Gå direkt till innehållet

Bättre lagstiftning – varför och hur

Den EU-politik som förs i dag kan påverka människor och företag lång tid framöver. Bättre lagstiftning handlar om att ta fram EU-lagstiftning på ett evidensbaserat och öppet sätt, med hänsyn till dem som berörs. Kommissionen utvärderar och förbättrar lagstiftningen fortlöpande och inriktar sig på områden där arbetet gör störst nytta.

Målen med bättre lagstiftning

  • Se till att EU:s åtgärder är evidensbaserade
  • Förenkla och förbättra EU-lagstiftningen
  • Involvera invånare, företag och intressenter i besluten

Vad gör kommissionen?

Kommissionen ansvarar för att planera, utarbeta och föreslå nya lagar och initiativ på EU-nivå, i enlighet med sitt årliga arbetsprogram. När det gäller lagförslag bedömer kommissionen först dess konsekvenser. Strategisk framsyn är viktigt för att framtidssäkra politiken, särskilt när det gäller miljöfrågor, digitalisering, geopolitik och samhällsekonomi.

Kommissionen ansvarar också för att utvärdera EU-lagstiftningen och vid behov föreslå förbättringar, och övervakar hur länderna genomför och tillämpar lagstiftningen.

För att bidra till EU:s återhämtning är det viktigt att lagstifta så öppet och ändamålsenligt som möjligt.

BR-Removing-Icon
Få bort hinder och onödig byråkrati som bromsar investeringar och uppbyggnaden av 2000-talets infrastruktur, i samarbete med medlemsländerna, regionerna, lokala instanser och viktiga aktörer.
BR-Simplifiying-icon
Förenkla samråden genom att bara ge ett tillfälle att lämna synpunkter på portalen Kom med synpunkter, oavsett typ av initiativ. Det innebär att synpunkter på färdplaner och inledande konsekvensbedömningar slås ihop med samrådsenkäten.
BR-Introducing-icon
Införa principen ”en in och en ut” för att minska bördorna för invånarna och företagen och beakta konsekvenserna och kostnaderna för att tillämpa lagstiftningen, särskilt för små och medelstora företag. För varje ny börda som införs ska en lika stor börda avskaffas inom samma politikområde.
BR-Mainstreaming-icon
Integrera FN:s mål för hållbar utveckling så att alla lagförslag bidrar till Agenda 2030 för hållbar utveckling.
Improving
Se till att lagstiftningen bättre kan bidra till hållbarhet och den digitala omställningen.
BR-Integrating-icon
Integrera strategisk framsyn i politiken för att anpassa den till framtida behov och till exempel ta hänsyn till nya stora trender inom miljöfrågor, digitalisering, geopolitik och samhällsekonomi.

OECD har rankat EU:s lagstiftningspolicy som en av de bästa internationellt sett.

Läs mer om EU:s beslutsprocess

EU policy and law-making cycle

Kom med synpunkter

Sedan 2015 har kommissionen aktivt samlat in underlag och synpunkter från privatpersoner, företag och intressenter under hela lagstiftnings- och beslutsprocessen.Du kan framföra dina synpunkter på kommissionens initiativ inom alla politikområden på portalen Kom med synpunkter. Du kan också prenumerera på uppdateringar om ett initiativ för att följa arbetet, även efter att lagstiftningen har antagits.

Du kan göra skillnad!

Synpunkter från allmänheten, företag och intressenter har haft stor betydelse för EU-politiken. De har hjälpt kommissionen att utforma flera viktiga initiativ som det europeiska medborgarinitiativet, Europeiska solidaritetskåren, den gemensamma jordbrukspolitiken och riktlinjerna för energieffektiva byggnader.

Ta reda på hur samråden har påverkat lagstiftningen

Enklare EU-regler

Kommissionen ser över hur EU-lagstiftningen fungerar och gör de ändringar som behövs för att den ska vara aktuell och ändamålsenlig.

  • Refitprogrammet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat inrättades 2012 för att förenkla EU-lagstiftningen och minska kostnaderna för att följa den, men med samma resultat.
  • Plattformen Fit for Future ska hjälpa kommissionen att förbättra lagstiftningen och består av företrädare för medlemsländerna, Europeiska regionkommittén, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, civilsamhället, näringslivet och icke-statliga organisationer. Gruppen lämnar yttranden till kommissionen om hur man kan förenkla och modernisera EU-lagstiftningen och lätta på regelbördan. Alla som vill föreslå förenklingar av EU-lagstiftningen kan göra det på portalen Kom med synpunkter: Förenkla!
  • Utvärderingar och kontroller av ändamålsenligheten ska avgöra om EU:s lagar, initiativ och finansieringsprogram har gett önskade resultat till lägsta möjliga kostnad.

Varje år lägger kommissionen fram en undersökning av regelbördorna och publicerar en resultattavla för Refitinitiativen för att visa hur förenklingsarbetet fortskrider.

Kvalitetssäkring

Riktlinjerna och verktygen för bättre lagstiftning hjälper kommissionens avdelningar när de tar fram nya initiativ och lagförslag eller följer upp och utvärderar lagstiftningen.

Kommissionen inrättade 2015 en oberoende nämnd för lagstiftningskontroll, som består av kommissionsanställda och experter utifrån. Nämnden granskar konsekvensbedömningar och vissa utvärderingar. Nämnden lägger fram årsrapporter om hur den har fullgjort sitt uppdrag.

Stärkta subsidiaritets- och proportionalitetsprinciper

Subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna är hörnstenar i EU-fördragen och tillämpas systematiskt på kommissionens lagförslag.

Enligt subsidiaritetsprincipen ska besluten fattas så nära medborgarna som möjligt. Det innebär att EU bara vidtar åtgärder om det är mer effektivt än nationella, regionala eller lokala åtgärder och ger ett tydligt mervärde. Detta gäller dock inte områden där EU har exklusiv behörighet. Ett subsidiaritetsformulär bifogas alla politiskt känsliga eller viktiga förslag som åtföljs av en konsekvensbedömning.

Proportionalitetsprincipen gäller lagförslagens ekonomiska och administrativa effekter och handlar om att regleringsåtgärderna inte ska gå utöver vad som är nödvändigt för att nå de uppsatta målen. Alla sådana effekter ska vara så begränsade som möjligt och stå i proportion till de strategiska målen. För kommissionens del innebär detta att vår ambitiösa politik genomförs så enkelt och billigt som möjligt utan onödig byråkrati.

EU-institutionerna samarbetar

Att förbättra EU:s lagstiftning är ett gemensamt mål och ansvaret vilar på alla EU-institutioner och medlemsländer. Det bästa sättet att förbättra EU-lagstiftningen är ett fördjupat samarbete mellan Europaparlamentet, ministerrådet och kommissionen de kommande åren.

Med tanke på de möjligheter och utmaningar som ligger framför oss på vägen mot en hållbar återhämtning måste vi lagstifta så effektivt som möjligt och tänka långsiktigt. En effektiv tillämpning och efterlevnad av EU-lagstiftningen är en prioritering för von der Leyen-kommissionen. Kommissionen kan bara fastställa kostnaderna och besparingarna för sina egna lagförslag. Ändringar som görs under förhandlingarna med Europaparlamentet och rådet kan avsevärt påverka människor och företag. Kommissionen vill därför återuppliva den politiska dialogen för att diskutera idéer, så att alla parter kan fullgöra sina åtaganden enligt det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning.

Kommissionen kommer successivt att öppna sina databaser och arkiv för allmänheten, i linje med policyn för öppenhet och insyn. Vi vill ta fram en gemensam lagstiftningsportal med Europaparlamentet och rådet så att den som är intresserad enkelt kan hitta alla underlag till ett visst initiativ.

Internationellt samarbete

EU bygger på gemensamt överenskomna regler. För att reglerna ska fungera måste medlemsländerna genomföra dem och se till att de följs. De måste sedan se till att reglerna tillämpas och verkställs på ett korrekt sätt, eftersom bristande efterlevnad medför kostnader för invånare och företag.

En effektiv tillämpning och efterlevnad av EU-lagstiftningen är en prioritering för von der Leyen-kommissionen. I enlighet med Ursula von der Leyens politiska riktlinjer kommer kommissionen att fortsätta att vägleda och stödja medlemsländerna i deras arbete med att införliva direktiv, genomföra förordningar och tillämpa EU-reglerna korrekt. Efterlevnadskontroller visar hur länderna införlivar EU-lagstiftningen i sin nationella lagstiftning. För att säkra en effektiv dialog när lagarna införlivas måste länderna ge kommissionen tydlig och exakt information om sin lagstiftning.

Kommissionen ska framöver se över sitt tillsynsarbete så att man har rätt förutsättningar för att kontrollera att EU-lagstiftningen fungerar i praktiken.

Dokument

Länkar

Aktuellt

BR-Simplifiying-icon

Improve public consultations by introducing a single ‘Call for Evidence’ translated in all languages, on the revamped Have Your Say portal. The approach combines the feedback on roadmaps and inception impact assessments with the questionnaire of public consultations into one.

BR-Introducing-icon

Strengthening the Commission’s efforts to simplify EU rules and reduce unnecessary burdens, while achieving the benefits of legislation (REFIT programme) and by introducing the ‘one in, one out’ approach. This principle means that newly introduced burdens are offset by removing equivalent burdens in the same policy area. The Commission carried out an one-in, one-out pilot project in the second half of 2021, with ten legislative proposals covering a broad range of policy areas, impacting different sectors and stakeholders, to test the approach, its methodology and the related calculations. Building on the lessons learnt from the pilot, the Commission is now implementing ‘one in, one out’, starting with the 2022 Commission work programme. The Commission has also committed to rationalise reporting requirements with a view to reducing them by 25%.

BR-Removing-Icon

Removing obstacles and red tape that slow down investments, by key stakeholders in the Fit for Future high level expert group.

BR-Mainstreaming-icon

Mainstreaming the United Nations’ Sustainable Development Goals, to ensure that all legislative proposals contribute to the 2030 sustainable development agenda.

Improving

Improving the way in which Better Regulation addresses and supports sustainability goals, in particular ‘do no significant harm’ and the digital transformation.

BR-Integrating-icon

Integrating strategic foresight into policymaking to ensure it is fit for the future, by for instance, taking into account emerging megatrends in the green, digital, geopolitical and socio-economic contexts.

The Commission’s Better Regulation practices are recognised internationally by the OECD, and considered advanced among OECD members.

Learn more about the EU policy and law-making cycle.

Have your say process

Have Your Say – share your views and ideas

The Commission has been seeking evidence and feedback from citizens, businesses, and stakeholders at all stages of the legislative and policymaking process since 2015.You can share your views and ideas on Commission initiatives across all policy areas on the Have Your Say portal. It is possible to sign up for notifications regarding new developments as initiatives take shape, including after the adoption of legislation.

You contribution makes a difference

Contributions from citizens, businesses and stakeholders make a real difference to EU policies. They have guided and improved the Commission’s work on several important initiatives, such as the European Citizens’ Initiative, the European Solidarity Corps, the Common Agricultural Policy and our Guidelines for the energy efficiency of buildings.

Find out how the consultation process helped shape legislation.

Simplifying EU laws

The Commission is assessing the performance of existing EU laws and making changes where necessary to keep them fit for purpose.

  • The Regulatory Fitness and Performance (REFIT) programme was established in 2012 to make EU law simpler and to reduce unnecessary costs of regulation while still achieving their objectives. Potential for simplification and burden reduction is always considered when legislation is evaluated and revised. All revisions of EU legislation are included under REFIT and aim to achieve burden reduction and simplification.
  • The Fit for Future Platform , replacing the REFIT platform, was set up in 2020. It is a high-level expert group composed of representatives of Member States, the Committee of the Regions, the European Economic and Social Committee and stakeholders representing civil society, business and non-governmental organisations. The Platform also works with the SME Envoys Network and the RegHub. The Platform issues opinions to the Commission with concrete suggestions on opportunities for simplification, burden reduction and modernisation of existing EU laws.
  • Anyone can propose suggestions for the simplification of existing EU laws through the Have Your Say: Simplify! portal.
  • Evaluations and fitness checks are used to assess whether EU laws, policies and funding programmes are delivering the expected results at minimum cost.

Every year, the Commission presents an overview of its efforts on simplification and burden reduction in the Annual Burden Survey. It also monitors regularly how simplification and burden reduction opportunities are considered throughout the policymaking cycle in the REFIT scoreboard.

Ensuring Quality

The Better Regulation guidelines and toolbox will help provide concrete guidance to European Commission services when preparing new initiatives and proposals as well as when managing and evaluating existing legislation.

In 2015, the Commission has established the Regulatory Scrutiny Board, an independent body of Commission officials and experts from outside the Commission.  The Regulatory Scrutiny Board reviews impact assessments and selected evaluations. The Board publishes annual reports on what it has done to deliver on its mission.

Strengthening subsidiarity and proportionality

The principles of subsidiarity and proportionality are cornerstones of the EU treaties, and are systematically applied to the Commission’s legislative proposals.

With the subsidiarity principle, the Commission aims to only act where it is necessary and where it delivers clear benefits over and above measures taken at national, regional or local levels. Except in cases where the EU has exclusive competence, action at European level should not be taken unless it is more effective than action taken at national, regional or local level. A subsidiarity grid is attached to all politically sensitive and important initiatives accompanied buy an impact assessment.

Proportionality focuses on the financial and administrative impact of proposed legislation, to ensure that regulatory actions do not exceed what is necessary to achieve the legislative and policy objectives. Any such impact must be minimised and must be proportionate to the policy objectives. For the Commission this means delivering our ambitious policies in the simplest, least costly way, avoiding unnecessary red tape.

The EU institutions working together

Improving EU law-making is a shared objective and the responsibility of all EU institutions and Member States. The best way to improve EU law-making and deliver better results is for the European Parliament, the Council of the European Union and the European Commission to work more closely together in the coming years.

Given the opportunities and challenges that lie ahead in our path to a sustainable recovery, it is crucial to legislate as efficiently as possible, with our future in mind. The effective application, implementation and enforcement of EU law is a priority for the von der Leyen Commission. The Commission can only determine the costs and savings associated with its own legislative proposals. Changes made during negotiations with the European Parliament and the Council may significantly alter impacts for people and business. As such, the Commission would welcome relaunched political dialogue to discuss ideas, so that that all parties can fulfil their commitments under the interinstitutional agreement on better law-making

The Commission will gradually make internal databases and repositories publicly accessible, in line with our data transparency policy. We will reach out to the European Parliament and the Council to set up a common evidence register, the Joint Legislative Portal, that will allow anyone interested in EU policymaking to find easily all the evidence underpinning a given initiative.

International regulatory cooperation

The EU is built on commonly agreed rules. For these rules to work, Member States must fully implement and enforce them in a timely fashion. They then need to ensure that the rules are correctly applied and enforced, because non-enforcement bears costs for citizens and businesses.

The effective application, implementation and enforcement of EU law is a priority for the von der Leyen Commission. As announced in President von der Leyen’s political guidelines, the Commission will continue to guide and support Member States in their efforts to transpose directives, implement regulations and apply EU rules properly. Compliance checks verify how Member States translate EU legislation into national legislation. To ensure effective dialogue in the transposition phase, we depend on the Member States for clear and precise information on national legislation.

Going forward, the Commission intends to carry out a stocktaking of its oversight and enforcement activities, to ensure that they remain fit for making EU law work in practice.

Documents

Related links

Latest News