Strategisk fremsynethed Gå til hovedindholdet
Et officielt EU-websiteOfficielt EU-website

Strategisk fremsynethed

Hvad er strategisk fremsynethed?

Fremsynethed går ud på at undersøge og foregribe eventuelle fremtidige udviklinger for at kunne forme den fremtid, man gerne vil have. Det gør man ved en struktureret og systemisk opbygning og anvendelse af kollektiv intelligens. Strategisk fremsynethed handler om at indarbejde fremtidig indsigt i EU's politikudformning, strategiske planlægning og beredskab. Det hjælper EU med at forberede sig på og foregribe fremtidige chok og muligheder og forme den fremtid, vi ønsker.

Strategisk fremsynethed handler ikke om at forudse fremtiden, men derimod om at undersøge forskellige potentielle fremtidsscenarier og de muligheder og udfordringer, de kan give. I sidste ende hjælper strategisk fremsynethed beslutningstagerne med at handle her og nu for at forme fremtiden.

Centrale aktører

På politisk plan er strategisk fremsynethed underlagt kommissæren med ansvar for intergenerationel retfærdighed, kultur, ungdom og idræt. Generalsekretariatet og Det Fælles Forskningscenter leder den praktiske gennemførelse af mandatet (centret trækker på sin interne fremsynskapacitet). Kommissionens netværk for strategisk fremsynethed sikrer en langsigtet koordinering af politikkerne mellem alle generaldirektoraterne. Kommissionen er i færd med at opbygge et tæt samarbejde om fremsynethed med andre EU-institutioner, særligt i forbindelse med det europæiske strategi- og politikanalysesystem (ESPAS). Den arbejder desuden med en række internationale partnere og udvikler partnerskaber, der trækker på EU-landenes fremsynethed via det tværeuropæiske fremsynsnetværk.

Rapporter om strategisk fremsynethed

Kommissionen udarbejder en årlig rapport om strategisk fremsyn, som danner grundlag for Kommissionens arbejdsprogrammer og den flerårige programplanlægning. Dette udføres gennem en deltagerorienteret og tværsektoriel fremsynethedsproces, der ledes af Kommissionens afdelinger, som i samråd med medlemslandene afholder drøftelser med ESPAS' partnere og en række eksterne interessenter. 

Rapporten om strategisk fremsyn fra 2023, "Bæredygtighed og velfærd er kernen i Europas åbne strategiske autonomi", kaster lys over de mest relevante og indbyrdes forbundne sociale og økonomiske udfordringer, som EU vil stå over for på sin vej mod bæredygtighed. På dette grundlag foreslås ti områder, hvor EU er nødt til at gøre en indsats for at navigere i omstillingen. Det vil i sidste ende styrke EU's åbne strategiske autonomi og globale position i kapløbet for at opnå en nulemissionsøkonomi.

Rapport om strategisk fremsynethed 2023

Rapporten om strategisk fremsynethed 2022: "Parvist samarbejde om den grønne og den digitale omstilling i den nye geopolitiske kontekst" fokuserer på samspillet mellem Europas grønne og digitale omstilling, idét der også tages højde for det voldsomt skiftende geopolitiske landskab, hvor disse omstillinger finder sted. Den fremhæver den centrale rolle, som digitale teknologier spiller i Europas fem strategiske og mest drivhusgasudledende sektorer: energi, transport, industri, byggeri og landbrug. Den beskriver også 10 indsatsområder, der er afgørende for at opnå den størst mulige synergieffekt og mindske spændingerne mellem de to overgange frem til 2050.

Rapport om strategisk fremsynethed 2022

2021-rapporten om strategisk fremsynethed, "EU's kapacitet og frihed til at handle", præsenteres et fremadrettet og tværfagligt perspektiv på vigtige tendenser, der vil påvirke EU frem mod 2050, bl.a. klimaændringer og andre udfordringer, teknologiske forandringer, pres på demokrati og værdier samt ændringer i den globale orden og demografi. Der identificeres også 10 områder, hvor EU kan styrke sin kapacitet og sin handlefrihed.

Rapport om strategisk fremsynethed 2021

I 2020-rapporten om strategisk fremsynethed blev de første strukturelle erfaringer fra covid-19-krisen drøftet, og der blev redegjort for, hvordan fremsynethed kan bidrage til at styrke Europas langsigtede modstandsdygtighed i en tid med grundlæggende og hyppige forandringer. Dette blev gjort ved at analysere EU's modstandsdygtighed på tværs af fire dimensioner: den sociale og økonomiske, den geopolitiske, den grønne og den digitale dimension. Rapporten indførte dashboards over modstandsdygtighed, der fungerer som overvågningsværktøjer for de politiske beslutningstagere.

Rapport om strategisk fremsynethed 2020

Det EU-dækkende fremsynsnetværk

Lanceringen af et EU-dækkende fremsynsnetværk blev offentliggjort i Kommissionens rapport om strategisk fremsynethed fra 2020. Formålet med det er at udvikle synergieffekter, der trækker på den offentlige forvaltnings fremsynskapacitet ved at samle efterretnings- og fremsynsekspertise fra alle medlemslandene og Europa-Kommissionen, som kan danne udgangspunkt for strategiudveksling og -samarbejde om spørgsmål med relevans for Europas fremtid.

Fremsynsnetværket har to niveauer. "Ministrene for fremtiden", som er udpeget af hvert enkelt medlemsland, mødes uformelt mindst en gang om året. De drøfter centrale spørgsmål af relevans for Europas fremtid.

Ministrenes arbejde understøttes af et netværk af højtstående embedsmænd fra de nationale forvaltninger, som mødes mindst to gange om året for at forberede ministermøderne, gøre status over opfølgningen på konklusionerne og samarbejde i tematiske arbejdsgrupper.

Støtte til udformningen af EU's politikker

Strategisk fremsynethed er med til at forbedre politikudformningen, udvikle fremtidssikrede strategier og sikre, at kortsigtede foranstaltninger er i overensstemmelse med de langsigtede mål, ved hjælp af en række forskellige teknikker, bl.a.:

  • landscape

    Horisontafsøgning: en systematisk afsøgning og indsamling af begivenheder og tendenser, der som resultat giver et fremtidsbillede eller en visuel kortlægning af nye tegn på forandringer

  • megatrends

    Analyse af megatendenser: analyse og drøftelse af mønsterændringer og tendenser, som spiller sammen, der som resultat giver en model for fremtiden og en handlingsplan

  • frames

    Scenarieplanlægning: interaktiv og gentaget proces med interviews, analyser og udarbejdelse af modeller, der som resultat giver et sæt plausible fremtidsscenarier – hvad enten vi bryder os om dem eller ej – og en beskrivelse af, hvordan disse kan blive til virkelighed

  • objective

    Visionering: kortlægning af en foretrukken kurs, der som resultat giver en fælles forståelse og eksplicit beskrivelse af den foretrukne fremtid og en køreplan på mellemlang sigt med angivelse af specifikke tiltag, der skal bringe os et skridt nærmere visionen

Strategisk fremsynethed udgør en rettesnor for Kommissionen i arbejdet med at opfylde de strategiske prioriteter ved at:

  • gennemføre fremsynsstudier om fremadrettede emner for at undersøge, hvordan ambitionerne i Kommissionens politiske prioriteter kan realiseres, analysere vigtige tendenser, risici og nye problemstillinger og fastlægge emner af kritisk betydning for EU. Som led i det bliver der offentliggjort årlige strategiske fremsynsrapporter og anvendt referencefremsynsscenarier.
  • støtte Kommissionens dagsorden for bedre lovgivning. Vigtige politiske initiativer skal være baseret på strategisk fremsynethed og sikre, at EU's politikker bygger på en klar forståelse af fremtidige tendenser og nye problemstillinger, mulige scenarier og dertil knyttede udfordringer og muligheder. Kommissionen har f.eks. udarbejdet fremsynsscenarier, der er en række mulige bud på fremtiden i 2040, som et direkte bidrag til Kommissionens meddelelse om den langsigtede vision for landdistrikterne.
  • understøtte beslutningstagernes fremtidsplanlægning og give inspiration til langsigtede strategier om centrale politiske spørgsmål gennem målrettet arbejde med forskellige emner som landbrugernes fremtidige erhvervsmæssige roller i 2040, fremtiden for told i EU og fremtidens grønne job.
  • bidrage til programmet for målrettet og effektiv regulering, som identificerer muligheder for at mindske EU's reguleringsmæssige byrde og bidrager til vurderingen af, om den eksisterende EU-lovgivning fortsat er "egnet til fremtiden". 

Næste skridt

  • Styrkelse af samarbejdet inden for det EU-dækkende fremsynsnetværk for at opbygge fremsynskapacitet i medlemslandenes forvaltninger i hele EU.
  • Gennemførelse af Kommissionens dagsorden for strategisk fremsynethed og overvejelser om de fremtidige initiativer.
  • Samarbejde med andre EU-institutioner inden for rammerne af det europæiske strategi- og politikanalysesystem (ESPAS).

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os på SG-FORESIGHT@ec.europa.eu JRC-FORESIGHT@ec.europa.eu

Dokumenter

  • 1. NOVEMBER 2017
Strategic Foresight Primer