Faciliteten för återhämtning och resiliens är ett tillfälligt instrument i centrum för NextGenerationEU – en plan för att hjälpa EU att ta sig starkare och mer resilient ur den nuvarande krisen.
Genom faciliteten lånar kommissionen upp medel på kapitalmarknaderna genom att emittera obligationer på EU:s vägnar. Pengarna slussas därefter vidare till EU-länderna så att de kan genomföra långtgående reformer och investeringar som ska
- göra deras ekonomier och samhällen mer hållbara, resilienta och redo för den gröna och digitala omställningen i linje med EU:s prioriteringar
- åtgärda de problem som har identifierats i de landsspecifika rekommendationerna inom den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska och sociala politiken.
Faciliteten för återhämtning och resiliens är också viktig för att kunna genomföra RepowerEU-planen – kommissionens svar på de samhällsekonomiska svårigheter och störningar på världsmarknaden för energi som är följden av Rysslands angrepp på Ukraina.
- Faciliteten började användas den 19 februari 2021. Den har finansierat reformer och investeringar i EU-länderna från starten av pandemin i februari 2020 och ska vara i kraft fram till den 31 december 2026. Länderna kan få finansiering upp till ett tidigare överenskommet belopp.
- För att få stöd från faciliteten måste EU-länderna lämna in nationella återhämtnings- och resiliensplaner där de beskriver vilka reformer och investeringar de vill göra fram till slutet av 2026 med tydliga delmål och slutmål. I planerna måste minst 37 procent av budgeten anslås till klimatåtgärder och 20 procent till digitala åtgärder.
- Faciliteten för återhämtning och resiliens är prestationsbaserad, dvs. kommissionen betalar bara ut pengarna till ett land när det har nått de överenskomna del- och slutmålen i arbetet med att slutföra de reformer och investeringar som ingår i landets plan.
- När länderna har nått de överenskomna del- och slutmålen kan de söka om att få utbetalningar (högst två per år).
- Kommissionen bedömer ansökningarna och kontrollerar om del- och slutmålen har nåtts. Om målen har nåtts betalar kommissionen ut de pengar som man har lånat upp på kapitalmarknaderna.
Member States can revise their plans based on the available legal grounds under the RRF Regulation. The Guidance on Recovery and Resilience Plans in the context of REPowerEU of February 2023 describes in detail how Member States can request such amendments.
A revision can be linked to financial aspects, that is:
- to benefit from additional REPowerEU funds;
- to reflect a change in a Member State's maximum financial allocation under the RRF;
- resources needed in order to take up additional RRF loans.
Member States can also amend their plan if they can demonstrate that objective circumstances render the implementation of certain milestones and targets unfeasible. For example, those objective circumstances could be linked to inflation, shortages in the supply chain or the fact that there is a better alternative to fulfil the intended policy objective of a measure.
The RRF Regulation requires that the Commission provides the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions with a mid-term evaluation on the implementation of the Recovery and Resilience Facility. This will be followed by an 'ex post evaluation' in 2028, once the measures included in the recovery plans are fully implemented.

I RepowerEU-planen konstateras att faciliteten för återhämtning och resiliens är viktig för att kunna få fram säker och ren energi till rimlig kostnad. Genom att tillhandahålla ytterligare EU-medel ska faciliteten hjälpa EU-länderna att göra de viktiga reformer och investeringar som krävs för att snabbt få slut på beroendet av ryska fossila bränslen.

Från och med 2022 års cykel har den europeiska planeringsterminen anpassats för att beakta faciliteten för återhämtning och resiliens och genomförandet av ländernas planer.

Resultattavlan ger en bild av framstegen med att genomföra faciliteten och de nationella återhämtnings- och resiliensplanerna.

This section provides information on the various events organised to discuss the implementation of the Recovery and Resilience Facility, including of the Recovery and Resilience Plans in the Member States. Visit the section to find out more about the RRF events.

Learn about the impact the RRF is having on citizens and businesses across the EU. This section provides a collection of RRF related factsheets and insights for your information.
Förordningen om faciliteten för återhämtning och resiliens
Vägledningar
Uppgifter om bidrag och lån
Rapporter
Övrigt
Faciliteten för återhämtning och resiliens i ditt land
EU-länderna använder pengarna från faciliteten för återhämtning och resiliens till att genomföra långtgående reformer och investeringar för att göra sina ekonomier och samhällen mer hållbara, resilienta och redo för den gröna och digitala omställningen. På sidorna nedan kan du se ditt lands återhämtnings- och resiliensplan och följa hur den genomförs.

De här sidorna innehåller all relevant landsspecifik information, bland annat återhämtnings- och resiliensplanerna, kommissionens bedömning av planerna och uppgifter om ländernas ansökningar om utbetalning och belopp som kommissionen har betalat ut.

I den här sektionen samlas de landsspecifika dokumenten med koppling till den europeiska planeringsterminen, framför allt landsrapporter, nationella reformprogram och program för finanspolitisk anpassning, bedömningar av sådana program, EU:s landsspecifika rekommendationer samt utkast till budgetplaner.
Karta över projekt som får stöd från faciliteten för återhämtning och resiliens
Kartan visar exempel på projekt och investeringar som får stöd av faciliteten för återhämtning och resiliens i EU-länderna. Den kommer att uppdateras regelbundet om hur projekten framåtskrider. Beloppen som visas för åtgärderna bygger på de ursprungliga kostnadsberäkningar som finns i återhämtnings- och resiliensplanerna.
Grön omställning
Fokus på grön teknik och grön kapacitet – hållbara transporter, energieffektivitet och förnybar energi, klimatanpassning, cirkulär ekonomi och biologisk mångfald.
Strategier för nästa generation
Förbättra tillgången till och kvaliteten på allmän utbildning, yrkesutbildning och högre utbildning, fokusera på digital utbildning, förskola och barnomsorg och öka sysselsättningen bland unga.
Smart och hållbar tillväxt för alla
Främja entreprenörskap, konkurrenskraft och industrialisering, förbättra företagsklimatet, främja forskning, utveckling och innovation och stödja små och medelstora företag.
Digital omställning
Främja utbyggnaden av nät med mycket hög kapacitet och digitaliseringen av offentliga tjänster, statsförvaltning och näringsliv, särskilt småföretag, utveckla grundläggande och avancerade digitala färdigheter och stödja it-relaterad FoU och införandet av avancerad teknik.
Social och territoriell sammanhållning
Förbättra infrastruktur och tjänster, bland annat system för social trygghet och välfärd och inkludering av missgynnade grupper, stödja sysselsättning och kompetensutveckling och skapa bra stabila jobb.
Hälsa och ekonomisk, social och institutionell resiliens
Förbättra hälso- och sjukvården och omsorgen när det gäller resiliens, tillgänglighet och kvalitet, bland annat genom digitaliseringsåtgärder, och effektivisera den offentliga förvaltningen.
Kartans syfte är enbart att informera – den är inte någon uttömmande databas över projekt som får stöd av faciliteten för återhämtning och resiliens. Den speglar varken hur de projekt som finansieras av faciliteten är fördelade i EU eller över olika geografiska områden eller sektorer i EU-länderna. Beloppen som visas för åtgärderna bygger på de ursprungliga kostnadsberäkningar som finns i återhämtnings- och resiliensplanerna.
Att ett projekt finns med på kartan påverkar inte heller kommissionens eventuella kommande utvärdering av om del- och slutmål har uppfyllts i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/241 om faciliteten om återhämtning och resiliens.
- I augusti 2020 inrättade kommissionen arbetsgruppen för återhämtning och resiliens (Recover) inom sitt generalsekretariat.
- Tillsammans med kommissionens generaldirektorat för ekonomi och finans ansvarar Recover för genomförandet av faciliteten för återhämtning och resiliens. Recover samordnar också den europeiska planeringsterminen och rapporterar till kommissionens ordförande.
- Expertgruppen är ett viktigt forum för åsiktsutbyte mellan kommissionen och regeringarna om övergripande aspekter kring genomförandet av faciliteten för återhämtning och resiliens.
- Den består av medlemmar från nationella organ som samordnar genomförandet av de nationella planerna. Ordförandeskapet delas av arbetsgruppen för återhämtning och resiliens inom kommissionens generalsekretariat och generaldirektoratet för ekonomi och finans. Gruppen träffar också experter från varje EU-land för att utbyta åsikter om hur landets återhämtnings- och resiliensplan genomförs.
- Den bidrar dessutom till ett utbyte av god praxis om olika aspekter av facilitetens genomförande. Kommissionen publicerar viktiga dokument, bland annat dagordningar, protokoll, rapporter och yttranden på webbplatsen för kommissionens expertgrupper.
- Inform EU är ett nätverk av informatörer i hela EU som ansvarar för att informera om EU och nationella investeringar inom vissa EU-fonder, bland andra faciliteten för återhämtning och resiliens. Mer information och kontaktuppgifter
- Den som får EU-finansiering omfattas av ett allmänt krav på att visa varifrån EU-finansieringen kommer och se till att det framgår klart och tydligt. Det kravet gäller också finansiering från faciliteten för återhämtning och resiliens. Läs mer om kommunikation och synlighetskrav enligt faciliteten för återhämtning och resiliens och andra EU-fonder.
- EU-kommissionen prioriterar kampen mot bedrägerier. Om du misstänker ett bedrägeri anmäl det till Europeiska bedrägeribyrån Olaf.
The European Commission is committed to protecting the personal data of data subjects submitted by Member States to the Commission under Regulation (EU) 2021/241 of the European Parliament and of the Council of 12 February 2021 establishing the Recovery and Resilience Facility.