Gå direkt till innehållet

Coronasamordningsfunktion för medicinsk utrustning

Coronapandemin har lett till en kraftig ökning av efterfrågan på personlig skyddsutrustning, medicinska produkter och intensivvårdsläkemedel. Kommissionen bildade därför en samordningsgrupp för att förbättra tillgången på de medicinska förnödenheter som krävs för att bekämpa pandemin, rädda liv och övervinna folkhälsokrisen i EU. Gruppen var verksam i sex månader med start den 1 april 2020.

Matchning av tillgång och efterfrågan på medicinsk utrustning

Samordningsgruppen samarbetade med nationella myndigheter i EU, tillverkare och andra aktörer för att hjälpa medlemsländerna att få tag på den utrustning som de behövde.

Samordningsgruppen var en kanal för dialog och informationsutbyte med medlemsländernas företrädare i hälso- och ekonomifrågor om utbudet och efterfrågan på EU-nivå och om sätt att åtgärda bristen och bygga upp kapacitet. Samordningsgruppen förde en dialog med företrädare för näringslivet för att samla och stödja informationsutbytet om tillgång och efterfrågan på viktiga medicinska produkter.

Samordningsgruppen hjälpte medlemsländerna att utbyta information om sina behov av medicinsk utrustning på kort, medellång och lång sikt och att hitta materialerbjudanden från företag via en matchningsplattform.

Gruppen bevakade import, exportbegränsningar i länder utanför EU, produktionskapacitet, leveranskedjor samt flaskhalsar för transport och logistik. Gruppen bidrog också till att förutse och lösa administrativa problem och undanröja tekniska hinder och till att övervaka det krav på tillstånd för att få exportera personlig skyddsutrustning från EU som gällde den 15 mars–25 maj 2020.

På så sätt hjälpte gruppen till att kartlägga vilka insatser som var viktigast för att stödja de olika faserna i EU:s färdplan för att lätta på coronarestriktionerna och öka beredskapen för framtida utbrott eller eventuella nya smittvågor, i enlighet med kommissionens meddelande om EU:s hälsoberedskap i närtid inför covid-19-utbrott.

Gruppen samlade expertis från ansvariga kommissionsavdelningar och var inriktad på fem produktområden: personlig skyddsutrustning, respiratorer, andra medicinska förnödenheter och sjukhusprodukter, testkit samt intensivvårdsläkemedel och vacciner.

Gruppen kompletterade kommissionens arbete med gemensam upphandling och lagring av medicinsk utrustning via rescEU. Den arbetade dock inte direkt med de gemensamma upphandlingarna eller med att matcha enskilda länders tillgång och efterfrågan. Dess roll var att tillhandahålla stöd, verktyg och viktig information för att underlätta, förutse och påskynda leveranserna av de medicinska förnödenheter som behövdes för att bekämpa pandemin.

Även EES-länderna (Island, Liechtenstein och Norge), Schweiz och Storbritannien deltog i samordningsgruppens arbete som associerade länder.

Matchningsplattformen

Matchningsplattformen var en webbplats där medlemsländerna kunde ange sina förväntade behov av medicinska produkter och där tillverkare och leverantörer kunde meddela vad de hade att erbjuda (se vår presentation av hur plattformen fungerade). Företag som hade material att erbjuda kunde fylla i ett formulär på plattformen.

Möten med medlemsländerna och de associerade länderna

Samordningsgruppen hade regelbundna möten med företrädare för medlemsländerna och de associerade länderna för att samla in och utbyta information. Man höll också tematiska möten för mer djupgående diskussioner om aktuella och prioriterade frågor.

Tematiskt möte om testning

Covid-19-tester används för att identifiera smittade personer, så att man kan isolera dem och förhindra att viruset sprids, medan smittspårning används för att hitta andra personer som kan ha smittats.

Bra teststrategier och tillräcklig testkapacitet tillhör därför de viktigaste aspekterna när det gäller beredskap och insatser mot covid-19. De första månaderna av pandemin led EU-länderna dock brist på tester och testmaterial, utbildad laboratoriepersonal och viss laboratorieutrustning.

Den 28 maj 2020 kallade samordningsgruppen därför till ett möte om teststrategier och befintlig och planerad kapacitet i Europa. Inför mötet svarade medlemsländerna och de associerade länderna på en enkät i ämnet, som ledde till en del värdefulla insikter.

EU:s smittskyddsmyndighet framförde sin syn på smittspårning. Gemensamma forskningscentrumet presenterade sin databas med produkter för in vitro-diagnostik och testmetoder för covid-19.

Tematiskt möte om respiratorer

Pandemin har visat att respiratorer är viktiga för att behandla covid-19-patienter och snabbt kan bli en bristvara när efterfrågan ökar exponentiellt under kort tid. Trots att branschen snabbt ökade sin produktion, räckte det inte för att tillgodose den mycket stora efterfrågan under krisens topp. 

Den 29 juni 2020 kallade samordningsgruppen därför till ett möte om lärdomarna och beredskapen när det gäller respiratorer i Europa inför eventuella nya covid-19-utbrott. Läs protokollet från mötet om respiratorer

Läkare från Europeiska sällskapet för intensivvård presenterade några av sina erfarenheter av respiratorer i intensivvården och menade att respiratorerna räddar liv men att det krävs särskilt utbildad personal som vet hur man använder dem. Spanien delade med sig av hur de gjorde för att möta det ökade behovet av respiratorer och öka produktionskapaciteten (se del 1 och del 2 av presentationen).

Kommissionen har hjälpt medlemsländerna och de associerade länderna att få tag på respiratorer genom bland annat avtalet om gemensam upphandling och rescEU.

Ökad produktion

Pandemin har lett till brist på flera viktiga produkter och gjort det nödvändigt att öka produktionen av viss utrustning.

På ett möte den 13 maj 2020 diskuterade man ökad tillverkning av personlig skyddsutrustning. De flesta medlemsländer förklarade att de övervakade tillgången på medicinsk utrustning och förde en dialog med näringslivet för att göra sig en bild av läget och se hur man kan öka produktionen. Estland och Italien delade med sig av sina erfarenheter och lösningar.

På ett uppföljningsmöte den 19 maj 2020 gjordes en mer ingående genomgång av utbudet av medicinsk utrustning och den förväntade produktionsökningen, inklusive hinder och flaskhalsar. Bulgarien presenterade sitt informationsverktyg för företag med vägledning och länkar till alla krisåtgärder som regeringen vidtagit för att hantera pandemins ekonomiska konsekvenser. Belgien presenterade en plattform som sköts av Enterprise Europe Network Flanders och som används för matchning, informationsutbyte och stödåtgärder.

Mer information

Ökad kapacitet för bedömning av medicinsk utrustning

Medicinska produkter bedöms och certifieras normalt av ett anmält organ på nationell nivå. Eftersom det saknades viktiga medicinska förnödenheter när krisen var som värst bestämde sig kommissionen för att underlätta förfarandet.

I enlighet med EU:s färdplan för att lätta på coronarestriktionerna sammanställde kommissionen i samförstånd med medlemsländerna en lista med prioriterade produkter för de anmälda organen och informerade marknadens aktörer om tillgänglighet och kapacitet hos organen för bedömning. De anmäla organen svarade på två enkäter. Det hjälpte företagen att snabbt släppa ut en rad covid-19-relaterade produkter på marknaden.

Anmälda organ – lista med viktig utrustning

I EU:s färdplan för att lätta på coronarestriktionerna, som antogs den 15 april 2020, uppmanar kommissionen de anmälda organen att prioritera viktig medicinsk utrustning i kampen mot covid-19, baserat på listor som fastställs tillsammans med medlemsländerna. Det gäller följande medicinska utrustning:

Anmälda organ – tillgänglighet och kapacitet

Dessutom åtog sig kommissionen att informera marknadsaktörerna om tillgänglighet och kapacitet hos organen för bedömning av överensstämmelse. Kommissionen skickade därför två enkäter till de anmälda organ som certifierar medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik och personlig skyddsutrustning som används vid covid-19-vård: