Direct la conținutul principal
Migrația și azilul

Un răspuns european unit

O chestiune cu mai multe fațete

Să arătăm că Europa poate gestiona migrația cu eficiență și compasiune.

Președinta Ursula von der Leyen, discursul privind starea Uniunii, 13 septembrie 2023 

Migrația în cifre

Deși migrația ilegală este adesea în centrul atenției, realitatea este că intrările ilegale reprezintă o mică parte a migrației în UE.

Pe baza celor mai recente cifre anuale, migrația către și din UE arată astfel (date din 2021)

2,25 milioane
de persoane au imigrat
în UE
1,12 milioane
de persoane au emigrat
din UE
1,14 milioane
de persoane: imigrația netă totală
în UE 

Pactul privind migrația și azilul

Pactul privind migrația și azilul va garanta că statele membre își împart eforturile în mod responsabil, dând dovadă de solidaritate cu cele care ne protejează frontierele externe și cu cele care se confruntă cu o presiune deosebită a migrației, prevenind în același timp migrația neregulamentară către UE.

Totodată, Pactul oferă UE și statelor sale membre instrumentele cu ajutorul cărora să poată reacționa rapid în situații de criză, când statele membre se confruntă cu un număr mare de sosiri sau atunci când o țară terță sau o entitate nestatală încearcă să îi instrumentalizeze pe migranți în mod deliberat, pentru a destabiliza Uniunea.

Stadiul propunerilor și calendar

Gestionarea responsabilă a migrației

Politici-cheie

Solicitanții de azil și refugiații  

Prin Pactul privind migrația și azilul, UE va consolida gestionarea cererilor de azil în UE, protejându-i pe refugiați și persoanele care au nevoie de protecție internațională și sprijinind țările care găzduiesc refugiați. 

Rutele migratorii utilizate de refugiați sunt adesea pline de greutăți și pericole, mii de oameni riscându-și viețile prin deșert și pe mare în speranța de a avea un viitor mai bun. UE colaborează cu statele membre și cu partenerii internaționali pentru dezvoltarea reinstalării și a unor căi suplimentare pentru migranții provenind din regiuni care au prioritate și încurajează creșterea locurilor de admisie.  

Mai multe despre sistemul european comun de azil

Migrația legală: atragerea competențelor și a talentelor  

Migrația legală este esențială pentru asigurarea prosperității economice. În contextul îmbătrânirii populației UE și al creșterii numărului de locuri de muncă verzi și digitale pentru care sunt necesare noi competențe, angajatorii europeni se străduiesc să găsească lucrătorii de care au nevoie. Pentru a atrage mai bine și a reține talentele, Comisia a adoptat, în aprilie 2022, Pachetul privind mobilitatea competențelor și a talentelor.

În acest context, Comisia a propus revizuirea Directivei privind permisul unic și a Directivei privind rezidenții pe termen lung, și crearea unei rezerve de talente la nivelul UE. 

Revizuirea Directivei privind rezidenții pe termen lung va

  • simplifica condițiile de admisie, facilitând astfel dobândirea statutului de rezident pe termen lung
  • consolida drepturile rezidenților pe termen lung și pe cele ale membrilor familiilor lor

Directiva privind permisul unic revizuită va

  • simplifica procedura pentru obținerea unui permis de muncă și de ședere combinat, ceea ce va facilita și va accelera procedura pentru solicitanți și angajatori deopotrivă 
  • permite solicitanților să își depună cererile atât din țările UE, cât și din țările aflate în afara acesteia  

Colegiuitorii au ajuns la un acord politic în data de 18 decembrie 2023. Normele revizuite prevăd un set comun de drepturi pentru lucrătorii din țări terțe, care privesc condițiile de muncă, protecția socială, recunoașterea calificărilor și avantajele fiscale.

Rezerva de talente la nivelul UE, care a fost propusă de Comisie în noiembrie 2023, va fi primul instrument la nivelul UE menit să faciliteze recrutarea internațională și să le ofere resortisanților din țări terțe posibilități de a lucra în Uniune.   

Spațiul Schengen

Schengen este spațiul fără controale la frontierele interne, care stă la baza libertății de circulație a peste 425 de milioane de cetățeni ai UE, alături de resortisanții țărilor terțe care locuiesc în UE sau vizitează UE. Reintroducerea controalelor la frontiere trebuie să rămână excepțională, strict limitată în timp și o măsură de ultimă instanță în cazul în care a fost constatată o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne. Trebuie asigurată libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor în spațiul Schengen. 

Propunerea de a modifica Codul frontierelor Schengen are trei obiective principale

  • să ofere noi instrumente menite să garanteze că verificările la frontierele interne rămân o măsură de ultimă instanță și să le permită statelor membre să utilizeze alte măsuri proporționale 
  • să se bazeze pe lecțiile învățate în contextul pandemiei de COVID-19 
  • să răspundă provocărilor recent apărute la frontierele externe ale UE 

Mai multe despre spațiul Schengen

Politica vizelor și digitalizarea vizelor Schengen  

În data de 13 iunie 2023, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic permițând digitalizarea procedurii de acordare a vizelor Schengen. Noile reguli vor moderniza procedurile de acordare a vizelor prin introducerea unei platforme europene pentru cererile de viză online și prin digitalizarea actualului autocolant de viză. În toamna lui 2023, Comisia a propus revizuirea mecanismului de suspendare a vizelor pentru a le permite țărilor din UE să contracareze mai eficient posibilele abuzuri legate de călătoriile fără viză.

Mai multe informații despre călătoriile în spațiul Schengen

Consolidarea frontierelor externe ale UE

Statele membre sunt cele cărora le revine în primul rând responsabilitatea de a gestiona propriile secțiuni ale frontierelor externe ale UE. Cu toate acestea, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) le acordă statelor membre sprijin tehnic și operațional, la cerere, atât în ceea ce privește gestionarea frontierei externe, cât și operațiunile de returnare. 

Frontex cuprinde corpul permanent al poliției de frontieră și gărzii de coastă, ale cărui efective vor ajunge la 10 000 de persoane până în 2027, lucru care va crește eficiența gestionării europene integrate a frontierelor. 

Pe baza acordurilor cu privire la statut, Frontex trimite corpul permanent și echipament tehnic și în țări din afara UE, în special în cele aflate pe principalele rute migratorii. În prezent, UE dispune de acorduri privind statutul cu Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania și Serbia.   

Potrivit legislației UE, poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european, care includ Frontex și autoritățile statelor membre însărcinate cu gestionarea frontierei, trebuie să își îndeplinească sarcinile cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale.  

Fondurile UE vizează îmbunătățirea capacităților statelor membre ale UE de gestionare a frontierelor, permițându-le să achiziționeze, de exemplu, vehicule de patrulare, sisteme de supraveghere electronică, nave de patrulare sau aeronave de supraveghere.  

Au fost lansate o serie de proiecte-pilot cu Bulgaria și România, pentru a ilustra cele mai bune practici cu privire, de exemplu, la înregistrare, proceduri de azil rapide și echitabile și proceduri de returnare. Frontex, Agenția UE pentru Azil și Europol susțin aceste proiecte-pilot. 

Combaterea introducerii ilegale de migranți    

Rețelele de introducere ilegală de migranți utilizează o serie de instrumente în scopuri criminale, atât online cât și offline, și își schimbă metodele rapid și des. UE are urgent nevoie de noi instrumente pentru a contracara aceste rețele infracționale.    

În conformitate cu acest plan de acțiune reînnoit al UE împotriva introducerii ilegale de migranți (2021-2025), Comisia a prezentat, în noiembrie 2023, două propuneri legislative care îi vor permite UE să accelereze această luptă prin 

  • prevenirea și combaterea facilitării intrării, tranzitării și șederii neautorizate în UE
  • consolidarea Europol pentru a combate mai eficient introducerea ilegală de migranți și traficul de persoane

În scopul de a consolida cooperarea internațională cu privire la prevenirea și răspunsul la problema introducerii ilegale de migranți, precum și pentru a oferi o alternativă la migrația neregulamentară, Comisia a lansat, în data de 28 noiembrie 2023, o Alianță mondială de combatere a introducerii ilegale de migranți. 

Parteneriate internaționale  

Pentru ca politica UE în materie de migrație să aibă succes, avem nevoie să consolidăm și mai mult parteneriatele noastre reciproc avantajoase cu țările din afara UE.

Comisia colaborează mai strâns cu principalii săi parteneri, precum și cu țările de origine și de tranzit, pentru a reduce migrația ilegală, luptând împreună împotriva introducerii ilegale de migranți și a traficului de persoane care pun în pericol vieți omenești. Returnările eficiente trimit, de asemenea, un semnal puternic traficanților.

Comisia lucrează la crearea unor căi legale și sigure de acces în UE și îi sprijină pe parteneri în combaterea cauzelor care stau la baza migrației ilegale. Printre altele, ea oferă mai multe oportunități tinerilor, inclusiv locuri de muncă în țările lor de origine.

Prin asistența sa financiară, de exemplu Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională sau strategia Global Gateway, UE sprijină investițiile în educație, oportunitățile de afaceri și crearea mai rapidă de locuri de muncă, precum și atenuarea impactului schimbărilor climatice în numeroase țări.