Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η ΕΕ θέσπισε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την καλύτερη εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μεγαλύτερη εμβάθυνση και ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών για να αυξηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στόχος της προτεινόμενης ένωσης των κεφαλαιαγορών, που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ.

Policies

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών θα συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ, και ενός πιο διαφοροποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, «ξεκλειδώνοντας» κεφάλαια απ' όλη την Ευρώπη.

Η ΕΚΤ είναι η κεντρική αρχή εποπτείας των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Ο νέος μηχανισμός θα διασφαλίσει την ομαλή εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών χωρίς δημόσιο χρήμα.

Οι κανόνες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΕΕ ορίζουν κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες, βελτιώνουν την προστασία των καταθετών και ρυθμίζουν θέματα χρεοκοπίας τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση της λειτουργίας της για τους καταναλωτές και τους ιδιώτες επενδυτές.

Καλύτερη διακυβέρνηση των χρηματοπιστωτικών μέσων, των συναλλαγών σε κινητές αξίες και των ταμείων επενδύσεων, και νομοθεσία για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Companies operating in the EU should disclose certain information about their finances and how they operate in reports for transparency purposes.

The Commission wants to boost the role of finance in achieving a greener and more sustainable economy.

New financial technologies (FinTech) can facilitate access to financial services and improve the efficiency of the financial system.