Gå direkt till innehållet
Migration och asyl

Gemensamma EU-insatser

En komplex fråga

Låt oss visa att EU kan hantera migrationen effektivt och med medkänsla.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, talet om tillståndet i unionen, 13 september 2023 

Migrationen i siffror

Den irreguljära migrationen står ofta i fokus men utgör i själva verket bara en liten del av migrationen i EU.

Enligt de senaste årliga siffrorna ser migrationen till och från EU ut så här (uppgifter för 2021):

2,25 miljoner
personer
invandrade till EU
1,12 miljoner
personer
utvandrade från EU
1,14 miljoner
personer
total nettoinvandring till EU 

Migrations- och asylpakten

Migrations- och asylpakten kommer att se till att medlemsländerna delar på insatserna på ett ansvarsfullt sätt och visar solidaritet med dem som skyddar våra yttre gränser och dem som upplever ett särskilt högt migrationstryck. Dessutom innebär pakten att den irreguljära migrationen till EU förhindras.

Med pakten får EU och medlemsländerna också verktyg för att reagera snabbt i krissituationer, när länderna står inför en omfattande invandring eller när länder utanför EU eller icke-statliga enheter utnyttjar migranter i ett försök att destabilisera EU.

Se förslagens status och en tidslinje över lagstiftningsarbetet

Hantera migrationen ansvarsfullt

Viktiga områden

Asylsökande och flyktingar  

Genom migrations- och asylpakten förbättrar EU hanteringen av asylansökningar i EU så att man tar bättre hand om flyktingar och människor i behov av internationellt skydd samtidigt som de flyktingmottagande länderna får stöd. 

Flyktingarnas färd till Europa är ofta farlig – tusentals människor riskerar sina liv när de tar sig över hav och öknar i hopp om en bättre framtid. EU samarbetar med sina medlemsländer och internationella partner om vidarebosättning och kompletterande vägar för migranter från prioriterade regioner och arbetar för att öka antalet inreseplatser.  

Läs mer om EU:s gemensamma asylsystem

Laglig migration: locka till sig kompetens och talanger  

Laglig migration är avgörande för det ekonomiska välståndet. På grund av den åldrande befolkningen i EU och allt fler gröna och digitala jobb som kräver ny kompetens har arbetsgivarna svårt att hitta den personal de behöver. För att göra det lättare att locka till sig och behålla kompetens i EU antog kommissionen ett kompetens- och talangpaket i april 2022.

Som en del av paketet föreslog kommissionen en översyn av direktivet om ett kombinerat tillstånd och direktivet om varaktigt bosatta. 

Översynen av direktivet om varaktigt bosatta kommer att

  • förenkla villkoren för inresa och vistelse så att det blir lättare att få status som varaktigt bosatt i EU
  • förbättra rättigheterna för varaktigt bosatta och deras anhöriga.

Det reviderade direktivet om ett kombinerat tillstånd kommer att

  • rationalisera förfarandet för kombinerade arbets- och uppehållstillstånd, så att processen blir enklare och snabbare för sökande och arbetsgivare 
  • göra det möjligt att lämna in ansökningar från länder både i och utanför EU.  

Europaparlamentet och rådet nådde en politisk överenskommelse den 18 december 2023. I de reviderade reglerna fastställs gemensamma rättigheter för arbetstagare från länder utanför EU när det gäller arbetsvillkor, social trygghet, erkännande av kvalifikationer och skatteförmåner.

EU:s talangreserv, som kommissionen föreslog i november 2023, blir det första EU-omfattande verktyget för att underlätta internationell rekrytering och ge medborgare i länder utanför EU möjlighet att arbeta i EU.   

Schengenområdet

Schengen är ett område utan kontroller vid de inre gränserna som stärker den fria rörligheten för över 425 miljoner EU-medborgare och medborgare i länder utanför EU som bor i eller besöker EU. Återinförda gränskontroller måste förbli ett undantag, vara strikt tidsbegränsade och tillgripas som en sista utväg när det finns ett konstaterat allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten. Fri rörlighet för personer, varor och tjänster måste garanteras inom Schengenområdet. 

Förslaget om att ändra kodexen om Schengengränserna har tre huvudmål:

  • Ge nya verktyg för att se till att kontroller vid de inre gränserna förblir en sista utväg och ge medlemsländerna flexibilitet att använda alternativa och proportionella åtgärder. 
  • Bygga vidare på lärdomarna från covid-19-pandemin. 
  • Hantera den senaste tidens utmaningar vid EU:s yttre gränser. 

Läs mer om Schengenområdet

Visumpolitik och digitalisering av Schengenvisum  

Den 13 juni 2023 nådde Europaparlamentet och rådet en politisk överenskommelse som gjorde det möjligt att digitalisera förfarandet för Schengenvisum. De nya reglerna innebär att förfarandena moderniseras med hjälp av en EU-plattform för visumansökningar och att det nuvarande viseringsmärket digitaliseras. Hösten 2023 föreslog kommissionen en översyn av mekanismen för att upphäva visumfrihet för att hjälpa EU-länderna att motverka missbruk av inresor som inte kräver visum.

Läs mer om resor inom Schengenområdet

Stärka EU:s yttre gränser

Medlemsländerna har huvudansvaret för att förvalta sina sträckor av EU:s yttre gränser. Länderna kan dock begära tekniskt och operativt stöd från EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå (Frontex), både för förvaltning av de yttre gränserna och för återvändandeinsatser. 

Frontex omfattar den europeiska gräns- och kustbevakningens stående styrka, som kommer att ha 10 000 anställda senast 2027 för att effektivisera den integrerade förvaltningen av de yttre gränserna. 

På grundval av statusavtal utplacerar Frontex även den stående styrkan och teknisk utrustning i länder utanför EU, särskilt länder som ligger på viktiga migrationsrutter. EU har för närvarande statusavtal med Moldavien, Nordmakedonien, Montenegro, Albanien och Serbien.   

Enligt EU-lagstiftningen ska den europeiska gräns- och kustbevakningen, som omfattar Frontex och medlemsländernas gränsförvaltningsmyndigheter, utföra sina uppgifter i överensstämmelse med de grundläggande rättigheterna.  

EU-medlen ska förbättra EU-ländernas gränsförvaltningsresurser, t.ex. patrullbilar, elektronisk övervakning, patrullfartyg eller övervakningsflygplan.  

Pilotprojekt för bästa praxis vid gränsförfaranden, till exempel när det gäller registrering, snabba och rättvisa asylförfaranden och återvändandeförfaranden, har inletts med Rumänien och Bulgarien. Frontex, EU:s asylbyrå och Europol stöder dessa pilotprojekt. 

Insatser mot smuggling av migranter    

Smugglingsnätverken använder många olika verktyg för brottsliga ändamål, både på och utanför nätet, och de ändrar sina metoder snabbt och ofta. EU har ett akut behov av nya verktyg för att bekämpa dessa kriminella nätverk.    

I linje med EU:s förnyade handlingsplan mot smuggling av migranter (2021–2025) lade kommissionen i november 2023 fram två lagförslag som kommer att skynda på EU:s kamp genom att 

  • förebygga och motverka hjälp till olaglig inresa, transitering och vistelse i EU
  • stärka Europol för att bättre bekämpa smuggling av migranter och människohandel.

För att stärka det internationella samarbetet mot smuggling av migranter och för att skapa alternativ till irreguljär migration lanserade kommissionen den 28 november 2023 en global allians mot smuggling av migranter. 

Internationella partnerskap  

För att EU:s migrationspolitik ska lyckas måste våra ömsesidigt fördelaktiga partnerskap med länder utanför EU bli ännu starkare.

Kommissionen har ett närmare samarbete med viktiga partner och ursprungs- och transitländer för att minska den irreguljära migrationen genom att bekämpa smuggling av migranter och människohandel som äventyrar människors liv. Effektiva återvändanden sänder också en stark signal till smugglarna.

Kommissionen arbetar med att etablera säkra och lagliga migrationsvägar till EU och hjälpa våra partner att ta itu med de bakomliggande orsakerna till irreguljär migration. Arbetet går bland annat ut på att skapa fler möjligheter för unga, t.ex. jobb i deras hemländer.

Genom sitt ekonomiska stöd, t.ex. instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete och Global Gateway, stöder EU investeringar i utbildning, affärsmöjligheter, nya jobb och klimatåtgärder i många länder.