Direct la conținutul principal

Măsuri antifraudă aplicate de UE

O prezentare a principalelor instrumente de protejare a intereselor financiare ale UE: OLAF, oficiul care investighează posibile fraude și nereguli, și EDES, sistemul de detectare și sancționare a operatorilor economici nefiabili.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)

Utilizarea necorespunzătoare a fondurilor furnizate de bugetul UE sau sustragerea de la plata impozitelor, taxelor și cotizațiilor, care finanțează bugetul UE, îi afectează în mod direct pe cetățenii europeni. Oficiul European de Luptă Antifraudă investighează cazurile de fraudare a bugetului UE și actele de corupție și de abatere gravă din cadrul instituțiilor europene și elaborează politica antifraudă.

OLAF face parte din Comisia Europeană, dar este independent din punct de vedere operațional. El primește din surse variate informații cu privire la posibile fraude și nereguli care aduc atingere intereselor financiare ale UE și poate investiga aspecte legate de fraudă, corupție și alte infracțiuni cu privire la:

  • toate cheltuielile UE: principalele categorii de cheltuieli sunt fondurile structurale, politica agricolă și fondurile de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutorul extern
  • anumite tipuri de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
  • suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE.

The European Anti-Fraud Office (OLAF) investigates and prevents fraudulent use of EU funds. It also develops the European Commission's anti-fraud policy.

Semnalați cazuri de fraudă

Sistemul de detectare timpurie și de excludere (EDES)

Sistemul de detectare timpurie și de excludere a fost instituit de Comisie în 2016 pentru a consolida protecția intereselor financiare ale Uniunii și pentru a asigura buna gestiune financiară.

El înlocuiește sistemul de avertizare timpurie și baza de date centrală a excluderilor. Normele EDES se aplică tuturor contractelor, granturilor, acordurilor, premiilor, instrumentelor financiare și experților remunerați, precum și execuției bugetului în cadrul gestiunii indirecte.

Scopul său este de a proteja interesele financiare ale Uniunii împotriva operatorilor economici nefiabili, prin detectarea și excluderea acestora de la primirea de fonduri și prin impunerea de sancțiuni financiare. Motivele de excludere privesc:

  • situațiile de faliment și insolvență
  • neplata impozitelor sau a contribuțiilor la asigurările sociale
  • abaterea profesională gravă
  • frauda, corupția, participarea la o organizație criminală etc.
  • încălcarea gravă a unui contract
  • neregulile
  • entitățile create cu intenția de a eluda obligațiile fiscale, sociale sau de altă natură (crearea de societăți de tip „cutie poștală”).

Baza de date EDES este creată și gestionată de Comisie, iar informațiile privind detectarea timpurie sau excluderea și/sau sancțiunile financiare sunt furnizate de Comisie, de agențiile sale executive și de alte instituții, organisme sau oficii europene.

Lista operatorilor excluși de la accesul la finanțare din partea UE sau care fac obiectul unor sancțiuni financiare. Funcționarea și temeiul juridic al sistemului EDES.