Direct la conținutul principal

Cheltuielile și veniturile UE în perioada 2021-2027

Grafic interactiv privind cheltuielile și veniturile UE pentru perioada 2021-2027, pe ani și pe țări.

Graficul interactiv de mai jos prezintă informații privind cheltuielile și veniturile înscrise în cadrul financiar multianual 2021-2027. În plus, graficul interactiv prezintă, de asemenea, cheltuielile din cadrul NextGenerationEU, care sunt canalizate prin buget ca venituri alocate externe provenind din împrumuturi specifice. Datele sunt disponibile pentru descărcare în partea de jos a paginii (inclusiv pentru bugetele anterioare pe termen lung). Informații suplimentare despre CFM găsiți aici.

Pentru informații referitoare la cadrul financiar multianual (CFM) 2014-2020, consultați Graficul interactiv: cheltuieli și venituri în perioada 2014-2020.

Sumele sunt prezentate doar în scop informativ. Orice trimitere formală la informații bugetare ar trebui să țină cont de documentele și rapoartele bugetare oficiale.

Cum se utilizează

Faceți clic pe unul dintre cele trei taburi („Prezentare generală”, „Cheltuieli” și „Venituri”) pentru a trece de la o secțiune la alta. Puteți utiliza filtre (an, țară etc.) pentru a selecta una sau mai multe valori de afișat. Selecția dumneavoastră curentă se afișează în bara albastră: faceți clic pe ea pentru a o modifica sau pe „x” pentru a o elimina. În funcție de selecția dumneavoastră curentă, nu sunt disponibile toate opțiunile din filtru: valorile care nu pot fi selectate apar pe fond gri închis.

Selecția curentă poate fi descărcată făcând clic pe butonul „Descărcați datele selectate” din grafic.

Descărcați

31 IULIE 2023
EU spending and revenue - Data 2000-2022

Datele pentru anii anteriori anului 2000 sunt disponibile în Raportul financiar 2008

Avantajele apartenenței la UE

Bugetul UE nu este un joc cu sumă nulă. Toată lumea câștigă de pe urma apartenenței la UE, beneficiind de călătorii fără frontiere, de apeluri telefonice din străinătate la prețuri accesibile sau de un răspuns european coordonat la pandemia de COVID-19 și la consecințele acesteia. Făcând parte din piața unică, statele membre ale UE pot să abordeze împreună provocările migrației, să combată terorismul și schimbările climatice și să le ofere cetățenilor lor drumuri mai bune, servicii publice modernizate și acces la tratamente medicale de ultimă oră.

Alocarea cheltuielilor către statele membre este, prin definiție, imperfectă, deoarece nu reflectă avantajele participării la proiectul nostru european comun sau valoarea adăugată a bugetului UE. Beneficiile contabile prezentate mai sus acoperă doar o mică parte din avantajele globale ale apartenenței la UE. Cheltuielile care par să fie direcționate doar către un stat membru pot aduce beneficii mai multor state sau chiar tuturor, date fiind efectele de propagare ale cheltuielilor UE, sau pot viza un bun public european care necesită finanțare partajată.

A se vedea și Avantajele oferite de bugetul UE