Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κέντρο συντονισμού για θέματα ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της COVID-19

Η πανδημία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για μέσα ατομικής προστασίας, ιατρικά προϊόντα και θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Για να διευκολυνθεί η έγκαιρη διαθεσιμότητα των ιατρικών εφοδίων που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του ιού, τη διάσωση ζωών και την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή δημιούργησε το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της COVID-19, το οποίο άρχισε να λειτουργεί την 1η Απριλίου 2020 για περίοδο έξι μηνών.

Αντιστοίχιση ζήτησης και προσφοράς για τον ιατρικό εξοπλισμό

Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών συνεργάστηκε στενά με τις εθνικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ, τους κατασκευαστές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση διαθέσιμων προμηθειών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Λειτούργησε ως πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής πληροφοριών με τους εκπροσώπους των κρατών μελών στους τομείς της υγείας και της οικονομίας όσον αφορά τη ζήτηση και την προσφορά ιατρικού εξοπλισμού σε επίπεδο ΕΕ και τα μέσα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την ανάπτυξη ικανοτήτων. Μέσω του διαλόγου με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τα εξελισσόμενα μοντέλα προσφοράς και ζήτησης για βασικά ιατρικά προϊόντα, και στήριξε την ανταλλαγή των πληροφοριών αυτών.

Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών παρείχε επίσης στα κράτη μέλη εργαλεία στήριξης, συμπεριλαμβανομένης πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών στην οποία μπορούσαν να υποβάλουν τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες τους για ιατρικό εξοπλισμό και να βρουν προσφορές από εταιρείες.

Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών παρακολούθησε τις εισαγωγές, τους περιορισμούς των εξαγωγών που είχαν επιβληθεί από τρίτες χώρες, την παραγωγική ικανότητα και τις αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των σημείων συμφόρησης στις μεταφορές και την εφοδιαστική. Επίσης, συνέβαλε στην πρόβλεψη και την άρση εμποδίων που οφείλονταν σε κανονιστικούς ή τεχνικούς λόγους. Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών συνέβαλε επίσης στην παρακολούθηση της απαίτησης άδειας για την εξαγωγή εξοπλισμού ατομικής προστασίας που εξέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία επέβαλε προσωρινά η Επιτροπή από τις 15 Μαρτίου έως τις 25 Μαΐου 2020.

Όλα αυτά συνέβαλαν στον προσδιορισμό των τομέων στους οποίους έπρεπε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για τη στήριξη κάθε φάσης του κοινού ευρωπαϊκού χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της COVID-19 και την αύξηση της ετοιμότητας για μελλοντικές εξάρσεις ή πιθανά περαιτέρω κύματα εκδήλωσης του ιού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ στον τομέα της υγείας για ταχεία αντίδραση σε περίπτωση περαιτέρω επιδημικών εξάρσεων της νόσου COVID-19.

Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών συγκέντρωσε εμπειρογνωμοσύνη από τις διάφορες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχαν στην καταπολέμηση της COVID-19. Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών ήταν οργανωμένο σε πέντε ομάδες με βάση τα προϊόντα: μέσα ατομικής προστασίας, αναπνευστήρες, άλλα ιατρικά και νοσοκομειακά εφόδια, υλικά δοκιμών και θεραπευτικές αγωγές για τις ΜΕΘ και εμβόλια.

Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών συμπλήρωσε τις εργασίες της Επιτροπής στο πλαίσιο της κοινής προμήθειας και της δημιουργίας αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού μέσω του μηχανισμού rescEU. Δεν οργάνωσε κοινές προμήθειες, ούτε αντιστοίχησε άμεσα τη ζήτηση και την προσφορά σε μεμονωμένη βάση. Ο ρόλος του ήταν να παρέχει στήριξη, εργαλεία και κρίσιμες πληροφορίες για τη διευκόλυνση, την πρόβλεψη και την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας των ιατρικών εφοδίων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του ιού.

Στις εργασίες του κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών συμμετείχαν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλατφόρμα αντιστοίχισης

Η πλατφόρμα αντιστοίχισης ήταν ένα επιγραμμικό εργαλείο συλλογής πληροφοριών στο οποίο τα κράτη μέλη μπορούσαν να αναφέρουν τις αναμενόμενες ανάγκες τους για ιατρικά προϊόντα και οι εταιρείες που παράγουν και παρέχουν τα προϊόντα αυτά μπορούσαν να αναφορτώσουν τις λεπτομέρειες των αντίστοιχων προσφορών τους. Η λειτουργία της πλατφόρμας περιγράφεται λεπτομερέστερα σ’ αυτήν την παρουσίαση. Οι εταιρείες που ενδιαφέρονταν να αναφορτώσουν μια προσφορά προμήθειας θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ένα έντυπο στην πλατφόρμα αντιστοίχισης της Επιτροπής.

Συναντήσεις με τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες

Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών διοργάνωνε τακτικές συνεδριάσεις με εκπροσώπους των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών. Οι συνεδριάσεις αυτές προσέφεραν δομή για τη συγκέντρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών. Οι θεματικές συνεδριάσεις επέτρεψαν μια πιο εμπεριστατωμένη ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με τους εξελισσόμενους τομείς προτεραιότητας.

Θεματική συνεδρίαση σχετικά με τις εξετάσεις

Οι εξετάσεις για την ανίχνευση της COVID-19 επιτρέπουν την ταυτοποίηση των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και την απομόνωσή τους με σκοπό την πρόληψη της διασποράς του, ενώ διεξάγονται και δραστηριότητες παρακολούθησης και εντοπισμού για να ελεγχθεί κατά πόσον έχουν προσβληθεί από τον ιό και άλλα άτομα.

Ως εκ τούτου, οι κατάλληλες στρατηγικές και η επαρκής ικανότητα για τη διεξαγωγή εξετάσεων αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ετοιμότητας και της αντίδρασης στην COVID-19. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες της πανδημίας η Ευρώπη έπασχε από ελλείψεις σε τεστ και σε υλικά για τη διεξαγωγή εξετάσεων, σε εκπαιδευμένο εργαστηριακό προσωπικό και σε ορισμένες προμήθειες εργαστηριακού εξοπλισμού.

Στις 28 Μαΐου 2020 το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών διοργάνωσε συνεδρίαση σχετικά με τις στρατηγικές για τη διεξαγωγή εξετάσεων και για την τρέχουσα και την προβλεπόμενη ικανότητα στην Ευρώπη. Ενόψει της συνεδρίασης, τα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες συνέβαλαν σε έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό, και ως εκ τούτου σημειώθηκαν ορισμένες καίριες διαπιστώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρουσίασε την άποψή του για την ιχνηλάτηση επαφών. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών παρουσίασε τη βάση δεδομένων του με τις διαγνωστικές συσκευές και τις μεθόδους εξετάσεων για την ανίχνευση της COVID-19.

Θεματική συνεδρίαση σχετικά με τους αναπνευστήρες

Λόγω της πανδημίας COVID-19 έγινε κατανοητό ότι οι μηχανικοί αναπνευστήρες έχουν ζωτική σημασία για την κλινική διαχείριση των ασθενών με COVID-19 και ότι μπορεί να σημειωθεί έλλειψή τους λόγω εκθετικής βραχυπρόθεσμης ζήτησης. Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία αύξησε γρήγορα την παραγωγή, αυτό δεν ήταν αρκετό για να καλυφθεί η πολύ υψηλή ζήτηση κατά την κορύφωση της κρίσης. 

Ως εκ τούτου, στις 29 Ιουνίου 2020 το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών διοργάνωσε συνεδρίαση με θέμα τα αντληθέντα διδάγματα και την ετοιμότητα ως προς τους μηχανικούς αναπνευστήρες στην Ευρώπη με σκοπό τη στήριξη της προετοιμασίας για την πιθανή επανεμφάνιση της COVID-19. Επισυνάπτονται ορισμένες καίριες διαπιστώσεις (έκθεση συνεδρίασης) σχετικά με τους αναπνευστήρες.

Ορισμένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν ως προς τη χρήση αναπνευστήρων στις μονάδες εντατικής θεραπείας παρουσιάστηκαν από τη σκοπιά των κλινικών ιατρών από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικολογίας (ESICM): οι αναπνευστήρες σώζουν ζωές, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της υγείας. Η Ισπανία μοιράστηκε την εμπειρία της (1 και 2) όσον αφορά την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αναπνευστήρες και την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας.

Η Επιτροπή εργάστηκε για να βοηθήσει τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες να αποκτήσουν τους αναγκαίους αναπνευστήρες με διάφορα μέσα, ιδίως της συμφωνίας κοινής προμήθειας και του rescEU.

Αύξηση της παραγωγής

Η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα αρκετές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και ενεργοποίησε την ανάγκη για σημαντική αύξηση της παραγωγής ορισμένων ειδών εξοπλισμού.

Στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου σχετικά με την αύξηση της παραγωγής μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), η μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών εξήγησε ότι παρακολουθεί τις προμήθειές του σε ιατρικό εξοπλισμό και προσεγγίζει προορατικά τις επιχειρήσεις για να κατανοήσει την τρέχουσα κατάσταση ως προς την προμήθεια και να εξετάσει τρόπους αύξησης της παραγωγής. Η Εσθονία και η Ιταλία συμμερίστηκαν τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές τους.

Σε επακόλουθη συνεδρίαση στις 19 Μαΐου διερευνήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό η υφιστάμενη προσφορά και η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και τα εμπόδια και τα σημεία συμφόρησης. Η Βουλγαρία παρουσίασε το εργαλείο πληροφόρησής της για τις επιχειρήσεις, με καθοδήγηση και συνδέσμους προς όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κρίσης με σκοπό την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της COVID-19. Το Βέλγιο παρουσίασε την πλατφόρμα που διοργανώθηκε από το δίκτυο «Enterprise Europe Network» της Φλάνδρας για την αντιστοίχιση και την ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών και μέτρων στήριξης.

Άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Διευκόλυνση της αύξησης της ικανότητας ως προς τον ιατρικό εξοπλισμό

Ο ιατρικός εξοπλισμός συνήθως αξιολογείται και πιστοποιείται από κοινοποιημένο οργανισμό σε εθνικό επίπεδο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, δεδομένης της έλλειψης βασικών ιατρικών εφοδίων, η Επιτροπή έκρινε ότι είναι ζωτικής σημασίας να βρεθούν τρόποι για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της COVID-19 η Επιτροπή κατάρτισε, σε συμφωνία με τα κράτη μέλη, κατάλογο προϊόντων προτεραιότητας για τους κοινοποιημένους οργανισμούς και αντάλλαξε, με τους φορείς της αγοράς, πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες που απευθύνθηκαν σε κοινοποιημένους οργανισμούς. Αυτό βοήθησε τις επιχειρήσεις να διοχετεύσουν γρήγορα στην αγορά ορισμένα προϊόντα που σχετίζονται με την COVID-19.

Κοινοποιημένοι οργανισμοί — Κατάλογος αναγκαίου εξοπλισμού

Στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου COVID-19, που εγκρίθηκε στις 15 Απριλίου 2020, η Επιτροπή κάλεσε τους κοινοποιημένους οργανισμούς να δώσουν προτεραιότητα στον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, βάσει καταλόγου που θα συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τον κατάλογο αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού:

Κοινοποιημένοι οργανισμοί — Διαθεσιμότητα και ικανότητα

Επιπλέον, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα των φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης και να τις κοινοποιεί σε φορείς της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή διεξήγαγε έρευνες με τους κοινοποιημένους οργανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με την πιστοποίηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, in vitro διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας που σχετίζονται με την COVID-19. Στα παρακάτω έγγραφα μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών: