Gå direkt till innehållet

Hur EU-lagstiftningen genomförs

Förordningar och beslut blir automatiskt bindande i hela EU den dag de träder i kraft. Direktiv måste införlivas i EU-ländernas nationella lagstiftning. Kommissionen kontrollerar att EU-lagstiftningen tillämpas korrekt och i tid och vidtar åtgärder om så inte är fallet. 

Hur tillämpas EU-lagstiftningen?

Förordningar och beslut blir automatiskt bindande i hela EU den dag de träder i kraft. EU-länderna kan dock behöva ändra sin nationella lagstiftning och det kan krävas att nationella organ eller tillsynsmyndigheter genomför EU-lagstiftningen.

Direktiv måste införlivas i EU-ländernas nationella lagstiftning.
Alla direktiv innehåller en tidsfrist då EU-länderna ska ha införlivat bestämmelserna i sin nationella lagstiftning. De ska också informera kommissionen om detta.

Läs mer om olika typer av rättsakter

EU-länderna genomför lagstiftningen med kommissionens hjälp

EU-länderna spelar en viktig roll för att se till att EU-lagstiftningen genomförs korrekt och i tid, så att människor och företag kan dra nytta av de gemensamt beslutade EU-reglerna på bästa sätt.

Kommissionen hjälper länderna genom att lägga ut information på nätet, anordna möten med expertgrupper och ta fram genomförandestrategier och vägledningar, till exempel en webbsida med ”Vanliga frågor”. Kommissionens riktlinjer hjälper länderna att införliva direktiv och tillämpa förordningar – ett arbete som ofta startar direkt efter att en rättsakt har antagits.

Kommissionen övervakar

Kommissionen ska se till att EU-länderna tillämpar EU-lagstiftningen på rätt sätt och brukar därför kallas för ”fördragets väktare”.

Kommissionen kan vidta åtgärder om ett EU-land

  • inte helt har införlivat ett direktiv i sin nationella lagstiftning vid utsatt datum
  • eventuellt inte tillämpar EU-lagstiftningen korrekt.

I sitt meddelande från 2016 – EU-rätten: Bättre resultat genom bättre tillämpning – förklarar kommissionen hur man säkerställer att EU-lagstiftningen tillämpas, genomförs och följs till förmån för alla invånare och företag. Kommissionen beskriver också sin strategi och sina prioriteringar för arbetet.

I sitt meddelande från 2022 – Verkställande av EU-rätten för ett EU som levererar – beskriver kommissionen hur man med olika verktyg säkerställer att EU-lagstiftningen alltid tillämpas korrekt så att människor och företag kan dra nytta av EU-reglerna så fort som möjligt. Kommissionen förklarar hur man har utvecklat sitt tillsynsarbete, från förebyggande åtgärder till påföljder, för att se till att EU-invånarnas rättigheter respekteras på samma sätt i hela EU.

Bättre lagstiftning – varför och hur

EU-länderna införlivar direktiven

Medlemsländerna måste införliva EU-direktiven i sin nationella lagstiftning inom den tidsfrist som satts för varje direktiv. De ska samtidigt informera kommissionen om de genomförandebestämmelser som införlivar direktivet i den nationella lagstiftningen. 

Om ett EU-direktiv inte införlivas i tid kan allmänheten och företagen inte dra nytta av de nya reglernas fördelar. Det skapar också osäkerhet om vilka regler som gäller och gör att EU:s inre marknad fungerar sämre.

Hitta nationella införlivandeåtgärder i EUR-Lex

Kommissionen kontrollerar om bestämmelserna är kompletta och uppfyller de mål som slås fast i direktivet.

Om så inte är fallet inleder kommissionen ett överträdelseförfarande om underlåtenhet att anmäla genomförandebestämmelser. Kommissionen kan också inleda ett överträdelseförfarande om ett direktiv har införlivats felaktigt.

Kommissionen utreder

I vissa överträdelseärenden kan kommissionen välja att använda sig av EU Pilot, ett förfarande före ett överträdelseförfarande, som kan ge snabbare resultat än ett formellt överträdelseförfarande.

Tack vare EU Pilot kan kommissionen lösa ett antal ärenden utan att behöva gå vidare till ett överträdelseförfarande, särskilt när det gäller mer tekniska frågor. EU Pilot kan också vara användbart när kommissionen vill samla in mer underlag för sin bedömning. Verktyget används dock inte om överträdelsen av EU-rätten är väldokumenterad, uppenbar eller bekräftad av landet, och inte heller i mer känsliga frågor där diskussioner på teknisk nivå troligen inte ger resultat.

Vad händer om ett land inte tillämpar EU-lagstiftningen?

Om myndigheterna i ett land inte tillämpar EU-lagstiftningen korrekt kan kommissionen inleda ett formellt överträdelseförfarande mot landet. Om problemet fortfarande inte går att lösa kan kommissionen överlämna ärendet till EU-domstolen. I vissa fall kan kommissionen begära att domstolen dömer landet till att betala böter.

Syftet med ett överträdelseförfarande är att se till att länderna tillämpar EU-lagstiftningen i allmänhetens intresse. Kommissionen inriktar sig därför på systemproblem som berör många människor eller företag. Enstaka fall av överträdelser av EU-rätten hanteras bäst på nationell nivå.

Överträdelseförfarande och böter

Dokument