Gå direkt till innehållet

Strategisk framsyn

Vad är strategisk framsyn?

Framsyn är en disciplin där man utforskar och förutser den framtida möjliga utvecklingen för att forma den framtid man vill se genom att använda den kollektiva intelligensen på ett strukturerat och systematiskt sätt. Strategisk framsyn handlar om att integrera framtidsinsikter i EU:s politiska beslutsfattande, strategiska planering och beredskap. Den hjälper EU att förbereda sig för och förutse framtida chocker och möjligheter och forma den framtid vi vill ha.

Strategisk framsyn handlar inte om att förutspå framtiden utan om att utforska olika möjliga framtidsscenarier, tillsammans med de möjligheter och utmaningar de medför. Det handlar i slutändan om att hjälpa beslutsfattarna att agera nu för att forma framtiden.

Centrala aktörer

År 2019 blev verkställande vice ordförande Maroš Šefčovič den allra första kommissionären med ansvar för strategisk framsyn. Generalsekretariatet och Gemensamma forskningscentrumet leder det praktiska genomförandet av uppdraget (där generalsekretariatet utnyttjar sin interna kapacitet inom strategisk framsyn). Kommissionens nätverk för strategisk framsyn säkerställer den långsiktiga samordningen mellan olika generaldirektorat. Kommissionen håller på att bygga upp ett nära samarbete och allianser om strategisk framsyn med andra EU-institutioner, framför allt inom det europeiska systemet för strategisk och politisk analys (Espas). Dessutom samarbetar kommissionen med sina internationella partner och utvecklar partnerskap som bygger på EU-ländernas offentliga framsynsenheter inom ett EU-omfattande framsynsnätverk.

Rapporter om strategisk framsyn

Kommissionen tar varje år fram en strategisk framsynsrapport som underlag för kommissionens arbetsprogram och fleråriga planering. Arbetet är en inkluderande och sektorsövergripande framsynsprocess som leds av kommissionens avdelningar i samråd med EU-länderna och i samverkan med Espas partner och externa intressenter. 

2023 års strategiska framsynsrapport handlar om hållbarhet och välbefinnande i centrum för EU:s öppna strategiska oberoende och riktar ljuset mot de mest relevanta och sammanlänkade sociala och ekonomiska utmaningar som EU står inför på sin väg mot hållbarhet. Mot den bakgrunden föreslår man i rapporten tio områden där EU måste vidta åtgärder för att klara omställningen. Det bör i slutändan främja EU:s öppna strategiska oberoende och ställningen globalt i kapplöpningen mot en nettonollekonomi.

Strategisk framsynsrapport 2023

Den strategiska framsynsrapporten 2022 om samverkan mellan den gröna och den digitala omställningen i ett nytt geopolitiskt sammanhang är inriktad på samspelet mellan de båda omställningarna, men tar också hänsyn till det splittrade och föränderliga geopolitiska landskapet där omställningarna äger rum. I rapporten lyfter man fram den digitala teknikens viktiga roll för fem strategiska sektorer som också är de som släpper ut mest växthusgaser, nämligen energisektorn, transportsektorn, industrin, byggbranschen och jordbruket. Man beskriver också tio åtgärdsområden som är viktiga för att maximera synergieffekterna och minska spänningarna mellan de båda omställningarna fram till 2050.

Strategisk framsynsrapport 2022

Den strategiska framsynsrapporten 2021, ”EU:s kapacitet och handlingsfrihet”, lägger ett framåtblickande och tvärvetenskapligt perspektiv på viktiga trender som kommer att påverka EU fram till 2050. Trenderna gäller bland annat klimatförändringar och andra miljöfrågor, tekniksprång, angrepp på värden och demokratin och förändringar av världsordningen och befolkningsutvecklingen. I rapporten identifieras tio områden där EU kan stärka sin kapacitet och handlingsförmåga.

Strategisk framsynsrapport 2021

I den strategiska framsynsrapporten för 2020, ”Med riktning mot ett mer resilient Europa”, diskuterar kommissionen de första strukturella lärdomarna av covid-19-krisen och förklarar hur framsyn kan bidra till att stärka EU:s långsiktiga resiliens i tider av genomgripande och snabba förändringar. I rapporten analyseras resiliensen i EU i fyra dimensioner: socialt och ekonomiskt, geopolitiskt, grönt och digitalt. I rapporten lanseras resultattavlan för resiliens som ska fungera som ett övervakningsverktyg för beslutsfattarna.

Strategisk framsynsrapport 2020

EU-omfattande framsynsnätverk

Lanseringen av ett EU-omfattande framsynsnätverk aviserades i kommissionens framsynsrapport för 2020. Målet med nätverket är att skapa synergieffekter som bygger på myndigheternas framsynsenheter. Nätverket ska samla underrättelse- och framsynsexpertis från alla EU-länder och kommissionen för strategiskt utbyte och samarbete om viktiga framtidsfrågor för EU.

EU-nätverket finns på två nivåer. De ”framtidsministrar” som EU-länderna utser träffas minst en gång om året för att diskutera frågor som är viktiga för EU:s framtid.

Framtidsministrarnas arbete stöds av ett nätverk av högre tjänstemän från ländernas förvaltningar. De träffas minst två gånger om året för att förbereda ministermötena, följa upp ministrarnas slutsatser och samarbeta i arbetsgrupper.

Stöd till EU:s beslutsfattande

Strategisk framsyn hjälper till att förbättra utformningen av politiken, ta fram framtidssäkrade strategier och se till att åtgärder i närtid är förenliga med långsiktiga mål. I det arbetet använder man flera olika metoder:

  • landscape

    Omvärldsanalys: en systematisk genomgång och insamling av händelser och trender, där slutprodukten är ett framtidslandskap eller en visuell kartläggning av nya förändringssignaler

  • megatrends

    Analyser av megatrender: analyser och diskussioner om omläggningar av mönster och samverkande trender, där slutprodukten är en enda berättelse om framtiden och en handlingsplan

  • frames

    Scenarioplanering: en interaktiv och iterativ process som omfattar intervjuer, analyser och modellering, där slutprodukten är en serie troliga framtidsscenarier, oavsett om vi gillar dem eller inte, och hur de kan bli verklighet

  • objective

    Visionering: identifiering av en önskad riktning, där slutprodukten är en gemensam förståelse och explicit beskrivning av en önskad framtid och en färdplan på medellång sikt med specifika åtgärder som ser till att vi rör oss i riktning mot visionen

Strategisk framsyn är kommissionens ledstjärna när det gäller att uppfylla strategiska prioriteringar på följande sätt:

  • Genomföra framsynsövningar om framtidsfrågor för att hitta sätt att nå de ambitioner som beskrivs i kommissionens politiska prioriteringar, analysera viktiga trender, risker och nya frågor och slå fast ämnen som är av högsta intresse för EU. Dessa övningar omfattar årliga strategiska framsynsrapporter eller referensscenarier för framsyn.
  • Stödja kommissionens agenda för bättre lagstiftning. Större politiska initiativ bör bygga på strategisk framsyn för att se till att EU-politiken utgår från en tydlig förståelse för framtida trender och framväxande problem, möjliga scenarier och tillhörande utmaningar och möjligheter. Kommissionen har till exempel tagit fram framtidsscenarier med flera möjliga framtidsversioner för 2040 som ett direkt underlag till kommissionens meddelande om en långsiktig vision för EU:s landsbygdsområden.
  • Bidra till beslutsfattarnas framtidsreflektioner och inspirera till långsiktiga strategier i viktiga politiska frågor genom att särskilt arbeta med olika ämnen, t.ex. jordbrukarnas framtida yrkesroller vid 2040, tullens framtid i EU och framtidens gröna jobb.
  • Bidra till översyner enligt programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat, där man kartlägger om det är möjligt att minska regelbördan i EU och bedömer om gällande EU-lagstiftning verkligen är ”rustad för framtiden”. 

Nästa steg

  • Stärka samarbetet inom det EU-omfattande framsynsnätverket för att bygga upp framsynskapaciteten i EU-ländernas förvaltningar.
  • Genomföra kommissionens agenda för strategisk framsyn och reflektion över framtida initiativ.
  • Samarbeta med andra EU-institutioner inom Espas.

Kontakt

Om du har frågor kan du mejla oss på SG-FORESIGHTatec [dot] europa [dot] eu (SG-FORESIGHT[at]ec[dot]europa[dot]eu) eller JRC-FORESIGHTatec [dot] europa [dot] eu (JRC-FORESIGHT[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Dokument

  • 1 NOVEMBER 2017
Strategic Foresight Primer

 

  • 10 SEPTEMBER 2019
President von der Leyen’s mission letter to Maroš Šefčovič