Preskoči na glavno vsebino

Poraba in prihodki EU v obdobju 2021–2027

Interaktivni grafikon porabe in prihodkov EU v obdobju 2021–2027 po letih in državah.

V interaktivnem grafikonu spodaj so predstavljene informacije o odhodkih in prihodkih v večletnem finančnem okviru za obdobje 2021–2027. Grafikon prikazuje tudi odhodke v okviru instrumenta NextGenerationEU, ki se zagotovijo prek proračuna kot zunanji namenski prejemki iz namenskih posojil. Podatki so na voljo za prenos na dnu strani (tudi za prejšnje dolgoročne proračune EU). Več informacij o večletnem finančnem okviru.

Za podatke o večletnem finančnem okviru za obdobje 2014–2020 glej Interaktivni grafikon: poraba in prihodki EU v obdobju 2014–2020.

Zneski so samo za namene predstavitve. Vsaka uradna navedba podatkov o proračunu se mora sklicevati na uradne proračunske dokumente in poročila.

Uporaba

Za vizualizacijo podatkov kliknite enega od treh zavihkov („Pregled“, „Poraba“ in „Prihodki“). Za prikaz ene ali več vrednosti lahko uporabite filtre (npr. leto, država). Trenutni izbor je prikazan v modri vrstici: kliknite na posamezno možnost ali „x“, če jo želite izbrisati. Glede na vaš trenutni izbor morda niso na voljo vse možnosti v filtru: če vrednosti ni mogoče izbrati, se prikaže v temno sivem ozadju.

Trenutni izbor lahko prenesete s klikom gumba „Prenesi izbrane podatke“ v grafikonu.

Prenos

31. JULIJ 2023
EU spending and revenue - Data 2000-2022
English
(1018.86 KB - XLSX)
Prenesi

Podatki za obdobje pred letom 2000 so na voljo v finančnem poročilu za leto 2008.

Koristi članstva v EU

Proračun EU ni igra z ničelno vsoto. Vsi državljani EU imamo koristi od članstva v EU, kot so potovanja brez meja, cenovno dostopni telefonski klici iz tujine ter usklajen odziv EU na pandemijo koronavirusa in njene posledice. Vse države članice EU imajo koristi od tega, da so del enotnega trga in lahko skupaj obravnavajo izzive, kot so migracije, boj proti terorizmu in podnebne spremembe. Poleg tega lahko svojim državljanom ponudijo boljše ceste, sodobne javne storitve in najsodobnejšo zdravstveno oskrbo.

Izplačilo sredstev državam članicam ni idealen indikator, saj ne odraža prednosti sodelovanja v skupnem evropskem projektu ali dodane vrednosti proračuna EU. Zgoraj prikazane koristi predstavljajo le majhen delež splošnih prednosti članstva v EU. Za nekatera sredstva se zdi, da so namenjena le eni državi članici, vendar lahko zaradi močnega učinka prelivanja koristijo več ali vsem državam članicam ali prispevajo k evropskemu javnemu dobremu, za kar je potrebno deljeno financiranje.

Glej tudi Koristi proračuna EU.