner, företag och intressegrupper följa kommissionens initiativ under hela beslutsprocessen.
Kommissionens planerade initiativ
Färdplaner och konsekvensbedömningar för nya initiativ och utvärderingar
Konsekvensbedömningar och yttranden från nämnden för lagstiftningskontroll
Register över kommissionens expertgrupper
Antagande
Alla intresserade kan följa kommissionens initiativ genom EU:s och medlemsländernas lagstiftningsarbete, från förslaget till förhandlingarna i rådet och Europaparlamentet och det slutliga antagandet och införlivandet i nationell lagstiftning.
Du kan också följa EU-initiativ som inte behöver gå igenom hela lagstiftningsprocessen, dvs. delegerade akter och genomförandeakter.
Kommissionens lagförslag och konsekvensbedömningar
Följ ett lagförslag genom processen
Yttranden från de nationella parlamenten och kommissionens svar
Interinstitutionellt register över delegerade akter
Registret över kommittéhandlingar – genomförandeakter
Tillämpning
Du kan också följa ländernas åtgärder för att införliva EU-lagarna i sin nationella lagstiftning och kommissionens överträdelseförfaranden mot EU-länder.
Nationella införlivandeåtgärder
Utvärdering och förbättring
Kommissionen utvärderar fortlöpande EU-lagstiftningen för att se om den tillgodoser invånarnas och företagens behov, till lägsta möjliga kostnad. Refitprogrammet, utvärderingar och kontroller av ändamålsenligheten bidrar till enklare EU-lagstiftning och lägre kostnader för att tillämpa den.
Refitplattformen samlar rutinerade experter från näringslivet, arbetsmarknadens parter, civilsamhället och EU-länderna. De ger kommissionen råd om hur EU-lagarna kan bli effektivare och mer ändamålsenliga samtidigt som man minskar bördan och bidrar till de politiska målen.
Förenklad EU-lagstiftning genom Refitplattformen
Planerade utvärderingar och studier – fr.o.m. 2015