Direct la conținutul principal

Norme în materie de contracte digitale

Propuneri care vizează armonizarea normelor privind vânzarea de conținut digital și achizițiile on-line pentru toate cele 28 de state membre.

Contracte digitale pentru Europa

Cumpărăturile on-line se pot face rapid și sunt rentabile pentru consumatori. Cu toate acestea, atunci când apar probleme, adesea consumatorii nu își cunosc drepturile. 

Pentru a rezolva aceste probleme, Comisia Europeană a adoptat două propuneri importante. Una dintre ele se referă la normele contractuale privind furnizarea de conținut digital (de exemplu, muzica în streaming). Cealaltă se referă la normele în materie de contracte privind vânzarea de bunuri on-line (de exemplu, cumpărarea unei camere video pe internet).

Aceste propuneri vor asigura același set de norme pentru toate cele 28 de state membre.

Situația actuală

Propunerile privind contractele digitale au fost adoptate de Comisie în decembrie 2015 și sunt în prezent în curs de negociere de către colegiuitori.

La 8 iunie 2017, Consiliul a adoptat poziția sa referitoare la propunerea de directivă privind normele contractuale pentru furnizarea de conținut digital.

Parlamentul European își continuă lucrările vizând atât propunerea de directivă referitoare la normele contractuale pentru furnizarea de conținut digital (mai multe despre procedura în curs), cât și propunerea de directivă referitoare la normele contractuale pentru vânzarea de bunuri on-line și la distanță (mai multe despre procedura în curs).

Negocierile dintre Consiliu și Parlamentul European vor începe în momentul în care ambele instituții și-au adoptat pozițiile.

Cumpărarea de conținut digital

Conținutul digital se referă la produse cum ar fi materialele video, muzica, software-ul sau evenimentele sportive în direct în flux continuu (streaming). Printre problemele care ar putea rezulta din achiziționarea on-line de astfel de produse se numără

  • descărcarea de conținut muzical care nu funcționează pe dispozitivul dumneavoastră
  • achiziționarea de software-uri care încetează brusc să funcționeze 

Cumpărarea și vânzarea de bunuri on-line

În ceea ce privește vânzarea de bunuri on-line există, de asemenea, diferențe semnificative între legislațiile țărilor din UE, care împiedică întreprinderile și consumatorii să vândă și să cumpere bunuri în altă țară (de exemplu, drepturile consumatorilor, care pot fi invocate atunci când bunurile sunt defecte).

Așadar, întreprinderile trebuie să investească timp și bani pentru a afla informații despre legislațiile străine în materie de contracte de consum atunci când efectuează vânzări transfrontaliere și pentru a-și adapta contractele în consecință.

Multe dintre principalele preocupări ale consumatorilor cu privire la cumpărăturile on-line sunt legate de drepturile contractuale: nu își primesc comanda, primesc un produs necorespunzător sau deteriorat, nu știu cum pot solicita repararea sau înlocuirea un produs defectuos.

Armonizarea normelor privind cumpărarea de conținut digital

Nu există norme la nivelul UE pentru conținutul digital necorespunzător. Unele state membre au început deja să își elaboreze propria legislație. Ar trebui să evităm situația în care am avea 28 de seturi diferite de norme pentru conținutul digital vândut on-line. 

Pentru a crea o veritabilă piață unică digitală, un set unic de norme ar oferi siguranță juridică și, prin urmare, ar ajuta întreprinderile să-și extindă activitățile pe piețe străine, ajutându-i, în același timp, pe consumatori să profite cu încredere de beneficiile pieței unice digitale.

Existența unor norme armonizate privind produsele cu conținut digital va reduce costurile pentru comercianți și îi va încuraja să se extindă la nivel transfrontalier. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să se ocupe de diferențele în materie de drept contractual din fiecare țară a UE în care doresc să efectueze operațiuni de vânzare. Consumatorii vor ști la ce se pot aștepta atunci când cumpără conținut digital on-line și că dispun de o serie de drepturi dacă produsul are defecte.

Informații și cifre

  • Consumatorii nu cumpără de pe site-urile internet din alte țări deoarece nu au încredere în acestea.
  • Cel puțin 70 de milioane de consumatori au întâmpinat una sau mai multe probleme legate de doar patru tipuri de conținut digital foarte populare (muzică, programe antivirus, jocuri și stocare în „cloud”).
  • Numai 10 % dintre consumatorii care au întâmpinat probleme au beneficiat de măsuri reparatorii - ca urmare a problemelor nerezolvate, consumatorii din UE au suferit pierderi bănești și de altă natură care au fost estimate la aproximativ 9-11 miliarde EUR.
  • Comercianții nu vând deoarece sunt descurajați de complexitatea juridică - contractele de furnizare de conținut digital sunt clasificate diferit de la o țară la alta (contracte de vânzare, contracte de prestare de servicii sau contracte de închiriere) și în consecință, căile de atac la dispoziția consumatorilor variază de la o țară la alta.
  • Doar 15 % din consumatorii din UE cumpără on-line din alte țări ale UE, în timp ce procentul celor care fac cumpărături on-line în țara lor este de aproape trei ori mai mare (44 %).
  • Doar 12 % din comercianții cu amănuntul din UE vând on-line către consumatori din alte țări ale UE, în timp ce procentul celor care vând on-line în țara lor este de peste trei ori mai mare (37 %).

Efectele scontate ale normelor armonizate

Ca urmare a eliminării obstacolelor legate de legislația în materie de contracte se estimează că:

  • cel puțin alte 122 000 de întreprinderi vor începe să vândă on-line în alte țări ale UE
  • între 8 și 13 milioane de noi consumatori vor începe să cumpere on-line din alte țări ale UE
  • PIB-ul UE va crește cu 4 miliarde EUR față de nivelul actual
  • ca urmare a concurenței sporite, prețurile pentru consumatori vor scădea pe întregul teritoriu al UE, ceea ce va asigura un plus de bunăstare în rândul consumatorilor și va conduce, potrivit estimărilor, la o creștere a consumului gospodăriilor din UE cu 18 miliarde EUR față de nivelul actual.

Documente

Fișe informative

25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - general factsheet

Fișe informative specifice fiecărei țări

8 FEBRUARIE 2018
Digital contracts for Europe - Austria factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Belgium factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Bulgaria factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Cyprus factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Czech factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Germany factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Estonia factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Denmark factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Greece factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Spain factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Finland factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - France factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Croatia factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Hungary factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Ireland factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Italy factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Lithuania factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Latvia factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Luxembourg factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Malta factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Netherlands factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Portugal factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Poland factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Slovenia factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Sweden factsheet
25 OCTOMBRIE 2017
Digital contracts for Europe - Slovakia factsheet