Gå direkt till innehållet

Konsekvensbedömningar

Konsekvensbedömningarna avgör om det behövs ett EU-initiativ och analyserar konsekvenserna av möjliga lösningar. Bedömningarna ingår i förarbetet till kommissionens lagförslag och bidrar till beslutsunderlaget.

Varför behövs konsekvensbedömningar?

Konsekvensbedömningar görs för initiativ som kan få stora effekter för ekonomin, samhället eller miljön, bland annat

  • lagförslag
  • andra initiativ (t.ex. finansieringsprogram och förhandlingsriktlinjer för internationella avtal)
  • genomförandeakter och delegerade akter.

Resultaten av konsekvensbedömningen sammanfattas i en rapport. Kvaliteten på rapporterna kontrolleras av den oberoende nämnden för lagstiftningskontroll, som avger yttranden.

Konsekvensbedömningsrapporten måste innehålla en beskrivning av

  • konsekvenserna för miljön, samhället och ekonomin, inklusive för små och medelstora företag och konkurrenskraften, och ett uttryckligt uttalande om effekter som inte anses betydande 
  • vem som berörs av initiativet och hur 
  • samrådsstrategin och vilka resultaten blev.

Konsekvensbedömningsrapporterna publiceras tillsammans med kommissionens förslag eller antagna akter. De skickas också till Europaparlamentet och rådet (EU:s lagstiftare), som ska ta hänsyn till dem när de beslutar om de ska anta lagförslagen.

Konsekvensbedömningsrapporter

Bättre lagstiftning

Konsekvensbedömningar är en viktig del av kommissionens agenda för bättre lagstiftning, som ska se till att EU:s lagar och initiativ når sina mål på ett så effektivt och ändamålsenligt sätt som möjligt.

Riktlinjerna för bättre lagstiftning hjälper kommissionen att göra konsekvensbedömningar. Det finns också en verktygslåda med kompletterande råd.

Du kan också bidra

Berörda parter kan lämna synpunkter på inledande konsekvensbedömningar, där kommissionen gör en första analys av problemet och beskriver politiska mål, olika lösningar och möjliga konsekvenser.

Lämna synpunkter på inledande konsekvensbedömningar

Nästa steg är ett samråd med berörda parter om alla viktiga aspekter i förslaget, som underlag till konsekvensbedömningar.

Bidra till konsekvensbedömningar

När kommissionen har publicerat lagförslaget och konsekvensbedömningen får allmänheten och intressenterna en ny möjlighet att lämna synpunkter, samtidigt som EU:s lagstiftare (parlamentet och rådet) börjar diskutera förslaget.

Lämna synpunkter på lagförslag och konsekvensbedömningar

Samarbete mellan EU-institutionerna

I det nya interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning från april 2016 är man överens om att konsekvensbedömningar bidrar till bättre EU-lagstiftning.

Enligt avtalet ska Europaparlamentet och rådet fullt ut beakta kommissionens konsekvensbedömningar när de beslutar om lagförslagen. De kan också själva göra konsekvensbedömningar vid omfattande ändringar under beslutsprocessen.

Interinstitutionellt avtal om bättre lagstiftning

Subsidiaritet och proportionalitet

Konsekvensbedömningarna utreder också om principerna för subsidiaritet och proportionalitet följs. Subsidiaritet betyder att EU inte ska agera om EU-länderna själva kan hantera frågan, medan proportionalitet innebär att EU:s åtgärder inte ska gå utöver vad som krävs för att nå målen.