Direct la conținutul principal

Centrul de coordonare pentru echipamente medicale (COVID-19)

Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere globală a cererii de echipamente individuale de protecție, de produse medicale și de tratamente utilizate în secțiile de terapie intensivă (ATI). Pentru a facilita disponibilitatea în timp util a materialelor necesare pentru combaterea virusului, salvarea de vieți omenești și depășirea crizei sanitare în Uniunea Europeană, Comisia a creat un centru de coordonare pentru echipamente medicale (COVID-19), care a devenit operațional la data de 1 aprilie 2020 pentru o perioadă de șase luni.

Corelarea cererii cu oferta de echipamente medicale

Centrul de coordonare a colaborat îndeaproape cu autoritățile naționale, producătorii și alte părți interesate din UE, pentru a ajuta statele membre să obțină materialele de care au nevoie.

Acesta a facilitat dialogul și schimbul de informații cu reprezentanții statelor membre din domeniul sanitar și economic în ceea ce privește oferta și cererea de materiale medicale la nivelul UE și mijloacele de contracarare a unei eventuale penurii și de consolidare a capacităților. Angajând un dialog cu reprezentanții industriei, centrul de coordonare a creat cadrul necesar pentru a asigura schimbul de informații privind evoluția ofertei și a cererii pentru principalele produse medicale.

Mai mult, a pus la dispoziția statelor membre instrumente de sprijin, printre care o platformă pentru schimbul de informații în cadrul căreia acestea își puteau prezenta nevoile pe termen scurt, mediu și lung în materie de echipamente medicale și găsi oferte de aprovizionare din partea întreprinderilor.

Centrul de coordonare a monitorizat importurile, restricțiile la export introduse de țările terțe, capacitatea de producție și lanțurile de aprovizionare, inclusiv eventualele blocaje în materie de transport și logistică. De asemenea, a contribuit la anticiparea și eliminarea blocajelor de natură reglementară sau tehnică. Centrul de coordonare a contribuit, de asemenea, la monitorizarea cerinței privind autorizațiile de export pentru echipamentele individuale de protecție care părăseau teritoriul Uniunii Europene, care a fost introdusă temporar de Comisie în perioada 15 martie – 25 mai 2020.

Toate aceste elemente au ajutat la identificarea domeniilor în care trebuie concentrate eforturile pentru a sprijini fiecare etapă a foii europene comune de parcurs pentru eliminarea măsurilor de izolare în contextul pandemiei de COVID-19 și pentru a favoriza o mai bună pregătire în caz de noi epidemii sau eventuale noi valuri de epidemie, așa cum se menționează în Comunicarea Comisiei privind pregătirea pe termen scurt a UE în materie de sănătate în cazul apariției de noi focare de COVID-19.

Centrul de coordonare a reunit experți din diferite departamente ale Comisiei Europene implicate în combaterea COVID-19. Era organizat în cinci grupe, pe produse: echipamente de protecție personală, ventilatoare, alte materiale medicale și spitalicești, materiale de testare, tratamente ATI și vaccinuri.

Activitatea centrului era complementară cu cea a Comisiei în ceea ce privește achizițiile publice comune și constituirea de rezerve de echipamente medicale prin intermediul rescEU. Nu a organizat achiziții publice comune și nu a făcut corelații între cerere și ofertă. Rolul său era de a oferi sprijin, instrumente și informații esențiale pentru a facilita, anticipa și accelera punerea la dispoziție a materialelor medicale necesare pentru combaterea virusului.

Țările din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), Elveția și Regatul Unit s-au alăturat la activitățile centrului.

Platforma de cooperare

Platforma de cooperare era un instrument online de colectare a informațiilor în cadrul căreia statele membre își puteau face cunoscute nevoile în materie de produse medicale, iar întreprinderile care le produc și distribuie își puteau publica ofertele. Pentru detalii despre funcționarea acestei platforme, vizionați această prezentare. Întreprinderile care doreau să depună o ofertă de furnizare puteau completa un formular pe platforma de cooperare a Comisiei.

Reuniuni cu statele membre și țările asociate

Centrul de coordonare organiza regulat reuniuni cu reprezentanții statelor membre și ai țărilor asociate. Aceste reuniuni asigurau un cadru pentru centralizarea și partajarea informațiilor. Reuniunile tematice au facilitat schimburi de opinii mai aprofundate și monitorizarea evoluției situației în domeniile prioritare.

Reuniuni tematice privind testarea

Testele de depistare pentru COVID-19 au permis identificarea persoanelor infectate și izolarea acestora pentru a preveni propagarea virusului. În același timp, erau prevăzute acțiuni de identificare a contacților.

Așadar, implementarea unor strategii de depistare și existența unor capacități de testare suficiente s-au dovedit a fi esențiale pentru a putea răspunde la criza provocată de pandemia de COVID-19. Însă, în primele luni ale pandemiei, Europa s-a confruntat cu o penurie de teste și de materiale de depistare, de personal laborant abilitat și de anumite materiale de laborator.

La 28 mai 2020, centrul de coordonare a organizat o reuniune privind strategiile de testare și capacitatea actuală și planificată în Europa. Înainte de reuniune, un stat membru și țările asociate au contribuit la un sondaj pe această temă, ceea ce a dus la obținerea unor informații esențiale utile.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și-a prezentat punctul de vedere cu privire la depistarea contacților. Centrul Comun de Cercetare și-a prezentat baza de date a dispozitivelor de diagnosticare in vitro și a metodelor de testare pentru COVID-19.

Reuniune tematică privind ventilatoarele pulmonare

Pandemia de COVID-19 a evidențiat faptul că ventilatoarele pulmonare mecanice sunt esențiale pentru gestionarea clinică a pacienților și că, în caz de cerere exponențială pe termen scurt, este posibil ca numărul acestora să fie insuficient. Deși industria a crescut rapid producția, acest lucru nu a fost suficient pentru a satisface cererea foarte mare în perioada de vârf a crizei. 

Prin urmare, la 29 iunie 2020, centrul de coordonare a organizat o reuniune despre utilizarea ventilatoarelor pulmonare mecanice în Europa (experiențe trecute și capacitate de pregătire), în perspectiva apariției de noi focare de COVID-19. Mai jos sunt prezentate informații esențiale (raportul reuniunii) despre ventilatoarele pulmonare

Societatea europeană a medicamentelor ATI (ESICM) a prezentat câteva concluzii privind utilizarea ventilatoarelor pulmonare în unitățile de terapie intensivă: ventilatoarele salvează vieți, dar trebuie să fie utilizate în mod corespunzător de către personalul medical calificat și specializat. Spania și-a împărtășit experiența (1 și 2) în ceea ce privește satisfacerea cererii ridicate de ventilatoare și creșterea capacității de producție.

Comisia a depus eforturi pentru a ajuta statele membre și țările asociate să obțină ventilatoarele necesare prin diverse instrumente, în special prin acordul privind achizițiile comune și rescEU.

Suplimentarea producției

Pandemia de COVID-19 a cauzat lipsa unor produse esențiale și a determinat necesitatea creșterii substanțiale a producției pentru anumite tipuri de echipamente.

În cadrul reuniunii din 13 mai privind suplimentarea producției de echipamente individuale de protecție (EIP), marea majoritate a statelor membre au explicat că monitorizează furnizarea de echipamente medicale și cooperează cu întreprinderile pentru a înțelege situația actuală a ofertei și pentru a găsi modalități de a crește producția. Estonia și Italia și-au împărtășit experiența și cele mai bune practici.

Ulterior, la 19 mai, a avut loc o reuniune pentru a analiza oferta existentă și creșterea preconizată a producției de echipamente medicale, inclusiv obstacolele și blocajele. Bulgaria a prezentat un instrument de informare pentru întreprinderi, cu orientări și linkuri către toate măsurile anticriză adoptate de guvern pentru a aborda impactul economic al pandemiei de COVID-19. Belgia a prezentat platforma organizată de Enterprise Europe Network Flanders pentru centralizarea și partajarea informațiilor și a măsurilor de sprijin utile.

Alte linkuri utile:

Facilitarea creșterii capacității de echipamente medicale

Echipamentul medical este de regulă evaluat și certificat de către un organism notificat la nivel național. În perioada de vârf a crizei, având în vedere penuria de materiale medicale esențiale, Comisia a considerat că este esențial să se găsească modalități de facilitare a acestui proces.

În conformitate cu Foaia europeană comună de parcurs privind eliminarea măsurilor de izolare în contextul COVID-19, Comisia a elaborat, în acord cu statele membre, o listă de produse prioritare pentru organismele notificate și a partajat informații cu operatorii de pe piață cu privire la disponibilitatea și capacitatea organismelor de evaluare a conformității. Au fost efectuate două sondaje în rândul organismelor notificate. Astfel întreprinderile au putut să pună rapid pe piață unele produse necesare pentru combaterea COVID-19.

Organisme notificate: lista echipamentelor esențiale

În foaia de parcurs europeană comună pentru ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, adoptată la 15 aprilie 2020, Comisia a invitat organismele notificate să acorde prioritate echipamentelor medicale esențiale în combaterea COVID-19, pe baza unei liste care urma să fie convenită cu statele membre. Lista echipamentelor medicale esențiale se găsește mai jos:

Organisme notificate: disponibilitate și capacitate

Mai mult, Comisia s-a angajat să ofere informații privind disponibilitatea și capacitatea organismelor de evaluare a conformității și să le partajeze cu operatorii de pe piață. În acest context, Comisia a derulat anchete pe lângă organismele notificate responsabile cu certificarea dispozitivelor medicale, a dispozitivelor medicale de diagnosticare in vitro și a echipamentelor de protecție individuală în contextul COVID-19. Documentele de mai jos prezintă rezultatele acestor anchete: