Direct la conținutul principal

Servicii bancare și financiare

În urma crizei financiare, UE a adoptat o serie de reforme pentru a asigura stabilitatea financiară și pentru a îmbunătăți supravegherea piețelor financiare. Europa are nevoie de piețe de capital mai unite și mai integrate pentru a stimula investițiile și creșterea economică. Acesta este motivul pentru care Comisia a propus crearea unei adevărate piețe unice de capital (uniunea piețelor de capital).

Policies

Uniunea va crea o piață de capital mai bine integrată în UE și un sistem financiar mai diversificat, capabil să deblocheze capitalul disponibil, peste tot Europa.

În prezent, BCE este autoritatea centrală de supraveghere a băncilor din zona euro. Noul mecanism va asigura o rezoluție ordonată a băncilor care se confruntă cu dificultăți majore, fără a apela la banii contribuabililor.

Normele pentru instituțiile financiare din UE prevăd cerințe de capital pentru bănci, îmbunătățesc protecția deponenților și reglementează falimentele bancare.

Comisia dorește să aprofundeze piața unică a serviciilor financiare din UE și să o pună în serviciul consumatorilor și a investitorilor individuali.

Comisia are drept obiectiv o mai bună guvernanță a instrumentelor financiare, a comerțului cu titluri de valoare și a fondurilor de investiții. În același timp, elaborează norme pentru a aborda volatilitatea excesivă de pe piețele financiare.

Companies operating in the EU should disclose certain information about their finances and how they operate in reports for transparency purposes.

The Commission wants to boost the role of finance in achieving a greener and more sustainable economy.

New financial technologies (FinTech) can facilitate access to financial services and improve the efficiency of the financial system.